Etiket: rutubet lekesi

  • Duvardaki rutubet lekesi nasıl çıkar?

    Duvardaki rutubet lekesi nasıl çıkar?

    Duvardaki rutubet lekesi nasıl çıkar? Boşalan cam sileceği şişelerini sadece camaşır suyu ile doldurun ve küflerin üzerine sıkın. Kuruduğunda küf lekelerinin yok olduğunu göreceksiniz.
    Yanlız tavana sıkarken gözlük ve yüzünüzü saracak bir örtü le sarmanızı tavsiye ederiz. Aynı zamanda üzerinize kötü birşeyler giyin. Sakın önceden silmeye calışmayın çünkü ne kadar silerseniz silin temizlenmiyor.

    Duvardaki rutubet lekesi nasıl çıkar?

    Küf lekesi olan çamaşırları amonyaklı su ile yıkayınız.
    Küf lekesini limon ve tuzla ıslattıktan sonra güneşte kurutunuz.
    Küf kokusu olan çamaşırlarınızı yarım su bardağı lizol ile yıkayınız. Lizol kimyasal bir maddedir. Yağa benzeyen koyu kıvamlı katrandan elde edilen sıvı bir maddedir. Mikropkıran olarak bilinir eczanelerde satılır.
    Deri üzerindeki küf lekesini yarı yarıya karıştırılmış alkollü su ile siliniz. Yada gliserin kullanabilirsiniz.
    Dolapta bekleyip koku sinmiş kıyafetlerinizi kaynar sütte bekletip yıkarsanız koku tamamen çıkacaktır.
    Mobilyalardaki küf kokusu sıcak zeytinyağı ile ovularak çıkartılabilir.

    Mutfakta oluşan küf kokularından kurtulmanın en pratik yolu

    Mutfakta kullandığınız tabak tencere ve bıçak türü malzemelere sinen küf kokularını yok etmek için kahve telvesi ve toz hardaldan faydalanabilirsiniz. Kahve telvesi ve hardal ile ovduğunuz tencerelerde küf kokusundan eser kalmayacaktır.

    Duvardaki rutubet lekesi
    Duvardaki rutubet lekesi

    Duvardaki Küf Lekeleri Nasıl Çıkar?

    Sadece dekoratif açıdan değil insan sağlığı açısından da son derece zararlı olan küf duvar ve tavanlardaki yalıtım eksikliğinden oluşur. Duvar yüzeylerinin uzun süre nem ya da suya maruz kalması da küflerin üremesini tetiklemektedir. Oda içi sıcaklığının yüksek olması soğuk duvarların terleme yapmasına ve dolayısı ile duvarların sürekli nemli kalmasına neden olur. Küflerin da en sevdiği yerler havasız ve nemli ortamlardır. Duvar ve tavanlarda oluşan nem her zaman siyah renk değil bazen de sarı veya kahverengi tonlarında görülebilir.

    Bodrum katları ve banyolarda yoğun ortamda nem olması nedeni ile bu bölgelerde çok sık görülen küf duvarın renginin değişmesi ve küflerin kendine özel kokusu ile çok çabuk fark edilebilir. Küflerin uzun süre solunması çocuklarda astım hastalığını tetikleyebildiği gibi yetişkinlerde de oldukça zararlı toksin etkiler görülmesine neden olur. Yoğun nem nedeni ile duvarlarınızdaki küften kurtulmanın en iyi ve belki de en etkilisi evinizi düzenli olarak havalandırmanızdır. Temiz havanın eve girmesi insan sağlığı açısından da çok önemli olduğu gibi duvarların terlemesini ve böylece küf oluşumunu da engelleyecektir.

    Tavan ve duvarlarda oluşan küfü engellemek için evinizi havalandırırken camları ardına kadar açarak kısa süre evinizi havalandırmalısınız. Kış aylarında günde 3 defa 5-10 dakika son baharda ise günde 3-4 defa 20 dakika kadar evinizi havalandırmak küf sorununu büyük oranda çözecektir. Evinizi havalandırmak kadar önemli olan bir diğer konu daduvarların iç kısımlarına ısı yalıtım plakaları döşemektedir. Bu şekilde duvarlarınız iyi bir ısı izolasyonuna sahip olacağından oda sıcaklığına yakın bir ısı değerine sahip olacak ve böylece kolaylıkla terleme yapmayacaktır. Ancak bu tür duvar içi izolasyon yapma imkanınız yoksa daha önce size önerdiğimiz yöntemi deneyerek küf sorunundan kurtulabilirsiniz.

  • Banyoda Küf Sorunu

    Banyoda Küf Sorunu

    Küvetler küf oluşumu için oldukça elverişli ortamlardır. Bunun sebebi sürekli nemli, ıslak ve sıcaklığa maruz kalan yerlerin küf oluşumu için mükemmel ortamlar yaratmalarıdır. Bir kere küflenme başladı mı çok hızlı bir şekilde yayılır ve önüne geçmesi de oldukça zor bir hal alır. Zamanında temizlenmezse küvet dışındaki diğer banyo yüzeylerine de yayılır. Çamaşır suyu kullanarak küflü yüzeyleri temizlemeniz mümkün. Ancak merak etmeyin küflerin temizlenmesi her hangi bir kimyasal olmadan da başarılabilir. Bunun için tek yapmanız gereken ev yapımı birtakım ürünler hazırlamak ve bunları uygun bir şekilde küvete uygulamaktır.

    Ev yapımı temizleyicilere geçmeden önce ihtiyaç duyacağınız malzemelere bir göz atalım: sprey şişesi, beyaz sirke, sünger, eski ve kullanılmayan bir diş fırçası, karbonat ve havlu.

    Sprey şişesini beyaz sirkeyle doldurun. Banyo küvetinize sıkmaya başlayın. Beyaz sirke doğal bir küf yok edicidir ve ayrıca küf kokusunu da giderir. Yeterince sirke sıktıktan sonra sirkenin yüzeyde kuruması için izin verin.

    Sirke kuruduktan sonra bir kez daha sirke sıkın ve henüz ıslakken hafif nemli bir süngerle temizlemeye başlayın. Bu işlemden sonra sadece suyla küveti temizleyin.

    Banyo küvetinde biriken küfleri iyice yumuşattınız şimdi artık tamamen kurtulmanın sırası. Eski ve artık kullanmadığınız bir diş fırçası alın ve küflenen alanın üstüne karbonattan serpin. Sirkeyle yaptığınız işlemlerden sonra hala kurtulamadığınız inatçı küfleri bununla çıkarmaya çalışın. Lekeleri ovalayın, ihtiyaç oldukça daha fazla su ve soda ekleyin ve bu işlemi küfler ortadan kalkana kadar yapmaya devam edin. Bu temizleme işlemi de bittikten sonra banyo küvetini suyla iyice yıkayın.

    Yıkama bitince temiz bir havlu alın ve küvet yüzeyini iyice kurulayın. Unutmayın küfler kuru yüzeylerde oluşmazlar. Bu nedenle mutlaka yüzeyleri kuru tutmaya çalışın ve tekrar küf oluşumunu böylece engelleyin.

    Küfü bir kez temizledikten sonra küfü hayatınızdan çıkardığınızı düşünmek hata olur. Çünkü doğru ortamı bulduklarında mantar sporları tekrar çoğalmaya ve küf birikintileri oluşturmaya başlarlar. Bunu engellemek için banyo ve mutfak gibi sürekli neme maruz kalan alanları sık sık temizlemelisiniz.