Etiket: tarama testi

  • Yeni Doğan Tarama Testi Nedir? Topuk Testi

    Yeni Doğan Tarama Testi Nedir? Topuk Testi

    Yeni doğan tarama testi, bebeğin anne karnına düştüğü günden itibaren yapılan testlerde anlaşılamayan, ancak doğumdan sonra ortaya çıkan hastalıkların olup olmadığını saptamak adına yapılmaktadır. Bir bebeğin anne rahmine düşmesinden itibaren, bebekte var olan hastalık ya da sakatlıkları saptamak oldukça kolaydır.

    Anne karnında anlaşılabilen hastalıkların teşhisinin konulması için, çeşitli yöntem ve testler mevcuttur. Ancak anne karnında anlaşılması mümkün olmayan, sadece doğumdan sonra tanısı koyulabilen hastalar için, bebek tarama testi uygulanmaktadır. Hastaneden ayrılmadan Yapılması gerekenler adlı forum konumuza göz atmanızda fayda var.

    Yenidoğan Topuk Kanı Taraması
    Yenidoğan Topuk Kanı Taraması

    Yeni Doğan Tarama Testleri

    Bebek tarama testinin yapılma amacı, anne karnında gelişmekte olan bazı rahatsızlıkların, vücutta mevcut olan çeşitli maddelerin azlığı ya da çokluğu sebebiyle sentezlenmesidir. Bu tip durumlarda bebeğin doğumu oldukça sağlıklı görülür ve birkaç ay her şey normal seyrinde ilerler. Fakat birkaç ay geçtikten sonra, bebekte çeşitli beyinsel sorunların oluşmasına sebep olacak hastalıklar ortaya çıkar.

    Zihinsel fonksiyonlara ve beyne zarar veren bu hastalıkların erken teşhis edilmesi sayesinde, çeşitli önlemler alınarak hastalıkların etkileri ortadan kaldırılabilir. Bu sebeple yeni doğan tarama testleri sağlık bakanlığı tarafından zorunlu hale getirmiştir.

    yeni doğan tarama testi
    yeni doğan tarama testi

    Yeni Doğan Tarama Testleri (Topuk Testi) Nasıl Yapılıyor?

    Bebek tarama testinin yapılması için, örnek toplama amacıyla ‘’Guthrie’’ adı verilen yöntem kullanılmaktadır. Doğumun hemen ardından ya da 3-4. günlerde yapılabilen yeni doğan tarama testleri için, bebeğin topuğundan kan alınmaktadır.

    Topuktan çıkan kan, özel bir kurutma kâğıdına emdirilerek, testlerin yapılması amacıyla ana merkeze gönderilmektedir. Doğumdan hemen sonra testlerin yapılma imkanı bulunmasına rağmen, doktorların tavsiyesi testlerin, doğumdan 3 veya 4 gün sonra yapılmasıdır. Çünkü bebek doğar doğmaz yapılan testlerde, bazı hastalıklar kendisini belli etmiyor olabilir. Çok erken alınmış olan kan örneklerinden hatalı sonuçlar çıkabileceği gibi, 7. günden sonra yapılan testler de hatalı sonuçlar vermektedir.

    Bu sebeple ilk 3-4. günde testlerin yapılması, en doğru sonuçların alınmasını sağlayacaktır.

    Bebeğinizin işitmesini test ettirin adlı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

  • Hamilelikte Hangi Muayeneler Yapılır?

    Hamilelikte Hangi Muayeneler Yapılır?

    Gebelik döneminde hem annenin hem de bebeğin sağlığını kontrol altına almak, gelişen her hangi bir olumsuzluk karşısında anne ve bebeğin hayatını tehlikeye atmadan çeşitli tedavi yöntemlerine başvurmak ve olası sorunlardan önceden haberdar olmak için her kadın hamilelik döneminde rutin kontroller yaptırmalıdır. Özellikle de ilk kez doğum yapacak olanlar, daha önceden riskli bir doğum geçirenler, genetik bir hastalığı olanlar ve doğum yapmayı etkileyen ciddi bir rahatsızlığı bulunanlar muhakkak bu tektikler de geçmeli ve sorun olup olmadığı hakkında bilgilenmelidir…

    Gebelik döneminde yapılan testler ve incelemeler hem annenin hem de bebeğin hayatını kurtarıcı nitelikte olabiliyor. Gebelik döneminde bu incelemeler ve kontrolleri göz ardı etmeyenler daha sağlıklı ve sorunsuz bir gebelik atlatma şansları yüksek oluyor. Gebelik döneminde uygulanması gereken bu kontrol ve incelemeler nelerdir diye merak ediyorsanız, işte yanıtı:

    Jinekolojik muayeneler
    Sistem muayeneleri
    Tansiyon ölçümü
    Kilo ölçümü
    Karnın büyümesinin değerlendirilmesi
    Bebeğin karın içindeki haritasının çıkarılması
    Leopold manevraları
    Gebelik testleri: kan gruplarının belirlenmesi, kan uyuşmazlığı, tam kan sayımı
    Tam idrar tahlili (TİT)
    İdrar kültürü
    Enfeksiyon tarama testleri
    Ultrason (vajinal, abdominal)
    IDC (İndirekt Coombs Testi)
    Rh uygunsuzluğu
    Üçlü test (İkinci trimester Down sendromu tarama testi)
    PPG (Postprandial Glikoz) ve OGTT (Oral Glikoz Tolerans Testi)
    Kan biyokimyası
    Anne kanında alfafetoprotein (AFP)ölçümü
    Doppler ultrasonografi
    11-14 testi (İkili test, Birinci trimester Down sendromu tarama testi)

  • Rahim ağzı kanseri

    Rahim ağzı kanseri

    Hemen hemen her kanser tipi kontrolsüz ve anormal hücre çoğalmasından meydana gelir.

    Rahim ağzı kanseri

    Rahim ağzı kanseri de bu şekilde rahim ağzındaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz çoğalması sonucunda meydana gelir. Her kanser türü gibi rahim ağzı kanseri yaşamı doğrudan tehdit eden kanser türlerindendir.
    İstemsizce ve kontrolsüzce çoğalan rahim ağzı hücreleri için erken tanı ve tedavi her hastalıktaki gibi çok önemli bir yere sahiptir. Eğer erken tanı ile farkedilemez ise tedavi için geç kalınıp rahmin alınması gerekebilir. Bu da hasta olan bayanımızın doğurganlığını elinden almak demektir.
    Bazı durumlarda tedavi edilse dahi bayanın doğurganlığını son bulabilir.

    Belirtileri nelerdir ?

    Çoğu durumda hastalığın en son safhalarına kadar herhangi bir belirti vermeyen rahim ağzı kanseri genellikle hastalık aşamasında,

    – Kasık ağrılarına sebep olur
    – Cinsel ilişki sonrası kanama meydana getirebilir.
    – Adet dışı anormal vajinal kanamalara sebep olabilir.
    – Vajinal akıntıların düzenini ve sıklığında değişiklikler gösterebilir anormal boyutlara taşıyabilir.

    Rahim ağzı kanseri tedavisi nasıldır ?

    Hastalığa yakalanan bayanın sağlık durumu, yaşı, hastalığın safhası gibi önemli etkenler göz önünde bulunarak tedavi şekli seçilmektedir. Tedavi şekli hemen hemen her kanser türünde ki gibi kemoterapi ile başlar ancak hastalık yayılma safhasında ise cerrahi müdahale ile hastalık bitirilebilmektedir.

    Neden oluşur ?

    HPV denilen virüsün birkaç tipinden olduğu saptansa da genel olarak bir sebep, sonuç hala belirgin olarak saptanamamıştır. Rahim ağzı kanseri HPV denilen bu virüsün belirli versiyonlarından oluşmakta ve sağlığı hatta yaşamı tehdit edici bir hal alabilmektedir. HPV denilen bu virüsün pek çok çeşidi vardır ve genellikle vajinal siğil hastalıklarına sebep olan virüstür. Rahim ağzı kanseri hemen hemen her bayan için tehlikeli bir hastalık olabilmektedir. Dünya üzerinde meme kanserinden sonra kadınlar üzerinde sık görülen 2. Kanser çeşididir. Bu sebeple vajinal muayenelerinizi aksatmamamız ve sürekli bu hususa dikkat etmeniz önemle tavsiye edilir.

    İlgili Konular ;

    – Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?
    – Rahim ağzı kanseri nasıl teşhis edilir?
    – Rahim ağzı kanseri neden olur?
    – Rahim ağzı kanseri nasıl tedavi edilir?
    – Rahim ağzı kanserinden nasıl korunabiliriz?