Etiket: sağlık testi

  • Evde 5 Basit Sağlık Testi

    Evde 5 Basit Sağlık Testi

    Eğer şüphlendiğiniz hastalıklar varsa evde 5 basit sağlık testi ile bu hastalıkların işaretlerinin sizde olup olmadığına bakabilirsiniz.
    Hastalıklar biz farketmesek bile belirti verirler. Sizin için hazırladığımız birkaç yöntem ile evde sağlığınızla alakalı ipucu yakalabilirsiniz.

    Evde 5 Basit Sağlık Testi

    Evde 5 Basit Sağlık Testi | 1
    Evde 5 Basit Sağlık Testi

    Gözler
    Bir gözünü kapatın ve monitörünüzden üç ila beş adım geriye doğru çekin. Yukarıdaki daireye bir göz atın. Çizgilerin bazılarının diğerlerinden daha koyu renkte olup olmadığını belirleyin. Cevap evetse, bir göz doktoruna gitmenizde yarar var.

    Evde 5 Basit Sağlık Testi | 2

    Esneklik
    Bu testi uygulamak için yere oturun, bacaklarınızı önünüzde uzatın ve parmaklarınızın ucuyla ayaklarınızın üzerine dokunun. Bunu rahatlıkla yapabiliyorsanız, vücudunuz mükemmel şekle sahiptir. Eğer zorlandıysa, vücudunuzun esnekliğini arttırmak ve eklemlerinizin aşırı zayıflamasını önlemek için yoga, pilates veya yüzme yapmak iyi bir fikir olabilir.

    Evde 5 Basit Sağlık Testi | 3

    Kalp
    Sessizce beş dakika sessizce oturun ve dört parmağınızı bilekinizin iç tarafına yerleştirin. Nabzınızı bulun. Atış sayısını sayarak bir dakika boyunca ölçün. Yetişkinler ve on yaşın üzerindeki çocuklar için dakikada 60-100 atış normal kabul edilir. Az ya da çok kan basıncıyla ilgili sorunları gösterebilir. Bununla birlikte, kendiniz bir teşhis koymaya çalışmayın – git ve bir doktora görün.

    Evde 5 Basit Sağlık Testi | 4

    Parmaklar
    Bir bardağa çok soğuk su dökün ve parmaklarınızı 30 saniye boyunca batırın. Parmak uçlarınız beyaz veya mavi renk alıyorsa, kan dolaşımınızla ilgili bir sorununuz var demektir. Sıcaklıkta (veya stresde) belirgin bir düşüş, parmaklar, parmaklar, burun ve kulaklara kan sağlayan kan damarlarının kasılmalarına neden olabilir. Sonuç olarak, vücudun bu kısımları doğru miktarda kan yoksundur ve uyuşuklaşır.

     

    Evde 5 Basit Sağlık Testi | 5

    Ödem
    Ayağınızın üst veya alt kısmını baş parmağınızla bastırın. Baş parmağınızı kaldırdıktan birkaç saniye sonra ayakta hala bir girinti varsa, vücudunuzun sıvı tutma konusunda bir ihtimal olması ihtimali var demektir. Diyetinizdeki tuz miktarını azaltmanız ve işlenmiş gıda ürünlerinin tüketilmesini önlemeniz önerilir.

    Evde 5 Basit Sağlık Testi | 6

    Tiroid
    Gözlerinizi kapatın, kollarınızı önünüzde uzatın, parmaklarınızı yanlara doğru dağıtın ve birisine ellerine ince bir sayfa yapmasını isteyin. Kağıt parçası parmaklarınızla titremeye başlarsa, bir endokrinolog görmeye değer.
    Bu testlerin size bilimsel bir sonuç ve kesin tanı vermeyeceğini unutmayın.

  • Doğmamış Bebeğin Sağlık Testi

    Doğmamış Bebeğin Sağlık Testi

    Doğmamış Bebeğin Sağlık Testi

    Sağlıklı çocuk sahibi olabilmek için gebelik sürecinin en erken döneminde yapılacak Prenatal Tarama Testleri bebeğin gelişimi hakkında bilgi verir. Unutmamak gerekir ki her hamile kadın kromozomal bozukluğu olan bir bebek sahibi olma riski ile karşı karşıyadır. Bahçeci Sağlık Grubu Fulya Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Burçak Erzik konuyla ilgili bilgi verdi…

    Anne karnındaki bebeğin sağlık durumundaki riskleri tespit etmek üzere uygulanan bazı testler vardır. Bunlar tanı değil riski belirleyen testlerdir. Konuyla ilgili Bahçeci Sağlık Grubu Fulya Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Burçak Erzik şu bilgileri verdi…

    1.Trimester Tarama Testi / İkili Test     

    Nt Ölçümü (Ense kalınlığı ölçümü)

    1. TMTT gebeliğin 11-14. haftaları arasında yapılan bebeğinizin sağlık durumu hakkında bilgi veren prenatal bir testtir.

    1. TMTT iki basamaktan oluşur;

    * kanda gebeliğe özgü 2 maddenin değerlerinin ölçülmesi (PAPP-A, free BhCG)

    * ultrasonografi ile ölçülen nukal translüsensi (bebek baş ve vücuduyla tam yan pozisyondayken ense arkasındaki serbest dokunun kalınlığı)

    Yaş, kan testleri ve ultrason bulguları bir araya getirilerek fetusta Down Sendromu (trizomi 21) veya Edward Sendromu (trizomi 18) olma olasılığı hesaplanır. Risk belirleyen bir tarama testidir, tanı testi değildir. Ense kalınlığındaki artış aynı zamanda yapısal kalp ve iskelet sistem bozukluklarına da işaret edebilir.

    Test sonucunda risk seviye düşük ise 1. TMTT %85 doğrulukla sağlıklı bir gebeliği işaret eder. Risk seviyesi yüksek ise tanı testleri olan koriyonik villüs örneklemesi veya amniyosentez uygulamasını düşünebilir.

    1. TM taraması rutin prenatal takibin önemli bir testidir. Yapılması herhangi bir risk içermez. Test öncesi anne adayının aç olmasına gerek yoktur. Ultrason muayenesi ve kan testi aynı gün içinde yapılır.

    1. TM Tarama Testi sonucu bebeğin Down Sendromu ve Edward Sendromu için taşıdığı riski belirler, örneğin 1/1000 gibi. Genel olarak risk 1/300 ve üzerinde ise test pozitif olarak kabul edilir ve tanı testi uygulaması gerekebilir.

    Test sonuçları değerlendirirken unutmamak gerekir ki, 1. TMTT bebeğin down sendromu veya edwards sendromu taşıma riskini belirler. Düşük risk bebekte bu sendromların olmadığını garantileyemeyeceği gibi yüksek riskte bebekte kesinlikle sendrom olduğunu göstermez.

    Amniyosentez gibi girişimsel tanı testlerinin uygulanmasını gerektirir. Girişimsel tanı testleri Down sendromu veya Edwards Sendromunun saptanmasının tek kesin yöntemidir.

     

    2. Trimester Tarama Testi    Üçlü Test / Dörtlü Test

    2. TMTT gebeliğin 16-20. haftaları arasında yapılan bebeğinizin sağlık durumu hakkında bilgi veren doğum öncesi bir testtir.

    2. TMTT gebenin kanında bulunan biyokimyasal ölçümlere dayanır;

    * Alfa-fetoprotein (AFP)  bebeğin karaciğeri tarafından üretilen bir proteindir.

    * Human Koriyonik Gonadotropin (HCG) plasenta tarafından üretilen bir hormondur.

    * Estriol (E3) plasenta ve bebeğin karaciğeri tarafından üretilen bir hormondur.

    * Inhibin A plasenta tarafından üretilen bir hormondur.

    Üçlü test AFP, HCG ve E3, dörtlü test ise bunlara inhibin A değerlendirmesinin eklenmesi ile yapılır.

    2. TM taraması doğum öncesi takibin önemli bir testidir. Ancak 1. TMTTnin daha yüksek oranda güvenilir olması ve daha erken haftada uygulanması nedeniyle günümüzde kullanılma oranı azalmıştır. Yapılması herhangi bir risk içermez. Test öncesi anne adayının aç olmasına gerek yoktur. Ultrason muayenesi ile fetusun gelişimsel haftası saptanır ve kan testi ile risk belirlenir.

    Test sonucunda risk seviyesi düşük ise 2. TMTT %75 doğrulukla sağlıklı bir gebeliği işaret eder. Risk seviyesi yüksek ise tanı testi olan amniyosentez uygulamasını düşünülebilir.

    2. TMTT bebekte hangi yapısal ve kromozomal bozuklukları taşıma riskini belirler?

    • Spina Bifida – bebeğin gelişmekte olan spinal kordunun (omuriliğinin) çevreleyen kemik (omurga) ve cilt dokusu tarafından tam olarak kapatılmaması sonucu oluşan ciddi bir doğum kusurudur.
    • Anensefali – beyin dokusunun yetersiz geliştiği ve kafatası bütünlüğünün korunmadığı durumdur, yaşamla bağdaşmaz.
    • Down Sendromu (trisomy 21) – zeka geriliği ve diğer tıbbi problemlerin eşlik ettiği genetik bir anomalidir.
    • Edwards Sendromu (trisomy 18) – ciddi zeka geriliğine yol açan genetik bir anomalidir, genellikle en fazla 1 yaşına kadar yaşayabilirler.

    2. TMTT sonucu, bebeğin Down Sendromu, Edwards Sendromu ve Nöral Tüp Defekti için taşıdığı riski belirler. Örneğin 1/1000 gibi. Genel olarak risk 1/250 – 1/300 ve üzerinde ise test pozitif olarak kabul edilir ve girişimsel tanı testi olan amniyosentez uygulaması düşünülebilir.

    Test sonuçları değerlendirilirken unutmamalıdır ki, 2. TMTT bebeğin gelişimsel veya kromozomal bozuklukları taşıma riskini belirler. Düşük risk bebekte bu sendromların olmadığını garantileyemeyeceği gibi yüksek riskte bebekte kesinlikle sendrom olduğunu göstermez. Girişimsel tanı testleri Down Sendromu veya Edwards Sendromu’nun saptanmasının tek kesin yöntemidir.