Etiket: su tasarrufu

  • Ramazan ayında israfı önleyerek tasarruf etmenizi sağlayacak etkili öneriler

    Ramazan ayında israfı önleyerek tasarruf etmenizi sağlayacak etkili öneriler

    Evlerimizde bolluk ve bereket ayı Ramazan’ı en iyi şekilde geçirmenin telaşı var. Her zamankinden daha özenli kurulan sofralarda, gerek sağlığımız gerekse bütçemiz için israftan kaçınmak gerekiyor. Peki, Ramazan ayında evlerimizde ve sofralarımızda israfı önleyebilmek için ne gibi önlemler alabiliriz? İşte detaylar…

    Alışveriş listenizi önceden hazırlayın

    Ramazan ayı alışverişlerinizi topluca yapmanız, alışveriş maliyetini düşürmenin yanı sıra zamandan ve emekten de tasarruf etmenizi sağlar. Alışverişe gitmeden önce hazırlayacağınız ve alışveriş esnasında sadık kalacağınız detaylı bir listeyle hem gerçekten ihtiyacınız olan ürünleri alırsınız hem de alışverişte boşa zaman kaybetmezsiniz. Ayrıca toplu alışveriş kampanyalarından da faydalanarak bütçenize katkı sağlayabilirsiniz. Üstelik toplu alışveriş yaparak bir kere yorulursunuz; ama ay boyunca rahat edersiniz.

    Ramazan ayında israfı önleyerek tasarruf etmenizi sağlayacak etkili öneriler | 1

    Alacağınız ürünlerin raf ömürlerine dikkat edin

    Un, şeker, bakliyat ve yağ gibi raf ömürleri uzun olan ürünlerde en büyük ebatları tercih etmek her zaman avantaj sağlar. Çünkü 10 tane 1 kilogramlık paket un ile 10 kilogramlık tek paket unun fiyatlarını kıyasladığımızda 10 kilogramlık tek paket unun fiyatının daha uygun olduğunu görürüz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; alacağınız ürünün son kullanma tarihinin mümkün olduğunca uzun olmasıdır.

    Ramazan ayında israfı önleyerek tasarruf etmenizi sağlayacak etkili öneriler | 2

    Çabuk bozulan ürünleri alırken dikkat!

    Ramazan alışverişi yaparken öğün sayınızın 2’ye düşeceğini unutmamanız gerekir. Bu iki öğünde, her besinden yeterli miktarda alabilmek için bol çeşit ama az porsiyon tüketmek isteyeceksiniz. Dolayısıyla alışveriş yaparken de sebze ve meyve gibi kolay bozulabilen yiyecekleri tane hesabıyla almanız gereksiz savurganlığın önüne geçebilir.

    Ramazan ayında israfı önleyerek tasarruf etmenizi sağlayacak etkili öneriler | 3

    Artan yemekleri değerlendirmeyi unutmayın

    Özellikle iftar sofraları; öncelikle gözlere, daha sonra midelere hitap edecek şekilde özenle kurulur. Fakat uzun süreli açlık halinden sonra oturulan sofralarda, ister istemez artan yemekler olur. Artan bu yemekler için bir sonraki sahur ya da iftar için mutlaka alternatifler düşünülmelidir. Örneğin; artan ekmekleri, bir sonraki sofrada çorbanıza doğramak için kıtır ekmek yapabileceğiniz gibi, un kıvamına gelecek şekilde ufalayıp köfte harcı olarak değerlendirmek üzere buzdolaplarınızda saklayabilirsiniz.

    Ramazan ayında israfı önleyerek tasarruf etmenizi sağlayacak etkili öneriler | 4

    Sadece yiyeceklerde değil, her şeyde tasarruf şart!

    Ramazan ayının en güzel özelliklerinden biri de hep birlikte oturulan ve hoş sohbetlerin hakim olduğu iftar yemekleridir. Tabii kalabalık sofraların ardından gelen bulaşık için aynısını söylemek pek mümkün olmayabilir. Sofra için alınan israf önleyici önlemler burada da geçerli ve su ile deterjan tüketimine dikkat edilmelidir. Bu anlamda doğru bulaşık deterjanı seçmeniz çok önemlidir. Az ölçekle derinlemesine temizleyen deterjanlar, hem sudan hem de bulaşık deterjanından tasarruf etmenizi sağlar.

    Ramazan ayında israfı önleyerek tasarruf etmenizi sağlayacak etkili öneriler | 5

    Ramazan’da da Türkiye’nin tercihi Fairy bereketi!

    Fairy %100 yağda* bile etkili formülüyle 2 kat daha fazla bulaşık yıkar.

    *Saf yemek yağı

    Sipariş İçin Tıklayınız.

    Ramazan ayında israfı önleyerek tasarruf etmenizi sağlayacak etkili öneriler | 6

     

  • Su tasarrufu için buna çok dikkat edin!

    Su tasarrufu için buna çok dikkat edin!

    Su tasarrufu için buna çok dikkat edin! Dünyayı daha yaşanılır bir hale getirmek ve bizden sonraki nesiller için da hayatı kolaylaştırmak için enerji ve su tasarrufu büyük önem taşımaktadır.

    Peki, su tasarrufu nasıl yapılır?

    Sifonun içine ufak bir plastik şişe koyarsanız hazneye daha az su dolmasını sağlar ve su tasarrufu yapabilirsiniz.

    Su faturanızı mutlaka takip edin. Su tesisatına bir su ölçer taktırabilirsiniz. Çiçeklerinizi sabah veya akşam saatlerinde sulayarak suyun buharlaşmasını minimuma indirebilirsiniz.

    Su tasarrufu için buna çok dikkat edin! | 7

    -Dişlerinizi fırçalarken mutlaka suyu kapatın.

    -Kettle’ı her seferinde doldurup ihtiyacınızdan fazla su kaynatmayın. Hem elektrik hem de su tasarrufu yapabilirsiniz.

    -Yaz günleri musluktan akan su fazla soğuk olmaz. Su soğuyana kadar bekleyeceksiniz akan suyu bir şişeye doldurun ve daha sonra temizlik için kullanın.

    -Çamaşır makinesini yarım çalıştırmayın. Dolmasını bekleyin ve sonra çamaşır yıkayın.

     

     

    Kaynak: Haber7.com

  • Mutfakta Su Tasarrufu

    Mutfakta Su Tasarrufu

    Evde tüketilen suyun yaklaşık % 10’unun mutfakta tüketildiği hesaba katıldığında bazı konulara dikkat ederek mutfakta oldukça ciddi miktarlarda su tasarrufu yapmak mümkün…

    Dakikada bir damla su sızdıran bir musluğun yılda boşa akıttığı su miktarı 12. 500 litreye denk geliyor.

    Mutfakta tüketilen su miktarı evde tüketilen toplam suyun yüzde 10′unu oluşturuyor.

    Mutfakta su tasarrufu yapmak için aşağıdaki maddelere dikkat edilmesi gerekiyor.

    – Kirli kaplarınızı elle veya bulaşık makinesinde yıkamadan önce su dolu leğende ıslatınız ve kirleri gevşetin. Kirli kapları akar musluk suyu ile yıkamayın. Leğen içindeki su ve deterjan yardımı ile bulaşıkların kirlerini çıkardıktan sonra musluğu yavaşça açarak çalkalama ve durulama yapın.

    Düşük Akımlı Musluk Kullanın

    – Normal musluklarda dakikada 8-27 litre su tüketilirken düşük akımlı musluk kullanarak su tüketimi yarı yarıya düşürülebilir. Bu musluklara takılan aparatlar pahalı değil.

    – Muslukların su damlatmasını önleyin. Dakikada 50-100 damla su akıtan bir musluktan ayda 750-1500 litre suyun ziyan edildiğini unutmayın.

    – Sebze ve meyveleri akar musluk suyu ile yıkamayın. Leğenin yarısına kadar su koyun. Sebze ve meyveleri suya koyduktan sonra musluğu yavaşça açınız ve hızlıca yıkamayı yapın.

    – Kirli kapları elinizle yıkarken önce kaba kiri fırça ile çıkartın. Leğene ılık/soğuk suyu ve deterjanı koyup deterjanı da köpürttünüz ve musluğu yavaşça açıp kapları hızlıca yıkayınız. Sonra aynı leğene temiz ılık/soğuk su koyarak temizlenmiş kaplarınızı çalkalayınız.

    – Akan musluk suyu ile kaplarınızı durulamayınız. Böylece günce 30-60 litre su tasarruf edilmiş olur.

    Suyu Sürahiden İçin

    – İçme suyu olarak akan musluk suyu yerine sürahi veya buzdolabına konmuş suyu kullanınız.

    – Çoğu yiyecekleri pişirmek için az su kullanınız. Pişirdiğimiz kabın kapağı kapalı olmalıdır. Aksi durumda çoğu vitaminlerin ve minerallerin kaçmasına neden olur. Ekstra pişirme için yakıt sarfiyatı olur.

    Gıdaları Eritmek İçin Su Kullanmayın

    – Buzluktaki yiyeceklerin ve diğer donmuş gıdaların buzunu eritmek için su kullanmayınız. Bu tür gıdaların buzlarını buzdolabının alt gözünde bir gece bekleterek çözebilirsiniz.

    – Evlerde suyun yüzde 35 banyoda, yüzde 30 tuvalette, yüzde 20 çamaşır ve bulaşık yıkamada, 10yüzde yemek pişirme ve içme suyu ve yüzde 5 temizlik amacı ile kullanılmaktadır.

    – Musluklardan sıcak su sızıntısı fazla su kullanımı ve enerji israfı demektir.

  • TURMEPA, suda çözünebilen ve doğada biyolojik birikim yapmayan temizlik ürünler ile çevreyi koruyor

    Denizlere gönül vermiş ve denizlerimizi gelecekte de yaşatma çabası gösteren DenizTemiz Derneği/TURMEPA, temizlik ürünleriyle çevrenin ve özellikle doğal su kaynaklarının korunmasına katkı sağlıyor. TURMEPA Çevre Dostu Temizlik Ürünleri, dünyamızın kısıtlı kaynaklarından olan sudan tasarruf edilmesi ve aynı zamanda denizlerin korunması, çevrenin kirletilmemesi ilkesinden yola çıkarak hazırlandı. Doğal hammaddelerden elde edilen, suda hızla çözünebilen, doğada biyolojik birikme yapmayan, ayarlı köpüğü sayesinde kolay durulama sağlayarak su tasarrufuna imkan veren temizlik maddelerinin ambalajları ise geri dönüşümlü malzemeden üretiliyor.

    Denizlerimizin gelecekte de yaşatılması çabalarına devam eden DenizTemiz Derneği/TURMEPA, aynı zamanda doğal kaynakların en etkin şekilde kullanımı ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesi için bilinç oluşturma ve farkındalık yaratma çalışmalarını da sürdürüyor. DenizTemiz Derneği tarafından üretilen TURMEPA markalı Çevre Dostu Temizlik Ürünleri, kısıtlı doğal su kaynaklarının en verimli şekilde kullanımı için ideal çözümü sunuyor.

    TURMEPA Çevre Dostu Temizlik Ürünleri, insan ile doğa arasında denge kurulması, doğal kaynakları tüketmeden gelecek kuşakların ihtiyaçlarının karşılanması ve kalkınmada sürdürülebilirlik sağlanması için herkesin görev bilincinde olması gerektiği düşüncesinden hareketle üretildi. Tüketiciler de seçimleriyle ülkemiz deniz ve kıyılarının korunmasına, yaşanabilir bir çevreye sahip olma yolunda TURMEPA’nın yaptığı çalışmalara destek olabilecek ve özellikle küresel ısınma ve kuraklığın ülkemizde ciddi tehditler oluşturduğu şu günlerde, doğanın korunmasına katkıda bulunabilecek.

    Şehirlerde, tüm atıkların kanalizasyonlarla, yeraltı sularına, göl, nehir, dere ve dolayısı ile denizlere karıştığı düşünüldüğünde su kaynaklarının ve temizlik maddelerinin kullanımının önemi daha da ortaya çıkıyor. TURMEPA Çevre Dostu Temizlik Ürünleri ise doğal hammaddelerden elde ediliyor ve suda hızla çözünebiliyor, doğada biyolojik birikme yapmıyor, ayarlı köpüğü sayesinde kolay durulama sağlayarak su tasarrufuna imkan veriyor. Dünyanın kısıtlı su kaynaklarının kirletilmemesi ve tasarrufu açısından çok önemli olan bu ürünlerin satışından elde edilen gelir de, deniz kirliliği ile mücadele amaçlı projelerde kullanılıyor.

    Çevre dostu TURMEPA markalı ürünler West Marine, marinalar ve Opet bayileri ile Migros, Tansaş, Makro, Koçtaş ve Metro marketlerinden elde edilebiliyor.

    TURMEPA Çevre Dostu Temizlik Ürünleri

    Sıvı Sabun: Ellerin deniz suyuyla bile temizlenebilmesi özel olarak formüle edilmiştir. Cilt dostudur. Elleri korur, bakımlı ve yumuşacık olmalarını sağlayarak hoş bir koku bırakır. Formulasyonu doğada çözünebilir özelliğe sahiptir.

    Genel Yüzey Temizleyici: Tüm yıkanabilir yüzeyleri deniz suyuyla bile temizler ve parlatır. Ana temizlik maddesi doğal hammaddelerden elde edilen ve doğada çözünebilen sabun bazlıdır.

    Bulaşık Deterjanı: En ağır yağlı ve kirli bulaşıkların deniz suyuyla bile temizlenebilmesi için özel olarak formüle edilmiştir. Doğada çözünebilir özelliğe sahiptir. Ayarlı köpüğü sayesinde kolay durulama sağlar. Çevre ve cilt dostudur.

    Ağır Yağ Çözücü: Her türlü yağ lekesi, motor yağı, zift, katran ve boya lekelerini kolaylıkla temizler. Bitki özlü, doğada çözünebilir hammaddelerin bileşimi ile yağlı ve kirli yıkanabilir yüzeylerde temizlik ve parlaklık sağlar.

    DenizTemiz Derneği Hakkında:
    Denizcilik ve iş dünyasının denize gönül vermiş önde gelen isimleri tarafından 8 Nisan 1994’te kurulmuş olan Deniz Temiz Derneği bugün; 533 asli, 324 tüzel üye sayısıyla denizler ve kıyılar konusunda ülkemizin en önde gelen sivil toplum kuruluşudur. Halktan, işbirliği içerisinde olduğu kamu kuruluşları, üniversiteler, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarından aldığı destek ile çalışmalarını en çok çocuk ve gençlerin eğitilmesi, halkın bilinçlendirilmesi, teknolojik kıyı temizliği çalışmalarının yürütülmesi yönünde artırarak sürdüren Deniz Temiz Derneği, Hopa’dan İskenderun’a kadar uzanan 8.333 km’lik kıyımızda 84 bölge koordinatörü ile denizleri yaşatma çabalarına devam etmektedir.

    turmepa