Etiket: ödem söktürücü

  • Hamilelikte Ödem Atmak İçin Bitkisel Çözümler

    Hamilelikte Ödem Atmak İçin Bitkisel Çözümler

    Gebelikte bitkisel ödem söktürücüler bebeğe zarar vermemesi açısından bu hassas dönemde anne adaylarını rahatlatacak çözümler sunmaktadır. Gebeliğin belirtileri arasında yer alan ödem kaynaklı ellerde, kollarda, ayaklarda ve ayak bileklerinde oluşan bu şişlikler anne adayına rahatsızlık veriyor olsa da yan etkileri nedeniyle hamilelikte ödem söktürücü ilaçlar kullanılamamaktadır. Uzmanlar tarafından önerilen bitkisel tarifler bu süreçte anne adaylarının ödem atmakta en büyük desteği vererek rahat bir gebelik süreci geçirmelerine yardımcı olur.

    Ödem Nedir, Hamilelikte Ödemin Zararları Nelerdir?

    Ödem basit ifadeyle vücut dokularının sıvı toplaması olarak ifade edilir. Hamilelik döneminde bebeğin de sıvı ihtiyacını anneden karşılaması, vücudun normal şartlardan yaklaşık %50 daha fazla kan ve su üretmesine neden olur. Üretilen bu sıvılar vücudun farklı bölgelerinde birikerek ödemi oluşturur. Zor bir süreç olan hamilelikte ödemle birlikte anne adayları için süreç daha da zorlaşır ve ödemin kendilerine veya bebeklerine zararı olup olmaması kaygısına düşerler. Hamilelikte ödem tehlikeli midir sorusuna kesin olarak evet veya hayır cevabının verilebilmesi için;

    • Ellerde ve kollarda,
    • Yüzde

    Ani şişlik oluşup oluşmaması dikkat edilmelidir. Ani şişlik bu bölgelerde yaşanıyorsa tıbbi yardım gerekebilir.

    Hamilelikte Ödem Atmak İçin Bitkisel Çözümler | 1

    Hamilelikte Ödem Söktürücü Bitkisel Çaylar Nelerdir?

    Gebelik dönenimde yapılacak bazı iyileştirmelerin yanında bitkisel çaylardan da destek almak ödem atmaya yardımcı olmaktadır. Hamilelikte ödem atmak için çay önerileri ile birlikte tuz alımını azaltmak, düzenli egzersiz yapmak, sıcak havalarda dışarı çıkmaktan kaçınmak, ödemli bölgelere soğuk kompres ve masaj uygulamak ödemin atılmasına yardımcı olmaktadır. Yaşam standartlarında yapılan bu değişikliklerle birlikte;

    • Papatya çayı,
    • Rezene çayı,
    • Maydanoz çayı,
    • Kakule çayı

    Tüketmek, ödemin atılmasına yardımcı olarak şişliklerin inmesini sağlar. İbrahim Saraçoğlu hamilelikte bitki çayları ile birlikte lifli gıdalara yönelmeye, bol su tüketilmeye ve dengeli beslenmeye yöneltici açıklamaları ile birlikte hindiba çayı tüketilmesini önermektedir. Zararlı alışkanlıkların terkedilmesi konusunda uyarılarını da ekleyen Saraçoğlu özellikle kafein, alkol ve sigara tüketiminin hamilelik döneminde hem bebek hem de anne adayı için büyük zararlar içerdiğini ve acilen bu alışkanlıkların bırakılması gerektiğini belirtmektedir.

    Hamilelikte Ödem Nasıl Engellenir? Nasıl Atılır? Tıklayın !

    Gebelikte Ödem Atmak İçin Yapılması Gerekenler Tıklayın !

  • Hamilelikte Ödem Nasıl Atılır? Hamilelikte Ödem Atma Yolları

    Hamilelikte Ödem Nasıl Atılır? Hamilelikte Ödem Atma Yolları

    Ödem hamilelikte nasıl atılır sorusu hamile kadınlar için hamileliğin her aşamasında ortaya çıkan bir soru olmakla beraber tıbbi anlamda ödem tanımına bakmak gerekirse hücrelerin içerisinde sıvı birikmesinin ödem olarak isimlendirildiği görülmektedir.

    Hamilelikte Ödem Neden Görülür?

    Kadınlar için vücutlarının en özel dönemleri olan hamilelik döneminde vücut sürekli gelişmekte olan bebeğin artan ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için vücut sıvı ve kan üretimlerini arttırırken, hamile kadınlarda ödem görülme sıklığı da artmaktadır. Hücrelerde biriken aşırı sıvı özellikle ayaklar, yüz, eller ve bacaklarda şişmeye yol açabilmekte, olumsuz bir görüntü oluşturabilmektedir.

    Hamilelikte Ödem Nasıl Atılır? Hamilelikte Ödem Atma Yolları | 2

    Hamilelikte Ödem Atma Yolları

    Hamilelerde görülen ödem hamileliğin normal bir parçası olarak kabul edilmekte, kan ve sıvı artışı nedeniyle görülen bu ödemler hamilelikte ödem söktürücü arayışlarına girilmesine sebep olmaktadır. Bu yönde hamilelere verilen en büyük tavsiye günde en az 2.5 litre su tüketilmesi ve ayakların uzatılarak dinlenilmesidir. Ek olarak;

    • Hamilelikteki ödemin atılması için egzersiz yapmak çok faydalıdır. Bacak kasları başta olmak üzere kasların çalışmasını arttırmak, ayakları belli aralıklarla 10-15 derecelik açıyla kaldırarak dinlenmek hamilelikte ödem atma yolları için önemli bir tavsiyedir.
    • Beslenmeye dikkat etmek, özellikle de protein içeren gıdalarla beslenmek ödem attırıcı bir yöntemdir. Ayrıca fazla tuzlu gıdalar tüketilmemeli, sadece vücudun ihtiyacı olduğu kadar tuz tüketilmelidir.
    • Uzun süre ayakta kalmamaya çalışmak da ödemin gittikçe azalmasını sağlayacaktır. Ayakların tuzlu suda bekletilmesi ve ılık bir banyo da hamilelikte ödem atma yolları için önemli bir önlemdir.

    Hamilelikte Ödem Nasıl Atılır? Hamilelikte Ödem Atma Yolları | 3

    Gebelikte Ödem Atmak İçin Yapılması Gerekenler Tıklayın !

    Hamilelikte Ödem Nasıl Engellenir? Nasıl Atılır? Tıklayın !

    Hamilelikte Ödemlerinizden Nasıl Kurtuldunuz? Tıklayın !

    Kolay Ödem Atma Yolları Tıklayın !

  • Ödemin tedavisi nasıl olur?

    Ödemin tedavisi nasıl olur?

    Ödem normalden fazla sıvının hücreler arasındaki boşluklarda ya da dolaşım sisteminde birikmesi sonucu oluşur. Bu hacim artışının sonucunda vücudun pek çok yerinde şişme meydana gelir.

    Ayaklarımız, kollarımız, ellerimiz, yüzümüz, bacaklarımız ve karın çevresinde ödem kendini gösterir.

    Pek çok ciddi hastalıktan kaynaklanabileceği gibi yetersiz ya da kötü beslenme sonucunda da kendini gösterebilir.

    Ödemin tedavisi nasıl olur?

    Ödemin tedavisinde öncelikle altında yatan neden bilinmelidir.  Örneğin ödeminiz alerjik bir reaksiyondan kaynaklanıyorsa öncelikle alerjinize yönelik tedavi yapılmalıdır. Ya da ödeminiz fazla kilolardan kaynaklanıyorsa kilo vermeniz tedavi için gereklidir. Ödemde nedene yönelik ilaç ve beslenme tedavisi uygulanmalıdır.

    Ödemin başlıca nedenleri

    – Kalp hastalıkları
    – Karaciğer hastalıkları
    – Böbrek hastalıkları
    – Dolaşım sisteminde tıkanmalar
    – Alerjik reaksiyonlar
    – Protein yetersizlikleri
    – Gebelik
    – Hipotiroid
    – Adet öncesi sendromu
    – Obezite
    – Hareketsiz yaşam
    – İlaçlar
    – Stres, uykusuzluk
    – Aşırı tuzlu beslenme ve az su içme
    – Aşırı karbonhidratlı beslenme

    Ödem seviyeniz yüksekse beslenmenize dikkat etmelisiniz. Aşırı tuzlu besinlerden kaçının.  Tuz alımınız arttıkça, sodyumun su tutucu özelliğinden dolayı vücudunuzda sıvı birikimi de artıyor. Çok fazla tuzlu peynir, zeytin ve turşu gibi besinlerden tüketmemeye çalışın.

    Bol bol su için. Yetersiz su içmeniz vücudunuzda sodyum birikimine ve bununla birliktesıvı birikimine yol açar. Günde en az 8-10 bardak su tüketin.İşlenmiş paketli ürünler, fazla miktarda sodyum içerir. Bu yüzden, pasta, çikolata, kraker, cips, hazır soslar, konserve gıdalar, işlenmiş etler den ve gazlı içeceklerden mümkün olduğunca uzak durun.

    Aşırı karbonhidrat ve şeker tüketmek de vücutta sıvı tutumuna neden olur. Bu yüzden karbonhidrat ihtiyacınızı kompleks karbonhidratlardan karşılamaya özen gösterin. Tam tahıllar, meyve ve sebzeler örnek kompleks karbonhidrat kaynaklarıdır.Harekete geçin. Hareketsizlik sonucu dolaşımımız yavaşlar, kaslarımız zayıflar ve bunun sonucunda vücudumuzdan atılamayan su birikir. Uzun süre boyunca ayakta sabit durmaktan kaçının. Böyle durumlarda ayaklarınızın şişmesini önlemek için ayaklarınızı uzatmanız gerekir.Bol bol sebze tüketin, sebzelerdeki potasyum içeriği vücudunuzdaki sodyumu dengeler.Yüksek miktarlarda alkol ve kafein tüketmeyin. Bu içecekler vücudunuzun
    fazla su tutmasına sebep olur.

    Öğün ve uyku düzeninizi iyi ayarlamanız ödem oluşumunu engeller. Uzun süre aç kalmayacak şekilde öğünlerinizi ayarlayın ve mutlaka yeterli ölçüde uyuyun. Fazla kiloluysanız, fazla kilolarınızı vermelisiniz ki dolaşım için hücrelerinizde yer açılsın. Fazla ödeminiz atılabilsin.

    (NİL ŞAHİN GÜRHAN / AKŞAM)