Etiket: sedef hastalığı

  • Sedef hastalığının en önemli nedeni stres

    Sedef hastalığının en önemli nedeni stres

    Kırmızı, kaşıntılı, pullanmalarla daha çok dirsek, diz ve saçlı deri tutulumuyla seyreden, daha çok erişkin yaşlarda gözlenen sedef hastalığı çocuklarda da görülebiliyor.

    Stresin sedef hastalığının gelişmesinde çok önemli bir etken olduğuna dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Zafer Türkoğlu, “Stresin tetiklediği vücuttaki moleküller, deride sedefin moleküler sürecini uyarır ve biz de bu hastalığı yaygın olarak görmeye başlarız” dedi.

    Sedef şikayetlerinin kişinin yaşam kalitesini düşüren, etkileyen nedenler arasında yer aldığını aktaran Türkoğlu, sedefte son yıllardaki çalışmalarla beraber medikal tedavilerde de ileri düzeyde gelişmeler görüldüğünü ifade ederek, hastalığın tedavisinin, topikal ve fototerapi yöntemlerinin yanı sıra, yeni edinilen biyolojik aşılarla da mümkün olduğunu, bunun da sorunu çözmede büyük katkı sağladığını kaydetti.

    “STRES KONTROLÜ SEDEFTE BELİRGİN DÜZELME SAĞLIYOR”

    Güncellenen yöntemlerin, yüzde 70-80’lere, hatta 90’lara kadar sedef hastalığında etkin tedavi sağladığını belirten Doç. Dr. Zafer Türkoğlu, sedefi tetikleyici etkenlerin en önemlilerinden birinin de enfeksiyonlar olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

    “Özellikle boğaz enfeksiyonları önemli bir etkendir. Son yıllardaki çalışmalarla obezite, metabolik sendrom gibi faktörlerin hücresel bazda, sistemik bir inflamasyona sebep olarak hastalığı deride ve vücuttaki etkenleriyle aktive ettiği ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca hastaların kullandığı birtakım ilaçlar da sedef hastalığını tetikleyebilir. Sedefte stres başrolde olan bir etkendir. Stresin tetiklediği vücuttaki moleküller, deride bu hastalığın moleküler sürecini uyarır ve biz de bu hastalığı yaygın olarak görmeye başlarız. Tedavi sürecinde sedef hastalarından stresi bastırıp, yönetmesini istiyoruz.”

    Türkoğlu, stresi yönetmeleri için hastalara çeşitli egzersiz tavsiyelerinde bulunduklarını, yoga, yürüyüş gibi aktiviteleri önerdiklerini anlattı

    “SEDEF BULAŞICI BİR HASTALIK DEĞİLDİR”

    Türkoğlu, hastaların üçte birinde genetik etkenlerin saptandığını vurgulayarak, “Öyle ki hastaların anne ya da babalarından birinde hastalık olduğu zaman çocuklarında sorunun görülme ihtimali yüzde 25’lere ulaşır. dedi.

    Sedefte çocuklarda da tutulum gözlenebildiğini, erişkinlerdeki tedavi yöntemlerinin bu grupta da uygulanabildiğini dile getiren Türkoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

    “Çocuklardaki tedaviler aynı erişkinlerde olduğu gibi yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Sedef hastalığında erken tanı çok önemlidir. Çünkü vücutta oluşan inflamasyon, yani hücre göçünün erken evrede saptanması, bu hücre göçünün diğer sistemik organlara etkisini azaltacaktır. Tedaviyle birlikte erken uygulanan başarılı tedaviler, ileride sedefin oluşturduğu zararlı etkileri ortadan kaldıracaktır. Sedef sadece deriyi tutan bir hastalık değildir. Sistemik tutulumla, vücutta kalp, kardiyovasküler, gastrointestinal sistem hastalıklarında artış gözlenebilmektedir. Ayrıca sedef hastalığı kesinlikle bulaşıcı değildir. Sadece genetik zemin çerçevesinde çevresel faktörlerin etkisiyle daha sonraki nesillere aktarılabilen bir hastalıktır.”

  • Puva Tedavisi

    Puva Tedavisi

    Günümüzde en çok karşılaşılan sedef hastalığı, egzama ve vitiligo gibi cilt sağlığını tehdit eden cilt hastalıklarının tedavisinde son dönemlerde sıkça kullanılan bir tedavi metodu olan Puva ultraviyole tedavisi olmaktadır. Puva tedavisi ile sedef, egzama ve vitiligo gibi deri hastalıkları etkili bir şekilde ortadan kaldırılmakta ve hastalara daha sağlıklı cilt kazandırmaktadır…

    UVA ışınları ile uygulanan Puva tedavisinin diğer cilt hastalıkları tedavi yöntemlerinden ayıran özelliği güneşışınlarına karşı duyarlılığı arttıran psoralen ile birlikte uygulanmasıdır. Bu zamana kadar bazı egzama türlerinde, sedef hastalığında ve vitiligoda kullanılan Puva tedavisi yüksek derecede başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlamıştır.

    Puva tedavisinin uygulaması ise, içinde özel florasan lambalar bulunan kabinin içerisinde yapılmaktadır. Öncesinde hastaya ışık hassasiyetine karşı duyarlılığı arttırmaya yardımcı ağız yoluyla bir ilaç verilir ve hemen ardından tedaviye alınır.

    Vitiligo Rahatsızlığından Dolayı Puva Tedavisi Olan Var mı?

  • Kepekten kurtulma yöntemleri

    Kepekten kurtulma yöntemleri

    Saçlarınızın temizliği kepeklenme sorunu ortadan kaldırmak için yapılacak ilk ve en etkili yöntemdir. Bu sebeple saçlarınızı düzenli olarak, saç tipinize uygun bir kepek önleyici şampuanla yıkayın.

    Gün ışığı saç derinizde dâhil olmak üzere, vücudunuzun ihtiyacı olan vitaminleri kazanması açısından son derece önemlidir. Bu sebeple her gün ışığında bir süre vakit geçirerek, saç derinizin gün ışığından faydalanması sağlayın ve böylece kepek sorununuzu yok etmek için etkin bir çözüm elde edin.

    Çoğu kadın saçlarını şekillendirmek için, jöle, saç spreyi, saç köpüğü gibi ürünler kullanır. Bunlar saçları şekillendirmenin yanı sıra kepek oluşumuna sebep olan en büyük etkenlerdir. Bu sebeple bir süre saçların kepeklenmesine sebep olan bu ürünlerden uzak durun…

    Evinizde hazırlayabileceğiniz bazı saç bakım ürünleri, kepeklenmeyi yok etmeye yarayacaktır. Örneğin bir kâsenin içine bir miktar badem yağı, bir limonun suyu, bir yumurta, 2 yemek kaşığı yoğurt koyup karıştırın ve bu karışımla saç diplerinize masaj yapın. Yarım saat bekledikten sonra iyice durulayıp, ardından kepek önleyici şampuanlarla yıkayın…

    3 su bardağı kaynamış suyun içine 5 poşet ısırgan otu çay poşetini koyun ve demleyin. Isırgan otlu su ılıdığı zaman, saçlarınızı kepek önleyici şampuanla yıkayıp, bu su ile durulayın…

    2 su bardağı suyun içine 2 yemek kaşığı elma sirkesi dökün ve karıştırıp bu karışım ile saç diplerinize masaj yapın ve havlu ile sarıp yarım saat bekleyin. Sirkeli su saçlardaki kepekleri yok etmek için oldukça faydalıdır.

    Bir kabın içine bir miktar menekşe yağı dökün ve içine bir yumurtayı kırıp iyice karıştırın. Bu saç bakım maskesini saç diplerinize, parmak uçlarınızla masaj yaparak sürün ve 15 dakika bekleyip yıkayın. Haftada 2 gün yapacağınız bu saç bakım maskesi ile bir haftada kepek sorununuzun yok olduğunu görebilirsiniz…

    Kepeğe son veren bitkisel yöntemler