Etiket: Su içsem yarıyor

  • İşte kilo verirken dikkat etmeniz gerekenler…

    İşte kilo verirken dikkat etmeniz gerekenler…

    Dikkat etmeden yaptığımız bazı yanlışlar, telafisi çok zor olan ve zaman alan bir yere doğru sürükleyebiliyor bizi. Eğer yeme-içme alışkanlığımıza biraz dikkat edersek, sağlıklı bir forma kavuşmamız çok da zor değil.

    Her şeyden önce kararlılık

    Kişi hayatına diyet ve egzersizi yerleştirmişse mutlaka kilo verir; ancak önce kendisinin kilo vermeye kararlı olması gerekir. Eğer hormonal bir sorun varsa bu sorun giderilmedikçe kilo vermek pek mümkün olmayabilir.

    Dikkat etmediğimiz yanlışlar

    Şişmanlık bir hastalık olduğu için mutlaka hekim ve diyetisyen kontrolünde kilo vermeye çalışılmalıdır. Gazete ve dergi diyetlerini kontrolsüz uygulamak, özellikle gelişme çağında olan çocuk ve ergen bireyler için çok tehlikelidir. Diyet yaparken öğün atlanmamalı, az ve sık (6 öğün) beslenmeye dikkat edilmelidir. Uzun süren açlıklardan sonra yemek yenmesi, insülin salgısını fazla arttıracağından daha tehlikeli olmaktadır.

    Su içsem yarıyor diyenler

    Metabolizmanın yavaş olduğu bazı hastalıklar söz konusudur, en önemlilerinden bir de hipotiroididir. Guatrla birlikte olabilir veya guatrsız gözlenebilir. Eğer hipotiroidiye bağlı obezite mevcutsa bu hastalık tedavi edilmeden hasta ne kadar diyet yaparsa yapsın kilo veremez. Unutulmamalıdır ki, obezite tedavisinde sadece diyet değil, bununla beraber fiziki aktivite artımı şarttır.

    Şişmanlık tehlikeli bir yolculuktur

    Ebeveynler çocuklarını doğru besleyerek ve onlara fiziksel faaliyet fırsatları vererek çocuklarının, sağlık sorunlarının üst üste eklendiği bu tehlikeli yolculuğa hiç çıkmamalarını sağlayabilirler.

    İnatçı kilolardan kurtulabiliriz

    İnatçı kilodan şikayet edenler genellikle hareket azlığı veya uygun olmayan diyetle beslenen kişilerdir. Günde en az bir saat hızlı hızlı yürüme, hafif koşu, ip atlama, merdiven inip çıkma gibi hafif egzersizler yapabilirsiniz. Öğün atlamamanıza özen göstermelisiniz. Midede devamlı tokluk hissi olmalı ve öğün miktarlarını azaltarak mide hacmini küçültmelisiniz. Evde salatalık, marul gibi yeşillikler olmalı ve acıktıkça kalori değerleri çok düşük olan bu besinler tüketilmelidir. Televizyon karşısında geçirilen zamanlarda cips ve şekerleme tarzında tüketim olduğu için, bu süre azaltılmalıdır.

    Büyük porsiyonlara dikkat

    Günümüzde yiyecekler nispeten ucuz olduğundan restoranlar daha yüksek fiyat etiketi koymadan daha büyük porsiyonlar da sunabiliyorlar. Bizler de paramızın karşılığını almamız gerektiğini düşünüyoruz. 1950′lerde gazozlar 24 ml’lik şişelerde iken şimdi 33,50 ml’lik şişe veya bardaklarda sunuluyor. Büyük şişe veya kutulu içecekler sırf şekerden 500 kalori sağlayabilir.

    Günümüzde pek çok anne ve baba çalışıyor. Bebek ve çocukların yuva ve okulda ,ebeveyn kontrolü olmadan vakit geçirmeleri söz konusu oluyor. Yuva ve okul yemekleri mutlaka kontrol edilmeli ve okul kantinlerinin fast food yönünden takipleri yapılmalı. Okullarda beden eğitimi faaliyet ve dersleri özendirilmeli.

    Unutmayın; şişmanlık bir hastalıktır

    Eskiden zengin toplumların sorunu olan şişmanlık artık gelişmekte olan toplumlarında sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Yurdumuzda da gerek çocukluk gerekse erişkin dönemlerde şişmanlık toplum sağlığını tehdit eden ve mutlaka önlem alınması gereken bir hastalıktır.

  • “Su İçsem Yarıyor” Diyenler

    “Su İçsem Yarıyor” Diyenler

    Sağlık Bakanlığı, ‘çok az yiyorum ama su içsem yarıyor’ diyerek fazla kilolarından yakınanlara cevap verdi. Bakanlık görülme sıklığı giderek artan obezite ile mücadele kapsamında şişmanlık konusunda 70 soru ve 70 cevap hazırladı.

    ‘Obezite (şişmanlık) Konusunda 70 Soru 70 Cevap’ta, ‘Yanlış zayıflama diyeti uygulamaları nelerdir?’, ‘Çok düşük kalori içeren şok diyetlerle kilo vermenin sakıncası var mıdır?’, ‘Çok az yiyorum ama su içsem yarıyor! Neden bazı insanlar çok fazla yemek yedikleri halde şişmanlamazlar?’ gibi sorulara cevap verildi.

    Bakanlığın 70 soruya 70 cevabından bazıları şöyle:

    -Şişmanlığımdan dolayı rahatsızlık duymuyorum fakat etrafımdaki herkes zayıflamam gerektiğini söylüyor. Her insan zayıf olmak zorunda mıdır?

    Zayıflamak istemeyen kilolarından memnun olan şişman bireyler periyodik olarak mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurarak tıbbi açıdan izlenmelidir…’

    -Yanlış zayıflama diyeti uygulamaları nelerdir?

    ‘Kişiye özgü olmayan (özellikle gazete, dergi ve benzeri yayınlarda bulunan kişilerin özellikleri dikkate alınmayan diyetler) Kısa sürede hızı kilo kaybı vaat eden sihirli ve şok diyetler. Tek besine dayalı diyetler. Zayıflattığı öne sürülen ve pek çok yan etkisi bulunan ilaçlarla beraber önerilen diyetler. Gerçek kilo kaybı yerine sadece su kaybına neden olan diüretik ilaçlar veya saunalar…’

    -Çok az yiyorum ama su içsem yarıyor! Neden bazı insanlar çok fazla yemek yedikleri halde şişmanlamazlar?

    ‘Şişmanlığın oluşmasında pek çok etken vardır. Genetik faktörler, metebolizmanın hızlı veya yavaş olması, beslenme alışkanlıkları, egzersiz alışkanlıkları vb. Tüm bu faktörler, bireylerin kilo durumlarını etkiler. Obezitenin nedenini öğrenmek için önce hekime başvurulmalıdır…’

    -Çok iştahlıyım. İştahıma engel olamadığım için sık sık atıştırıyorum ve kilo alıyorum. Buna nasıl engel olabilirim?

    ‘Fiziksel açlık ile duyguların neden olduğu açlık arasındaki farkı anlamaya çalışın. Sıkıldığınız zaman, kızgınken veya üzgünken yemek istiyorsanız bu isteğinizi başka bir aktiviteye yönlendirin. Örneğin böyle hissettiğiniz zamanlarda yürüyüşe çıkın. Atıştırmalık besinleri evde ya da işyerinizde bulundurmayın veya yüksek kalorili besinler yerine yakınınızda taze meyve ve sebze bulundurun…’

    -Ev işleri spor yerine geçer mi?Zayıflatır mı?

    Ev işleri de fiziksel aktivite türlerinden biridir. Ancak sadece ev işleri yapılarak zayıflanmaz…’

    -Çok az yemek yiyorum ama yine de zayıflayamıyorum. Bunun nedeni nedir?

    ‘Zayıflamak için aç kalmanın iyi bir başlangıç olduğu düşünülür. Oysa bu yanlış bir düşüncedir. Çok düşük kalorili diyetlerde olduğu gibi aç kalma da vücudun normal işlev göstermesi için gerekli enerji ve besin öğelerini sağlamada yetersiz kalır. Hızlı zayıflama yağ kütlesinden ziyade genellikle su ve kas kütlesi kaybına neden olur…’

    -Zayıflama diyeti yaparken fast-food restoranlardan uzak durmalı mıyım?

    ‘Zayıflama diyeti yaparken fast-food restorana gidebilirsiniz ama yüksek kalori içeren menüleri seçmemek koşulu ile…’

    Bitkisel çaylar zayıflatır mı?

    ‘Bazı bitkiler bağırsakları çalıştırır bazı bitkiler idrar söktürücü özellik gösterir. Ancak hiçbir bitki zayıflatmaz. Zayıflatmak için uzman kişilerin hazırladığı beslenme programları hazırlanmalıdır.’

    -Ilık su içmek zayıflatır mı?

    ‘İçilen suyun midede doluluk hissi uyandırması ve bağırsak hareketlerini artırması gibi etkenlerinden dolayı zayıflama üzerinde olumlu etkisi vardır…’

    -Greyfurt, lahana çorbası, kereviz gibi bazı besinler vücuttaki yağı yakıp zayıflamaya yol açar mı?

    ‘Bir besinin sindirim sırasında az miktarda enerjiye gereksinimi vardır fakat hiçbir besinin kalori eritme, yağ yakma gibi bir özelliği yoktur.’

    Çikolata yemeden duramıyorum. Çikolata kilo yapar mı?

    ‘Yağ ve şeker içeriği yüksek olan çikolata fazla miktarda tüketildiğinde kilo alımına neden olur.’

    İlgili Konular ;
    9 Bitkili Zayıflama Çayı – 5 ayda 36 kilo
    Karatay Diyeti Deneyimlerimiz – Canan Karatay
    Dukan Diyeti
    Anti Selülit Diyeti
    Atkins Diyeti
    Akdeniz Diyeti
    İsveç Diyeti
    Glisemik indeks Diyeti nedir?
    Hipotiroid Diyeti
    Bikini Diyeti
    Simit Diyeti, Simit Kaç Kalori
    Fast Food Diyeti Listesi