Etiket: ses kısıklığı

  • Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir? Doğal Çareler

    Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir? Doğal Çareler

    Boğaz ağrısına ve ses kısıklığına ne iyi gelir bulunabilmesi için ilk olarak sesin nasıl zarar gördüğü yani sesin kısıklığına neyin sebep olduğunun belirlenmesi gerekir. Altta ses kısıklığı sebepleri listelenmiştir:

    Ses Kısıklığı Sebepleri

    • Soğuk algınlığı veya üst solunum yolu viral enfeksiyonu
    • Sesin kötü kullanılması: Sesin çok yüksek, bağırarak uzun süreler boyunca yanlış kullanılması sonucunda
    • Gastroözofageal reflü: Mide asidi yutulduğunda ve vokal kıvrımları tahriş ettiğinden dolayı
    • Sigara içmek
    • Alerji, tiroit problemi, nörolojik bozukluklar, romatoid arterit ve seste travma gibi sorunlarda ses kısıklığına sebep olabilmektedir.

    Ses kısıklığına ne iyi gelir evde çözüm arayanlar için altta tedavi yöntemleri yer almaktadır.

    ses kısıklığı
    ses kısıklığı

    Ses Kısıklığı Tedavisi

    Her nedene göre tedavisi de farklılık göstermektedir. Sırası ile nedenlere göre tedavi yöntemlerine değinilecektir.

    • Soğuk algınlığı nedeniyle oluşan ses kısıklığı: Bu sorunun çözümlenebilmesi için ilk olarak soğuk algınlığından tedavi edilmesi lazımdır. Hem ses hem de soğuk algınlığı için birebir olan zencefil çayı hazırlanarak doğal tedavi yöntemi ile uygulanabilir. Eğer ses kısıklığı ve soğuk algınlığı 2 günden fazla devam eder veya acıları artarsa en yakın hastaneye gidilerek kontrol ettirilmelidir.
    • Bağırmadan ve uzun süre yüksek sesli konuşmadan kaynaklanan ses kısıklığı: Bu ses kısıklığı için genelde hiçbir tedaviye ihtiyaç duyulmasına gerek kalmaz. Belirli bir süre içinde geçer. Ancak yine de tedavi süreci hızlandırılmak istenirse zencefil ile balı güzelce karıştırarak yenilmesi en hızlı doğal çözümlerden biridir.
    • Gastroözofageal reflüden dolayı kaynaklanan ses kısıklığı: İlk olarak bir süre bir şeyin yenilmemesi gerekir. Bu sırada doğal tedavilerden biri olan tuzlu su gargarası yapılabilir.
    • Sigara içmekten kaynaklanan ses kısıklığı: En etkili çözüm sigaranın bırakılmasıdır. Ayrıca bu durum düzeldikten sonra yine aynı durum ile karşılaşılırsa ses kalıcı olarak gidebilme ihtimaline karşı sigara mutlaka bırakılmalı ve bunun için tıbbi tedavi görülmesi gerekebilir.
    • Alerji ve tiroit benzeri durumlardan kaynaklanan ses kısıklığı: Tıbbi bir tedavi ile daha iyi bir çözüm getirilebileceğinden hastaneye gidilerek kontrol ve tedavi işlemleri gerçekleştirilebilir. Ses kısıklığına iyi gelen bitkiler bu durum için tavsiye edilmemektedir.

    İlgili Konular;

    İki Haftayı Geçen Ses Kısıklığı Risklidir Tıklayın !

    Boğaz Ağrısı Tedavisi için Tıklayın !

  • Ses kısıklığı çözümü suya üfleme

    Ses kısıklığı çözümü suya üfleme

    Ses felci geçiren, ses kısıklığı yaşayan ve ses tonundan memnun olmayan kişiler suya üfleme tekniği cihazı ile yapılan terapiyle, istediklere sese kavuşabiliyor

    Ses kısıklığı çözümü suya üfleme

    Suya üfleme tekniğinin çok uzun yıllardır özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde kullanılan bir yöntem olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Murat Koç “Bu cihazlar sayesinde suya üfleme tekniği daha pratikleşerek yaygınlaştı. Burada amacımız hastaya ses terapisi ile sesinin tonunu değiştirmek ve ses kalitesini artırmak. Ayrıca kişiye yakışır, anlaşılabilir ve pürüzsüz bir sese ulaşmasını amaçlıyoruz. Hastalarımız genelde ses teli felçli olan hastalar ya da sesinde herhangi bir sorunu olmayıp sesini günlük hayatta kullanması gereken imam, müezzin, öğretmen, ses sanatçıları ve çağrı merkezi çalışanları ses kısıklığını en çok yaşayan gruplar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tedavinin başlangıcında haftada bir 4 hafta süreç boyunca görüşüyoruz. Ancak yeni bir sese ulaşma süreci, ortalama 6 ay sürmektedir” ifadelerini kullandı.

    “SES TERAPİSİNİN ÇOK FAYDASINI GÖRDÜM”

    Ses terapisi alan Hayrisan Gökmen (53) ise, “Tiroit kanseriydim. Çok şükür hayata döndüm. Şimdi ise ses tellerim felç olmuş. Ses terapisinin çok faydasını gördüm. Su içemezdim, şimdi suyumu içebiliyorum.” diye konuştu.

    Olcay DÜZGÜN/ KAYSERİ, (DHA)

  • Boğaz reflüsü Çocuklarda Ses Kısıklığı

    Boğaz reflüsü Çocuklarda Ses Kısıklığı

    Ses bozukluğu ya da ses kısıklığı, ses kalitesindeki herhangi bir değişikliği ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bu durum için ses kısıklığı, ses kalitesinin bozulması, sesin çatallı olması, sesin zayıf ya da aşırı kasılmış gibi çıkıyor olması, ses pürüzlülüğü, sesin ince olması, sesin kalın olması gibi değişik tanımlamalar kullanılabilir. Sesin perdesi ya da şiddeti anormal olabilir, ses rezonansı değişmiş olabilir.

    Çocukluk çağında ses kısıklığı görülme oranı %4 ile 23 arasında değişmektedir. Kısıklığın nedeni gırtlak yapısındaki herhangi bir yapısal ya da fonksiyonel neden olabilir.

    Çocukluk çağı ses kısıklıklarının çoğunluğu iyi huylu nedenlere bağlıdır. Bunlar arasında sesin aşırı ya da kötü kullanımı birinci sırada yer alır. Yanlış ya da kötü kullanım, ses tellerinde nodüller, polip, kanama odakları ve hematom oluşmasına yol açabilir. Bu durumun tedavisi, genellikle ses terapisi ile kolaylıkla yapılabilir. Bazı ilerlemiş olgularda mikrolaringocerrahi adı verilen mikroskobik ses teli ameliyatları tedavi yöntemi olarak kullanılır.

    Çocukluk çağı ses kısıklıklarına yol açan ikinci en büyük grup ses telleri ve çevresindeki yapıların iltihaplarıdır. Bunun en sık nedeni viral ya da bakteriyal enfeksiyonlar olmakla birlikte; sesin aşırı kasılarak kullanımı, tekrarlayan öksürük ve boğaz temizleme, hava yoluyla boğazı rahatsız edecek şeylere maruz kalma ve sistemik hastalıklar (tiroid bezinin az çalışması gibi) da nedenler arasındadır.

    Çocukluk çağının nadir görülen ancak önem arz eden bir başka ses kısıklığı nedenidoğuştan gelen hastalıklardır. Bunlar arasında ses telleri arasında perde (web), ses teli kisti ve ses tellerinde hemanjiom en sık görülenlerdir.

    Hormonal nedenler çocukluk çağı ve ergenlik döneminde ses kısıklığına yol açabilir.Tiroid bezinin çalışma bozuklukları (guatr ve diğer tiroid hastalıkları) ve androjen hormon tedavileri bu gruba ait örneklerdir.

    Ses telleri ya da gırtlağı etkileyen travmalar da ses kısıklığı nedenlerindendir.Yanıcı ya da yakıcı maddelerin solunması ya da yutulması, künt ya da kesici cisimlerle boyunda oluşan travmalar ve diğer nedenlere bağlı yapılan cerrahiler sırasında hasta uyutulurken kullanılan tüpe ait travmalar bu grup içerisinde değerlendirilebilir.

    Çocukluk çağında nadir olsa da iyi ya da kötü huylu tümörler de ses kısıklığı nedenlerindendir. İyi huylu olanlar arasında en sık papilloma ve hemanjiom, kötü huylu olanlar arasında en sık rabdomyosarkomgörülmektedir.

    Ses teli felci, ses tellerinin hareket etmesini sağlayan sinir uyarısının kesilmesine bağlı olarak tek ya da çift taraflı (hem sağ hem sol) ses telinin hareket etmemesi durumudur. Tek taraflı olduğunda en rahatsız edici belirti ses kısıklığı iken, çift taraflı olduğunda nefes alma güçlüğü ses kısıklığından daha rahatsız edici bir hal alır. Ses teli felci en sık başka ameliyatlardan sonra görülür. Bu ameliyatlar arasındatiroid (guatr) cerrahileri, boyun ameliyatları, kalp damar ameliyatlarısayılabilir. Bazen nedensiz olarak bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben ortaya çıkabilir. Bağışıklık sistemi hastalıkları, baş boyun tümörleri, doğum travması gibi nedenler de ses teli felcine yol açabilir.

    Boğaz reflüsü (laringofaringeal reflü, gastroözefagolaringeal reflü), midenin asit içeren içeriğinin önce yemek borusuna ardından ses telleri bölgesine geri kaçmasıdır. Bu asit içeriğinin ses telleri ve çevresine teması uzun süreli bir ödeme ve ses kalitesinin bozulmasına yol açabilir.

    Kısa ya da uzun süreli ses kısıklığı olan bazı hastalarda ise kulak, burun, boğaz, baş, boyun ve ses yolu muayenesinin tamamen normal olduğu görülebilir. İnsan sesi, psikolojik ve fiziksel iyi oluşumuzun bir son ürünüdür. Bu nedenle, bu hastalardapsikojenik bazı nedenlerin ses kısıklığına yol açabileceği göz ardı edilmemelidir.Kaygı bozuklukları (anksiyete), depresyon, kişilik bozuklukları ve konversif reaksiyonlargibi birçok değişik psikiyatrik durum da ses kısıklığı nedenidir.

    Çocuklardaki ses kısıklığının tedavisi, yukarıda arz edilen ilgili nedene göre yapılır. Çoğu olguda aile ile birlikte ev içerisinde ses sağlığı için alınacak bazı önlemler tedavide ve sıkıntının tekrarlamasının önlenmesinde etkili olur. Bazı olgulardacerrahi, bazı olgularda ise ilaç tedavileri tedavi için bir gerekliliktir. Ses terapisi ise tüm olgularda kullanılması yarar sağlayan, tanıya göre ana ya da yardımcı tedaviyi oluşturan bir iyileştirme yöntemidir.

    Prof. Dr. Haldun OĞUZ

  • Soğuk Algınlığından Nasıl Korunurum?

    Soğuk Algınlığından Nasıl Korunurum?

    Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tamer Haliloğlu, “Soğuk algınlığı, üst solunum yollarında virüs türü mikropların neden olduğu bulaşıcı bir enfeksiyondur.” dedi.

    Soğuk algınlığından burun, boğaz, kulaklar, östaki tüpü, nefes borusu, ses telleri ve akciğerlerin etkilendiğine değinen Haliloğlu, “Soğuk algınlığı en çok okul çağı çocuklarında görülür ve sıklığı yaşla azalır” dedi.

    Soğuk algınlığının ilk belirtileri genellikle boğazda takılma hissi, burun akıntısı ve hapşırık.

    Çocuklarda ise boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı, ateş, halsizlik, kas ağrıları ve iştahsızlık da görülebilir.

    Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tamer Haliloğlu, henüz soğuk algınlığına kesin etkili bir aşı bulunamadığını anlattı:

    Soğuk algınlığına yakalanmamak için, hastalık belirtileri olan kişilerle hastalığın ilk ikinci ve dördüncü günleri arasında temas edilmemesi gerekir. Ancak, çoğu zaman bu mümkün değildir. Soğuk algınlığına yakalanan kişiler, henüz hasta olduklarını anlamadan bulaştırıcı döneme girmiş olurlar.

    Soğuk algınlığına yakalanan çocuklar, özellikle burun temizliğinden sonra olmak üzere sık sık ellerini yıkamalı, öksürürken ve hapşırırken ağız ve burunlarını kapamalıdırlar.

    Soğuk algınlığı genellikle 7 ile 14 gün arasında iyileşir. Bazen sinüzit, orta kulak iltihabı, larenjit veya bronşit gibi komplikasyonlar nedeniyle hastalığın seyri uzayabilir.

    Haliloğlu, soğuk algınlığının düzelmesinin zamana bağlı olduğunu açıkladı:

    Bu süre içinde, hastanın istirahat etmesi ve bol sıvı gıda alması (su, meyve suları gibi) gerekir. Genellikle ağrı kesici, dekonjestan ve allerji karşıtı maddeler içeren soğuk algınlığı ilaçları, hastalığı iyileştirmezler; sadece kas ağrısı, burun tıkanıklığı ve baş ağrısı gibi belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olabilirler.

    Boğaz ağrısının şiddetlenmesi ve uzun sürmesi, öksürükle koyu balgam gelmesi veya öksürüğün 10 günden uzun sürmesi, 38 derece üzerinde ve birkaç günden uzun süren ateş olması, göğüs ağrısı, sık nefes alma, yutma güçlüğü, sıvı gıda alamama, kulak ağrısı, boyunda ağrılı şişlikler, dudak, deri veya tırnaklarında morarma belirtilerinden herhangi birinin görülmesi halinde doktora başvurulması gerekmektedir.

    Soğuk algınlığından korunmak için bunları yapın:

    Bağışıklık sisteminizi güçlendirin.

    Dengeli beslenin. Meyve sebze ağırlıklı beslenin, fazla et tüketmeyin.

    Hastalık riski yüksekse bol bol C vitamini alın. (Örneğin her gün 2 kivi, 1 greyfurt, 1 yeşil biber veya 2 kaşık lahana turşusu yemek gibi)

    Hareket edin ve soğuğa karşı vücudunuzun dayanıklı olmasını sağlayın. (Yüzmek,saunaya gitmek, soğuk duş almak, temiz havada yürüyüş yapmak, değişik spor faaliyetleri)

    Oda havasını iyileştirin. Hava nemlendiricileri kullanın veya saksı çiçeklerini temin edin. Odayı aşırı ısıtmayın, düzenli olarak havalandırın.

    Hava cereyanının oluşmamasına dikkat edin.

    Virüslerden korunun.

    Soğuk algınlığı dönemlerinden kalabalık ortamlarda, kapalı mekanlarda bulunmayın. Hasta insanlarla öpüşmeyin, 1.5 metreden fazla yaklaşmayın.

    Ellerinizi düzenli yıkayın.

    Çok kalın veya ince giysiler giymeyin. Havaya göre giyinin.

    Stres altındaki insanlar hastalanmaya daha elverişlidir. Her gün düzenli olarak dinlenin. Gevşeme egzersizleri yapın.