Etiket: temel sağlık bilgisi

  • Sivrisinek Kaşıntısı Nasıl Geçer?

    Sivrisinek Kaşıntısı Nasıl Geçer?

    Sivrisinekleri dikkate almamız gerekir. Sivrisineklerin yoğun olduğu yaz dönemlerinde önlem almalıyız sivrisinekler daha ziyade akşam karanlığında ve sabah saatlerinde bize karşı saldırıya geçerler. Dolayısı ile akşam saatlerinde ve geceleri uzun kollu giyinmek yatılan yerde cibinlik kullanmak yakın çevremizde durgun sular bırakmamak sivrisineklerden korunmak için alabileceğimiz bazı önlemlerdir…

    Sivrisineklerden Korunma

    Çok yeşillik bir alana gittiğimizde sivrisinek kovucu ürünler kullanılabilir. Sivrisineklerden doğal yollar ile kurtulmak için fesleğen, reyhan gibi bazı kokulu bitkiler de sivrisineklerin hoşlanmadığı bitkilerdir. Bu bitkileri camın önünde balkonumuzda bulundurmak sivrisineklerin uzak kalması için yardımcı olabilir.

    Sivrisineklerden Korunma: Fesleğenin kokusunu sevmezler

    Sivrisinek ısırığı hangi hastalığa neden olur?

    Sivrisinekler konup kalktıkları yerlerden beslenme sırasında bazı mikropları virüsleri alabilir. İnsanları ısırdıklarında sivrisineklerin ağzından bize bulaşabilirler. Özellikle sıtma mikrobu sivrisineğin bulaştırdığı hastalıkların başında gelir. Bunun haricinde sarı humma, dang humması, afrika humması, tifüs hastalığı hatta grip bile sivrisinek ısırığından bulaşabilir. Bunların dışında aids hastalığı yada sarılık hastalığı sivrisinek ısırığı ile bulaşmaz bu konuda rahat olmakta fayda vardır.

    Sivrisinek sokmasına ne iyi gelir

    Sivrisinek ısırdığında ortaya çıkan kaşıntıya kişinin yapısı alerjik durumuna göre farklı sürelerde devam edebilir. Çocuklarda ve alerjisi olanlarda bu kaşıntı şiddetli ve bir kaç gün sürebilir. Bu karşın yetişkinlerde çok hafif olduğundan herhangi bir önlem gerekmeyebilir. Bir çok kişinin bildiği biraz limon kolonyası sürmek yeterli olabilir. Kaşıntının şiddetli olduğu durumlarda kaşıntı giderici ilaçlar, özellikle antihistaminik diye tabir edilen jelleri yada daha da şiddetli ise kızarıklık ve şişkinlik yaptı ise egzama kremi diye tabir edilen hafif ve orta şiddette kortikosteroid içeren kremler kullanmak bizi hızla rahatlatacaktır. Eğer evde bu tür ilaçlar yok ise o zaman en basitinden kolonya sürmek yada 1 adet aspirini çay tabağında ezerek biraz sulandırılması yine kaşıntının hafifletilmesine yardımcı olacaktır.

    Bu tür önlemler ile sivrisinek ısırığının meydana getirdiği kaşıntı bir kaç saat sonra azalacak veya geçecektir.

    Sivrisinek Isırığı Nasıl Geçer, Ne Yapmalı?

    Sivrisineklerden Nasıl Kurtulunur?

    Sivrisinekler İçin Doğal Çözüm

    Hangi bitkiler sivrisinekleri kovar, Sivrisinekleri kovan bitkiler nelerdir?

    Öncelikle evimize girişini önlememiz lazım. Sivrisineklerin dişileri sokar. Bebekler için çibinlik kullanılması gerekir. Camlarda sineklik olması ve öncelikle sivrisinek ve böceklerin eve girişini önlemek lazım

    Sinek kovucu matlar var fişe takılan bunların içinde kimyasallar var hava kalitesini bozar.

    Çam yağı, limon yağı, nane yağı, okaliptüs yağından hiç haz etmezler. Bu cam içinde kimyasal olan fişe takılan matlar var bunların içini boşaltıp yağ koyarsanız bunlar buharlaşarak hem güzel koku yayar, hemde sivri sinekleri kovar faydalıdır.

  • Burundaki Hapşırma Hissi

    Burundaki Hapşırma Hissi

    Burundaki hapşırma hissi çoğu zaman başımızın belası olur ve sürekli hapşırmamıza neden olarak sık sık ciğer bölgesinde ağrı yaşamamıza neden olur.

    Burunda oluşan bu hapşırma hissi nasıl geçer hususunda sizlere elimizden geldiğince bilgi vermeye çalışacağız. Eğer hapşırmalarınız alerjik bir vakadan kaynaklanmıyorsa burnunuzda oluşan sümüğün kuruması nedeniyle hapşırma hissi oluşur. Bu durumdan kurtulmak için burnunuzu iyice sümkürüp temizleyin. Eğer temizlenme gerçekleşmiyorsa abdest alır gibi burnunuza su çekin. Bu burnunuzun temizlenmesini sağlayacaktır. Tüm bunları yapmanıza rağmen hapşırmanız halen geçmediyse mevsim geçişlerinden dolayı alerji yaşıyor olabilirsiniz. En kısa zaman içerisinde uzman bir doktora giderek muayene olmanızda fayda var. Hepinize sağlık kokan uzun bir yaşam dileriz.

    Hapşırma Refleksi Neden Önemlidir?

    izim için sıradan olan, vücudumuzdaki olağan tepkiler, aslında mucizevi bir sistemin parçasıdır. Ateşimizin yükselmesinden, bayılmaya, hapşırmaktan, bronzlaşmaya kadar her biri aslında bu son derece hassas mekanizmanın parçasıdır.

    Hapşırma, burun mukozasında bulunan ve rahatsızlık verebilecek herhangi bir maddenin dışarı atılması ihtiyacı nedeniyle meydana gelen bir reflekstir. Hapşırarak burundan şiddetli bir şekilde hava çıkarılmış olunur.

    Burun mukozasında rahatsızlık veren herhangi bir madde, bu siniri uyarınca beyne mesaj iletilmiş olur. Bunun karşılığında da, beyindeki refleks merkezleri tarafından hapşırma tetiklenir.

    Hapşırma esnasında yüz, göğüs ve karın kaslarının birçoğu kasılır. Bu kasılmalar, birbiriyle paralel bir sistem içinde gerçekleşir. Bu paralellik için gerekli program da, beyinde ve omurilikte yer alır. Bu nedenle de, hapşırma hissi başladığında, onu durdurmak çoğunlukla mümkün olmaz. Zaten meydana gelen basınç nedeniyle kılcal damarlarda zedelenmeye de yol açabileceği için, hapşırmanın tutulmaya çalışılması önerilmez.

    Hapşırmadan sorumlu olan sinirler, aynı zamanda gözün dış yüzeyindeki kornea ile de ilişkilidir. Bu nedenle, hapşırdığımızda genellikle gözler de yaşarır. Ve gözler açık tutulamaz.

    Burun solunum yollarımızın giriş kapısıdır. Buradan hava girişini engelleyen, rahatsızlık veren herhangi bir durumda bir koruma olarak hapşırma refleksi devreye girmektedir. Bu refleks ile tamamen istem dışı bir biçimde ani ve çok şiddetli nefes vermiş oluruz

    İlgili konular ;
    Hamilelikte Hapşırmak
    Çok sık hapşırma
    Burun ameliyatı sonrası hapşırma korkusu
    İdrar Kaçırmaya 15 Dakika’da Son