Etiket: Tek gıda rejimi

  • Bilinçsiz Diyete Dikkat

    Bilinçsiz Diyete Dikkat

    Diyetisyen Mehlika Öktem, yaz öncesi kadınlar başta olmak üzere hızlı kilo vermek isteyenlere uyarılarda bulundu.

    Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte kilo vermeyi son bir aya sıkıştıranların büyük hata yaptığını belirten Öktem, kişilerin zayıflama isteğinin sadece kısa bir dönemle kısıtlı kalmaması ve sağlıklı beslenmenin yaşam tarzı haline dönüşmesi gerektiğini söyledi.

    BİLİNÇSİZ YAPILAN DİYET HASTALIĞA YOL AÇIYOR
    Bilinçsiz yapılan diyetlerin sağlık sorunları ile birlikte kas kaybına neden olunduğunu ifade eden Öktem şu uyarılarda bulundu:

    “Tek gıda rejimi veya sadece protein ağırlıklı yapılan diyetler, hayat boyu yapılıp yaşam şekli haline dönüşemez. Üstelik diğer besinlerden almanız gereken vitamin, mineral ve posayı alamadığınızda vücudunuzda bir takım eksiklikler veya fazla alınan besin grubunun oluşturabileceği gut hastalığı gibi hastalıklar ortaya çıkar. Hatta kansere davetiye çıkarmış olursunuz.

    ÖĞÜN SAYINIZI AZALTARAK ZAYIFLAYAMAZSINIZ
    Ayrıca yeni moda olan öğün sayısını azaltarak yani günde 2 öğün yiyerek yapılan diyetler iştah kontrolünüzü olumsuz yönde etkileyip, yemeğe daha çok saldırmanızı sağlar ve kan şeker düzeyinizi olumsuz yönde etkiler. Bu tarz diyetler mucize yaratmış olsaydı, obezite en gelişmiş ülkelerde bile sağlık problemi olarak karşımıza çıkmazdı. Demek ki kalıcı ve sağlıklı bir sonuç alınamıyor ki hala obezite ile mücadele ediyoruz.”

    Diyet yapmanın sanılanın aksine uzmanlık gerektirdiğini kaydeden Mehlika Öktem, kişinin kendi vücudunu tanıyarak, diyetisyenlerden destek alarak yapması gereken uzun soluklu bir program olduğunu söyledi.

  • Zayıflamak için düşünmeyin

    Zayıflamak için düşünmeyin

    Fazla kilolardan kurtulmanın ve sağlıklı bir yaşam biçimi hakkında bilgi sahibi olmanın yolu ise uzman yardımı almaktan geçiyor. Diyetisyen Aysu Aydın, “diyette doğru bilinen yanlışlar”ı sıraladı;

    1- “Geçen sene aç kalarak 5 kilo vermiştim”

    Herkes aç kalarak kolayca kilo vereceğini düşünür. Diyetin ilk başlarında aç kalarak hızlıca kilo verirsiniz. Ama bir süre sonra metabolizmanız kendini yavaşlatacağından kilo vermeniz mümkün olmaz. 2,5-3 saatte bir beslenerek metabolizmanızı yavaşlatmadan kilo vermek sizi başarılı sonuca ulaştırır.

    2- “Su ödem yapıp beni kilolu gösteriyor”

    Diyet yaparken sadece yediklerimizi azaltmak yeterli değildir. Vücut dengesini korumak açısından günde 2-3 litre su tüketmeniz gerekmektedir. Aksi halde vücut yeterli su alamadığından kendisini korumak adına içtiğiniz suyu tutacak bu da vücudunuzun ödem yapmasına neden olacaktır.

    3- “Diyet yemeklere tat vermek için tuz kullanmak zorundayım”

    Tuzun kalorisi yoktur ama fazla tüketildiğinde vücutta su tutarak ödeme neden olur. Bu nedenle yemeğe sonradan tuz ilave edilmesi doğru değildir.

    4- “Sadece esmer ekmek yiyorum, kilo aldırmıyor”

    Kilo vermeyi hedefleyen herkes öncelikle beyaz ekmek yerine esmer ekmek tüketmeye başlar. Ama burada atladıkları bir nokta vardır. Esmer ekmeğinde kalorisi vardır ve hatta beyaz ekmekle aynıdır. Burada ki en önemli fark esmer ekmek beyaz ekmeğe göre posa içerdiğinden daha fazla tokluk hissi vermektedir.

    5- “Kilo vermek için bol bol zeytinyağlı yiyorum”

    Zeytinyağı ile yapılan yemekler sağlıklıdır ama kalorisiz değildir. 1 tatlı kaşığı tereyağı ile 1 tatlı kaşığı zeytinyağının kalorisi birbirine eş değerdir. Eğer zeytinyağı tüketimini azaltmıyorsanız kilo veremezsiniz.

    6- “Taze sıkılmış meyve suyu kilo vermemi sağlıyor”

    Taze sıkılmış meyve sularının diğer konsantre meyve suları gibi kalorisi oldukça yüksektir. Diyet yaparken taze sıkılmış meyve suyu yerine meyvenin kendisini yemeyi tercih edin.

    7- “Tek gıda rejimi hızla kilo verdiriyor”

    Tek gıda rejimi hızlı kilo vermenize neden olur ancak besin çeşitliliği sağlanmadığından vücutta birtakım vitamin-mineral eksiklikleri meydana gelir. Bu da çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

    8- “ Günlük öğün sayısını 2’ye düşürdüm, daha çabuk kilo vereceğim”

    Günde 2 öğün beslenmek aç kalmak anlamına geldiğinden metabolizmanızın yavaşlamasına sebep olur. Vücudunuzu odun sobası gibi düşünün. Ateşin sönmemesi için arada bir odun atarız. Metabolizmanız da aynı bu mantıkta çalışmaktadır. Öğünlerinizi atlarsanız metabolizmanız kendini yavaşlatır.

    9- Hem diyet yapıyorum hem de zayıflama ilaçları kullanıyorum”

    Piyasada çok miktarda zayıflama ürünü bulunmaktadır. Bazılarının oldukça fazla yan etkisi vardır. Doktor tarafından önerilmemiş ürünler kesinlikle kullanılmamalıdır. Eğer herhangi bir zayıflama ilacı kullanıyorsanız da asla tek başına bir işe yarayacağını düşünmeyin. Diyet ve spor desteği olmadan hiçbiri işe yaramayacaktır.

    10- “Pazartesi diyete başlıyorum”

    Herkes yediklerini azalttığında kilo verebilir. Ancak kişinin kan tahlillerinde ve metabolizmasında herhangi bir sıkıntı varsa, kilo verme aşamasında bu belirtiler can sıkıcı bir şekilde karşınıza çıkabilir. Diyete başlamadan önce doktora başvurmanız, kan tahlillerinizi yaptırmanız, sonrasında diyetisyen kontrolünde bazal metabolizmanızı ölçtürmeniz, çıkan sonuçlara göre beslenme programınızın düzenlenmesini sağlamanız önemlidir. Bu sayede hem kilo vermiş hem de yaşam kalitenizi artırmış olursunuz.