Etiket: Sağlıklı gıda

  • Gıdaların Sağlıklı ve Taze Olduğunu Anlamanın Yolları

    Gıdaların Sağlıklı ve Taze Olduğunu Anlamanın Yolları

    Besinleri hazır olarak aldığınızda için kalitesi ve tazeliğinden emin olamayabilirsiniz. Gıdaların sağlıklı ve taze olduğunu anlamanın yolları nelerdir? Bu yöntemler ile tavuk eti, peynir gibi malzemelerin tazeliğini kontrol edebilirsiniz.

    Gıdaların Sağlıklı ve Taze Olduğunu Anlamanın Yolları

    Alışverişe çıktığınızda aldığınız besinlerin tazeliğini dikkatli baktığınızda fark edebilmeniz mümkün. Sizin için bazı püf noktalarını araştırdık. Alışverişlerinizi güvendiğiniz market yada pazarlardan yapmaya özen gösterin.

    Gıdaların Sağlıklı ve Taze Olduğunu Anlamanın Yolları | 1

    Tavuk
    Taze tavuk etinin rengi sarımsı değil pembe olmalıdır. Üzerindeki yağlı gibi görünen beyaz çizgiler ise kümes hayvanlarına büyüme hormonu enjekte edildiğini ve tavukların ağırlığının çok hızlı bir şekilde arttığı anlamına geliyor.

    Gıdaların Sağlıklı ve Taze Olduğunu Anlamanın Yolları | 2

    Süzme Peynir
    Bir damla iyot, süzme peynirinizin içinde nişasta olup olmadığını kontrol etmenize yardımcı olacaktır. Nişasta varsa leke derin mavi olur ve yoksa renk sarı veya kahverengi kalacaktır.

    Gıdaların Sağlıklı ve Taze Olduğunu Anlamanın Yolları | 3

    Bal
    Düz bir tabağın içerisine biraz bal dökün. Doğal balın yapısı daha katıdır ve çabuk dağılmaz. İçinde yapay şeker olan bal ise daha akışkandır ve çabuk dağılır.

    Gıdaların Sağlıklı ve Taze Olduğunu Anlamanın Yolları | 4

    Krema
    Kremanın bitkisel yağ içerdiğini kontrol etmek için bir kaşık krema bir bardak sıcak suya karıştırın. Kalitesiz bir ürün beyaz pullar üretecektir. Gerçek krema homojen kalın bir sıvı haline gelecektir.

    Gıdaların Sağlıklı ve Taze Olduğunu Anlamanın Yolları | 5

    Dondurulmuş Sebze ve Meyveler
    Dondurulmuş bir pakette kar veya buz parçası olup olmadığını kontrol edin. Varsa, düzgün bir şekilde saklanmamış demektir. Doğrusu resimdeki gibi olmalıdır.

    Gıdaların Sağlıklı ve Taze Olduğunu Anlamanın Yolları | 6

    Balık
    Taze balıkların bulutlu gözleri olmamalı ve sağlıklı solungaçlar daima parlak kırmızı renkte olmalıdır. Cildi doğal olarak metalik bir parıltıya sahip olmalı ve pullar vücuttan ayrık durmamalıdır.

    Gıdaların Sağlıklı ve Taze Olduğunu Anlamanın Yolları | 7

    Et
    Et seçerken, parmağınızla bastırın. Taze et parmak izinizin kaybolmasına yetecek kadar sağlam olmalıdır.

    Gıdaların Sağlıklı ve Taze Olduğunu Anlamanın Yolları | 8

    Yeşil Yapraklı Sebzeler
    Sebzelerin taze olup olmadığını anlamak için demet halinde elinize alın. İçerisinde hala doğal suyu bulunan sebzenin dik durması gerekir.

    Gıdaların Sağlıklı ve Taze Olduğunu Anlamanın Yolları | 9

    Peynir
    Bitkisel yağlar içeren peynirleri kestiğinizde kolay parçalanır. Doğal hayvansal yağlarda bu durum olmaz.

    Gıdaların Sağlıklı ve Taze Olduğunu Anlamanın Yolları | 10

    Dondurma
    Kalitesiz dondurma uzun sürede erir ve sıvı bir hal alır. Kaliteli bir dondurma ise eridiğinde bile tamamen sıvı hale geçmez.

  • Sağlıklı gıda nasıl seçilir ?

    Sağlıklı gıda nasıl seçilir ?

    Sağlıklı olan gıdayı nasıl seçeceğiz bu her an değişen dünyada? Bilgiler değişiyor, gıda ürünleri değişiyor, devamlı yeni ürünler marketlerde yerini alıyor. Nasıl olacak?

    Gıda bizim olmazsa olmazımız. Ama ya sahte gıdalar? Bunlardan köşe bucak kaçmamız lazım. Şeker, un, tuz ya da et hakkında istediğiniz makaleyi okuyun, hepsi aynı kapıya çıkıyor: Kimi çok işlemden geçmiş, kimi capcanlı görünsün diye katkı maddesi basılmış.

    Aslında basit: Siz gerçek gıda tüketin. Ve mümkün olabildiği kadar kendiniz pişirin. Eğer tam gıdalardan yerseniz – meyve, sebze, tam tahıllar, işlemden geçmemiş, dondurulmamış, katkı maddelerinden uzak, evde taze gıdalardan ve Sizin tarafınızdan yapılmış yemekler-olası zararlardan kaçınmış oluyorsunuz zaten.

    İşlenmiş gıdalar gereksiz kalori, tuz, kimyasallarla yüklü olduğu için, vücutta iltihabi (inflamasyon) durumları tetikliyor. Vücudumuz süper doymuş bu gıda bombalarını idare edemez. Öyleyse basit ve güzel beslenin, akl’ı selim kullanın ve vücudunuza inanılmaz bir iyilik yapın.

    Yeri gelmişken İLTİHAP NEDİR? İNFLAMASYON NEDİR? Bunu da izah edelim:

    lltihap (inflamasyon) vücudun kendini korumaya çabalamasıdır, amacı hasarlı hücreleri, hastalık yapıcı virüsleri vb. ortadan kaldırmak ve iyileşme prosesini başlatmaktır.
    Genel olarak bildiğimiz iltihaptan farklıdır; bildiğimiz iltihaba bir bakteri, virüs ya da mantar sebep olurken, burada kullandığımız iltihap (inflamasyon) vücudun bunlara tepkisidir.

    Özetle:
    Kronik iltihap istemiyoruz, o zaman tam gıdaları tercih edelim. Mevsim sebzesi, mevsim meyvesi, işlenmemiş tahıl, gerçek tuz kristali talep edelim.