Etiket: sivrisinek alerjisi

  • Sivrisinek Isırığı Alerjisi Nedir, Nasıl Geçer?

    Sivrisinek Isırığı Alerjisi Nedir, Nasıl Geçer?

    Yaz aylarında hepimiz huzurumuzu kaçıran sivrisineklerle sorun yaşarız. Sivrisinek ısırığı alerjisi nedir, nasıl geçer? makalemizde sinek ısırığına karşı alerjisi olanlara bazı önerilerde bulunduk.Öncelikle şunu belirtelim ki çoğu kişide sivrisinek ısırığı küçük bir tahrişe yol açıp, kısa sürede geçer. Fakat sivrisinek ısırığından ciddi etkilenen kişiler de vardır. Sivrisinekler ayrıca sarılık, sıtma, beyin iltihabı gibi mikropların bulaşmasına da yol açabilirler.

    Sivrisinek ısırıklarının çoğunluğu, sivrisineklerin en aktif olduğu, şafak ve alacakaranlıkta gerçekleşir. İnsanları ısıran sinekler erkekler değil dişi olanlardır.
    Sinek ısırınca kaşıntı oluşmasının nedeni ise sivrisineğin tükürüğünde bulunan proteinlere karşı insan vücudunun tepkisidir.

    Sivrisinek sokmaları kırmızı ve pembe şiş görüntü oluşturur ve 48 saate kadar bu belirti geçmeyebilir. Sivrisineğe alerjisi olan kişide ise geniş alanda kaşıntı, lenf sistemi (lenfanjit) iltihabı, kurdeşen gibi semptomlar görülebilir.
    Alerjik reaksiyonlara ek olarak, sivrisinek sokması Batı ülkelerinde nadir olan sarılık ve dang humması ya da sıtma gibi hastalıkları iletebilir.

    Sinek ısırığı alerjisi belirtileri
    Şiddetli baş ağrısı, vücut ağrıları, ateş, döküntü, yorgunluk, ışığa duyarlılık, bulantı, kusma, nörolojik değişiklikler, kafa karışıklığı veya menenjit gibi daha ciddi komplikasyonlara da yol açabilir. Isırık oluştuğu yerde bir enfeksiyon yaşadıysanız yahut bu belirtilerden biri varsa derhal tıbbi yardım istemenizi öneririz.

    Sivri sinek alerjisi ile karşılaşınca neler yapılabilir?
    Sivrisinek alerjisini hafif geçiriyorsanız evde yapabileceğiniz şeyler şunlardır
    *Alerji oluşmuş bölgeye alerji kremi sürmek
    *Kabarcıkları patlatmamaya dikkat ederek su ve sabunla yıkamak.
    *Zyrtec gibi alerji ilaçları içerek sinek ısırmadan önlem almak.
    *Hidro-kortizon gibi topikal steroid kremler kullanmak
    *Ağrıyı ve şişiliği azaltmak için buz uygulanması

    Sivrisinek alerjisi nasıl önlenir?
    Sivrisinek ısırığı alerjik reaksiyonunu önlemek için en iyi yol ilk etapta meydana gelebilecek ısırıkları önlemektir. Bazı önleyici tedbirler şunlar olabilir:
    *Sivrisineklerin sık görüldüğü otsu alanlardan ve bataklıklardan uzak durmak.
    *Sivrisinek kovucu ürünler kullanmak.
    *Uzun, eli, kolu, bacakları örten kıyafetler giymek.
    *Sivrisinekler ter kokusuna daha çok geldiğinden hijyene riayet etmek.

    İlgili Konular

    Sivrisinek Isırığı Nasıl Geçer, Ne Yapmalı? Tıklayınız

    Sivrisineklerden Korunmanın Doğal Ve Etkili Yolları Tıklayınız

     

     

  • Sivrisinek Kaşıntısı Nasıl Geçer?

    Sivrisinek Kaşıntısı Nasıl Geçer?

    Sivrisinekleri dikkate almamız gerekir. Sivrisineklerin yoğun olduğu yaz dönemlerinde önlem almalıyız sivrisinekler daha ziyade akşam karanlığında ve sabah saatlerinde bize karşı saldırıya geçerler. Dolayısı ile akşam saatlerinde ve geceleri uzun kollu giyinmek yatılan yerde cibinlik kullanmak yakın çevremizde durgun sular bırakmamak sivrisineklerden korunmak için alabileceğimiz bazı önlemlerdir…

    Sivrisineklerden Korunma

    Çok yeşillik bir alana gittiğimizde sivrisinek kovucu ürünler kullanılabilir. Sivrisineklerden doğal yollar ile kurtulmak için fesleğen, reyhan gibi bazı kokulu bitkiler de sivrisineklerin hoşlanmadığı bitkilerdir. Bu bitkileri camın önünde balkonumuzda bulundurmak sivrisineklerin uzak kalması için yardımcı olabilir.

    Sivrisineklerden Korunma: Fesleğenin kokusunu sevmezler

    Sivrisinek ısırığı hangi hastalığa neden olur?

    Sivrisinekler konup kalktıkları yerlerden beslenme sırasında bazı mikropları virüsleri alabilir. İnsanları ısırdıklarında sivrisineklerin ağzından bize bulaşabilirler. Özellikle sıtma mikrobu sivrisineğin bulaştırdığı hastalıkların başında gelir. Bunun haricinde sarı humma, dang humması, afrika humması, tifüs hastalığı hatta grip bile sivrisinek ısırığından bulaşabilir. Bunların dışında aids hastalığı yada sarılık hastalığı sivrisinek ısırığı ile bulaşmaz bu konuda rahat olmakta fayda vardır.

    Sivrisinek sokmasına ne iyi gelir

    Sivrisinek ısırdığında ortaya çıkan kaşıntıya kişinin yapısı alerjik durumuna göre farklı sürelerde devam edebilir. Çocuklarda ve alerjisi olanlarda bu kaşıntı şiddetli ve bir kaç gün sürebilir. Bu karşın yetişkinlerde çok hafif olduğundan herhangi bir önlem gerekmeyebilir. Bir çok kişinin bildiği biraz limon kolonyası sürmek yeterli olabilir. Kaşıntının şiddetli olduğu durumlarda kaşıntı giderici ilaçlar, özellikle antihistaminik diye tabir edilen jelleri yada daha da şiddetli ise kızarıklık ve şişkinlik yaptı ise egzama kremi diye tabir edilen hafif ve orta şiddette kortikosteroid içeren kremler kullanmak bizi hızla rahatlatacaktır. Eğer evde bu tür ilaçlar yok ise o zaman en basitinden kolonya sürmek yada 1 adet aspirini çay tabağında ezerek biraz sulandırılması yine kaşıntının hafifletilmesine yardımcı olacaktır.

    Bu tür önlemler ile sivrisinek ısırığının meydana getirdiği kaşıntı bir kaç saat sonra azalacak veya geçecektir.

    Sivrisinek Isırığı Nasıl Geçer, Ne Yapmalı?

    Sivrisineklerden Nasıl Kurtulunur?

    Sivrisinekler İçin Doğal Çözüm

    Hangi bitkiler sivrisinekleri kovar, Sivrisinekleri kovan bitkiler nelerdir?

    Öncelikle evimize girişini önlememiz lazım. Sivrisineklerin dişileri sokar. Bebekler için çibinlik kullanılması gerekir. Camlarda sineklik olması ve öncelikle sivrisinek ve böceklerin eve girişini önlemek lazım

    Sinek kovucu matlar var fişe takılan bunların içinde kimyasallar var hava kalitesini bozar.

    Çam yağı, limon yağı, nane yağı, okaliptüs yağından hiç haz etmezler. Bu cam içinde kimyasal olan fişe takılan matlar var bunların içini boşaltıp yağ koyarsanız bunlar buharlaşarak hem güzel koku yayar, hemde sivri sinekleri kovar faydalıdır.