Etiket: tüp bebek denemesinin başarısız olması

  • Tüp Bebek Tedavisinde Stres Yasak

    Tüp Bebek Tedavisinde Stres Yasak

    Uzmanlar stresin, tüp bebek tedavisini yüzde 15 olumsuz etkilediğini açıklıyor.

    Doğal yoldan bebek sahibi olamayan çiftlerin en büyük umudu olan tüp bebek tedavisinin başarısına stres gölge düşürüyor. Özellikle kadınların stresle başa çıkmakta zorlandıklarını belirten Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, EuroFertil Tüp Bebek Merkezi’nde uygulanan müzik terapisi ile hastaların stresten kurtulduklarını vurguladı.

    Modern dünyada neredeyse bütün hastalıkların sebebi olarak gösterilen stres, tüp bebek tedavisinin de en büyük düşmanı. Yapılan araştırmalar, stresin tüp bebek tedavisinde tek başına yüzde 15’e varan oranlarda başarısızlık yaratabileceğini ortaya koyuyor. Stresin hormonal dengeyi bozarak kısırlığa yol açtığının altını çizen Dr. Özörnek, “Stres vücudun normal hormon dengesinin bozulmasına neden olarak kadınlarda ve erkeklerde üreme sağlığını olumsuz etkiliyor. Erkeklerde sperm kalitesinde azalmaya yol açan stres, kadınların yumurtlama fonksiyonunu bozuyor” dedi.

    Stresin sebebi bilgisizlik

    Tüp bebek tedavisinde karşılaşılan en büyük sorunlardan biri de kulaktan dolma, yanlış ve yetersiz bilgiler. Tedavi öncesinde edinilen kulaktan dolma bilgilerin hastaların stres seviyesini yükselttiğini ifade eden Dr. Hakan Özörnek sözlerini şöyle sürdürdü: “Kısırlık ülkemizde hassas bir konu, bu nedenle de açıkça konuşulmuyor. Bize gelen hastaları öncelikli olarak yapılacak tedavi yöntemleriyle ilgili bilgilendiriyoruz. Süreç hakkında bilgi sahibi olan, bilinçli çiftler tedaviye daha kolay uyum sağlıyor ve bu durum tedavinin başarı oranını oldukça arttırıyor.”

    Hastalar, müzik terapisi ile rahatlıyor

    Doğal yollardan bebek sahibi olamayan çiftlerin kendilerine ve birbirlerine duydukları suçluluk, öfke gibi hisler zamanla depresyon, panik atak gibi kişilerin toplumdan uzaklaşmasına sebep olan psikolojik hastalıklara yol açabiliyor. Tüp bebek tedavisi için merkezlerine başvuran hastalara psikolojik destek sağladıklarını söyleyen Dr. Özörnek, “Psikolojik yardım almanın pozitif düşünmeyi arttırarak hamile kalmayı kolaylaştırdığı gözlemlenmektedir. Biz de, hastanemizde hastalarımıza tedavi süresince ücretsiz olarak psikolojik destek hizmeti veriyoruz. Yumuşak bir müzik eşliğinde gerçekleştirdiğimiz terapilerde olumlu telkinlerde bulunarak hastanın stresten uzaklaşmasını sağlıyoruz” dedi.

  • Tüp Bebek Nedir ?

    Tüp Bebek Nedir ?

    Son 30 yılda hayatımıza giren ve sıradan bir yöntem haline gelen tüp bebek uygulaması nedir ve nasıl yapılır? İşte tüp bebek uygulaması ile ilgili merak edilen soruların cevapları…

    Tüp bebek uygulamasını kısaca özetlemek gerekirse, kadın ve erkeğe ait üreme hücrelerinin vücut dışı koşullarda döllenme işlemi diyebiliriz.

    Bu yöntemde erkek ve kadın üreme hücreleri vücut sıcaklığındaki, uygun bir ortamda 48 saat bekletilir. Bu sürede elde edilen yumurtaların yaklaşık yarısında döllenme oluşur. Bu döllenmiş yumurtalar embriyo (cenin) olarak adlandırılır ve son hedef olan kadın rahmine yerleştirilir.

    Tüp bebek uygulaması nasıl yapılır?

    Embriyolar rahim içerisine rahim ağzından ince bir katater ile yerleştirilir. Bu işlemler sonucu kadınların yaklaşık % 50′sinde gebelik oluşur. Ancak bu gebeliklerin bir kısmı düşük ile sonlanır. Tedaviye giren çiftlerin uygulama başına yaklaşık % 40′ında çocukları olur. Bu oran birçok uygulama sonucu % 70 – 80′lere çıkabilir. Geri kalan % 20 – 30′luk grup modern tıbbın bütün olanaklarına rağmen günümüzde çocuk sahibi olamaz.

    Tüp bebek uygulamasında başarı şansı nedir?

    Tüp bebek yöntemlerinde çeşitli ilaçlarla (Gonal-F, Puregon, Menogon) kadının yumurtalıklarının uyarılması sağlanır. Yumurtalıkların uyarılmasının amacı, embriyo oluşturmaya aday çok sayıda yumurta elde etmek. Çok sayıda embriyonun rahim içine yerleştirilmesinin (embriyo transferi) gebelik şansını artırdığı görüldü (gebelik oranları, bir embriyo yerleştirildiğinde yaklaşık %10, üç embriyo yerleştirildiğinde ise % 40 -50 civarında).

    Tüp bebek hakkında genel bilgiler

    Tüp bebek, klasik yöntemler ile gebe kalamayan kadınlarda uygulanan bir tedavi şekli. Erkek (sperm) ve dişi (yumurta) döl hücrelerinin laboratuvar koşullarında birleştirilmesi sonucunda oluşan embriyoların, rahime transferi ilkesine dayanır. Laboratuvar koşullarında gerçekleştirilen döllenme, kendiliğinden (in vitro fertilizasyon) ya da insan eliyle, tek yumurta içine tek sperm verilmesi ile (mikroenjeksiyon) sağlanır.

    Kısırlık ve tüp bebek uygulaması

    Tüp bebek, önceleri enfeksiyon veya cerrahi işlem sonucunda tüplerinde kalıcı hasar oluşan kadınlarda uygulanmaya başlanmış, kısa bir süre sonra ise kısırlığa yol açan diğer nedenlerin tedavisinde de kullanılır hale gelmiş. Bugün, endometriozis, nedeni açıklanamayan kısırlık olguları ve erkeğe bağlı kısırlıkta, tüp bebek yöntemleri ile başarılı sonuçlar alınır.

    Özellikle son yıllarda uygulanmaya başlanan mikroenjeksiyon, sperm sayısının çok düşük olması ve hatta menisinde hiç sperm olmamasına karşın, testisinde sperm bulunan erkeklerin tedavisinde bir devrim olarak nitelendiriliyor.

    İlgili Konular ;
    Tüp Bebek Özel Bölüm
    Tüp Bebek Deneyimleri Tüp Bebek Başarı Hikayeleri
    2012 Tüp Bebek Günlüğümüz !