Etiket: ramazanda

  • Ramazanda Dukan Diyeti

    Ramazanda Dukan Diyeti

    Ramazan ayında dukan diyeti yapmanın avantajları ve dezavantajları mevcut.

    İftar ve Sahur

    İftarda dukan diyeti’ne uygun yemekleri yaparak iftarınızı yapabilirsiniz. Yine sahurda da aynı şekilde diyete uygun yemeklerle sahurunuzu yapmanız mümkün. Bütün gün su içemeyeceğiniz için sahura kadar içeceğiniz su miktarını dengelemeye çalışın, yine iftardan sonra da gün içinde kaybettiğiniz su miktarını korumaya özen gösterin. Ramazan ayında diyete başlayacak arkadaşlarımız yani atak evresi yapacak olanlar, biraz daha zorlanabilir. Onun dışında seyire 1+1 (her gün) ile devam etmeniz öneriliyor, gerçekten de bu yöntem diyeti çok daha rahat yapmanızı sağlayacaktır. Eğer seyir evresindeyseniz ve ramazan ayı boyunca yapamayacağınızı düşünüyorsanız, diyeti bırakmaktansa güçlendirme evresi uyguluyor gibi devam etmeniz daha iyi olacaktır. Ramazandan sonra tekrar seyir evresine devam edebilirsiniz.
    Peki ramazan ayı süresinde Dukan Diyeti yapmanın avantaj ve dezavantajları ne olur?

    Dukan diyeti bildiğiniz gibi bir protein diyetidir. Ayrıca yulaf kepeğini sık sık kullandığımız için iftara kadar daha tok kalma şansınız var. Dukan diyeti’nde izinli gıdaların tüketilmesinde bir sınırlama olmadığı için, büyük porsiyonlarla sahurunuzu ve iftarınızı yapabilirsiniz. Zaten dukan diyeti uyguluyorsanız, abur cubur ve zararlı yiyecekleri bıraktığınız için sahurdan iftara kadar geçen süre diyeti yapmayanlara nazaran daha kolay gelebilir.

    Ramazan ayında kesinlikle anahtar gıda yulaf kepeği olacaktır.

    Yulaf kepeği

    Yulaf sağlıklı miktarda E vitamini, birkaç B vitamini, kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi mineraller ve az miktarda selenyum, bakır, çinko, demir ve manganez gibi mineraller içermektedir. Fotokimyasallar l, beta glikon 3 ve avenanthramides bakımından zenginlerdir. Yulaflar hem çözünebilir hem de çözünemez liflere katkıda bulunmaktadır. Çözünemez lifler sindirim sistemine yararlıdır. Yulafın içinde bulunan çözünebilen lif kolesterolün arkasından giden sünger gibi iş görmektedir ve arterleri tıkayıp kalp hastalıklarına neden olmadan önce onu yok etmektedir.

    Özetle yulaf kepeği hem vitamin, kalsiyum ve mineraller içerir, hem de sizi tok tutarak sindirim sisteminize faydalı olur.

    En büyük problem su tüketimi olacaktır. Bu sıcaklarda oruç tutmak zaten zor bir hal alırken, bir de belirli saatler aralığında içebileceğiniz su tüketimi vücutta şişliğe sebebiyet verebilir. Yine geçtiğimiz yıllarda ramazan ayı içerisinde dukan diyeti uygulayan arkadaşlarımız duraklama dönemine girdikleri ile ilgili bir takım tecrübelerini bizlerle paylaştılar.

    Ramazan ayının kuşkusuz leziz sofraları, yemek davetleri sizleri zorlayacak problemlerden birisi. Eğer yemeğe davetliyseniz elinizden geldiği kadarıyla diyete uygun yiyecekler var ise onları tüketmeye çalışın, eğer daveti veren kişiye yemeği dukan diyetine uygun bir şekilde hazırlatabilme şansınız var ise sizin için bu davetler daha rahat geçecektir.

    Sahurda neler yapmalı?

    Dukan diyeti’nde porsiyon sınırlaması yok ama sahurda yemek yedikten sonra tekrar uykuya dönüldüğü için sizi çok fazla şişirecek, rahatsız edecek yemeklerden uzak durmaya çalışın. Sahur zamanında yulaf kepeği, yumurta, süt ürünleri ve tavuk eti ile farklı tarifler deneyebilirsiniz. Mümkün olduğunca etleri haşlama ve fırında pişirmeye özen gösterin. Eğer kolesterol probleminiz var ise yumurtanın sarısını değil de sadece beyazını kullanabilirsiniz. Yine yulaf kepeğinden ekmek yaparak, yulaf kepeğini o şekilde de tüketebilirsiniz.

    Dukan Diyeti Deneyimlerimiz

    İlgili Konular ;
    Ramazan ve Dukan Diyeti Önerileri
    Ramazan Menüsüyle Kilo Verme Yöntemi
    Ramazan Diyeti
    Karatay Diyeti Deneyimlerimiz – Canan Karatay
    Dukan Diyeti
    Anti Selülit Diyeti
    Atkins Diyeti
    Akdeniz Diyeti
    İsveç Diyeti
    Glisemik indeks Diyeti nedir?
    Hipotiroid Diyeti
    Bikini Diyeti
    Simit Diyeti, Simit Kaç Kalori
    Fast Food Diyeti Listesi

  • Ramazan ve Dukan Diyeti Önerileri

    Ramazan ve Dukan Diyeti Önerileri

    Son zamanlarda tarafımıza yöneltilen sorulardan biri de Ramazan ayında Dukan Diyeti’nin nasıl uygulanacağı.

    Bu konuyla ilgili tavsiye ve yorumlarımız aşağıdaki gibi;

    Ramazan ayında 1 ay boyunca Pierre Dukan’ın da belirttiği üzere her gün Sebze + Protein şeklinde diyetinize devam edebilirsiniz.

    Günlük yulaf kepeği hakkınızı olabildiğince doyurucu seçeneklerle değerlendirmelisiniz.

    Günlük tüketmeniz gereken sıvı miktarını iftarla sahur arası mutlaka ihmal etmeden içmelisiniz.

    Gün içinde halsiz ve yorgun olunabileceğini gözönüne alırsak iftardan sonra mutlaka 1 saatlik orta tempoda bir yürüyüş veya yarım saatlik hızlı egzersizinizi mutlaka yapmalısınız.

    İftar menünüzü elinizden geldiğince Dukan Diyeti’ne uygun şekilde çeşitlendirmelisiniz. (Çorbadan tatlıya kadar)

    İftara davetli olduğunuz akşamlarda mutlaka bir et ve sebze yemeği olacaktır, eğer çorba diyetinize uygun değilse pas geçerek yemeklerin en yağsız kısımlardan yemeye gayret etmelisiniz, eliniz boş gitmemek adına da gerekirse Dukan Diyeti’ne uygun bir tatlı yaparak yanınızda götürebilirsiniz. Böylelikle hem siz kaçamak yapmamış olursunuz, hem de çevrenizdekiler daha sağlıklı bir tatlı yemiş olurlar.

    Bir restoranta gidiyorsanız çorba olarak sebzeli ya da tavuklu çorbaları tercih edip, ana yemek olarak da ızgara tüketebilirsiniz, tatlı niyetine ise light dondurma yiyebilirsiniz.

    Gün içinde ağızda oluşabilecek tat ve susatabileceği düşünülürse sahurda mümkün olduğunca tatlandırıcılı şeyler yememeye çalışmalısınız.

    Yulaf kepeğinin tok tutucu özelliğini gözönünde tutarsak ağırlıklı olarak sahurda tüketmeye çalışmalısınız.
    Eğer diyetinizi kaçamaksız ve başarılı bir şekilde devam ettiriyorsanız haftada 1 iftar öğününde kendinize ödül verebilirsiniz.

    Dukan Diyeti’nde sınırlama olmaması sebebiyle iftarda da sahurda da olabildiğince karnınızı da gözünüzü de doyurmaya çalışmalısınız.

    Eğer yukarıda belirtilen seçenekler sizin için yetersizse fakat yine de Dukan Diyeti’nden kopmak istemiyorsanız 1 ay boyunca saf protein günlerini yapmayarak diyetinizi güçlendirme evresi gibi geçirebilirsiniz fakat 1 ay sonunda tartıda görebileceğiniz eksilme 1-2 kiloyu geçmeyecektir, Ramazan ayı biter bitmez tekrar seyir evrenize geri dönerek kilo vermeye devam edebilirsiniz.

    İlgili Konular ;
    Ramazanda Dukan Diyeti
    Ramazan Menüsüyle Kilo Verme Yöntemi
    Ramazan Diyeti
    Karatay Diyeti Deneyimlerimiz – Canan Karatay
    Dukan Diyeti
    Anti Selülit Diyeti
    Atkins Diyeti
    Akdeniz Diyeti
    İsveç Diyeti
    Glisemik indeks Diyeti nedir?
    Hipotiroid Diyeti
    Bikini Diyeti
    Simit Diyeti, Simit Kaç Kalori
    Fast Food Diyeti Listesi
    Kaynak Dukan Diyeti

  • Tok Tutan Yiyecekler

    Tok Tutan Yiyecekler

    Ramazanda iştah dengelemek, iftar sonrası tatlı isteklerini bastırmak için süper besinler faydalanmak isteyenlere şifa dağıtıyor. İşte Ramazan alışveriş listenize mutlaka eklemeniz gereken 7 besin…

    Tok Tutan Yiyecekler

    TARÇIN
    Tarçın üzerine yapılan sayısız çalışmanın sonuçları bir tutam tarçının dahi yemek sonrası insülin tırmanışlarını engelleyip, açlıklara son verdiğini göstermiştir. Ramazanda kan şekerinin dengelenmesinin yanı sıra trigliserid ve kolesterol seviyelerin düşürülmesi isteniyorsa düzeli olarak her gün silme bir çay kaşığı kadar tarçın tüketilebilir. Sahurda içeceğiniz 1 çay kaşığı tarçın eklenmiş 1 su bardağı yarım yağlı süt bir sonraki gün daha rahat oruç tutmanızı sağlar.

    YUMURTA
    Bilinen iki çeşit örnek proteinden birinin anne sütü diğerinin yumurta olduğunu biliyor muydunuz?

    Anne sütünden sonra en kaliteli protein olması, uzun süreli doygunluk hissi sağlaması ramazan ayında sahur sofralarında yumurtanın bulunmasını gerekli kılıyor. Kahvaltıda yumurta tüketilen günlerde gün içerisindeki iştah seviyesi daha düşük seyreder. Yapılan çalışmalarda da kahvaltıda yumurta yiyen bireylerin o günkü kalori alımları daha düşük olduğu gösterilmiştir. Yumurta kan şekeri kontrolü de sağlayarak yemek yeme isteğini düşürüyor.

    KEFİR
    Sindirimi ve hazmı kolay, besleyici bir içecektir. Tıpkı yoğurt gibi sindirim sisteminin desteklenmesine yardımcı bir fermente edilmiş süt ürünüdür. Yoğurttan daha yoğun olan probiyotik içeriği ile barsaktaki iyi huylu bakterilerin artmasına yardımcı olur, kötü huylu bakterilerin yerleşmesini önler. Laktoz intoleransı olan, mide problemleri olan bireyler tarafından da rahatlıkla tüketilebildiği için kıymetlidir. İçeriği zengin mineral, vitaminlerle dolu kefir sıcak yaz günlerinde sıvı alımını arttırmak için kullanılabilecek serinletici bir içecektir. Kefir; Bağışıklık sistemini güçlendirir, mide barsak florasını dengeler, hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler, kansere karşı koruyucudur, yüksek tansiyon, kolesterol düşürülmesinde etkilidir.

    KURU FASULYE
    Bir beslenme kılavuzu olan My Pyramid 2005’te haftada 3 su bardağı dolusu fasulye tüketilmesi önerildiğini biliyor muydunuz?

    Günümüzden 7000 yıl önce çeşitli medeniyetler tarafından yetiştirildiğini bildiğimiz fasulye ramazanda kilo kontrolü sırasında en büyük yardımcılarımızdan biri olabilir. Yapılan çalışmalarda baklagil tüketen bireylerin kan şekeri kontrolünün daha iyi olduğu ve baklagillerin mükemmel tokluk hissi sağladığı tespit edilmiştir. 1999–2002 yılındaki Ulusal Sağlık ve Beslenme Sınama Araştırmasındaki araştırmacılar, fasulye tüketen bireylerin tüketmeyenlere oranla daha iyi kilo kontrolü sağladıkları bulmuştur. Ramazanda fasulye tüketiminizi ana yemeğin yanında bol mevsim yeşillikli kişi başı bir tatlı kaşığı yağlı bir piyaz olarak veya fasulyeyi ana yemek olarak pişirerek dâhil edebilirsiniz.

    ESMER BUĞDAY
    15. yüzyılda Avrupa’ya gelen esmer buğday Japonya başta olmak üzere Rusya, Kanada, Fransa ve Türkiye de yetiştirilmektedir. Magnezyum, B vitamini ve manganezin sengin bir kaynağıdır. Kaynaklardaki bilgiler arasında bu zengin içeriği sayesinde Çin ordusu tarafından güçlerinin artması için tüketildiği de yer almaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalarda esmer buğday tüketen deneklerin beden yağ yüzdelerinin düştüğü,sağlıklı yağ oranlarına doğru yol aldıkları gösterilmiştir. E vitamini, selenyum, fenolik asit ve kolesterol düzeylerini düşüren flavonoidlerce zengin olan esmer buğday ramazanda salatalara, ekmeklere eklenerek hem iştah kontrolünün sağlanması hem de kolesterol seviyelerinin düşürülmesi için kullanılabilir.

    ÇÖREKOTU
    Ölümden başka birçok derde deva olduğu söylenen çörekotu birçok faydası yanında doygunluk hissi sağlamasıyla da ramazanda tüketilmesini önerdiğim bir baharattır. Sahurda öğütülerek ya da tam haliyle salatalara, yoğurda eklenecek çörekotu doygunluk hissi dışında zindelik de yaratır. İçerdiği sağlıklı yağlar tokluk hissi yaratır. Maydanoz, dereotu, nane, fesleğen gibi yeşilliklerle hazırlayacağınız bir sahur kahvaltısına serpeceğiniz çörekotu kilo kontrolünüzü sağlarken, aynı zamanda mide ve barsak sisteminin de desteklenmesinde etkili olacaktır.

    YEŞİL ÇAY
    Yeşil çay, çay yaprakları hasat edildikten sonra hemen kurutulan yapraklardan meydana gelir. Eski tıbbi yazıtlarda çayın uyarıcı özelikte olduğu, yorgunluğu giderme ve beyin fonksiyonları üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu yazılmıştır. Yeşil çayla ilgili yapılan çalışmaların pek çok çalışmada yeşil çay tüketiminin içerdiği kateşin sebebiyle kilo kontrolünde ve vücut yağını azaltmada önemli olduğu görülmüştür. Yeşil çay tüketimi kalbin endotel fonksiyonun yükseltilmesinde de etkilidir. Herhangi bir sağlık probleminiz yok ise ramazanda günde 2–3 fincan yeşil çay içerek kalbinizi ve bedeninizi mutlu edebilirsiniz.

    Diğerleri ; Muz,Avokado,Yulaf,Peynir,Fındık,Ceviz,Brokoli,Bezelye,Fıstık,Fasulye,Çilek,Bal,BalıkSoğan,Salatalık,Kuru ve taze erik,Ananas,Elma,Armut,Yulaf ezmesi,Ispanak,Tam tahıllı ekmek,

  • Ramazan Diyeti

    Ramazan Diyeti

    Ramazanda oruç tutarken çoğumuz sahurda yenen yemeği hazımsızlığından veya iftarda yenen yemeğin şişkinliğinden şikayet ederiz. Ramazan diyeti ile bu sorunlar ortadan kalkabilir.

     

    Ramazan Diyeti Programı :

    Sahurda :

    1. Seçenek: Yağsız kepekli tost (İki dilim light ekmek ve bir kibrit kutusu peynir)

    2. Seçenek: Bir su bardağı ayran veya diyet süt, domates, salatalık, maydanoz. Yatarken bir porsiyon meyve (muz, incir, üzüm ve kavun hariç)

    3. Seçenek: Doyana kadar, bir yemek kaşığı sıvı yağla yapılmış sebze yemeği, salata, 200 gr diyet yoğurt ve bir dilim kepekli ekmek

    4. Seçenek: Altı yemek kaşığı pilav, makarna, salata, 200 gr diyet yoğurt (haftada bir iki kez bu mönüyü uygulayabilirsiniz.)

    Iftarda :

    * İftar saatinde (öğlen yemeği yerine) Bir su bardağı su ile orucu açın. Bir orta boy pideyi sekiz dilime bölüp, bir dilimini alın. Bir kibrit kutusu peynir, iki dilim hindi pastırma ve bir adet zeytin yenilebilir. Ardından bir kâse çorba, doyma hissi yoksa, bir kâse daha içilebilir. İftarı dışarıda yapıyorsanız, küçük porsiyonlar halinde ikram edilenlerden alınabilir.

    * İki saat sonra (akşam yemeği yerine)

    1. hafta: Doyana kadar etli ya da etsiz sebze yemeği ve 200 gr yoğurt.

    2. hafta: İki gün; doyana kadar sebze yemeği ve 200 gr diyet yoğurt. Üç gün; 100 gr ızgara et, tavuk, köfte ya da ton balığını tercih edin, yanında salata olsun. Bir gün; bir yumurtalı menemen veya ıspanaklı omlet hazırlayabilirsiniz, yanında 100 gr diyet yoğurt. Bir diğer gün; sekiz yemek kaşığı barbunya, yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye gibi bir yemeğin yanında salata ve 100 gr diyet yoğurt.

    3. hafta: 2. hafta gibi olacak.

    4. hafta: 2. hafta gibi olacak.

    * İki saat sonra Yarım paket bisküvi veya bir porsiyon meyve ve bir adet diyet bisküvi.

    Veya masum bir tatlı: 
    1. Elma tatlısı: Bir orta boy elmanın kabuklarını soyduktan sonra ortadan ikiye bölün ve üzerine tarçın serpip fırınlayın, piştikten sonra üzerine bir tatlı kaşığı ceviz serpip, bir top diyet dondurma koyup afiyetle yiyin.
    2. Diyet sütlü güllaç: Diyet sütü ısıtıp, bir börek dilimi kadar güllaç yiyebilirsiniz.
    3. Diyet sütlü muhallebi
    4. Üç top diyet dondurma
    5. Bir kâse diyet sütle yapılmış diyet puding
    6. Bir kâse meyve salatası (bir kivi, elma, armut, ananas, bir top diyet dondurma)

     

    Ramazan’a Özel Diyet Yöntemleri

     

    İlgili konular ;
    Karatay Diyeti Deneyimlerimiz – Canan Karatay
    Dukan Diyeti
    Anti Selülit Diyeti
    Atkins Diyeti
    Akdeniz Diyeti
    İsveç Diyeti
    Glisemik indeks Diyeti nedir?
    Hipotiroid Diyeti
    Bikini Diyeti
    Simit Diyeti, Simit Kaç Kalori
    Fast Food Diyeti Listesi