Etiket: ramazanda diyet

  • Oruç diyet midir? Ramazanda diyet olur mu? 

    Oruç diyet midir? Ramazanda diyet olur mu? 

    Ramazan ayı manevi anlamda tam bir rahatlama ve arınma fırsatıdır. Ramazan ayı zihnimizi, dilimizi, bedenimizi, ruhumuzu olduğu gibi midemizide dinlendirme imkânı sunar. Oruç diyet midir? Ramazanda diyet olur mu?

    Ramazanda diyet olur mu? 

    Ramazan ayında tutulan oruç ibadet içindir, kilo vermek için değil. Kilo vermek için oruç tutulmamalı, oruç ibadeti amacından saptırılmamalıdır. Diyetisyenlerin Ramazan ayındaki beslenmeyle ilgili tavsiyeleri, bu ibadeti vücut için en sağlıklı şekilde yapabilmeni sağlamak yönündedir. Kilo verme diyeti değildir. Kilo verdirme amacıyla yapılan önerileri, el altından satılan hapları, çayları, beslenme karışımlarını dikkate almayınız. Burada önemli olan zarar görmenizi engellemek, sağlığını korumaktır.

    İftar yapmak neden önemli?

    Gün içinde açlıkla mücadele eden vücudunuza verdiğiniz en güzel ödül iftardır. İftara hafif kahvaltıyla başlamak en uygunudur.  Midenize girecek ilk besinler, sonrakilerinin geleceğinin habercisidir. Mideniz sinyali alır, çalışmaya başlar.

    İftarda ana yemek ne olsun?

    Bir gün et, bir gün tavuk, bir gün balık tercih edebilirsiniz. 2 gün beyaz et, 1 gün kırmızı et şeklinde olması en sağlıklısıdır. İster kırmızı, ister beyaz olsun; etinizi ızgara veya fırında yapabileceğiniz gibi, sulu yemeğin veya dolmanın içine de katabilir, köfte olarak da tüketebilirsiniz. En güzel iftar sofrası tarifleri için tıklayın!

    İftarda balık yenir mi?

    İftarda balık tercih eden bir ülke değiliz ama olmalıyız. 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizde balık tüketimi oldukça düşük. Oysa ki balığın pek çok türü ve pek çok pişirme yöntemi var. Izgara, fırın, buğulama veya buharda tercih edilebilir.

    İftardan sonra çayı ne kadar içelim?

    İftardan 15-30 dakika sonra çayınızı rahatça içebilirsiniz. Çay yediklerinizi sindirmenize yardımcı olur. İftardan yatana kadar 4-5 bardak çay içebilirsiniz. Bunun 1-2 bardağını, midenizi rahatlacak, rezene, ıhlamur gibi çaylara ayırmanız çok iyi olur.

    Ramazan ayında kabızlık olmasın diye…

    Ramazan ayında sık görülen sıkıntılardan birisi kabızlıktır. Bunu engellemek için, iftara başlangıç kahvaltısında kuru kayısı tüketebilirsiniz. Sonrasında ara öğünde rahat tuvalete çıkartacak taze meyvelerin yanına ekleyeceğiniz 1 su bardağı kefir barsaklarınızı rahatlatır. Salatalarınıza zeytinyağı eklerseniz büyük tuvaletinize rahat çıkarsınız.
    öneriler…

    • Sebze çorbası (iftarda)
    • Zeytinyağlı sebze (iftarda)
    • Salata (iftarda ve sahurda)
    • Kuru kayısı (iftarda ve sahurda)
    • Kefir (İftar sonrası)
    • Köz sebzeler (İftarda)
    • Zeytinyağı (Salatalara)

    İftardan sonra meyve yenir mi?

    Gün içinde susuz kalan vücudunuzu serinletebilmek için, mevsime uygun şeftali, kayısı, armut, kiraz, yeşil erik, mürdüm eriği gibi sulu meyveleri küçük bir kase (1-2 avuç) yiyebilirsiniz. Karpuz veya kavun, şekerli meyve seçenekleri olduğundan 1 dilim (2-3 üçgen) yeterli olur. Üzüm gibi minik tanelilerse küçük bir salkım (10-15 adet) yenilebilir.

    Ramazan tatlısı güllaç ne kadar yenir?

    Tatlı için en az bir saat ara vermeniz iyi olacaktır. Güllaç Ramazan’a özgü bir lezzet. Porsiyonu avuç içi kadardır. Abartmak isteyenler bir el boyutu kadar yiyebilirler. Tatlı yiyeceğiniz günler meyve yemeyin. Tatlıyı meyve yerine haftada 1-2 kez tercih edebilirsiniz.

    İftardan sonra dondurma yemek

    Yaz aylarına denk gelen Ramazan ayında, dondurma sağlıklı bir tercihtir. Bu topraklardan doğan bir süt ürünü olan dondurmayı, 1-2 top olarak, iftar sonrası alabilirsiniz. Yanına çok az meyve veya çok az tatlı ekleyebilirsiniz. Eğer fındık veya hindistan cevizi ekleyecekseniz, ilave tatlı veya meyve almayın.

    oruç diyeti
    oruç diyet

    Sahura neden kalkmalıyoz?

    Kilo vermek için sahura kalkmadan oruç tutmak tehlikelidir. Günde bir öğün ve sadece iftarda yemek yenmesi, bedenini panikletir. Kıtlık düşüncesine giren vücut kendini kitler. Bulduğu tüm besinleri depolamaya başlar. Bir yandan da metabolizman çalışma hızını azaltır. Aç olarak oruç tutmak bedene  yapılan bir ihanettir.

    Sahurda ne yenir, ne yenmez?

    Artan hava sıcaklıklarıyla birlikte sahurda yeme isteğinin azalması normaldir. Bu yüzden hafif ve pratik seçenekleri tercih etmeniz uygun olacaktır. Pratik sahur tarifleri için tıklayın!

    Sahurda ne yenir?

    • l Yemek; Çorba + Sebze Yemeği + Cacık
    • l Klasik kahvaltı; Peynir      Zeytin + Söğüş Salata + Pide
    • l Müsli ; Kahvaltılık gevrek süt  yoğurt (tarçın ilave)          fındık/badem
    • l Tost; Pideye tost (içine ceviz) + Ayran (Nane / Fesleğen)
    • l Yumurta ; Omlet / Menemen  Söğüş salata + pide
    • l Karpuz; Karpuz + peynir     zeytin + pide + salatalık

    Sahurda ne içilir?

    • Su
    • Limonata
    • İce tea (soğuk çay)
    • Maden Suyu
    • Komposto
    • Süt
    • Ayran
    • Cacık
    • Ayran
    • Kefir
    • Meyve suyu
    • Sporcu içeceği

    Sahurda ne içilmez?

    • Alkol
    • Detoks içecekleri
    • Yeşil Çay
    • Turşu suyu
    • Tuzlu ayran
    • Koyu kahve
    • Gazlı ve şekerli içecekler
    • Enerji içecekleri

    Kaynak: aksam.com.tr / SEREN AKSÜS

  • Ramazanda Dukan Diyeti

    Ramazanda Dukan Diyeti

    Ramazan ayında dukan diyeti yapmanın avantajları ve dezavantajları mevcut.

    İftar ve Sahur

    İftarda dukan diyeti’ne uygun yemekleri yaparak iftarınızı yapabilirsiniz. Yine sahurda da aynı şekilde diyete uygun yemeklerle sahurunuzu yapmanız mümkün. Bütün gün su içemeyeceğiniz için sahura kadar içeceğiniz su miktarını dengelemeye çalışın, yine iftardan sonra da gün içinde kaybettiğiniz su miktarını korumaya özen gösterin. Ramazan ayında diyete başlayacak arkadaşlarımız yani atak evresi yapacak olanlar, biraz daha zorlanabilir. Onun dışında seyire 1+1 (her gün) ile devam etmeniz öneriliyor, gerçekten de bu yöntem diyeti çok daha rahat yapmanızı sağlayacaktır. Eğer seyir evresindeyseniz ve ramazan ayı boyunca yapamayacağınızı düşünüyorsanız, diyeti bırakmaktansa güçlendirme evresi uyguluyor gibi devam etmeniz daha iyi olacaktır. Ramazandan sonra tekrar seyir evresine devam edebilirsiniz.
    Peki ramazan ayı süresinde Dukan Diyeti yapmanın avantaj ve dezavantajları ne olur?

    Dukan diyeti bildiğiniz gibi bir protein diyetidir. Ayrıca yulaf kepeğini sık sık kullandığımız için iftara kadar daha tok kalma şansınız var. Dukan diyeti’nde izinli gıdaların tüketilmesinde bir sınırlama olmadığı için, büyük porsiyonlarla sahurunuzu ve iftarınızı yapabilirsiniz. Zaten dukan diyeti uyguluyorsanız, abur cubur ve zararlı yiyecekleri bıraktığınız için sahurdan iftara kadar geçen süre diyeti yapmayanlara nazaran daha kolay gelebilir.

    Ramazan ayında kesinlikle anahtar gıda yulaf kepeği olacaktır.

    Yulaf kepeği

    Yulaf sağlıklı miktarda E vitamini, birkaç B vitamini, kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi mineraller ve az miktarda selenyum, bakır, çinko, demir ve manganez gibi mineraller içermektedir. Fotokimyasallar l, beta glikon 3 ve avenanthramides bakımından zenginlerdir. Yulaflar hem çözünebilir hem de çözünemez liflere katkıda bulunmaktadır. Çözünemez lifler sindirim sistemine yararlıdır. Yulafın içinde bulunan çözünebilen lif kolesterolün arkasından giden sünger gibi iş görmektedir ve arterleri tıkayıp kalp hastalıklarına neden olmadan önce onu yok etmektedir.

    Özetle yulaf kepeği hem vitamin, kalsiyum ve mineraller içerir, hem de sizi tok tutarak sindirim sisteminize faydalı olur.

    En büyük problem su tüketimi olacaktır. Bu sıcaklarda oruç tutmak zaten zor bir hal alırken, bir de belirli saatler aralığında içebileceğiniz su tüketimi vücutta şişliğe sebebiyet verebilir. Yine geçtiğimiz yıllarda ramazan ayı içerisinde dukan diyeti uygulayan arkadaşlarımız duraklama dönemine girdikleri ile ilgili bir takım tecrübelerini bizlerle paylaştılar.

    Ramazan ayının kuşkusuz leziz sofraları, yemek davetleri sizleri zorlayacak problemlerden birisi. Eğer yemeğe davetliyseniz elinizden geldiği kadarıyla diyete uygun yiyecekler var ise onları tüketmeye çalışın, eğer daveti veren kişiye yemeği dukan diyetine uygun bir şekilde hazırlatabilme şansınız var ise sizin için bu davetler daha rahat geçecektir.

    Sahurda neler yapmalı?

    Dukan diyeti’nde porsiyon sınırlaması yok ama sahurda yemek yedikten sonra tekrar uykuya dönüldüğü için sizi çok fazla şişirecek, rahatsız edecek yemeklerden uzak durmaya çalışın. Sahur zamanında yulaf kepeği, yumurta, süt ürünleri ve tavuk eti ile farklı tarifler deneyebilirsiniz. Mümkün olduğunca etleri haşlama ve fırında pişirmeye özen gösterin. Eğer kolesterol probleminiz var ise yumurtanın sarısını değil de sadece beyazını kullanabilirsiniz. Yine yulaf kepeğinden ekmek yaparak, yulaf kepeğini o şekilde de tüketebilirsiniz.

    Dukan Diyeti Deneyimlerimiz

    İlgili Konular ;
    Ramazan ve Dukan Diyeti Önerileri
    Ramazan Menüsüyle Kilo Verme Yöntemi
    Ramazan Diyeti
    Karatay Diyeti Deneyimlerimiz – Canan Karatay
    Dukan Diyeti
    Anti Selülit Diyeti
    Atkins Diyeti
    Akdeniz Diyeti
    İsveç Diyeti
    Glisemik indeks Diyeti nedir?
    Hipotiroid Diyeti
    Bikini Diyeti
    Simit Diyeti, Simit Kaç Kalori
    Fast Food Diyeti Listesi

  • Oruç Diyeti Nasıl Yapılır?

    Oruç Diyeti Nasıl Yapılır?

    Oruç Diyeti Nasıl Yapılır? Oruç tutmak çok eski zamanlardan beri kullanılan bir dini ritüel. Bunun yanı sıra oruç, bir diyet yöntemi olarak da farklı türlerde uygulanıyor. Örneğin, tıpkı Ramazan ayında olduğu gibi 12-16 saate kadar aç kalınıyor fakat farklı olarak oruç diyet programları sadece su içmeye bazıları ise arada kahve veya çay içmeye izin veriyor.

    Bu diyet yönteminde haftada 2 gün oruç tutulması tavsiye ediliyor ve bu sebeple 5:2 diyeti de deniyor. Oruç diyetiyle ilgili en önemli soru, gerçekten kalıcı kilo vermeye yardımcı olup olmadığı ve ne kadar sağlıklı olduğu. Öyle ki bazı uzmanlar bu diyeti savunurken, bazıları ise özellikle kadınlarda hormon bozukluklarına yol açtığını söylüyor.

    Oruç tutmak uzun yaşamayı sağlıyor!

    Oruç diyeti fikri ilk olarak “Eat-Stop-Eat” (Ye-Dur-Ye) kitabıyla birlikte Kanadalı Brad Pilon tarafından ortaya atıldı. Daha sonraları farklı oruç diyeti programları da çıktı. Oruç diyeti, vücudun belli aralıklarla aç kalarak açlık hissiyle beraber daha hızlı yağ yakmasını sağlıyor. Bu diyetin etkili olması için her gün birkaç saat ya da haftada bir-iki gün aç kalınması öneriliyor. Dr. Mercola, oruç diyetini tavsiye eden uzmanlardan biri. Dr. Mercola’ya göre oruç diyeti kilo vermekte zorlananlar için metabolizmayı en iyi hızlandıran ve en iyi kilo verdiren diyet yöntemlerinden biri ve hatta daha da etkili olabilmesi için günde en az 16 saat aç kalınması gerektiğini söylüyor.

    Oruç diyeti açlık hormonunu bastırarak kalorili yiyecekleri aşermenizi önlüyor, hafıza ve öğrenmeyi güçlendiriyor, vücuttaki hormon seviyesini düzenliyor ve yaşlanmayı önlüyor. Dr. Mercola ayrıca oruç diyetinin büyüme hormonunu da geliştirdiğini belirtiyor: “Sizi şekerli ve kalorili atıştırmalıklardan uzak tutmasının yanı sıra oruç diyeti, sağlıklı bir kiloda kalmanızı sağlıyorken aynı zamanda genel sağlığınız için de bilimsel olarak kanıtlanmış olumlu etkilere sahip. Amerikan Kardiyoloji Birliği’nin 2011 yılında yayınladığı çalışmaya göre, oruç tutmak insanların büyüme hormonunu (HGH) kadınlarda 1,300, erkeklerde 2,000 oranında arttırıyor. Aynı zamanda “fitness hormonu” da denilen bu hormon, yağ yakmada ve metabolizmayı hızlandırmada, kas gelişimini arttırmada, genel sağlık ve uzun yaşamda oldukça önemli bir rol oynuyor.”

    Aşırı kilolu bireyler üzerinde yapılan çalışmalar, 8 hafta boyunca oruç diyeti uygulayan obezite hastası kişilerin günlük kalori alımlarının yüzde 80 oranında azaldığını, stres seviyelerinin de azaldığını gösteriyor.

    oruc_diyeti_nasil_yapilir

    Oruç diyeti nasıl yapılıyor?

    Oruç diyeti yaparken vücut çok uzun süre aç kalacağı için diyeti uygularken bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Amerikalı Beslenme Uzmanı Dr. Amy Shah, oruç diyetinin uygulanmasıyla ilgili şu bilgileri veriyor:

    * Haftada 2-3 gün oruç tutun ve oruç tutacağınız günler arasında boşluk bırakın.

    * En ideali 12-16 saat kadar oruç tutmak.

    * Oruç tuttuğunuz günler yoğun aktiviteden kaçının, yoga veya hafif egzersiz yapın. Diğer günlerde kardio yapabilirsiniz.

    * Oruç tutarken bol bol su için. Arada yağsız ve şekersiz olmak üzere çay veya kahve tüketebilirsiniz.

    * Oruç diyeti sırasında vücudun kas yapısını güçlendirmek için besin takviyesi alabilirsiniz.

    * İki hafta sonra vücudunuz alışınca oruç tuttuğunuz günleri bir gün daha arttırabilirsiniz.

    oruc_diyeti

    Oruç diyeti sağlık sorunlarına yol açabilir mi?

    Oruç diyetinin ömrü uzatan etkili bir kilo verme yöntemi olduğunu söyleyen uzmanların yanı sıra bunun tam aksini iddia eden görüşler de mevcut. Amerikalı Uzman Diyetisyen ve Sağlık Editörü Cynthia Sass, oruç diyetinin sağlık açısından zararlı olduğunu düşünen uzmanlardan biri. Sass’a göre, oruç diyeti yapan kişiler gün içinde çok halsiz oluyor ve bu uzun süre aç kalma durumu sonrasında daha çok yemeğe ve fazladan 500 kalori alınmasına sebep oluyor.

    Diyeti bizzat kendisinin de denediğini belirten Sass, oruç diyetinde özellikle yeterince sebze ve meyve yenilmemesinin yanlış olduğunu ve kaslarda erime ve zayıflığa yol açabileceğini söylüyor. Bu gibi durumların özellikle kadınlarda hormon dengesizlikleri yapabilmesi de olası. Tıpkı başka diyet programlarında da olduğu gibi oruç diyetini uygulamak isteyenlerin öncelikle mutlaka bir uzman diyetisyene ve hekime danışmalarını öneriyoruz.

    Kaynak: Mahmure.com

  • Ramazanda diyet yapmak mümkün mü?

    Ramazanda diyet yapmak mümkün mü?

    Ramazanda diyet yapmak mümkün mü? Ramazan diyetinde neler olmalı? İşte, ramazanda beslenme ve örnek ramazan diyeti listesi…

    Ramazan ayında, gün içerisinde yemek yenilmediği için sahur ve iftar yemeklerine ayrı bir özen gösterilir. Hava sıcaklıklarının yüksek olması nedeniyle çok daha fazla özen gösterilmesi gereken bu ayda nasıl beslenmemiz gerektiğine ilişkin bilgileri Diyetisyen Ayşe Korkmaz anlatıyor.

    Ramazan ayında sahur normal kahvaltıdan, iftar ise akşam yemeğinden daha zengin hazırlanır. Bu nedenle ramazan ayı ile birlikte beslenme alışkanlıklarında da değişiklikler meydana gelebilir.

    Her zaman önerildiği gibi ramazan ayında da amaç, yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmek. Bu sebeple, bu ayda öğün sayısının en az üç olacak şekilde planlanması tavsiye edilir. Sağlıklı kişilerde bile zaman zaman sindirim zorlukları, mide ve barsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıklar görülebilir. Özellikle bu dönemde tüketilen hamurlu tatlılar, pideler, böreklerin ve yüksek kalorili besinlerin tüketiminin artmasına bağlı olarak kilo artışı yaşanabilir.

    İFTAR YEMEĞİNE ÇORBA İLE BAŞLAYIN

    ramazan_diyeti

     

    Günün ilk öğünü olan iftar, su ve bir çorba ile açılmalı ve bir süre ara verildikten sonra yemeğe geçilmelidir. İftara peynir, zeytin gibi basit yiyeceklerle başlanarak, normal yemeğe bir süre sonra geçilmesi daha doğrudur. Başlangıç için beyne doygunluk hissi veren çorba en uygun yiyecektir.

    YAVAŞ YAVAŞ YEMEK YİYİN

    Oruç süresince, midenin uzun süre boş kalmasından sonra bir anda çok yiyecek tüketilmesi, mide ve kalp sorunlarına yol açabilir. Bunu önlemek için iftarda yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenilmeli, dengeli olmak kaydı ile iftar ile sahur arasına da mutlaka bir ara öğün eklenmelidir.
    YAĞLI YİYECEKLERDEN UZAK DURUN
    Yağlı yiyecekler Ramazanda oruç tutarken beslenmeye daha çok özen göstermeli ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalıyız. Yemeklerin ağır olmamasına, az yağlı ve yağda kızartılmadan yapılmış yiyeceklerin seçilmesine, sık aralıklarla az yemek tüketilmesine dikkat etmeliyiz.
    YEMEĞİ YEDİKTEN HEMEN SONRA YATMAYIN

    Yemekten sonra uyku Ramazan ayında en sık karşılaşılan sorunlar, mide asidinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan reflü ve kabızlıktır. Reflüyü önlemek için kahve, kakao, çikolata gibi aşırı kafein alımından kaçınmak; yağlı yiyeceklerden uzak durmak ve yemeği yer yemez yatmamak alınacak pratik önlemlerdendir.

    BOL BOL MEYVE VE SEBZE TÜKETİN
    Sebze Kabızlık problemi çekenlerin posalı besinleri daha fazla tüketmesi gerekir. Bunun için de meyve ve sebze tüketiminin artırılması; ekmek olarak tam buğday veya çavdar ekmeğinin kullanılması ve özellikle su tüketiminin artırılması gerekir.
    ramazan_diyet_listesi_2016
    Sahur
    1–2 dilim ekmek ya da pide
    1–2 dilim peynir ya da 1 adet yumurta
    5–6 adet zeytin
    Domates, salatalık

    Meyve ya da 1–2 çay kaşığı bal veya reçel

    Veya
    1 kase çorba
    1 kase yoğurt
    1 porsiyon etli sebze ya da et yemeği
    1 dilim ekmek
    Domates, salatalık
    İftar
    1–2 adet zeytin ya da hurma veya peynir
    1 kase çorba
    1 porsiyon et yemeği ya da etli sebze yemeği
    Salata (az yağlı)
    2–3 dilim ekmek ya da pilav veya makarna veya 1 dilim börek
    Ara
    2 adet meyve + 1 su bardağı süt ya da yoğurt
    Veya
    1 kase meyve kompostosu + gece yatarken süt

    Not: Bu beslenme planı, oruç tutabilen ve beslenmeyi etkileyebilecek herhangi bir sağlık sorunu olmayan yetişkinler için uygundur.

    Yaza özel ramazan diyeti
    Ramazan diyeti Ramazan ayında yavaşlayan metabolizmamızı hızlandırmak için ilk başta yapmamız gereken oruç tuttuğumuz zamanlar haricinde ana öğün ve ara öğün sayımızı mümkün olduğunca artırarak beslenmek olmalıdır. Ayrıca düzenli olarak yapacağımız egzersiz ve aktiviteler yavaşlayan metabolizmamızı hızlandırmamızı sağlayabilir.
    ramazan_diyet_listesi
    İşte ramazan ayında diyet yapanlar için Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy’dan yaza özel kilo verdiren ramazan diyeti…
    Sahur
    2 ince dilim ekmek (50gr)
    60gr yarım yağlı beyaz peynir
    1 adet haşlanmış yumurta
    1 tatlı kaşığı reçel
    Yağsız söğüş
    Yatmadan önce: 1 su bardağı yarım yağlı süt
    İftar
    1 kase çorba
    6 çorba kaşığı etli sebze yemeği/ 6 çorba kaşığı kurubaklagil yemeği
    1 bardak buzlu naneli ayran
    Karışık salata
    İftardan yarım saat sonra: 1 ince dilim karpuz
    22.30: 1 su bardağı yarım yağlı süt veya yoğurt

    23.30: Uyku

    Diyetisyen Ayşe Korkmaz

    Kaynak: hurriyetaile.com
  • Ramazan Ayında Beslenme ve Diyet

    Ramazan Ayında Beslenme ve Diyet

    Ramazan ayı, vücudumuzun uzun süre susuz ve aç kaldığı bir zaman dilimi olduğu için, beslenmeye dikkat edilmesi gereken zamanların başında gelir. Hem dini gereklerimizi yerine getirmek hem de vücudumuzu sağlıklı tutabilmek için ünlü diyetisyen Gözde Şahin ile Ramazan ayında beslenme ve diyet üzerine bir sohbet gerçekleştirdik:

    İmsak ve iftar saatleri arasındaki süre uzadıkça oruç tutanlar için açlık süresi de uzamakta bu da oruç tutan kişileri zorlayabilmektedir. Özellikle son yıllarda ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi ve oruç süresinin 16 saatlere çıkması beslenmenin ne kadar önemli olduğunu bir kere daha hatırlatmaktadır. Bu kadar uzun süren bir açlıkta maalesef metabolizma yavaşlıyor, vücut susuz kalıyor, kan şekeri düşüyor. Kişilerde zaman zaman zihin bulanıklığı, tansiyon düşmeleri, sinirlilik hali gibi değişimler de görülebiliyor. Tüm bu sorunlara karşılık oruç tutmak diğer taraftan vücudu temizliyor, arındırıyor ve manevi huzur yaşatabiliyor. Bahsettiğimiz tüm olumsuz durumları olumluya çevirebilmek bir nevi aslında kişinin kendi elinde.

    Sahur, ramazanda olmazsa olmaz bir öğündür. Kahvaltı nasıl günün altın öğünü ise sahur da ramazanın altın öğünüdür. Sağlıklı ve dengeli bir sahur ile oruca başlamak kişinin gün içerisinde aç kaldığı saatleri azaltır. Vücut dengesini kurmaya yardımcı olur. Sahurda kişinin beslenme alışkanlıkları ve ailesel gelenekleri tabi ki çok önemlidir. Sahuru kahvaltılıklar ile yapmak, vücudun alışkın olmadığı bir saatte hafif besinler tüketmesini sağlar ve bu da metabolizmayı daha çok rahatlatır.

    ramazan_diyet

    Sağlıklı bir sahur için en ideal kahvaltı menüsünde az yağlı az tuzlu bir dilim peynir, 4-5 adet suda bekletilmiş az tuzlu sele zeytin,1-2 dilim tam buğday ekmeği tercih edilebilir. Sahura yenilecek 2-3 adet ceviz gün içerisinde zindelik verir zihin bulanıklığını önler. İçilen 1 su bardağı yarım yağlı süt hem sıvı alımını arttırır hem de tok tutar. Kolesterol problemi olmayan kişiler haftada 4-5 gün yumurta yiyebilir. Yumurtayı sadece haşlama olarak değil de az yağlı peynirinizle hazırlanmış bir omlet veya bol domates ve biberli bir menemen olarak tüketmek de sahurunuza renk katabilir. Meyve yemeyi sevenler sahurda 1 porsiyon taze meyve veya kuru meyve de yiyebilir. Böylece menünün posa içeriği de arttırılmış olur.

    Geleneksel alışkanlıklarında sahurda yemek yeme alışkanlığı olan kişiler mümkün olduğunca az yağlı ve az tuzlu yemekler yemeye gayret göstermelidir. 1 kase çorba veya susuz az yağlı zeytinyağlı sebze yemeği yoğurt ve 1-2 dilim tam buğday ekmeği ile birlikte tüketilebilir.

    Tüm gün aç kalmak ve su tüketiminin azalması ister istemez beraberinde kabızlık problemlerini getirebilir. Kabızlığa karşı ekmekleri tam buğday veya kepekli tercih etmek; zeytin, ceviz, kuru meyve gibi posa içeriği yüksek besinleri sahura eklemek kabızlık için önlem veya tedavi olabilir. Ayrıca meyveli veya sade probiyotik yoğurtlar da sahur veya ara öğün olarak tercih edilebilir.

    İftar genellikle tüm ailenin bir arada yapmaya özen gösterdiği, mükellef sofraların hazırlandığı, davetlerin verildiği bir yemek şöleni oluyor. Tüm gün aç kalmaya bağlı oluşan kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi) iftarda kontrollü yemek yemeyi engelleyebiliyor. İftarı 2 parçaya bölmek kontrolü tekrar ele almak adına en iyi yöntem olabilir. Hurma ramazanın geleneksel kuru meyvesidir. 16 saat açlık sonrasında ilk tüketilen besin olarak hurma posa ve meyve şekeri ile sağlıklı bir görüntüye sahiptir ve düşen kan şekerini tekrar regüle etmeye yardımcı olur. Gün boyu susuzluktan sonra suyu tek seferde çok miktarda içmek midede fazlasıyla şişlik yaparak rahatsız edebilir. Bu nedenle 1-2 adet hurma ve en fazla 2 bardak su ile orucu açmak en doğrusudur. Çorba hem sıvı hem de hafif bir yiyecek olduğu için tercih edilebilir. Çorba, salata ve 1-2 boğum pide ile ilk açlığı bastırdıktan sonra 10 – 15 dakikalık bir mola vermekte fayda var. Beyinde doyma merkezi ilk besini tüketmeye başladıktan 20 dakika sonra uyarılır. Bu nedenle yemekleri 20 dakikadan daha kısa sürede yemek doyma merkezi uyarılmadığı için çok fazla yemek tüketmenize rağmen tokluk hissi oluşturmaz. İftarda 10 -15 dakikalık bir mola vermek 20 dakikalık sürenin geçmesine yardımcı olur. Böylece çok yemek yemeyi engeller. Molanın ardından sebze ve et grubunun bir arada bulunduğu öğünler yapılabilir. Ayran ve cacık gün boyu bozulan elektrolit dengesini tekrar düzenlemeye de yardımcı olacaktır.

    İftar saatinin geç olması uykuyla yemek saati arasında geçen sürenin az olması ara öğün yapmamak anlamına gelmez. Yatmadan en geç 1 saat önce, iftardan 1 saat sonra gibi ara öğünler yapabilirsiniz. Ara öğün olarak meyve, fındık , ceviz , badem gibi yağlı tohumlar veya süt,  yoğurt, ayran tercih edilebilir. Ramazanla özdeşleşen tatlılardan güllaç, haftada 1-2 gün iftardan 1-2 saat sonra ara öğün olarak tercih edilebilir. Yaz mevsimi olması sebebiyle 2-3 top sade veya meyveli dondurma da iyi bir ara öğün tercihi olarak haftada 1-2 gün yenebilir.

    Diyetisyen Gözde Şahin

    Kaynak: Sözcü

  • Oruç, zayıflama yöntemi veya diyet değildir.

    Oruç, zayıflama yöntemi veya diyet değildir.

    isin_sayin Uzman Diyetisyen Işın Sayın ramazan boyunca ibadete yoğunlaşmak gerektiğini vurgularken, kilo vermek yerine almamaya dikkat etmenin doğru olacağını söyledi.

    Uzman Diyetisyen Işın Sayın “Oruç tutmak zayıflama biçimi değildir. Neden mi? Bir kere; oruç tutarken uzun saatler boyu metabolizmamız çok yavaş çalışır. Sindirim ve boşaltım sistemi çalışıp da ne yapacaktır? Ancak bir yandan düşünür, hareket ederiz. Yani yakıt olarak kullanılan kan şekeri düşer. İftarda ciddi bir iştah potansiyeli birikir. Eğer iftarda çok tatlı, fazlaca pide, pilav yersek aniden yükselen kan şekeri bizi uyuşturur, ağırlık ve rehavet verir. Bu şekilde çoğu kez kilo almak kaçınılmazdır.”
    Ramazandan çok bayramda kilo alınıyor…

    Orucu bir zayıflama yöntemi olarak düşünenler olduğuna dikkat çeken Uzm. Diyetisyen Işın Sayın “Kimisi orucu bir zayıflama metodu gibi düşünür. Oruçluyken metabolizmanın yavaşlamasına rağmen; kilo verebilmek için, gerçekten çok düşük kalorili beslenmeniz gerekir. Eğer Ramazan ayında böyle düşük kalorili beslenmeyle 2 kilo ve daha fazla zayıflıyorsanız, kaslar eriyebilir. Kalıcı bir metabolik yavaşlama olabilir. Bu da artık, daha kolay kilo almak, daha zor kilo vermek anlamına gelir.”

    Ramazandan iki kilodan fazla zayıflamak riskli…

    Oruçluyken kilo vermeye çalışmayın. Zaten oruç bir ibadet biçimidir, bir zayıflama yöntemi değildir diyen Uzman Diyetisyen Işın Sayın “Sorun kilolarımızsa dikkat etmemiz gereken esas şey şudur: Uzun süreli açlıkla kan şekerimiz ay boyu düzensizleşir. Ucunda da şeker bayramı vardır. Oruç ayı boyunca tatlı yememişiz gibi; bayramda da yeme eğilimindeysek lütfen esas olarak bu konuda dikkatli olalım.”

    Ramazanda ibadete odaklanın, tatlı ve hamur işini tadımlık yiyin…

    “Ramazan’ da ibadete odaklanılmalıdır.” diyen Sayın, “Bu esnada da kiloyu koruyabilmeye bakın. Bayramda da kilo almamaya çalışın. Tatlı ve hamur işleri, pilav, makarna bu yolda en kolay kilo aldıran ve sağlığı tehdit eden unsurlardır. Tadımlık yemeye ve kendinizi korumaya çalışın. Kilo vermeyi bu süreçte mutlaka erteleyin. Amacınızı sorgulayıp, dürüst olmak ve kilo korumaya çalışmak en sağlıklısıdır. Böylece kaslarınız korunacaktır. Metabolizma hızınızı kalıcı bir yavaşlamaya karşı, korumuş olursunuz. Bayramdan sonra da bu sayede daha ritmik kilo verebilirsiniz.” şeklinde konuştu.

  • Ramazan ve Dukan Diyeti Önerileri

    Ramazan ve Dukan Diyeti Önerileri

    Son zamanlarda tarafımıza yöneltilen sorulardan biri de Ramazan ayında Dukan Diyeti’nin nasıl uygulanacağı.

    Bu konuyla ilgili tavsiye ve yorumlarımız aşağıdaki gibi;

    Ramazan ayında 1 ay boyunca Pierre Dukan’ın da belirttiği üzere her gün Sebze + Protein şeklinde diyetinize devam edebilirsiniz.

    Günlük yulaf kepeği hakkınızı olabildiğince doyurucu seçeneklerle değerlendirmelisiniz.

    Günlük tüketmeniz gereken sıvı miktarını iftarla sahur arası mutlaka ihmal etmeden içmelisiniz.

    Gün içinde halsiz ve yorgun olunabileceğini gözönüne alırsak iftardan sonra mutlaka 1 saatlik orta tempoda bir yürüyüş veya yarım saatlik hızlı egzersizinizi mutlaka yapmalısınız.

    İftar menünüzü elinizden geldiğince Dukan Diyeti’ne uygun şekilde çeşitlendirmelisiniz. (Çorbadan tatlıya kadar)

    İftara davetli olduğunuz akşamlarda mutlaka bir et ve sebze yemeği olacaktır, eğer çorba diyetinize uygun değilse pas geçerek yemeklerin en yağsız kısımlardan yemeye gayret etmelisiniz, eliniz boş gitmemek adına da gerekirse Dukan Diyeti’ne uygun bir tatlı yaparak yanınızda götürebilirsiniz. Böylelikle hem siz kaçamak yapmamış olursunuz, hem de çevrenizdekiler daha sağlıklı bir tatlı yemiş olurlar.

    Bir restoranta gidiyorsanız çorba olarak sebzeli ya da tavuklu çorbaları tercih edip, ana yemek olarak da ızgara tüketebilirsiniz, tatlı niyetine ise light dondurma yiyebilirsiniz.

    Gün içinde ağızda oluşabilecek tat ve susatabileceği düşünülürse sahurda mümkün olduğunca tatlandırıcılı şeyler yememeye çalışmalısınız.

    Yulaf kepeğinin tok tutucu özelliğini gözönünde tutarsak ağırlıklı olarak sahurda tüketmeye çalışmalısınız.
    Eğer diyetinizi kaçamaksız ve başarılı bir şekilde devam ettiriyorsanız haftada 1 iftar öğününde kendinize ödül verebilirsiniz.

    Dukan Diyeti’nde sınırlama olmaması sebebiyle iftarda da sahurda da olabildiğince karnınızı da gözünüzü de doyurmaya çalışmalısınız.

    Eğer yukarıda belirtilen seçenekler sizin için yetersizse fakat yine de Dukan Diyeti’nden kopmak istemiyorsanız 1 ay boyunca saf protein günlerini yapmayarak diyetinizi güçlendirme evresi gibi geçirebilirsiniz fakat 1 ay sonunda tartıda görebileceğiniz eksilme 1-2 kiloyu geçmeyecektir, Ramazan ayı biter bitmez tekrar seyir evrenize geri dönerek kilo vermeye devam edebilirsiniz.

    İlgili Konular ;
    Ramazanda Dukan Diyeti
    Ramazan Menüsüyle Kilo Verme Yöntemi
    Ramazan Diyeti
    Karatay Diyeti Deneyimlerimiz – Canan Karatay
    Dukan Diyeti
    Anti Selülit Diyeti
    Atkins Diyeti
    Akdeniz Diyeti
    İsveç Diyeti
    Glisemik indeks Diyeti nedir?
    Hipotiroid Diyeti
    Bikini Diyeti
    Simit Diyeti, Simit Kaç Kalori
    Fast Food Diyeti Listesi
    Kaynak Dukan Diyeti

  • Ramazan Diyeti

    Ramazan Diyeti

    Ramazanda oruç tutarken çoğumuz sahurda yenen yemeği hazımsızlığından veya iftarda yenen yemeğin şişkinliğinden şikayet ederiz. Ramazan diyeti ile bu sorunlar ortadan kalkabilir.

     

    Ramazan Diyeti Programı :

    Sahurda :

    1. Seçenek: Yağsız kepekli tost (İki dilim light ekmek ve bir kibrit kutusu peynir)

    2. Seçenek: Bir su bardağı ayran veya diyet süt, domates, salatalık, maydanoz. Yatarken bir porsiyon meyve (muz, incir, üzüm ve kavun hariç)

    3. Seçenek: Doyana kadar, bir yemek kaşığı sıvı yağla yapılmış sebze yemeği, salata, 200 gr diyet yoğurt ve bir dilim kepekli ekmek

    4. Seçenek: Altı yemek kaşığı pilav, makarna, salata, 200 gr diyet yoğurt (haftada bir iki kez bu mönüyü uygulayabilirsiniz.)

    Iftarda :

    * İftar saatinde (öğlen yemeği yerine) Bir su bardağı su ile orucu açın. Bir orta boy pideyi sekiz dilime bölüp, bir dilimini alın. Bir kibrit kutusu peynir, iki dilim hindi pastırma ve bir adet zeytin yenilebilir. Ardından bir kâse çorba, doyma hissi yoksa, bir kâse daha içilebilir. İftarı dışarıda yapıyorsanız, küçük porsiyonlar halinde ikram edilenlerden alınabilir.

    * İki saat sonra (akşam yemeği yerine)

    1. hafta: Doyana kadar etli ya da etsiz sebze yemeği ve 200 gr yoğurt.

    2. hafta: İki gün; doyana kadar sebze yemeği ve 200 gr diyet yoğurt. Üç gün; 100 gr ızgara et, tavuk, köfte ya da ton balığını tercih edin, yanında salata olsun. Bir gün; bir yumurtalı menemen veya ıspanaklı omlet hazırlayabilirsiniz, yanında 100 gr diyet yoğurt. Bir diğer gün; sekiz yemek kaşığı barbunya, yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye gibi bir yemeğin yanında salata ve 100 gr diyet yoğurt.

    3. hafta: 2. hafta gibi olacak.

    4. hafta: 2. hafta gibi olacak.

    * İki saat sonra Yarım paket bisküvi veya bir porsiyon meyve ve bir adet diyet bisküvi.

    Veya masum bir tatlı: 
    1. Elma tatlısı: Bir orta boy elmanın kabuklarını soyduktan sonra ortadan ikiye bölün ve üzerine tarçın serpip fırınlayın, piştikten sonra üzerine bir tatlı kaşığı ceviz serpip, bir top diyet dondurma koyup afiyetle yiyin.
    2. Diyet sütlü güllaç: Diyet sütü ısıtıp, bir börek dilimi kadar güllaç yiyebilirsiniz.
    3. Diyet sütlü muhallebi
    4. Üç top diyet dondurma
    5. Bir kâse diyet sütle yapılmış diyet puding
    6. Bir kâse meyve salatası (bir kivi, elma, armut, ananas, bir top diyet dondurma)

     

    Ramazan’a Özel Diyet Yöntemleri

     

    İlgili konular ;
    Karatay Diyeti Deneyimlerimiz – Canan Karatay
    Dukan Diyeti
    Anti Selülit Diyeti
    Atkins Diyeti
    Akdeniz Diyeti
    İsveç Diyeti
    Glisemik indeks Diyeti nedir?
    Hipotiroid Diyeti
    Bikini Diyeti
    Simit Diyeti, Simit Kaç Kalori
    Fast Food Diyeti Listesi