Etiket: romatizma

  • Romatoid Artrit Nedir?

    Romatoid Artrit Nedir?

    Romatoid artrit (RA), ortalama %1′lik bir görülme sıklığıyla çok karşılaşılan bir durumdur. Kadınlarda, erkeklere oranla üç-beş kat daha fazla görülür. Bu hastalık sıklıkla 40-50 yaş arasında görülmekte ve ayrıca 60 yaşından sonra da sık karşılaşılmaktadır. Çocuklar da dahil olmak üzere herkeste ortaya çıkabilir.

    Romatoid artrit, eklemlerinizden daha fazlasını etkileyebilen kronik iltihaplı bir hastalıktır. Bazı insanlarda bu durum cilt, gözler, akciğerler, kalp ve kan damarları dahil olmak üzere çok çeşitli vücut sistemlerine zarar verebilir.

    Bir otoimmün bozukluk olan romatoid artrit, bağışıklık sisteminiz yanlışlıkla kendi vücudunuzun dokularına saldırdığında ortaya çıkar. Osteoartritin aşınma ve yıpranma hasarının aksine, romatoid artrit eklemlerinizin iç yüzeyini etkiler ve sonunda kemik erozyonu ve eklem deformitesine neden olabilecek ağrılı bir şişmeye neden olur. Romatoid artrit ile ilişkili iltihap, vücudun diğer bölgelerine de zarar verebilecek şeydir. Yeni ilaç türleri tedavi seçeneklerini önemli ölçüde iyileştirirken, şiddetli romatoid artrit hala fiziksel engellere neden olabilir.

    Romatoid artrit nasıl bir hastalıktır?

    romatoid artrit nedir
    romatoid artrit nedir

    Romatoid artrit (RA), en sık görülen iltihabi eklem hastalığıdır. Eklemlerin iç yüzünü döşeyen “sinovyum” adlı dokunun (zarın) iltihabı ile başlar ve kıkırdak, kemik, tendon (kiriş) ve bağlarda harabiyet yapabilir. Giderek ilerleyen hastalık, eklemlerin yanında iç organları da etkileyebilir. Genellikle birden fazla eklemi tutar, uzun sürelidir (kronik), ancak ataklar arasında uzun süreli sessiz dönemler de görülebilir. Nedeni tam olarak bilinmeyen bu hastalık, kişiden kişiye de büyük farklılıklar gösterebilmektedir. Genellikle genç-orta yaşlı erişkinlerin hastalığıdır ve kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha fazla görülür.

    Diğer eklem hastalıklarından nasıl ayrılır? 

    Romatoid artriti diğer eklem romatizmalarından ayıran en önemli özellik, bazı laboratuvar testleri ve hangi eklemleri tuttuğudur. RA genellikle el bileği ve elin bir çok eklemini tutar, ancak tırnaklara yakın uçtaki eklemler (baş parmak hariç) çok etkilenmez. Osteoartritte (kireçlenme) ve sedef hastalığına bağlı gelişen iltihaplı romatizmada ise, tam tersine tırnağa yakın bu eklemler hastalanır.

    RA’da dirsek, omuz, boyun, çene, kalça, diz, ayak bileği ve ayak eklemleri de tutulabilir. Boyun dışında omurganın diğer bölgelerinde tutulum nadirdir. Genellikle, vücudun her iki yanındaki eklemler birlikte hastalanır. Yani, sağ elde birkaç eklem şişerse, büyük olasılıkla sol el eklemlerinde de şişlik ve hareket kısıtlılığı olacak demektir.

    Romatoid artritin nedeni nedir?

    RA’da bağışıklık sistemi bozulmuştur. Vücudumuz kendi dokusunu yabancı gibi algılayıp buna karşı savaş başlatır. Eklemlerde iltihap hücreleri toplanır ve bu hücrelerden dokulara zarar verecek maddeler (enzim, antikor, sitokin) salgılanır.

    Genlerin rolü var mı?

    RA doğrudan anne-babadan çocuğa geçen genetik bir hastalık değildir. Ancak RA‘ya yatkınlık hali genlerle geçiş gösterebilir. RA’lı birçok hastada HLA-DR4 adı verilen belirli bir genetik belirleyicinin bulunduğu gösterilmiştir.

    Enfeksiyon, romatoid artriti başlatır mı?

    Birçok araştırmacı ve hekim RA’nın başlangıcında enfeksiyonun rolü olabileceğini düşünmektedir, ancak kanıtlanmış değildir. RA bulaşıcı bir hastalık değildir. Ortamda çok yaygın olarak bulunan bir mikrobun, RA’ya yatkınlığı olan kişilerde bağışıklık sistemini bozarak hastalığa neden olduğu varsayılmaktadır.

    RA’nın belirtileri nelerdir?

    Romatoid artrit belirtileri kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterebilir. Hemen hemen hastaların tümünde, eklem bulguları dalgalanmalar göstermekle beraber, kronik bir şekilde devam eder. Bazı kişilerde hastalık daha hafif seyreder; sadece zaman zaman ataklar olur. Bazılarında ise daha ağır seyrederek zaman içinde ilerleyici harabiyet yapar.

    Eğer RA hastalığınız varsa, tutulan eklemlerinizde ısı artışı, şişlik, duyarlılık, kızarıklık ve ağrınız olacaktır. Özellikle sabah saatlerinde belirgin olan eklem hareketlerinizde güçlük, tutukluk hissedebilirsiniz. Biz buna sabah tutukluğu – katılığı diyoruz. Süresinin uzun oluşu hastalığınızın aktif olduğunu göstermektedir. Gün içinde genelde daha iyi olduğunuzu göreceksiniz. Hastalığınızın uzun sürmesi durumunda eklemlerinizde şekil bozuklukları oluşabilir.

    RA özellikle ataklar sırasında genel bir halsizlik yapabilir. İştah azalması, kilo kaybı, bazen hafif ateş, enerjide azalma, kansızlık görülebilir. Hastaların yaklaşık %20’sinde, vücudun basınç gören bölgelerinde, cilt altında, “nodül” adı verilen sertlikler gelişebilir. Sıklıkla dirsekte olabilirse de vücudun diğer bölgelerinde, hatta iç organlarda da görülebilir.

    RA tanısı nasıl konur?

    RA tanısının erken dönemde konulabilmesi çok önemlidir. Çünkü, bu dönemde tedaviye başlanması, kalıcı eklem hasarını en azda tutar. RA tanısı için, hekim tarafından ayrıntılı öykünüzün alınması ve fizik muayenenizin yapılması gereklidir. Belirli laboratuvar testleri ve röntgen incelemeleri istenebilir. “Romatoid faktör” adı verilen testin pozitifliği tanıyı destekler. Yüksek eritrosit sedimentasyon hızı, düşük hemoglobin (kansızlık) diğer laboratuvar bulguları arasındadır. Unutulmaması gereken, bu testlerin yalnızca yol gösterici olduklarıdır. Kesin tanı, hastanın hekim tarafından bir bütün olarak değerlendirilmesi ile konur.

    RA nasıl tedavi edilir?

    Halen RA’nın kesin tedavisi yoktur. Kullanılan yöntemler ağrıyı gidermeye, iltihabı ve eklem hasarını azaltmaya ya da durdurmaya ve hastanın fonksiyonları ile yaşam kalitesini artırmaya yöneliktir.

    RA’da ilaç tedavisi 2 grupta incelenebilir;

    1. Yakınmaları gidermeye yönelik kısa etkili ilaçlar; aspirin, steroid olmayan anti-romatizmal ilaçlar, ağrı kesiciler, gerektiğinde kortizon.
    2. Uzun etkili ilaçlar; metotreksat, leflunamid, klorokin-hidroksiklorokin, altın tuzları, siklosporin, sülfasalazin, D-penisilamin, azatiopürin, etanersept, infliximab ve adalimumab gibi.

    Bu ilaçların tümünün, belli aralıklarla izlenmesi gereken; kan hücrelerinde düşüklük, böbrek ve karaciğer değişiklikleri gibi yan etkileri vardır. Bu etkilerin çoğu ilaç cinsini ve dozlarını ayarlayarak kontrol edilir. Hastanın bu konuda bilinçli olması büyük önem taşır.

    Tedavi hastaya özel planlanır; bunda da hastalığın şiddeti, eşlik eden sağlık problemleri ve bireysel özellikler ve gereksinimler ön planda tutulur. İstirahat, RA hastalarının tedavisinin en önemli parçasıdır. Özellikle akut alevli dönemlerde ilgili eklemlerin istirahati önerilir. Akut dönem dışında, hastanın kendini iyi hissettiği zamanlarda dengeli olarak verilmiş egzersizler hastaya yarar sağlar.

    Yine eklemlerin fonksiyonlarının korunmasında, deformitelerinin (şekil bozukluklarının) engellenmesinde “splint” adı verilen bazı basit araç-gereçlerden yararlanılabilir. Splintler deformiteleri önlemekte oldukça etkilidirler. Ayrıca, bazı kuralları uygulayarak da deformiteleri önlemeye yardımcı olabilirsiniz..

    a. İş yaparken küçük eklemlerden çok büyük eklemlerinizi kullanmaya dikkat edin. Örn; Kapı açarken elinizle değil kolunuzla itin, ya da kavanoz açarken parmaklarınızla değil elinizle açın.

    b. Yükü tek bir eklem yerine birden fazla ekleme dağıtmaya çalışın. Örn; bir kitabı kaldırırken bir değil iki elinizle tutup kaldırın.
    c. Eklemlerinizi en “doğal” pozisyonunda kullanmaya çalışın. Aşırı bükme ve zorlanmalardan kaçının.
    Bazı hastalarda deformiteleri düzeltmek, ağrıyı azaltmak ya da eklemleri kullanabilir duruma getirmek için cerrahi gerekebilir.

    Tedavi kararlarının tüm aşamalarında hekim ve hasta arasında sıkı bir işbirliğine gereksinim vardır.

    Oku: Romatoid Artrit Akciğerleri Nasıl Etkiler?

  • İltihaplı Romatizmanın Bitkisel Tedavisi, Doğal Çözümü

    İltihaplı Romatizmanın Bitkisel Tedavisi, Doğal Çözümü

    İltihaplı romatizmandan kurtulmak için doğal yöntemler arasında iltihap sökücü besinler vardır. Vücudun belirli kısımlarında meydana gelen tutulmalar genellikle romatizma olarak adlandırılır.İltihaplı romatizma ise bunun çok daha şiddetli geçen halidir.

    İltihaplı Romatizmanın Bitkisel Tedavisi

    Yoğun sancıya neden olan iltihaplı romatizmalar çoğunlukla bağışıklık sisteminin bozulmasından kaynaklı olarak ortaya çıkar.

    İltihaplı romatizma tüm organlarda meydana gelebilir. Romatizma ağrıları için ne yapılır sorusuna verilecek cevaplardan bir tanesi tüketilen besinlere dikkat edilmesidir.

    iltihaplı romatizma bitkisel tedavisi
    iltihaplı romatizma bitkisel tedavisi

    Kelle Paça Yiyerek Romatizmalardan Kurtulun

    İltihaplı romatizma ağrılarından kurtulmak için yapılacak en iyi şey diyettir. Bazı besinler ağrıları geçirirken bazıları ise çok şiddetli bir ağrının yaşanmasına neden olur. Örneğin iltihaplı romatizmaya iyi gelmeyen yiyecekler arasında kırmızı etler ve meyveler vardır. Ayrıca aşırı alkol tüketimi de yine ağrıları arttıracaktır. Omega 3 bakımından zengin olan besinlerin ise ağrı azaltıcı etkisi olduğu bilinmektedir.

    Bunun dışında pek çok uzman kelle paçanın da ağrıları dindireceğini söylüyor. Geleneksel beslenme biçiminin daha sağlıklı olduğunu savunan bazı besin uzmanları kolajen bakımından zengin olan paça, kemik suyu gibi besinlerin romatizma ağrılarını dindirdiğini belirtiyor.

    romatizma ağrısı nasıl geçer
    romatizma ağrısı

    Buz İle Romatizma Ağrılarını Azaltma

    Çoğu insanın aklına pek gelmese de bir ağrıyı geçirmenin en iyi yollarından bir tanesi soğuk komprestir. Her türlü ağrı için soğuk uygulaması yapılabilir. Bu da ağrıyı kısa sürede dindirir. Romatizma ağrısına ne iyi gelir sorusunun yanıtı olarak da yine buz uygulaması gösterilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise buzun doğrudan ten ile temas ettirilmemesidir.

    Bir havlunun arasına konan buz daha sonrasında ağrıyan yere belirli aralıklar halinde uygulanır. Günde bir kaç kere uygulanabilecek bu yöntem sayesinde iltihaplı romatizma ağrısını dindirebilmek mümkündür.

    İlgili Konular;

    İntihaplı romatizması olanlar.. Tıklayın !

    Hamilelikte iltihaplı romatizması olanlar !

  • Çocuk Romatizması Nasıl Anlaşılır? Belirtileri, Tedavisi

    Çocuk Romatizması Nasıl Anlaşılır? Belirtileri, Tedavisi

    Çocuklarda romatizma belirtileri nelerdir? yada çocuk romatizması nasıl anlaşılır?  Çocuğunuzun devamlı yüksek ateşi ve yürüme güçlüğü gibi sorunları varsa yazımızı inceleyebilirsiniz.

    Romatizmanın çocuklarda görülmesi durumunda tedavisi mutlaka bir sağlık kuruluşunda yapılmalıdır. Türkiye’de her 1000 çocuktan 64’ünde görülen romatizma, iltihaplı olması halinde çok kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Bunun için çocukta bazı belirtiler ortaya çıkar çıkmaz bir sağlık kuruluşuna gidilerek gerekli romatizma testleri yapılmalı, acilen tedaviye başlanmalıdır.

    Çocuklarda Romatizmanın Belirtileri

    Ailelerin büyük endişesi romatizma nasıl anlaşılır sorusunun yanıtı şu şekilde verilebilmektedir:

    • Sık sık görülen eklem ağrısı
    • Kaç güçsüzlüğü
    • Arada tekrarlanan, düşmeyen ateş
    • Saç dökülmesi
    • Ağızda sık çıkan aft
    • Çocuklarda yürüme güçlüğü,
    • İleri evrede kemik yapısında bozulmalar,
    • Deride döküntü,
    • Uzun süreli yüksek ateş,
    • Eklemlerde oluşan kronik ağrılar,
    • Bacaklar ve baldırların ön tarafında ağrı,
    • Genellikle çocuklar ağrılı bölge olarak diz ve ayak bileği arasındaki bölgeyi gösterirler.
    Çocuklarda Romatizmanın Belirtileri
    Çocuklarda Romatizmanın Belirtileri

    Çocuklarda romatizma belirtilerindendir. Burada bahsedilen eklem ağrısını, özellikle 9- 10 yaş itibariyle görülen büyüme ağrısı ile karıştırmamak gerekir. Bu eklem ağrısı, kısa süreli kramplar halinde ortaya çıkar.

    Oysa büyüme ağrısının yarım saat süren ve yayılan hafif ağrılar olduğu bilinmektedir. Bunun yanında büyüme ağrısının en fazla hissedildiği bölgeler bacaklar, baldır, bacak önü kısımlarıdır. Hafif masajlarla geçen ve aktiviteyi etkilemeyen bu ağrıların aksine romatizma ağrısı belde ve bileklerde de görülebilir ve günlük aktiviteyi olumsuz etkiler.

    Çocuk Romatizması Nasıl Anlaşılır?

    Çocuklarda gelişen bazı rahatsızlıkların teşhisi aile için zordur. Çocuk şikayetlerinin ne olduğunu bazen kendisi söyleyemeyebilir. Dışarıdan sizin anlayabileceğiniz belirtiler ile çocuk romatizmasını erken farkedebilirsiniz. Eğer buradaki belirtiler varsa vakit kaybetmeden çocuk doktoruna gitmelisiniz.

    Çocuk Romatizması Nasıl Anlaşılır? Belirtileri, Tedavisi | 1

    Çocuklarda az rastlanan bu yüzden ilk olarak akla gelmeyen çocuk romatizması erken evrede fark edilmelidir. Genellikle romatizmal hastalıkların ileri yaşlarda geliştiği varsayılıyor ancak durum bazen değişebiliyor.

    Çocuklarda gelişebilen bu hastalık daha kalıcı hasarlar bırakabiliyor. Tamamlanmamış kemik gelişimi ile bu hastalıktan en çok etkilenen kemik yapısı oluyor. Tedavi çocuk ramatolaji merkezleri ile yürütülüyor.

    Çocuklarda Romatizma Tedavisi

    Romatizma tedavisi mutlaka donanımlı bir sağlık kuruluşunda yapılmalıdır. Verilen ilaçların zamanında alımı oldukça önemlidir. Erken teşhisin önemi unutulmamalı, çocuklarda meydana gelen şikayetlere mutlaka kulak verilmelidir.

    Çocuklarda Romatizma Tedavisi
    Çocuklarda Romatizma Tedavisi

    Erken teşhis sayesinde çocuklar, çocukluk romatizmasının sakatlık ve kalıcı hasar gibi olumsuz sonuçlarından kurtulabilmektedir. 6 haftadan fazla süren ağrı ve sık tekrarlayan ateş durumunda çocuk mutlaka laboratuar testinden geçmelidir. Çocukluk romatizması zamanında tedavi edilmezse ne olur? forum konumuza göz atabilirsiniz.

  • İbrahim Saraçoğlu Kiraz Sapı Kürü İle Romatizmaya Son!

    İbrahim Saraçoğlu Kiraz Sapı Kürü İle Romatizmaya Son!

    Romatizma, vücudumuzun hareket etmesini sağlayan kas, kemik, eklemlerde ağrı, şişlik ve hatta bazen de şekil bozukluğuna neden olan hastalıkların genel adına denir. İbrahim saraçoğlu romatizma kürü nasıl hazırlanır? makalemizde bu doktora ait romatizmanıza şifa olabilecek tarife yer verdik.

    Romatizma nedenleri
    Obezite
    Nem
    Kalıtsal
    İlaçların yan etkileri
    gibi faktörler en sık rastlanılan romatizmaya yol açan sebeplerdir.

    Romatizma belirtileri
    Yorgunluk
    Eklem ağrısı
    Eklemlerde hassasiyet
    Eklem şişmesi
    Eklemlerde kızarıklık
    Eklemlerde sıcaklık hissi
    Eklem sertliği
    Eklem hareket açıklığının kaybı
    Topallama
    Eklem deformitesi

    Malzemeler
    Kiraz sapı
    Kurutulmuş ısırgan
    Su
    Yapılışı
    2 su bardağı suyu kaynatın.
    25-30 tane kiraz sapını içine atıp kısık ateşte 3 dk kaynatın.
    Ardından 1 tatlı kaşığı ısırganı ( bu senenin ürünü olmalı yoksa tesir etmez) 3 dk daha kaynatın.
    Toplam 6 dk sonunda ocağı kapatıp, karışımı ılımaya bırakın.
    Hazırladığınız bu suyun yarısını sabah kahvaltıdan 1 saat sonra, diğer yarısını da öğle yemeğinden yarım saat önce için.

     YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.

     

  • Göz kuruluğu deyip geçmeyin

    Göz kuruluğu deyip geçmeyin

    Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen göz kuruluğu, yaklaşık yüzde 35 oranında gözleniyor. 40 yaşın üstündeki kadınlarda daha sık rastlanan göz kuruluğu, hava kirliliğinin yüksek olduğu büyük şehirlerde daha yüksek oranlarda görülüyor. Uzun süre bilgisayar veya televizyon başında ekrana bakmak, yaşın ilerlemesi, çevresel faktörler, menopoz, klimalı ortamlar, kontakt lens kullanımı, göz ameliyatları, sigara kullanılan ortamlarda bulunmak da göz kuruluğunun artmasına neden olabiliyor.

    Göz kuruluğu, özellikle akşam geç saatlerde bulanıklık veya gözlerde yorgunluk ya da sabah uyanınca gözü açmada zorlanma, gözlerde yanma batma şeklinde kendini gösteriyor.

    Gözyaşı salgısı, erkek ve kadınlarda ilerleyen yaşla birlikte azalıyor. Oysa insan ömrünün uzamasıyla ileri yaşlarda da net görmeye ihtiyaç duyuyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle insanların günlük faaliyetleri değişiyor. Eskiden görme ihtiyacı uzağı veya ince ayrıntıları fazla gerektirmezken, günümüz yaşantısında bilgisayar, televizyon, HD yayın, 3D yayın gibi giderek artan sayıda ortamda net görmeye ihtiyacımız var.

    kurugozEstetikle gençleştirilemeyen tek şey
    Estetik boyutuna şöyle vurgu yapıyor: “Estetikle her şeyi gençleştirebilirsiniz, bir tek göz hariç. Çünkü iki göz kapağı arası sürekli havayla temas ettiği için seneler içinde giderek sararıyor. ‘Gözlerimin parlaklığı azaldı’ sık kullanılan bir deyimdir. Gözyaşı yapısı sağlıklı olanlarda bu parlaklık azalması daha geç oluşuyor. Vücudumuzda havayla temas eden iki önemli yer var. Ağzımız ve göz kapağı aralığımız. Sağlıklı ve yeterli gözyaşınız yoksa enfeksiyonlara da daha açık hale geliyorsunuz. Konjonktivit, alerji, kirpik dibi iltihabı gibi birçok hastalığa daha yatkın oluyorsunuz.”

    Kuru göz belirtileri nelerdir?
    Gözlerinizde aşağıdaki belirtiler varsa göz doktorunuza başvurmalısınız.
    • Kuruluk
    • Kaşıntı
    • Yanma, batma
    • Yabancı cisim hissi
    • Işığa duyarlılık
    • Aşırı gözyaşı
    • Bulanık görme veya geceleri görmede zorluk
    • Yorgunluk

    Kimlerde kuru göz oranı daha yüksektir?
    • Yaşlanma: Gözyaşı salgısı, erkek ve kadınlarda, ilerleyen yaşla birlikte azalır. Kuru göz semptomları hormonal değişimlere bağlı olarak özellikle kadınlarda daha sık görülmektedir.

    • Çevresel faktörler: Nemi düşük, sıcak veya rüzgarlı ortamlar, radyasyon veya kimyasal maddelere maruz kalma, yüksek yerlerde bulunma kuru göze neden olabilir.

    • Menopoz: Kuru göz her yaş grubunu etkileyen bir hastalık olmakla beraber, menopoza bağlı hormonal değişimler sebebiyle genelde kadınlarda daha sık gözlenmektedir.

    • Klimalı ortamlar: Klima kullanımı ortamın kurumasına neden olarak gözyaşının buharlaşmasını hızlandırmakta ve Kuru göze yol açmaktadır.

    • Kontakt lens kullanımı: Kontakt lens kullanımı gözyaşının daha hızlı buharlaşmasına neden olacağından Kuru göze yol açmaktadır.

    • Göz ameliyatları: Operasyonlara bağlı olarak göz yüzeyi ve gözyaşı bezleri etkilenmekte ve Kuru göz belirtileri ortaya çıkabilmektedir.

    • Yoğun bilgisayar kullanımı: Gözyaşının göz yüzeyine yayılmasını sağlayan “göz kırpma” hareketinin sıklığı, yoğun bilgisayar kullanımında azalmaktadır. Daha az göz kırpma da buharlaşmayı artıracağı için kuru göze neden olmaktadır. Sadece bilgisayar değil, TV ekranı karşısında uzun saatler geçirme ya da uzun süreli okumalarda da göz kırpma sayısının azalmasına bağlı olarak kuru göz oluşabilmektedir.

    • Sigara kullanımı: Sigara dumanındaki maddeler göz yüzeyini olumsuz yönde etkilemektedir.

    • Romatizma: Bağışıklık sistemi ile ilişkili romatizmal hastalıklarda gözyaşı salgılayan bezler de etkilenmekte ve kuru göz tetiklenmektedir.

    • Hastalıklar ve tedavide kullanılan ilaçlar: Hipertansiyon, kalp hastalıkları, diyabet, tiroid (guatr), alerji ve depresyon gibi çeşitli hastalıklar ve bu hastalıklarda kullanılan ilaçlar kuru göz hastalığını tetikleyebilmektedir.

    • Göz tansiyonu: Bu rahatsızlığın tedavisinde kullanılan göz damlaları göz kuruluğuna yol açabilmektedir.

    Günlük yaşamda rahat etmek için yapılacaklar:

    • Otomobil, uçak gibi yerlerde havalandırma doğrudan gözünüze gelmesin.
    • Uyuduğunuz oda nemli olsun.
    • Güneşli ve rüzgarlı havalarda mutlaka koruyucu güneş gözlüğü takın.
    • Bilgisayara belli bir seviyede karşıdan ışık ve klima rüzgarı gelmesin.
    • Kuru göz bulgularınız varsa bol su için.
    • Özellikle bilgisayar kullanırken daha az göz kırpma buharlaşmayı artıracağı için kuru göze neden olur. Bilgisayar başındayken gözlerinizi sık sık kırpıştırmayı unutmayın ve zaman zaman uzağa bakarak gözlerinizi dinlendirin.

  • Romatizma ağrılarına bitkisel çözümler

    Romatizma ağrılarına bitkisel çözümler

    Romatizma ağrıları herkesin karşılaşabileceği vakalardan bir tanesidir. Özellikle genç yaşlarda pek rastlanmasa da istisnaları vardır. İleri ki yaşlarda dizlerde ve bacaklarda başlayan ağrılara romatizma denmektedir.Romatizma ağrılarınız oluşmadan yada bacak ağrılarınız için uygulayabileceğiniz bazı bitkisel formüller mevcuttur. Kireçlenmelerinin de önüne geçen bu bitkisel formül ile ağrılarınıza son verebilirsiniz.

    Romatizma ağrılarına bitkisel çözümler

    Aspir
    Romatizma ağrılarına karşı etkilidir. Dahilen terletici, kurt düşürücü ve adet getiricidir.

    Biberiye yağı
    Haricen romatizma ağrılarını dindirici olarak kullanılır.

    Çamterebentin yağı
    Neft yağı olarak da tanınır. Haricen romatizma ağrılarını giderici ve saçları besleyici olarak kullanılır

    Defne yağı
    Romatizma ağrılarını dindirici ve vücut parazitlerini öldürücüdür. Ayrıca, saç dökülmesini de önler.

    Eğir kökü
    Gaz söktürücü, terletici ve antispazmotiktir. Dahilen prostat, haricen ise romatizma için kullanılır.

    Elma
    Günde bir elma yemek doktoru evinizden uzak tutar. İki elma yerseniz, kalp ve dolaşım sorunlarına karşı korunmuş olursunuz. Kolesterolü yok eder ve kabızlığı önler. Sindirimi kolaylaştırır. Kokusu rahatlatır ve kan basıncını düşürür. Artrit, romatizma ve gut hastalıklarına karşı da yararlıdır.

    Günlük
    Dahilen kuvvet verici, yatıştırıcı, kabız, idrar artırıcı, adet söktürücü, adet getirici ve romatizma ağrılarını dindiricidir.

    Katırtırnağı
    İdrar ve balgam söktürür. Hazmı kolaylaştırır. Böbrek ve safrakesesi taşlarının düşürülmesine yardım eder. Mesane hastalıklarını tedavi eder. Romatizmada faydalıdır. Kabızlığı giderir. Kalp hastalıklarında kullanılır.

    Kayın ağacı
    Avrupa kayınının tohumlarından elde edilen yağ, yemek yağı olarak margarin endüstrisinde kullanılır. Kayın katranının distilasyonundan antiseptik olarak kullanılan kreozot elde edilir. Bu da dıştan romatizma ve deri hastalıklarına karşı kullanılır. Kabuklarının suda kaynatılmasıyla elde edilen su yüz lekeleri ve çilleri giderir.

    Kereviz
    Kerevizde B vitamini, demir ve kireç vardır. Kereviz unutkanlığı ve sinir yorgunluğunu giderir, idrar söker, böbrek taş ve kumlarının düşürülmesine yardım eder, kan ve süt yapar, karaciğeri temizler. Şeker, yüksek tansiyon ve romatizma da da faydalıdır.

    Kuşburnu
    Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostudur. Vücuda dirilik sağlar. 100 gram kuşburnunda bir sandık portakala eşdeğer C vitamini vardır. İyi bir raşitizm ilacı, etkin bir kan temizleyicisidir. Güçlü bir kurt düşürücü ve bağırsak yumuşatıcısıdır. Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına karşı faydalıdır. Romatizma ağrılarını gideriyor. Basur tedavisinde iyi sonuç veriyor.

    Lavanta
    Lavanta çiçeği, kuvvet verici, idrar söktürücü ve romatizmaya karşı çay halinde kullanılır. Çok iyi bir koku vericidir. Haricen yatıştırıcı olarak da kullanılır. Parfümeri sanayiinde kullanılan önemli bir bitkidir.

    Menekşe
    Bitkinin çiçekli dalları idrar söktürücü, bazı deri hastalıklarında kan temizleyici olarak ve romatizmaya karşı kullanılır.

    Okaliptüs
    Özellikle solunum yolu hastalıklarında kullanılır. Öksürüğü keser, boğaz ve burun iltihaplarını giderir. İdrar yollarını temizler. Haricen deri üzerine sürülmek suretiyle antiseptik olarak da kullanılır. Ökaliptus yaprakları doğrudan doğruya kaynatılarak kullanıldığı gibi, yağının tıpta da pek çok faydaları vardır. İlaç olarak veya kaynatma ile buğu, koku halinde de kullanılır. Yapraklar nefes darlığı, kabız, balgam söktürücü olarak, haşere sokmalarına, her nevi ateşlenmeye, nezle, nevralji, bronşit, romatizma, şeker, üremi gibi hastalıklarda, yağ veya ekşitilerek sirke, toz sabun, pudra ve macun şeklinde kullanılır.

    Turp
    Böbreklerdeki mikropları öldürür. Kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur. Karaciğer şişliğini indirir. Sarılıkta faydalıdır. Safra taşlarının düşürülmesine yardımcıdır. romatizma, siyatik astım ve bronşite faydalıdır.

  • Damar tıkanıklığına karşı sultan meyvesi

    Damar tıkanıklığına karşı sultan meyvesi

    Sağlık uzmanlarından yapılan açıklamalara göre,Sultan meyvesi incirin damar tıkanıklığını geçirmede önemli bir pay sahibi olduğu açıklandı. İşde o haberimiz…

    Özellikle eski zamanlarda insanlar için çok önemli bir besin olan incirin aslında uzun bir hikâyesi var. Üretimin simgesi haline gelen incir ağaçları Romalılar döneminde tanrılara adanır Mısır uygarlıklarında ise bereket sembolü olarak kabul edilirdi. Bu nedenle mitolojik hikâyelerde bile incirin ayrı bir yeri vardır. Sonraları ise sadece sultanlara ikram edilecek kadar önemli bir meyve haline geldi.
    İncir nelere iyi gelir?
    Damar tıkanıklıklarını giderir karaciğeri kuvvetlendirir dalak şişkinliğine ve nefes darlığına iyi gelir. Kemik hastalıklarında ve gelişim bozukluklarında yararlıdır. Vitamin eksikliğinin neden olduğu hastalıklara ve kansızlığa faydalıdır. Bronşit öksürük ve göğüs ağrılarına birebirdir balgam söktürür. Sinirleri yatıştırır. Kabızlığı önler kilo almayı sağlar. Romatizmaya iyi gelir.

  • İltihaplı Romatizma Tedavisi

    İltihaplı Romatizma Tedavisi

    İltihaplı romatizma tedavisi hakkında merak ettikleriniz…

    Romatizmada tedavinin başarılı olması için erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis için uzun bir tetkik süreci ve hastanın takip edilmesi gerekir. Çünkü belirtiler, şikayetin azaldığı dönemde veya arttığı dönemde değişir. Tedavi şekli kişiden kişiye değişir ve her hastaya farklı tedavi uygulanmalıdır.

    Kronikleşmiş hastalıklar sonucu uzun süren tedavi uygulaması gerekebilir. Doktor kontrolünde yapılan ilaç tedavisi ve fizik tedavi sonucu hastalık tamamen yok edilemez ama ilerlemesi durdurulur ve ağrı kesilerek hastanın yaşamı daha kolay hale getirilir.

    İlaç tedavisinde hastanın ağrısını kesecek, hastalığın durdurulmasını sağlayacak ya da şiş ve ağrıyı kesecek ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar romatizma sonucu oluşan iltihabı etkilerler.

    Ayrıca hastada görülen diğer bulguları ortadan kaldırmak için kas gevşetici, vitamin takviyesi, tansiyon düşürücü ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar alınırken bol suyla birlikte alınmalıdır. Ayrıca yan etkisi olup olmadığına (bazı ilaçlar gebeliği önleyebilir) dikkat edilmelidir.

    Fizik tedavi, romatizma tedavisinde önemlidir. Bu sayede eklemlerin hareketleri düzeltilir, kaslar güçlendirilir ve ağrı azaltılır. Böylece günlük işleri yapmak daha kolay hale gelir. Bu sayede hasta romatizmayla yaşamayı ve baş etmeyi öğrenmiş olur.

    Ameliyat da tercih edilen bir diğer yöntemdir. Sakat kalmış ya da eklemlerinde bozukluk olan, hareket güçlüğü çeken kişilere uygulanarak eski yaşantısına dönmesi amaçlanır. Ağrı giderilir, gerekirse yerine yapay eklemler takılır.

    Vücudun her tarafında görülebilir. şişmanlık, hormon dengesizliği, karaciğer yetersizliği, beslenme dengesizliği, mide ve bağırsak bozuklukları, çürük dişler, sinüzit, bademcik iltihapları, ve yaşlılık romatizmayı tetikleyen sebeplerin başında gelir. Ayrıca, soğuk ve rutubetli ortam çok önemli faktördür.

    Romatizma belirtileri

    Romatizmalı yerlerde; ağrı, yanma veya üşüme ve şişlikler görülür. Ağrılar, bazen dayanılmaz dereceye varır. Hareket etmekte de güçlük çekilir.

    Tedavi edilemezse, kalp kapağı hastalığı veya bir başka hastalığa sebep olabilir.

    3 grup da toplanır romatizma hastalıkları şunlardır;

    Akut eklem romatizması

    Bu çeşit romatizma, eklemleri, sinir sistemini ve kalbi etkiler. üst solunum yollarına yerleşen mikroplardan kaynaklanır.

    Ramatoid artrit

    Bu çeşit romatizma, zamanla kaybolup, tekrar ortaya çıkabilen bir hastalıktır.

    Dejeneratif romatizma

    Bu çeşit romatizma ise, elli yaşlarından sonra ortaya çıkar ve eklemlerin yıpranmasından kaynaklanır.

    Romatizma Bitkisel Tedavi Yöntemleri

    Bitkisel tedavi yöntemleriyle romatizmanın önüne şu çözümlerle geçebilirsiniz.

    1) 1 çay bardağı sirke ile 1 çay bardağı zeytinyağı karıştırılır. üzerine 4 çorba kaşığı ufalanmış kafuru konur. Eriyinceye kadar beklenir. Sonra, yünlü bir bezin üzerine yeterince dökülüp, ağrıyan yere sarılır. Aynı işlem her sabah ve akşam tekrarlanır.

    2) 1 kahve fincanı kına ile 1 çorba kaşığı hardal karıştırılır. üzerine azar, azar su dökülerek, yoğurulur. Ağrıyan yerlere sürülür.

    3) 1 avuç kıyılmış tere otu ile 1 avuç yaban pazı karıştırılır. ıyice dövüldükten sonra ağrıyan yerlere sürülür. Yarım saat sonra ılık suyla sürülen yerler yıkanır ve kurulanır.

    4) Ağrıyan yerlere konulacak kadar lahana yaprağı bir şişe yardımıyla yufka gibi içilir. üzerlerine zeytinyağı sürülür. Ağrıyan yerlere sarılır. Aynı işlemi, 3 saatte bir tekrarlamalısınız. Bu bitkisel çözümü lahana yaprağı yerine defne yaprağı ile de uygulayabilirsiniz.

    5) 4 bardak suya; 1 tutam lavanta çiçeği, 1 tutam ayrık otu ve 4 ince dilim limon konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra temiz ve ince bir tülbentten süzülür. Sabah, akşam her gün birer kahve fincanı içilir.

    6) 4 bardak kaynak suya, 11 çorba kaşığı ufalanmış söğüt yaprağı konur. 20 dakika bekletildikten sonra süzülür. Saat 10 ve 15.00 de bire su bardağı içilir.

    7) 4 bardak kaynak suya; 1 çorba kaşığı ufalanmış menekşe konur. 20 dakika bekletildikten sonra süzülür. Saat 10 ve 15.00 de, birer su bardağı içilir.Yaz aylarında, her gün yarım saat kuru ve rutubetsiz deniz kumunda yatmak çok faydalıdır. Her gün yürüyüş ve egzersiz yapılır.Romatizmalı kişilerin yememesi ve içmemesi gereken besinler ; Yağlı et suları, hayvani yağlar, şekerli ve tatlılar, konserve balık, av etleri, kuzu eti, oğlak eti, ve hindi et, sakatat, pastırma, sucuk, salam, baharatlı yiyeceklerin hepsi, ekşi şeyler, tere otu, ıspanak, lahana, mantar, içki, çay ve kahve kesinlikle tüketilmemesi gereken maddelerdir. Mide ve bağırsaklarından rahatsız olanların aspirin (salisilik asit) de içmemeleri tavsiye edilir. Et, süt, yumurta, tuz ve hayvani yağları elinizden geldiği kadarıyla kullanmamaya çalışın.

    Bir sonraki güncel konumuz olan İltihaplı Romatizmanın Bitkisel Tedavisi, Doğal Çözümü göz atmanızı tavsiye ederiz.