Etiket: suçiçeği

  • Çocukluk Aşıları Neden Yapılır?

    Çocukluk Aşıları Neden Yapılır?

    Hastalıkların önlenmesi, sağlıklı gelişim ve büyüme sürecinin yanı sıra sağlıklı bir beden için bebek ve çocukluk çağlarında aşılar yapılmalıdır. Kalıcı rahatsızlıkların önlenmesi, ölümcül hastalık risklerinin önlenmesi ve hastalık bulaşma risklerinin kaldırılması için özellikle çocukluk çağlarında aşılar tam ve düzenli şekilde yapılmalıdır.

    Çocukluk Aşıları Neden Yapılır?

    Herd İmmuninty olarak tanımlanan toplumsal bağışıklık sistemi ve çevreye hastalık bulaştırmamak için de çocukluk aşıları yaptırılmalıdır. Aşılamanın amacı; hastalığa neden olan bakteri, virüs ve mikropların önceden önlenmesidir.

    Hastalıklara karşı hazırlıklı hale getirmek için bu mikropların ölü ya da zayıflatılmış halleri enjekte edilir. Vücut, antikor yani bağışıklık maddeleri sağlayarak, hastalıklara karşı güçlü ve donanımlı hale gelir.

    Bazı aşılar bir kez değil birkaç sefer tekrarlanır. Bu tür aşılara; rapel yani pekiştirme aşısı denilir.

    Çocukluk Aşıları Neden Yapılır? | 1

    Bulaşıcı Hastalıkların Önlenmesi

    Geçmişten günümüze bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve geniş çaplı ölümlere neden olan hastalık risklerinin ortadan kaldırılması için evrensel olarak aşılar yapılır. Örneğin Türkiye’de çocuk felci aşısı düzenli olarak yapıldığı için bu hastalık riski tamamen ortadan kaldırılmış ve polio hastalığından arındırılmış ülke sertifikası alınmıştır.

    Çocukluk çağlarında yapılan aşılar arasında; kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, verem, hepatit B ve A, çocuk felci aşısı, menenjit ve verem aşıları yer alıyor. Her yeni doğan bebeğe aşı kartı çıkarılır ve ayına, yaşına göre aşılar yaptırılır.

    Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilen ve düzenli olarak yapılan çocuk aşıları, ücretsiz olarak sağlık ocaklarında yapılmaktadır. Bu aşılara ek olarak;

    • Rota virüs (ishal)
    • meningokok menejit aşısı
    • human papilloma virüs aşısı ( serviks kanserinden koruma amaçlı),
    • RSV aşısı

    Gibi özel aşılarda düzenli olarak yapılmaktadır. Sağlıklı gelişim ve yaşam için aşıları düzenli olarak yaptırınız.

    Çocuklara Grip Aşısı Yapılmalı Mı ? Tıklayın !

    Bebeğimizin Aşıları, Kontrolleri, Aylık Gelişim Bilgileri Tıklayın !

    Bebeklerde 2 Ay Aşısı Sonrası Ateşlenme Tıklayın !

    Aşı Takvimi İçin Tıklayın !

  • Gebelikte suçiçeği hastalığı tehlikeli mi?

    Gebelikte suçiçeği hastalığı tehlikeli mi?

    Suçiçeği hastalığına herpesvirüs ailesinden olan varicella(suçiçeği) ve zoster(zona) iki ayrı klinik tablodan sorumlu olan varicella zoster virüsü yol açar.virüs solunum yoluyla veya cilt teması yoluyla bulaşabilir.

    suçiçeği temel olarak çocukluk çağı hastalığı olup yetişkinlerin %95’i bu hastalığa karşı bağışıklık kazanmıştır,çocukluk çağında ortaya çıktığında genelde iyi huylu seyreder fakat yetişkinlerde oldukça ağır geçer ve varicellaya bağlı ölümlerin yarısı bu yetişkinlerde olup ölüme sebebiyet veren genel de suçiçeğine komplikasyon olarak ortaya çıkan pnömoni ve kanama bozukluklarıdır.

    gebe kadınlar suçiçeği geçirmemişse bağışık olmayan yetişkinler gibi varicella komplikasyonları ve ağır hastalık tablosu için artmış risk altındadırlar,suçiçeği hastalığına yakalanan gebelerin %10’unda akciğer komplikasyonları ortaya çıkar , ağır anne hastalığı ve solunum yetersizliği fetüs’ün ölümüne yol açabilir.annede komplikasyon gelişmezse dahi suçiçeğini geçirmesi fetüsün enfeksiyonuna neden olabilir.rahim içerisinde bebeğin su çiçeği enfeksiyonuna yakalanması konjenital varicella sendromu , yenidoğan varicella enfeksiyonu veya erken çocukluk çağında zonaya neden olur.

    konjenital varicella enfeksiyonu sıklığı %07-%1.2 arasında değişmektedir,enfeksiyon gebeliğin ilk 20 haftasında geçirilirse bebekte kemik bozuklukları(ekstremite hipoplazisi),cilt bozuklukları,göz ve beyin hasarı ile karakterize embriyopati (fetüs hasarı) ortaya çıkabilir . bir çalışmaya göre gebeliğin 13.-20.haftaları arasında enfeksiyon geçirenlerde konjenital varicella enfeksiyonu riski %2’ye çıkar.

    20.gebelik haftasından sonra doğumdan 5 gün öncesine kadar olan döneme rastlayan enfesiyonlar ise genellikle iyi huylu gidişat gösterir fakat bu bebekler erken çocukluk döneminde zona enfeksiyonu geçirebilirler.

    anne varicella enfeksiyonunu doğumdan 4gün önce veya doğumdan 2 gün sonrasına kadar geçirirse ağır yenidoğan varicella enfeksiyonuna neden olabilir.bu bebeklere enfeksiyon plasenta dan geçer ancak anneden hastalığın şiddetini azaltacak koruyucu antikorlar henüz oluşamadığı için bebeğe ulaşmaz ve bu bebeklerin ölüm oranı %30’lara ulaşabiliyor.

    önlem:

    suçiçeği aşısı canlıdır dolayısıyla gebelere yapılmaz.fakat varicella-zoster koruyucu immunoglobulini bağışık olmayıp şüpheli teması olan kişiye teması takip eden 72-96 saat içerisinde verilmelidir,bu büyük olasılıkla annede komplikasyonları önleyecektir fakat fetal hastalığı önlemez.

    doğumdan 5 gün öncesine kadar anneye varicella-zoster immünoglobulini verilmişse dahi,bebeğe koruyucu antikorlar doğuma kadar ulaşmamış olma ihtimaline karşın yenidoğana immunoglobulin verilir.

    gebeliğin son 5 gününden doğumdan sonraki ilk 2 güne kadar olan süre de varicella enfeksiyonu geçiren annelerin yenidoğanlarına immunoglobulin verilir.

    Op. Dr. Rami ASKER tarafından yazılmıştır.