Etiket: Tok Kalmak İçin

  • Tok Tutan Meyve Suyu İle Zayıflama

    Tok Tutan Meyve Suyu İle Zayıflama

    Her zaman formda olması ile bilinen Demet Kutluay bu formunu borçlu olduğu tok tutan meyve suyu tarifini açıkladı…

    Diyet kitaplarında formunun sırrını anlatan ünlü manken Demet Kutluay mucizevi tariflerini sizin için paylaştı. İşte tok tutan ve kilo almayı engellediği için formda kalmayı sağlayan meyve suyu tarifinin ayrıntıları…

    Demet Kutluay, her beslenme programında tok kalıyordu ancak ara ara doymama ve spordan sonra bir şeyler atıştırma isteği duyuyordu. Bu formülü kullandıktan sonra ise açlık hissetmedi.

    Açlık hissettiğinde bu lezzetli formülden kendi diyetinize ek olarak 1 su bardağı içmeniz yeterli.

    Demet Kutluay, bu formülü acıktıkça uyguladığı beslenme programı ile beraber içtiğinde hem kilo vermesi kolaylaştı hem de tatlı krizleri bitti.

    Siz de bu formülü, acıkma hissettiğinizde kilo verme hızınızı takip ederek 1 su bardağı olarak kullanabilirsiniz.

    Tok tutan meyve suyu malzemeleri (2 su bardağı için)

    – 2 adet yeşil elma
    -1 adet kivi
    -1 adet lime tipi limon
    -1 adet başparmak büyüklüğünde taze zencefil

    Tok Tutan Meyve Suyu Nasıl Yapılır?

    Tüm malzemeler yıkanır. Taze zencefilin kabukları soyulur.
    Çok lifli olduğu ve katı meyve sıkacağından kolay geçebilmesi için küçük parçalar halinde doğranır.
    Diğer meyveler de kabukları ile küçük parçalara bölünerek taze zencefil ile beraber sıkılır.
    Yeşil renkte, çok lezzetli ve içimi kolay taze meyve suyu hemen içime hazırdır.
    1 su bardağı meyve suyu 80 kaloridir.

  • Tok kalmak için öneriler

    Tok kalmak için öneriler

    Aç kalamıyoruz diye yarıda kestiğimiz diyetlere son! İşte, Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez’den tok kalmak için öneriler…

    Çoğumuz-diyet yapmanın aç kalmakla aynı anlama geldiği yanılgısına düşüyoruz. Oysa fazla yemeye gerek kalmadan tok kalmanın yollarını bulabiliriz. Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez, “Fark Etmeden Diyet” adlı kitabında, tok kalmak için öneriler veriyor.

    Dönmez, glisemik indeksi “Yenilen herhangi bir besinin kan şekerini yükseltme yeteneği” olarak tanımlıyor. “Tükettiğiniz besin, kan şekerini ne kadar uzun zamanda ve az miktarda yükseltiyorsa besinin glisemik indeksi düşük denir” diyor.

    Buna göre glisemik indeksi düşük besinler daha uzun süre tok kalmayı sağlıyor. Ancak besinin glisemik indeks değerini etkileyen birçok etken var. Besinin içindeki nişasta miktarı, posa türü, pişirme ve hazırlama şekli, protein ve yağ miktarı gibi… İşte, Selahattin Dönmez’den tok kalma önerileri…

    Pişirme şekli 
    Örneğin karbonhidrat içeriği yüksek olan patatesi haşlarken oluşan glisemik yanıt, fırınlanmış patatese göre daha yüksektir. Bu nedenle besinleri fırınlayarak tüketin.

    Nişasta içeriği
    Kurubaklagiller, tam taneli tahıllar (pirinç, buğday, mısır vb.) makarna, kuskus, muz, ekmek yüksek oranda nişasta içerirler ve glisemik indeksleri düşüktür. Saflaştırılmış ve basit şeker içeren besinlerden kaçının.

    Protein-yağ içeriği 
    Besindeki protein ve yağ miktarı besinin mideden boşalımını geciktirir ve glisemik yanıta cevabı da düşük olur. Örneğin yağlı sütler light süte oranla daha düşük glisemik yanıt verirler.

    Lif içeriği 
    Besinin posa içeriği arttıkça sindirimi gecikir ve glisemik yanıtı da düşük olur. Kepekli besinlerin saflaştırılmış besinlere oranla glisemik indeksleri düşüktür.

    Örneğin kepekli ekmek, çavdar ekmeği, kepekli pirinç, kuru fasulye, mercimek, nohut, soya fasulyesi, iç bakla, elma, greyfurt, portakal, şeftali. Besinin lifinden yararlanmak istiyorsanız kabuklarını soymadan tüketiniz.

    Hazırlama şekli 
    Yine besinleri parçacıklar halinde, püre yaparak, suları çıkartılarak tüketmek glisemik yanıtı artırır. Meyveleri, suyu yerine bütün olarak tüketmek, patatesi püre yerine fırınlayarak bütün tüketmek, makarnaları küçük parça yerine (boru, kelebek, spiral) spagetti olarak tüketmek glisemik indeksi düşürür ve daha kolay kilo vermenize yardımcı olur.

    Dikkat!
    Besinleri bütün halde tüketin, parçalara ayırmayın. Besinleri pişirirken mümkün olduğunca kendi suyu veya çok az su ile düdüklü tencere ya da buharda pişirin.