Etiket: tok tutan besinler

  • Oruç tutarken acıkmamak için öneriler

    Oruç tutarken acıkmamak için öneriler

    Oruç tutarken acıkmamak için öneriler ile daha uzun süre tok kalabilirsiniz. Bunun için sahurda tüketmeniz gereken besinler var.

    Oruç tutarken acıkmamak için öneriler

    Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Bu günlerin uzunluğundan dolayı uzun süre oruçlu olacağız. Daha sağlıklı oruç tutabilmek için sahurda yediklerinize dikkat etmeniz gerekiyor. Böylece gün içerisinde en az seviyede halsizlik ve bitkinlik hissetmiş olacaksınız.

    Oruç tutarken acıkmamak için öneriler | 1

    Oruç Tutarken Acıkmamak İçin
    Mutlaka sahur yapın. Gün içerisinde uzun saatler aç kalınacağı için uykunuzdan fedakarlık etmeniz gerekiyor.
    Sahurda protein açısından yüksek besinler ile beslenin. Bunlar et, yumurta ve süt olabilir.
    Midenizde şişlik yaratmayacak ve yemek yemenize izin verecek kadar su için. Yemekten önce çok fazla miktarda su içmek midenizin dolmasına neden olacaktır.
    Sahurda çok fazla tuzlu gıdalar tüketmeyin. Gün içerisinde çok susamanıza neden olacaktır.
    Yağlı kızartmalardan uzak durmak en yararlısı olacaktır. Gece yenilen yağlı gıdalar mide rahatsızlıklarına neden olacaktır.
    İftardan sonra yada sahurda tarçınlı su tüketebilirsiniz. Tarçın kan şekerinizin dengelenmesine yardımcı olur. Açlık krizlerini engeller.

  • Hem tokluk hissi veriyor hem de yağ yakıyor

    Hem tokluk hissi veriyor hem de yağ yakıyor

    Sports International diyetisyeni Şeyma Yılmaz, özellikle yağ yakımında çok iyi sonuç veren bu 5 besine dikkat çekiyor ve bir an önce forma girmeye karar verenlere bu yiyeceklerin yağ yakıcı etkilerini anlatıyor.

    Yılmaz, “Yağ yakıcı özelliği olan bu 5 besini hemen her yerde bulmanız mümkün. Hemen buzdolabına koşun hepsi olmasa bile en az 3 tanesinin sizi beklediğini göreceksiniz. Kilo vermeye karar verdikten sonra listenizde yer vermeniz gereken bu 5 besinin özellikle yağ yakımına yönelik egzersizlerle birlikte harika etkisi hayal ettiğiniz ölçülere kavuşmanızı sağlayacak.” ifadelerini kullandı.

    İşte kaloriyi düşürüp kilo kontrolünü gerçekleştirebileceğiniz her an her yerde bulabileceğiniz yağ yakımında etkili 5 besin;

    Kivi

    90’ların yemesi lüks sayılan meyvesi kivi artık ülkemizde de yetiştirilmekte, her yerde satılmakta hatta şu an belki de buzdolabınızda.

    Bu efsane meyve, portakal ve limona göre 2 kat daha fazla C vitamini içermektedir. C vitamini vücutta yağ yakma metabolizmasına etki eden karnitin sentezine yardım eder. Yapılan araştırmalar egzersiz öncesinde yeterli miktarda C vitamini alan bireylerin daha fazla yağ yakabildiklerini göstermektedir.

    Günde sadece bir kivi yemek günlük C vitamini ihtiyacını fazlasıyla karşılar. Bunların yanı sıra lif içeriği oldukça yüksek olan kivi tok kalmanızı sağlarken yüksek potasyum içeriği ile spor sonrası kas ağrıları için de birebirdir.

    Hem tokluk hissi veriyor hem de yağ yakıyor | 2

    Salatalık

    Su oranı iyi ve düşük kalorili bazı besinler ara öğünler için çok iyi bir tercih olabilir. Salatalık %95 su içeriğiyle midede doygunluk sağlar ve öğünde alacağınız kalorinin düşmesine neden olur.

    Kilo kontrolü için hazırlanan diyetlerde sınırsız tüketime sahiptir. Acıktığınızda salatalık iyi bir seçenek olacaktır. Lif içeriğinin azalmaması için kabuklu tüketimi tercih edilmelidir.

    Yoğurt

    Yoğurt ekmekle birlikte memleketimiz hanelerinin demirbaşı durumunda bir besin olup göbek yağlarını eritmekte 10 kaplan gücündedir. Fakat önemli olan yağ yakarken kas kitlesini de korumak olduğundan yoğurt yüksek kalsiyum içeriği ile hücrede yağ yakma metabolizmasını arttırırken yüksek protein içeriğiyle ise kas kitlemizi korur.

    Yapılan çalışmalarda her gün yoğurt tüketen bireylerin tüketmeyenlere göre daha fazla kilo verdikleri ve bel çevresindeki yağların daha fazla azaldığı görülmüştür. Aynı zamanda yoğurt yağ yakma metabolizmasında etkili olan Konjuge Linoleik asit içermektedir (CLA).

    Konjuge Linoleik asit süt yağında bulunmaktadır. Hem kaloriyi düşürüp kilo kontrolü sağlamak için hem de yağ yakmada oldukça etkili bu yağ asitinden faydalanabilmek için yarım yağlı yoğurt tüketilebilir.

    Enginar

    Karaciğer dostu olarak tanınan enginar, magnezyum, potasyum ve lif deposu. İçeriğindeki yüksek magnezyumla yağ yakımını hızlandırmakta aynı zamanda yüksek potasyum içeriği ile vücudumuzun sıvı dengesini sağlamaktadır.

    Yüksek lif içeriğiyle ise tok tutmaktadır. Çiğ veya haşlanmış olarak salatalarınıza ilave edebilir veya ara öğünlerinizde yoğurdunuzun içerisine rendeleyerek yağ yakma metabolizmanızı tetikleyebilirsiniz.

    Ahududu

    Sempatik ismi ve yüksek antioksidan içeriğiyle yaz aylarının detoks meyvesi ahududu son zamanlarda yağ yakıcı meyve olarak da yükselişe geçti.

    Bu dostumuz da yüksek lif içeriğiyle tokluk duygusu oluştururken aynı zamanda bağırsaklardaki fazla yağı bağlayarak dışkıyla atılmasını ve alınan kalorinin düşmesini sağlıyor. Bunların yanı sıra C vitamini ve potasyum içeriği oldukça yüksek. Üstelik bir çay bardağı (150 gr) ahududu yalnızca 51 kcal.

    Hem tokluk hissi veriyor hem de yağ yakıyor | 3

  • Tok Tutan Meyve Suyu İle Zayıflama

    Tok Tutan Meyve Suyu İle Zayıflama

    Her zaman formda olması ile bilinen Demet Kutluay bu formunu borçlu olduğu tok tutan meyve suyu tarifini açıkladı…

    Diyet kitaplarında formunun sırrını anlatan ünlü manken Demet Kutluay mucizevi tariflerini sizin için paylaştı. İşte tok tutan ve kilo almayı engellediği için formda kalmayı sağlayan meyve suyu tarifinin ayrıntıları…

    Demet Kutluay, her beslenme programında tok kalıyordu ancak ara ara doymama ve spordan sonra bir şeyler atıştırma isteği duyuyordu. Bu formülü kullandıktan sonra ise açlık hissetmedi.

    Açlık hissettiğinde bu lezzetli formülden kendi diyetinize ek olarak 1 su bardağı içmeniz yeterli.

    Demet Kutluay, bu formülü acıktıkça uyguladığı beslenme programı ile beraber içtiğinde hem kilo vermesi kolaylaştı hem de tatlı krizleri bitti.

    Siz de bu formülü, acıkma hissettiğinizde kilo verme hızınızı takip ederek 1 su bardağı olarak kullanabilirsiniz.

    Tok tutan meyve suyu malzemeleri (2 su bardağı için)

    – 2 adet yeşil elma
    -1 adet kivi
    -1 adet lime tipi limon
    -1 adet başparmak büyüklüğünde taze zencefil

    Tok Tutan Meyve Suyu Nasıl Yapılır?

    Tüm malzemeler yıkanır. Taze zencefilin kabukları soyulur.
    Çok lifli olduğu ve katı meyve sıkacağından kolay geçebilmesi için küçük parçalar halinde doğranır.
    Diğer meyveler de kabukları ile küçük parçalara bölünerek taze zencefil ile beraber sıkılır.
    Yeşil renkte, çok lezzetli ve içimi kolay taze meyve suyu hemen içime hazırdır.
    1 su bardağı meyve suyu 80 kaloridir.

  • Tok Tutan Yiyecekler

    Tok Tutan Yiyecekler

    Ramazanda iştah dengelemek, iftar sonrası tatlı isteklerini bastırmak için süper besinler faydalanmak isteyenlere şifa dağıtıyor. İşte Ramazan alışveriş listenize mutlaka eklemeniz gereken 7 besin…

    Tok Tutan Yiyecekler

    TARÇIN
    Tarçın üzerine yapılan sayısız çalışmanın sonuçları bir tutam tarçının dahi yemek sonrası insülin tırmanışlarını engelleyip, açlıklara son verdiğini göstermiştir. Ramazanda kan şekerinin dengelenmesinin yanı sıra trigliserid ve kolesterol seviyelerin düşürülmesi isteniyorsa düzeli olarak her gün silme bir çay kaşığı kadar tarçın tüketilebilir. Sahurda içeceğiniz 1 çay kaşığı tarçın eklenmiş 1 su bardağı yarım yağlı süt bir sonraki gün daha rahat oruç tutmanızı sağlar.

    YUMURTA
    Bilinen iki çeşit örnek proteinden birinin anne sütü diğerinin yumurta olduğunu biliyor muydunuz?

    Anne sütünden sonra en kaliteli protein olması, uzun süreli doygunluk hissi sağlaması ramazan ayında sahur sofralarında yumurtanın bulunmasını gerekli kılıyor. Kahvaltıda yumurta tüketilen günlerde gün içerisindeki iştah seviyesi daha düşük seyreder. Yapılan çalışmalarda da kahvaltıda yumurta yiyen bireylerin o günkü kalori alımları daha düşük olduğu gösterilmiştir. Yumurta kan şekeri kontrolü de sağlayarak yemek yeme isteğini düşürüyor.

    KEFİR
    Sindirimi ve hazmı kolay, besleyici bir içecektir. Tıpkı yoğurt gibi sindirim sisteminin desteklenmesine yardımcı bir fermente edilmiş süt ürünüdür. Yoğurttan daha yoğun olan probiyotik içeriği ile barsaktaki iyi huylu bakterilerin artmasına yardımcı olur, kötü huylu bakterilerin yerleşmesini önler. Laktoz intoleransı olan, mide problemleri olan bireyler tarafından da rahatlıkla tüketilebildiği için kıymetlidir. İçeriği zengin mineral, vitaminlerle dolu kefir sıcak yaz günlerinde sıvı alımını arttırmak için kullanılabilecek serinletici bir içecektir. Kefir; Bağışıklık sistemini güçlendirir, mide barsak florasını dengeler, hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler, kansere karşı koruyucudur, yüksek tansiyon, kolesterol düşürülmesinde etkilidir.

    KURU FASULYE
    Bir beslenme kılavuzu olan My Pyramid 2005’te haftada 3 su bardağı dolusu fasulye tüketilmesi önerildiğini biliyor muydunuz?

    Günümüzden 7000 yıl önce çeşitli medeniyetler tarafından yetiştirildiğini bildiğimiz fasulye ramazanda kilo kontrolü sırasında en büyük yardımcılarımızdan biri olabilir. Yapılan çalışmalarda baklagil tüketen bireylerin kan şekeri kontrolünün daha iyi olduğu ve baklagillerin mükemmel tokluk hissi sağladığı tespit edilmiştir. 1999–2002 yılındaki Ulusal Sağlık ve Beslenme Sınama Araştırmasındaki araştırmacılar, fasulye tüketen bireylerin tüketmeyenlere oranla daha iyi kilo kontrolü sağladıkları bulmuştur. Ramazanda fasulye tüketiminizi ana yemeğin yanında bol mevsim yeşillikli kişi başı bir tatlı kaşığı yağlı bir piyaz olarak veya fasulyeyi ana yemek olarak pişirerek dâhil edebilirsiniz.

    ESMER BUĞDAY
    15. yüzyılda Avrupa’ya gelen esmer buğday Japonya başta olmak üzere Rusya, Kanada, Fransa ve Türkiye de yetiştirilmektedir. Magnezyum, B vitamini ve manganezin sengin bir kaynağıdır. Kaynaklardaki bilgiler arasında bu zengin içeriği sayesinde Çin ordusu tarafından güçlerinin artması için tüketildiği de yer almaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalarda esmer buğday tüketen deneklerin beden yağ yüzdelerinin düştüğü,sağlıklı yağ oranlarına doğru yol aldıkları gösterilmiştir. E vitamini, selenyum, fenolik asit ve kolesterol düzeylerini düşüren flavonoidlerce zengin olan esmer buğday ramazanda salatalara, ekmeklere eklenerek hem iştah kontrolünün sağlanması hem de kolesterol seviyelerinin düşürülmesi için kullanılabilir.

    ÇÖREKOTU
    Ölümden başka birçok derde deva olduğu söylenen çörekotu birçok faydası yanında doygunluk hissi sağlamasıyla da ramazanda tüketilmesini önerdiğim bir baharattır. Sahurda öğütülerek ya da tam haliyle salatalara, yoğurda eklenecek çörekotu doygunluk hissi dışında zindelik de yaratır. İçerdiği sağlıklı yağlar tokluk hissi yaratır. Maydanoz, dereotu, nane, fesleğen gibi yeşilliklerle hazırlayacağınız bir sahur kahvaltısına serpeceğiniz çörekotu kilo kontrolünüzü sağlarken, aynı zamanda mide ve barsak sisteminin de desteklenmesinde etkili olacaktır.

    YEŞİL ÇAY
    Yeşil çay, çay yaprakları hasat edildikten sonra hemen kurutulan yapraklardan meydana gelir. Eski tıbbi yazıtlarda çayın uyarıcı özelikte olduğu, yorgunluğu giderme ve beyin fonksiyonları üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu yazılmıştır. Yeşil çayla ilgili yapılan çalışmaların pek çok çalışmada yeşil çay tüketiminin içerdiği kateşin sebebiyle kilo kontrolünde ve vücut yağını azaltmada önemli olduğu görülmüştür. Yeşil çay tüketimi kalbin endotel fonksiyonun yükseltilmesinde de etkilidir. Herhangi bir sağlık probleminiz yok ise ramazanda günde 2–3 fincan yeşil çay içerek kalbinizi ve bedeninizi mutlu edebilirsiniz.

    Diğerleri ; Muz,Avokado,Yulaf,Peynir,Fındık,Ceviz,Brokoli,Bezelye,Fıstık,Fasulye,Çilek,Bal,BalıkSoğan,Salatalık,Kuru ve taze erik,Ananas,Elma,Armut,Yulaf ezmesi,Ispanak,Tam tahıllı ekmek,