Etiket: sağırlık

  • Ani Sağırlık Nedenleri ve Belirtileri

    Ani Sağırlık Nedenleri ve Belirtileri

    Bir sabah uyandığınızda duymuyor olabilirsiniz. Aman biraz bekleyeyim geçer demeyin. Ani sağırlık nedenleri ve belirtileri yazımıza bir göz atın.

    Ani duyma kayıplarını hafife almayın hanımlar. Eğer ani sağırlığınız 3 gün içinde geçmezse ve tedavi edilmezse kalıcı sorunlara neden olabiliyor. Zamanında tedavi edildiği takdirde ise eski sağlığınıza kavuşabiliyorsunuz. Aman diyelim benim başıma gelmez okumama gerek yok diye düşünmeyin!

    Konuyla ilgili olarak Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır Söğütözü ve İçerenköy Hastaneleri KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin; ani işitme kayıplarıyla ilgili bilgiler verdi ve uyarılarda bulundu:
    Ani Sağırlık Nedenleri ve Belirtileri | 1

    Ani sağırlığın nedenleri ve belirtileri

    -Ani sağırlığın nedeni her ne kadar kesin olarak bilinmese de virüslerin neden olduğu düşünülüyor. Uçuk virüsü olarak bilinen herpes virüsü sonucu oluşan enfeksiyonla iç kulakta hücrelerin zarar görmesine neden oluyor.

    -İlk aşamada çınlama olarak belirti gösteriyor. Siz geçici olduğunu düşünüp doktora gitmezseniz kalıcı sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

    -Ani işitme kaybı durumlarında ilk 48 saat içinde tedavi önemli. Eğer 1 ay kadar gecikirse ilaç kullanma şansınızda olmuyor.

  • Ağrı kesiciler sağır ediyor

    Ağrı kesiciler sağır ediyor

    Her başınız ağrıdığında ilaç almamanız için bir neden daha!

    Takvim’de yer alan habere göre ağrı kesici kullanmanın işitme sorunlarına yol açtığı tespit edildi.

    Haftada en az iki kere ağrı kesici kullanan kadınlar sağır olma riskiyle karşı karşıya.

    Parasetamolün kulakta antioksidanları tükettiği ve kokleayı gürültüye bağlı hasara karşı daha savunmasız hale getirdiği, ayrıca iç kulağa giden kan akışını da durdurduğu belirtildi.

    Ağrı kesicilerin duymaya yardımcı olan kulak içindeki küçük tüylere de zarar verdiği ortaya çıktı.

  • MP3 çalarlar işitme sorunlarını artırıyor

    MP3 çalarlar işitme sorunlarını artırıyor

    MP3 çalar ve benzeri cihazlar işitme sorunlarını artırırken, cep telefonlarının ses düzeyindeki yükseklik çeşitli işitme problemlerine neden olabiliyor.

    Cihaz kullanım bilincinin artırılması işitme problemine karşı alınabilecek en büyük önlemlerden biri…

    Dünya geneline bakıldığında Danimarka’da 45 kişiden, Almanya’da 80, Brezilya’da 650, Türkiye’de ise 750 kişiden biri işitme cihazı kullanıyor. Özellikle mp3 çalar gibi cihazlar işitme sorunlarını artırırken, cep telefonlarının ses düzeyindeki yükseklik çeşitli işitme problemlerine neden olabiliyor.

    İşitme cihazı üreticisi Phonak’ın Türkiye Ülke Müdürü Mehmet Yıldırım’ın verdiği bilgilere göre; “Dünyada 1 milyar kişi işitme probleminden muzdarip. Nüfusa göre dağılıma bakıldığında Danimarka, işitme cihazı kullanımında en yüksek orana sahip ülke. Diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, Türkiye’nin daha genç nüfusa sahip olması, işitme rahatsızlığında doktora gitme oranındaki düşüklük ve ekonomik etkenler, kullanımdaki azlığın nedenlerinden birkaçı.”

    Dünyadaki işitme cihazı kullanımına bakıldığında ülkelerin zenginlik oranına göre kullanımda artış gözleniyor. Özellikle yaşlı nüfusun artışı ve devletin cihaz için ödediği ücret de bu artışlarda etkili olabiliyor.

    Dünya geneline bakıldığında Danimarka’da 45 kişiden, Almanya’da 80, Brezilya’da 650, Türkiye’de ise 750 kişiden biri işitme cihazı kullanıyorken, Kuzey Avrupa ülkelerinde sağlığa verilen önem ve bu konudaki bilincin oldukça yüksek oluşu işitme cihazı kullanımında da etkili oluyor. Diğer ülkelere oranla da işitme cihazlarının daha güçlü bir bilinç ve özenle kullanılması da dikkat çeken yönlerden bir diğeri.

    İstatistiklere bakıldığında, işitme kaybı olan kişi sayısı ile işitme merkezine giden kişi sayısı arasında farklar var.

    İnsanların bir kısmı işitme merkezine gitmiyor. İşitme cihazı, doktorların ve medikal dünyanın en az tanıdığı bölüm. İnsanlar, nereye gideceğini bilmiyor. İşitme cihazı kullanımı konusunda bilincin artırılması için sektördeki şirketlerin birlikte harekete geçmesi gerekir.

    Türkiye’de işitme problemi görülen kişilerde cihaz kullanma oranı düşük. Türkiye’de 12 milyon civarında kişi işitme sorunu yaşıyor. Bunların yaklaşık 3 milyonunun cihaz takması gerekiyor.