Etiket: sigaranın zararları

  • Sigarayı bırakanlar ilk 6 aya dikkat

    Sigarayı bırakanlar ilk 6 aya dikkat

    Uzman Diyetisyen Hatice Baygut, sigara bırakanların ortalama 2 ile 5 kilo aldığını, özellikle sigarayı bıraktıktan sonra il 6 ay çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

    Baygut, yaptığı açıklamada, sigarayı bırakanların kilo almaktan korkmamaları gerektiğini belirterek, “Araştırmalar sigarayı bırakanların ortalama 2 ile 5 kilo arasında kilo aldığını ve günlük içilen sigara miktarına bağlı olarak alınan kilonun da farklılık gösterdiğini belirtmektedir. Günlük 2 paket sigara içen bireyler, günlük 1 paket sigara içen bireylerden daha fazla kilo almakta ve kilo alımı özellikle sigarayı bırakmayı takip eden ilk 6 aylık süreçte olmaktadır” dedi.
    Baygut sigarayı bırakmanın ardından kilo alımının temel nedenlerini ise şöyle anlattı:
    “Ağırlık artışlarında temel faktör alınan enerji ile harcanan enerji arasındaki dengesizliktir. Günlük olarak alınması gereken enerji yaşa, cinsiyete, vücut ağırlığına, metabolizmaya ve yapılan egzersiz miktarına göre farklılık göstermekte; ancak temelde harcanan enerji alınan enerjiden fazla olduğu durumlarda kiloda artışlar meydana gelmektedir. 1 kilo kaybetmek veya kazanmak için gerekli enerji 7 bin kaloridir ve vücudumuza aldığımız her ekstra 7 bin kalori kilomuzda 1 kilogram artışa neden olurken, harcadığımız her 7 bin kalori de 1 kilogram azalma sağlar. Bu durumda alınan ve harcanan enerji arasındaki dengeyi sağlamak ağırlık kontrolüne yardımcı olacaktır. Metabolizmamız kalp, beyin ve karaciğer gibi önemli organların normal çalışabilmesi için enerjiye gereksinim duyar ve günlük olarak alınan enerjinin yüzde 70′ i bu fonksiyonlar için kullanılır. Sigaranın etken maddesi nikotin metabolik hızı artırmakta ve harcanan kalori miktarını artırmaktadır; ancak bu yöntem kalori harcamak için seçilecek son derece sağlıksız bir yöntemdir. Sigara içtikten sonra metabolizma hızlanır, içilen her sigara kalbin dakikada 10-20 kez daha fazla vuruş yapmasına neden olur. Sigara içenlerde kalp hastalıklarının yüksek olmasının bir nedeni de aslında budur. Sigara bırakıldığında metabolik hız azalır ve olması gereken sağlıklı seviyeye düşer. Normal seviyeye düşüş birkaç hafta veya birkaç ay sürebilir ve bu esnada daha az kalori harcanıyor olması da kilo alma ihtimalini artırır, ancak hiçbir zaman metabolizmayı hızlandırmak için sigara içmek doğru seçenek değildir. Araştırmalar sigarayı bırakan insanların yemek tüketimlerini artırdıklarını göstermektedir. Sigarayı bırakmanın ardından tat ve koku alma hislerinin normale dönmesi nedeniyle iştahta artışlar meydana gelmekte, yemek alımındaki artışla beraber sevilen ve sevilmeyen besinlerde de değişiklikler olabilmektedir. Özellikle yüksek kalori içeren tatlı ve yağlı besinlere eğilimin arttığı gözlemlenmiştir. Sigarayı bırakma sonrası ağızda veya elde sürekli bir şeyin olmasının özlenmesi sonucunda, ağız ve eller yemek yemekle veya atıştırmakla meşgul edilmeye çalışılır. Sürekli bir şeyler tüketiliyor olması da alınan fazladan enerji miktarını artırır. Sigara stresi ve sıkıntıyı önlemek, yalnızlığı gidermek, kendini ödüllendirmek, zaman geçirmek ve sosyalleşmek gibi çeşitli amaçlarla kullanılabilmektedir. Sigarayı bırakmanın ardından bütün bunların yerine yemek yemenin veya atıştırmanın koyulması kilo almanın bir diğer nedenidir.”

    Baygut, kilo alınmasının engellenebileceğini vurgulayarak, “Sigara kalbe kilo almaktan çok daha fazla zarar verir. Araştırmalar günde bir paket sigara içmenin kalp üzerinde oluşturduğu stresin ancak 45 kilo ağırlık artışı sonrası olabileceğini belirtmekte, bu nedenle sigarayı bırakma sonrası kilo artışı olsa dahi bunun hiçbir zaman sigara ile aynı düzeyde olmayacağını vurgulamakta, tersine sigarayı bırakmanın kişinin akciğer kanseri ve diğer kanserlere yakalanma riskini, kalp krizine ve inme geçirme riskini azaltacağını göstermektedir. Sigarayı bırakanların kilosunda artış olması hiçbir zaman bir zorunluluk veya kaçınılamaz bir durum değildir. Kalp hastaları üzerinde yapılan çalışmalar sigarayı bırakmanın ardından beslenme ve yaşam biçimi değişiklikleri ile kilo alımını engellediğini ortaya koymaktadır. Alınan kalorilerin dengeli bir beslenme programıyla düzenlenmesi ve metabolizmanın uygun egzersiz programıyla hızlandırılması ağırlık kontrolü için en mükemmel yoldur. Özellikle yağlı besinleri kontrollü tüketmek oldukça önemlidir. Çünkü yağlar en fazla enerji veren besin grubudur, 1 gram yağ 9 kalori verirken, 1 gram karbonhidrat ve protein 4 kalori verir. Dolayısıyla yağ miktarı azaltılmış besinleri seçerek aynı miktar yemek yemeye devam edilerek aynı kiloda kalınabilir” diye konuştu.
    Baygut sigarayı bırakanlara ise şu önerilerde bulundu:

    “Etiket okuma alışkanlığı kazanıp yiyeceklerin içerisinde fark edilmeden alınan kalorilerin farkına varın. Besinlerin daha az yağlı olanlarını tam yağlı olanlara tercih edin. Yemek aralarında atıştırmak için kalorisi düşük besinleri tercih edin. Sebze ve meyvelerden zengin, yağsız et ve ürünlerini, az yağlı veya yağsız süt ve ürünlerini içeren, kan şekerini dengeleyici tam tahıllı ürünlerin yer aldığı dengeli bir beslenme programını benimseyin. Şeker ve şekerli besinlerden uzak durarak gereksiz kalori alımını azaltın. Şekerli besin tüketmek istiyorsanız doğal tatlandırıcılar ile yapılmış olanları tercih edin. Düzenli egzersiz yaparak kalori harcamanızı artırın, iştahınızı baskılayın, tekrar sigara içme arzunuzun önüne geçin ve stresinizi azaltın.”

  • Ne kadar bağımlısınız?

    Ne kadar bağımlısınız?

    Sabah kalkar kalkmaz sigara paketine mi sarılıyorsunuz? Hastayken bile sigara içmeden yapamıyor musunuz? Sigaraya ne kadar bağımlı olduğunuzu öğrenmek ister misiniz?

    Ülkemizde 15 yaş ve üzerindeki yetişkinlerin %31,2’si yani yaklaşık 16 milyon kişi sigara içiyor. Sigara kullanımının cinsiyetler arasındaki oranı ise erkeklerde %50,6. Bu oran, kadınlara göre %16,6 daha fazla. Halen sigara içenlerin yarısından fazlası sigarayı bırakmak istediğini, ancak bu kişilerin sadece %10,0’ı gelecek bir ay içinde sigarayı bırakmayı planladığını ifade ediyor. İlk sigara deneyimlerine erken yaşta başlayan gençlerin düzenli sigara kullanıcısı olma ihtimalleri daha yüksekken, sigarayı bırakma ihtimalleri de daha düşük oluyor. 21 yaşına kadar sigara içmemiş olanların daha sonra başlama olasılığı da dana düşük.

    Araştırmalara göre sigarayı bırakmanın 5 temel adımı şöyle:
    1. Bırakmaya hazır olmak ve bırakma günü belirlemek.2. Doktor ve eczacınıza danışmak, destek almak.
    3. Yeni davranışlar geliştirmek (Rutinlerinizi değiştirmek ve sigara içme isteğini unutturacak yöntem bulmak).
    4. Tedavinize doktorunuzun önerdiği süre boyunca devam etmek.
    5. Yeniden sigarayı yakmanıza neden olacak zorluklara karşı hazırlıklı olmak.

    Sigara bağımlılık testi için tıklayın !

  • Vichy : LIFTACTIV SERUM 10

    Vichy : LIFTACTIV SERUM 10

    Vichy : LIFTACTIV SERUM 10 | 1İlk damladan itibaren yepyeni bir cilt

    GÜÇLÜ GENÇLİK SERUMU
    PÜRÜZSÜZLEŞEN KIRIŞIKLIKLAR – DARALAN GÖZENEKLER
    SIKILAŞMA ETKİSİ – ANINDA IŞILTI

    Rhamnose’un gücü
    yaşlanma karşıtı bakımda zirve olan bir
    serumda birleşti.

    YENİLİK
    İlk damladan itibaren daha pürüzsüz, yumuşak, ışıldayan bir cilt.

    ETKİNLİK
    Kırışıklık görünümünde azalma, uzun süreli sıkılaştırıcı etki, ışıldayan cilt, gözenek görünümünde azalma.

    O kadar yoğun ki;
    İlk damladan itibaren cildiniz yenilenmişcesine pürüzsüzleşir ve ışıldar.

    O kadar güçlü ki;
    Ana kırışıklık görünümü üzerinde eşsiz etki sunar.

    O kadar saygılı ki;
    Hassas ciltler dahil tüm cilt tipleri için uygundur.

    Vichy : LIFTACTIV SERUM 10 | 2

    LiftActiv Serum 10 is the latest innovation from Vichy – a powerful anti-ageing serum that leaves skin velvety smooth and reduces the appearance of wrinkles. The secret behind Vichy LiftActiv Serum 10 is a potent 10% concentration of the breakthrough anti-ageing ingredient Rhamnose (a sugar derivative capable of a long lasting lifting effect and anti-wrinkle action) combined with Hyaluronic acid which helps hydrate and plump skin. The serum also contains Vichy Thermal Spa Water, rich in soothing and regenerating minerals and a ceramide based texture which aids the absorption of the active ingredients into the papillary dermis. The results are a powerful lifting, re-plumping anti-ageing serum specifically formulated for sensitive skins.

    Hypoallergenic, Paraben free and tested under Dermatological Control.

    Vichy : LIFTACTIV SERUM 10 | 3