Etiket: sağlıklı diyet nasıl yapılır

  • Sağlıklı diyet nasıl yapılır ?

    Sağlıklı diyet nasıl yapılır ?

     

    Sağlıklı diyet uygulamak istiyorsanız, mutlaka bir diyetisyenden istifade etmelisiniz. Fakat siz ille de “ben kendim yaparım” diyorsanız buyurun size sağlıklı bir diyetin tam reçetesi:

    – Taze sebze ve meyve tüketimi mevsimine uygun tüketilmelidir.

    – Haftada 2 – 3 kez yarım saat yürüyüş yapılmalıdır.

    – Hızlı bir şekilde yemek yememeye dikkat edilmelidir ve besinler iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır.

    – Yemek pişirme yöntemlerinde kızartma ve kavurma yerine haşlama ya da ızgara yöntemleri uygulanmalıdır.

    – Pişirilen yemekler hayvansal yağlar yerine bitkisel zeytin yağları ile pişirilmelidir.

    Öğünler atlanmamalıdır. Hızlı kilo vermek maksadı ile bilinçsizce ilaç tüketilmemelidir. Eğer kişi sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyor ise ilk olarak sağlık kontrolünden geçmeli ve genel sağlık durumunu kontrol ettirmelidir.

    Uygulanacak diyet listesi uzman diyetisyen tarafından ve kişiye özel bir program hazırlanmalıdır.

    Kan şekeri seviyesini bozmayacak yiyecekler tüketilmelidir. Beyaz ekmek yerine kepek ekmeği tercih edilmelidir.

    Öğünlerde porsiyonlar oldukça küçük tabaklara hazırlanmalıdır.

    Diyet yaparken vücudun genel sağlığını korumak için su tüketimine çok dikkat edilmelidir. Günde en az 2 litre su tüketmek gerekir.

    Kişinin bünyesine uygun olmayan diyetler ve bilinçsiz bir şekilde hazırlanan diyetler vücudun genel sağlık durumunu olumsuz etkileyebilir.

    Bilinçsizce yapılan diyetlerin yol açtığı problemler;

    – Baş ağrısı,
    – Halsizlik ve yorgunluk hissi,
    – Adet düzeninin bozulması,
    – Saç dökülmesi,
    – Kansızlık,
    – Ciltte kuruluk,
    – Tansiyon hastalıkları,
    – Kalp çarpıntısı,
    – Kabızlık.

    Kişiye özel olmayan ve bilinçsizce uygulanan diyetler kişinin metabolizmasını olumsuz etkileyerek diyet boyunca verdiği kiloların diyeti bıraktıktan sonra fazlasını almasına neden olur. Bu nedenle kişi hayatı boyunca diyet yapmak zorunda kalır. Uygulanan diyet ile aşırı zayıflamak isteyen kişilerde bağışıklık sistemi güçsüzleşeceğinden diğer hastalıklara karşı daha eğilimli olur. Bu durum ise kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.

  • Zayıflatmayan Diyetler

    Zayıflatmayan Diyetler

    Kilo vermek için diyet yaparız. Fakat gelişi güzel uygulanan diyetler kilo verdirmek yerine aldırıyor.

    Tek besine dayalı diyetler (ekmek diyeti, makarna diyeti, çorba diyeti), kan grubuna göre diyet, Hollywood diyeti, formula diyetler (endüstriyel üretilmiş toz şeklindeki çorba ve içeceklerden oluşuyor) hızlı zayıflatmayı vaat etmenin yanı sıra bazı besin karışımlarını mucize olarak tanıtma, bazı besinleri sınırsız tüketmeyi önerme, onları iyi-kötü diye sınıflandırma gibi özelliklere sahip.

    Şok diyetler kilo aldırıyor

    Pek çok kişi hızlı zayıflatmayı vaat eden moda diyetlerin cazibesine kapılırken, aklımıza gelen ilk soru şu: Bu diyetler sağlıklı mı ve gerçekten kilo verdiriyor mu? Bu diyetler kilo verdirmesine verdiriyor ancak beslenme uzmanları, sağlıklı zayıflamanın bu diyetlerle sağlanamayacağı ve moda diyetle zayıflamanın gerçek zayıflama olmadığı konusunda hemfikir. Çünkü moda diyetlerin ilk 3-7 günde kiloda hızlı değişiklik sağlamaları, vücuttan su atıldığı için oluyor.

    Bu diyetlerin genelde kalorisi ve karbonhidratı çok düşük olduğundan vücut temel ihtiyacı için kendi deposundaki karbonhidratı kullanıyor. Depolanmış karbonhidratın her bir gramı vücutta 2-4 gram su bağladığından, depo kullanıldığında su açığa çıkıyor. Su vücuttan atıldığında da kilo düşüyor. Diyet kesildiğinde ve normal gıdalara dönüldüğünde ise bu su ve tabii ki kilolar da geri dönüyor.

    Diyet esnasında belli besinlere ağırlık verildiğinden yasaklanan gıdalara karşı aşırı istek oluşuyor ve diyet sonrasında bu besinlere hücum edilince kilo alınıyor. Üstelik düşük karbonhidratlı diyetlerle yağ dışı dokuların, özellikle de kasların kaybı artıyor. Oysa bir diyette asıl olması gereken, yağ kaybetmek. Kısa zamanda zayıflatmayı vaat eden diyetler, insanları egzersizden de uzaklaştırdığı için zaman içinde kilo almayı destekliyor.

    Yeme bozukluğuna yol açıyor

    Moda diyetlerin yan etkileri baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, yorgunluk, bulantı, ishal, kabızlık, kalp ritminde bozukluk, tansiyon düşüklüğü, saç dökülmesi, bazal metabolizma hızında azalma şeklinde ortaya çıkıyor. Daha çok gençlerin uyguladığı bu diyetlerin sık ve bilinçsiz yapılması, kişiyi psikolojik yönden de etkiliyor. Çok sık yapılan çok düşük kalorili diyetler sonucu çeşitli yeme bozukluklarının ortaya çıkması da mümkün.

    Sağlıklı zayıflama nasıl olur?

    Uzmanlar, dengeli ve kalorisi çok düşük olmayan bir diyet sayesinde vücuttaki yağın yakıldığını, yağ dışındaki dokuların korunduğunu, besinlerden gelen karbonhidrat ve proteinin vücudun temel ihtiyaçları için kullanıldığını söylüyorlar. Unutmayın, dengeli bir diyette etkin bir zayıflatma periyoduna giriş, diyetin en az 15-20 gün uygulanmasını gerektiriyor. Vücut sıvılarının dengeye ulaşması ve yağ kaybının en yüksek orana çıkması 20 günü buluyor. Sağlıklı bir zayıflama programında dengeli bir diyetle beraber egzersiz de yapılması gerekiyor. Çünkü egzersiz yağların yakılmasını kolaylaştırıyor.