Etiket: ödem tedavisi

  • Bacaktaki Ödem Nasıl Geçer

    Bacaktaki Ödem Nasıl Geçer

    Ayaktaki yada bacaklardaki ödemler kişiler için rahatsız edici bir durumdur. Peki bacaktaki ödem nasıl geçer ve ödem atma yöntemleri nelerdir? Ödeme doğal  ve bitkisel çareler hakkında bilgi alabilirsiniz.

    Bacaktaki Ödem Nasıl Geçer

    Ayak yada bacaklarınızda ödemden şikayetçi iseniz ilk olarak doktora gitmeniz gerekiyor. Bacaklardaki ödemler kalp damar hastalıklarının ilk habercisi olabilir. Eğer doktora gidip bu gibi bir probleminiz olmadığını öğrendiyseniz. Bu yöntemleri uygulayabilirsiniz.

    Ödemden Kurtulmak İçin

    Bacaktaki Ödem Nasıl Geçer | 1

    Ödem Çorapları

    Ödem çorapları kullanabilirsiniz. Bu çoraplar diz altından itibaren oluşan ödemi engellemeye yardımcı olabilir. Bu çorapları seçerken boyunuza ve kilonuza uygun olanı alın. Böylece çok sıkışma yada çok gevşek olmasının önüne geçmiş olursunuz.

    Ayaklarınızı Uzatın

    Yüksek bir puf yada tabureye bacaklarınızı uzatarak kan akışının dengelenmesini  sağlayabilirsiniz. Böylece yorgunluktan oluşan ödemlerin önüne geçmiş olursunuz.

    Egzersiz

    Ezgersiz yaparak bacaklarınızı hareket ettirin. Eğer yaş ve kilo gibi nedenlerden dolayı egzersiz yapamıyorsanız bacaklarınıza her gün birkaç defa masaj uygulayın.

    Kilo Verin

    Ödemin diğer bir nedeni de fazla kilodur. Kilo verin ilk olarak yüksek oranda tuz içeren gıdaları azaltın. Yemeklerinizdaki tuz oranını düşürün.

    Tuz Masajı

    Ayak yada bacaklarınıza aktarlarda bulunan sağlık tuzlarından alarak haftada 3 yada 4 defa masaj yapın. Bu şişliklerin giderilmesine yardımcı olur. İsterseniz her akşam 15 dakika kadar tuzlu sıcak suda ayaklarınızı tutabilirsiniz.

    Magnezyum Alımı

    Günlük gıdalarınızda mutlaka magnezyum alın. Magnezyum vücudun su tutmasını engeller. Magnezyumu dışarıdan alacaksanız mutlaka doktorunuza danışın. Böbrek ve kalp damar rahatsızlıklarında magnezyum dikkatli tüketilmelidir.

    Su İçin

    Hergün en az 8-10 bardak su için. Vücudunuz su aldıkça su tutma gereği duymayacaktır ve fazla suyu atacaktır.

    Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun Ödem İçin Önerdiği Doğal Çareler

    Lahana

    Lahananın en üst yaprağını alın ve kaynayan suya atın. Yaklaşık 1 dakika haşlanmasına izin verin. Daha sonra ister biraz soğuğunca ödem olan bölgeye kompleks yapın. Haşlama süresinde 1 dakikayı geçirmeyin. Bu lahananın içindeki yararlı maddelerin yok olmasına neden olur.

    Isırgan Otu

    Az miktardaki suya 1 avuç ısırgan otunu koyun. Isırganın taze olması elbette daha etkili olacaktır. Bulamıyorsanız kuru ısırganıda lapa haline getirebilirsiniz. Bir tülbent yardımı ile bacağına koyun. 15 dakika kadar bekleyin.

     

  • Ödemin tedavisi nasıl olur?

    Ödemin tedavisi nasıl olur?

    Ödem normalden fazla sıvının hücreler arasındaki boşluklarda ya da dolaşım sisteminde birikmesi sonucu oluşur. Bu hacim artışının sonucunda vücudun pek çok yerinde şişme meydana gelir.

    Ayaklarımız, kollarımız, ellerimiz, yüzümüz, bacaklarımız ve karın çevresinde ödem kendini gösterir.

    Pek çok ciddi hastalıktan kaynaklanabileceği gibi yetersiz ya da kötü beslenme sonucunda da kendini gösterebilir.

    Ödemin tedavisi nasıl olur?

    Ödemin tedavisinde öncelikle altında yatan neden bilinmelidir.  Örneğin ödeminiz alerjik bir reaksiyondan kaynaklanıyorsa öncelikle alerjinize yönelik tedavi yapılmalıdır. Ya da ödeminiz fazla kilolardan kaynaklanıyorsa kilo vermeniz tedavi için gereklidir. Ödemde nedene yönelik ilaç ve beslenme tedavisi uygulanmalıdır.

    Ödemin başlıca nedenleri

    – Kalp hastalıkları
    – Karaciğer hastalıkları
    – Böbrek hastalıkları
    – Dolaşım sisteminde tıkanmalar
    – Alerjik reaksiyonlar
    – Protein yetersizlikleri
    – Gebelik
    – Hipotiroid
    – Adet öncesi sendromu
    – Obezite
    – Hareketsiz yaşam
    – İlaçlar
    – Stres, uykusuzluk
    – Aşırı tuzlu beslenme ve az su içme
    – Aşırı karbonhidratlı beslenme

    Ödem seviyeniz yüksekse beslenmenize dikkat etmelisiniz. Aşırı tuzlu besinlerden kaçının.  Tuz alımınız arttıkça, sodyumun su tutucu özelliğinden dolayı vücudunuzda sıvı birikimi de artıyor. Çok fazla tuzlu peynir, zeytin ve turşu gibi besinlerden tüketmemeye çalışın.

    Bol bol su için. Yetersiz su içmeniz vücudunuzda sodyum birikimine ve bununla birliktesıvı birikimine yol açar. Günde en az 8-10 bardak su tüketin.İşlenmiş paketli ürünler, fazla miktarda sodyum içerir. Bu yüzden, pasta, çikolata, kraker, cips, hazır soslar, konserve gıdalar, işlenmiş etler den ve gazlı içeceklerden mümkün olduğunca uzak durun.

    Aşırı karbonhidrat ve şeker tüketmek de vücutta sıvı tutumuna neden olur. Bu yüzden karbonhidrat ihtiyacınızı kompleks karbonhidratlardan karşılamaya özen gösterin. Tam tahıllar, meyve ve sebzeler örnek kompleks karbonhidrat kaynaklarıdır.Harekete geçin. Hareketsizlik sonucu dolaşımımız yavaşlar, kaslarımız zayıflar ve bunun sonucunda vücudumuzdan atılamayan su birikir. Uzun süre boyunca ayakta sabit durmaktan kaçının. Böyle durumlarda ayaklarınızın şişmesini önlemek için ayaklarınızı uzatmanız gerekir.Bol bol sebze tüketin, sebzelerdeki potasyum içeriği vücudunuzdaki sodyumu dengeler.Yüksek miktarlarda alkol ve kafein tüketmeyin. Bu içecekler vücudunuzun
    fazla su tutmasına sebep olur.

    Öğün ve uyku düzeninizi iyi ayarlamanız ödem oluşumunu engeller. Uzun süre aç kalmayacak şekilde öğünlerinizi ayarlayın ve mutlaka yeterli ölçüde uyuyun. Fazla kiloluysanız, fazla kilolarınızı vermelisiniz ki dolaşım için hücrelerinizde yer açılsın. Fazla ödeminiz atılabilsin.

    (NİL ŞAHİN GÜRHAN / AKŞAM)

  • Ödem sorunu

    Ödem sorunu

    Ödem daha çok kadınlarda görülen yüz, el ve ayaklarda şişkinlikle kendini gösteren bir dolaşım problemidir. Sıcak hava, uzun süre ayakta durmak, fazla tuzlu veya tatlı yemek, az su içmek, uyku problemleri ödemi tetikler.

    Eğer ödem probleminiz sürekli devam ediyorsa altta yatan sorunun belirlenmesi gerekir.

    Genel beslenme prensiplerine baktığımızda bazı unsurlara dikkat etmenizi öneririm;

    *Yemeklerinize ekstra tuz ilave etmeyin, yemekleri az tuzlu pişirin ve daha daha çok baharatlandırın.

    *Şekerin sindirilmesinde çok miktarda su gerekir ve vücut suyu tutar. Tüketilen şeker miktarının azalmasıyla ödem sorunuda azalacaktır.
    *Gün içerisinde eğer herhangi bir sağlık probleminiz yoksa ödem atımını hızlandıran biberiye, ısırganotu, kiraz sapı ve funda yaprağından destek alınabilir.
    *Meyvelerden kiraz, ananas ve kayısı sebzelerden ise yeşil yapraklı olanlar diüretik etkiye sahiptir.
    *Günde 2,5 lt su içmeye özen gösterin, kola, alkol ve şekerli içeceklerden uzak durun.
    *Ara öğünlerinizden birinde probiyotik yoğurt veya kefir tüketin.
    *Dolaşım problemi ödemin oluşumunda büyük bir etken, varisi olan kişilerde ödem de sıklıkla görülmektedir.

    *Besin alerjileri de ödemi artırabilir, sürekli bu şikayetten yakınıyorsanız bir alerji testi yaptırabilirsiniz. Sonuçlara göre alerjen yiyeceğin diyetinizden çıkarılmasıyla şikayetlerinizin de azaldığını göreceksiniz.

    *Vitamin ve mineral eksiklikleri de ödemi etkiler, özellikle B6 vitamini ve magnezyum minerali eksikliğinin tetiklediği bilinmektedir.

    *Uyku probleminiz varsa, 8 saatten fazla veya az uyuyorsanız bilin ki ödem yine etkilenmektedir.

    *Hormon düzensizliği özellikle troid hormonu ödemi artırır. Bu nedenle hormonlarınızı düzenli kontrol ettirin.

    *Tansiyon düzensizliği yine bir diğer etken. Eğer tansiyonunuz varsa ve ilaç kullanmanız gerekiyorsa düzenli kullanmanızı öneririm.

    *Kadınlarda en çok regl öncesinde ve regl sırasında görülen bu problemi minimuma indirmek için tuzlu ve tatlı yiyeceklerden uzak durmanızda fayda var.

    Dyt.Özlem Sert Aydın