Etiket: migren atakları

  • Menstrüel Migrene Ne İyi Gelir? En İyi 7 Çözüm

    Menstrüel Migrene Ne İyi Gelir? En İyi 7 Çözüm

    Menstrüel migren veya adetle ilgili migren, çifte sorun gibi hissedilebilir. Sadece aylık olarak dayanılmaz bir ağrı yaşamakla kalmaz, aynı zamanda günler geçtikçe ve döneminiz yaklaştıkça yaklaşan migren atağının dehşeti ve endişesiyle yaşarsınız.

    Birkaç migren türü vardır ve bir migren alt kümesi menstrüel migrendir ve basitçe ifade edilirse, bir kişinin sadece menstruasyon sırasında migren atakları geçirmesidir. Regl dönemi ile ilgili migren de var, bu da aylık döngünüzde kesinlikle migren olmanıza rağmen, ayın diğer zamanlarında da migren atakları yaşayacağınız anlamına geliyor. Adet döneminde migren atakları yaşayan kadınların çoğunda menstrüasyonla ilgili migren var. Adet döngüleri kesinlikle bir tetikleyici olacaktır.

    Menstrüel Migrene Ne İyi Gelir? 7 En İyi Çözüm

    Menstrüel ve menstrüel migren tedavisi en zor migren türü olabilir. Oldukça şiddetli olabilir, birkaç gün sürebilir ve oldukça güçten düşürebilir. Migren ataklarınız sadece regl döneminizde olsa bile, birçok kadın için bu yine de ayda beş gün veya daha fazla anlamına gelebilir. Bu durumda, migren için günlük önleyici tedavi seçenekleri hakkında gerçekten doktorunuzla konuşmalısınız.

    adet dönemi migren
    adet dönemi migren

    Genel olarak, migren ve menstrüel migrenin önlenmesi için birçok tedavi seçeneği olduğunu söylüyor. İşte adet ve adetle ilgili migren ataklarının sıklığını ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabilecek en iyi ilaçların ve yaşam tarzı değişikliklerinin bir listesi.

    Triptanlar Migren Önleyici Bir Rol Oynayabilir

    Amerikan Migren Vakfı’na göre, triptanlar, bir kişi bir migren atağının geldiğini hissettiğinde tipik olarak alınan akut ilaçlardır. Daha uzun süre etkili olan ve migren atağını önlemeye veya daha az şiddetli hale getirmeye yardımcı olabilecek belirli triptan türleri vardır.

    migrene en iyi çözümler
    migrene en iyi çözümler

    Imitrex ( sumatriptan ) ve Maxalt ( rizatriptan ) gibi daha kısa etkili triptanlarınızın tipik olarak yaklaşık dört saatlik bir yarılanma ömrü vardır. Bir ilacın yarı ömrü, o ilacın konsantrasyonunun vücuttaki başlangıç ​​dozunun yarısına düşmesi için gereken süredir. Daha uzun yarı ömre sahip triptanlar da var. Örneğin, Frova’nın (frovatriptan) 26 saatlik bir yarılanma ömrü ve Amerge’nin (naratriptan) 6 ila 8 saatlik bir yarılanma ömrü vardır. Daha uzun süre etkili olan bu olanlar genellikle adet döneminiz boyunca bir ‘mini profilaksi’ olarak kullanılabilir.

    Reglinizin migren atağı için büyük bir tetikleyici olduğunu biliyorsanız, bu uzun etkili triptanlardan birini adet gününüzden birkaç gün önce bir programa göre her gün veya günde iki kez arka arkaya birkaç gün almaya başlayabilirsiniz. ilaca bağlı olarak. Bu, migren atağının bu kadar kötüye gitmesini önlemeye yardımcı olabilir.

    Amerikan Baş Ağrısı Derneği, özellikle Frova’yı “menstrüel migrenin kısa süreli koruyucu tedavisi için” önermektedir.

    Dikkat: Doktorunuza danışmadan lütfen kullanmayın.

    NSAID’ler Başka Bir Önleme Seçeneğidir

    Steroid olmayan antienflamatuarlar veya Aleve (naproksen) gibi NSAID’lerin, triptanlara benzer bir stratejide bir profilaksi olarak menstrüel migren için stratejik olarak kullanılabilir.

    menstrüel migren tedavisi
    menstrüel migren tedavisi

    Amerikan Baş Ağrısı Derneği için yazan baş ağrısı uzmanı MD Vincent T. Martin’e göre, menstrüel migrenin önlenmesinde altı gün öncesinden yedi gün sonrasına kadar günde iki kez 550 miligram Aleve alınması etkili olduğunu göstermiştir.

    Neurology’de yayınlanan bir meta-analiz, geleneksel olmayan tedavilere, NSAID’lere ve diğer tamamlayıcı tedavilere bakan 15 çalışmayı inceledi ve migren ataklarının sıklığını ve şiddetini azaltmak için NSAID’lerin kullanılmasının “muhtemelen etkili” olduğu sonucuna vardı. Ancak özellikle menstrüel migreni önlemek için kullanımları ele alınmadı.

    Menstrüel migren ataklarını önlemek için bir NSAID almayı denemek isteyebileceğinizi düşünüyorsanız, bu planı sağlık uzmanınızla görüşmeyi unutmayın. Artan kalp krizi, felç, gastrointestinal kanama ve ülser riski dahil olmak üzere NSAID almanın potansiyel riskleri vardır. Mutlaka doktorunuza danışın.

    Oral Kontraseptifler Menstrüel Migren Sıklığını Azaltabilir

    Bazı oral doğum kontrol haplarının menstrüel migren ve menstrüel migren sıklığını gerçekten azaltabileceğini gösteren bazı kanıtlar var.

    doğum kontrol hapı migren
    doğum kontrol hapı migren

    Bu her türlü oral kontrasepsiyon için geçerli değildir, bu nedenle jinekoloğunuzla, doktorunuzla veya nörologunuzla hangilerini göz önünde bulundurmak istediğinizi konuşmalısınız. Mutlaka doktorunuza danışın !

    Doğum kontrol yöntemi olarak oral kontraseptifleri ( hap olarak da bilinir ) almayı veya migren semptomlarınızı iyileştirmeyi düşünüyorsanız, doktorunuza migren geçmişinizden bahsedin.

    Oku: Doğum Kontrol Hapının 7 Faydası

    Amerikan Migren Vakfı’na göre çoğu baş ağrısı uzmanı, oral kontrasepsiyonun migrenli kadınların çoğu için güvenli olduğu konusunda hemfikir olsa da, inme, kardiyovasküler hastalık veya derin ven trombozu (kan pıhtısı) riskini artırabileceği durumlar vardır.

    Öz Bakım Migren Sıklığında Fark Yaratır

    Menstrüel migren tedavisi
    Menstrüel migren tedavisi

    Menstrüel migreniniz varsa, kendinize iyi bakmanız ve regl döneminiz boyunca stres seviyenizi azaltmaya çalışmanız özellikle önemlidir. Düzenli bir uyku programı uygulayın , bu da her gün yaklaşık aynı saatlerde uyanmak ve yatmak anlamına gelir. Öğün atlamayın, her öğünde protein yemeye çalışın ve her gün yaklaşık 20 ila 30 dakika aerobik egzersiz yapın. Bu alışkanlıkları bir öncelik haline getirmek, migren ataklarınızın sıklığını ve şiddetini azaltmanıza yardımcı olacaktır.

    Oku: Evde Migrene Acil Çözüm

    Günlük Magnezyum Önleyici Bir Etkiye Sahiptir

    Menstrüel migreni önlemeye yardımcı olmak için her gün doğal bir takviye olarak magnezyum almalısınız. Doktorunuza danışmadan almayın. Magnezyum kullanımını destekleyen kanıtlar var, ancak etki mekanizması veya migreni nasıl iyileştirdiğinin arkasındaki “neden” tam olarak anlaşılmamıştır. Hücreleri dengelemek veya aşırı uyarılabilirliği veya nöronal ateşlemeyi azaltmak olabilir, ancak bu noktada hepsi teoriktir.

    magnezyum migrene iyi gelirmi
    magnezyum migrene iyi gelirmi

    Cephalalgia’da yayınlanan bir çalışma , 12 hafta boyunca magnezyum alan kişilerin, plasebo grubu için yüzde 15,8 daha az atak ile karşılaştırıldığında yüzde 41,6 daha az migren atağı geçirdiğini buldu. Kaynak

    Amerikan Migren Vakfı’na göre, günlük oral magnezyum takviyesinin, özellikle adet öncesi migrenli kadınlarda menstrüel migreni önlemede etkili olduğu gösterilmiştir.

    Dikkat:  Takviyeler hakkında doktorunuzla konuşmanın her zaman iyi bir fikir olduğunu unutmayın.

    Oku: Kadın sağlığı için magnezyum almak için 5 neden

    Düzenli Egzersiz Menstrüel Migreni Önlemeye Yardımcı Olabilir

    Migren ataklarını önlemek için tüm stratejileri değerlendirdiğimizde, insanların gerçek bir fark yaratabilecek yaşam tarzı değişiklikleri yapmayı tercih etmeleri gerekmektedir. Düzenli aerobik egzersizin kendi başına önleyici bir ilaç olarak işe yarayabileceğini gösteren çok sayıda kanıt var ve yoga ve yüksek yoğunluklu aralıklı egzersiz da yararlı olabileceğini öne süren bazı araştırmalar var.

    Adet migreni
    Adet migreni

    Cephalalgia’da yayınlanan bir araştırma, haftada en az üç kez aerobik egzersiz yapan kişilerin, migren ataklarının sıklığında, Topamax (topiramat) ilacını kullananlara eşit bir azalma olduğunu buldu.

    Günlük ilaçlardan fayda görmeyen veya almak istemeyen kişilerde migrenin önleyici tedavisinde egzersizin bir seçenek olabileceği sonucuna varmışlardır.

    Düzenli egzersiz sadece bazı insanlar için migren ataklarını önlemeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda baş ağrısı hafifse, kısa bir egzersiz, gerçekten de baş ağrısını hafifletebilir. Öte yandan, kendinizi aşırı zorlamak migren için bir tetikleyici olabilir, özellikle de zaten migren atağı geçiriyorsanız.

    Migrenin temel tanımlarından ve özelliklerinden biri, normal aktivitenin sizi daha kötü hissettirebilmesidir. Zaten şiddetli bir migren atağının ortasındaysanız, aşırı hareket etmek sizin için işleri daha da kötüleştirecektir. Muhtemelen koşuya çıkmak veya aerobik aktivite yapmak için en iyi zaman değildir.

    Migren Ataklarının Önlenmesi için Beta Bloker İlaçlar

    Beta blokerleri, yüksek tansiyon ve diğer kardiyovasküler sorunları tedavi etmek için en iyi bilinen ilaçlardır. Yalnızca spesifik olarak adet migrenlerini değil genel olarak migren ataklarını önlemek için de kullanılabilir. Bu ilaçları kullanmadan mutlaka doktorunuza danışın.

    Migren tedavisinde beta bloker
    Migren tedavisinde beta bloker

    Propranolol gibi beta blokerler yaygın olarak migren için günlük koruyucu olarak kullanılmaktadır. Migrenin şiddetini ve sıklığını azaltabileceklerine dair pek çok kanıt var.

    Neurotherapeutics dergisindeki bir incelemeye göre, beta blokerlerin migren ataklarını tam olarak nasıl önlediği bilinmemektedir. Esas olarak, kalbi yavaşlatan ve kan damarlarını gevşeten epinefrin ( adrenalin olarak da adlandırılır ) ve norepinefrin (noradrenalin) hormonlarının etkisini bloke etme etkileri olabilir. Bazı beta blokerlerin beyindeki ve vücudun başka yerlerindeki belirli serotonin reseptörlerini kapatmasıyla da ilgili olabilir. Beyindeki serotonin seviyelerindeki değişiklikler migren ataklarıyla ilişkilendirilmiştir. Ancak beta blokerlerin vücutta başka birçok etkisi vardır ve bunlar, migren üzerindeki terapötik etkilerinin sadece iki olasılığından biridir. Kaynak

    Amerikan Baş Ağrısı Derneği beta blokerleri Lopressor (metoprolol) , propranolol ve timolol’ün “etkinlik sağladığını ve migrenin önlenmesi için önerilmesi gerektiğini ” ve beta bloker Tenormin (atenolol) ve Corgard’ın (nadolol) muhtemelen etkili olduğunu ve migren önlenmesi için düşünülmelidir. ” Kaynak

  • Migren Belirtileri

    Migren Belirtileri

    Migren , ataklarla karakterize bir baş ağrısı hastalığıdır. Auralı ve aurasız başta olmak üzere çeşitli tipleri vardır. Özellikle son 20 yılda yapılan araştırmalar migrenin başlıbaşına bir hastalık olduğunu ve toplumlarda geniş kesimleri etkilediğini ortaya koymuştur. İnsanların çoğu yaşamlarının bir döneminde baş ağrısıyla karşılaşmışlardır. Çoğunlukla migren diğer tip baş ağrılarıyla karıştırılma eğilimi gösterir. Bu nedenle gerekli muayene ve tetkikler yapıldıktan ve hasta hikayesi incelendikten sonra teşhis konulabilir. Belirtiler , sorunlar kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için tedavisi de kişiye özel yapılır.

    Migrenin de kendi içerisinde çeşitleri vardır. Auralı migren en sık görülen tipidir. Migrende görülen baş ağrısı genellikle zonklama , nabız atması şeklindedir ve tek taraflıdır. Halk arasında yarım baş ağrısı olarak da isimlendirilir. Ağrı ataklarla gelir. Bu atakların süresi değişkenlik göstermekle birlikte 3-72 saat arasında etkili olur. Daha sonra ağrılar geçmeye ve hasta düzelmeye başlar.

    Bazı hastalar ağrının başlayacağını önceden hissedebilirler.

    Migren , 4 aşamalı bir süreç gösterir.

    1- Ön belirti evresi
    2- Aura evresi
    3- Ağrı evresi
    4- Ağrı sonrası evre

    Ön belirti evresi kişiden kişiye değişmekle birlikte bazı ortak noktalarda buluşmak mümkündür. Bunlar ensede başlayan sertlik , davranış değişiklikleri , gerilme duygusu , huzursuzluk , yorgunluk ve uyku eğilimidir. Bazı hastalar ağrının başlayacağını bu evrede hissedebilirler.

    Aura evresinde atak öncesi yine değişkenlik gösteren semptomlar yaşanır. Görme bozuklukları, görüntüde siyah noktalar , ışık çakmaları , görüntüde şekil bozuklukları , konuşmada güçlük , işitsel bozukluklar , ellerde ve baş kısmına doğru ilerleyen uyuşma ve karıncalanmalar görülür.

    Ağrı evresinde 3-72 saat süren , tek taraflı , zonklama tarzında , orta veya ağır şiddette bir baş ağrısı görülür. Atakların şiddeti kişiden kişiye değişir. Ağrı sırasında hasta ışık ve sesten rahatsız olur. Ağrının şiddeti gözde basınç hissi yaratabilir. Bazı gıdalar , kokular ve fiziksel aktivite ağrının şiddetini arttırabilir. Bu durumda kişi karanlık ve sessiz bir ortam arayışına girer. Ağrı evresine bulantı ve kusma eşlik edebilir. Migrenin atak evresi kişiyi sosyal yaşamdan uzaklaştıran , fiziksel aktiviteyi ve günlük yaşamı hatta aile ilişkilerini olumsuz etkileyebilen bir süreçtir.

    Ağrı sonrası evrede de farklılıklar gözlenir. Kimi hasta halsiz , bitkin ve uyku eğilimli olurken kimisi de yeniden doğmuş , coşkulu ve mutlu bir ruh tablosu çizebilir.

    Migreni tetikleyen bazı etkenler vardır. Hipoglisemi , fazla şekerli gıdalar, süt, çikolata , yumurta , asitli içecekler, nikotin , baharatlı yiyecekler , kırmızı et, alkol , su kaybı , öğün atlama , ağır fiziksel aktivite , az ya da fazla uyku , stres gibi unsurlar migren ağrılarını tetikleyebilir.

    Su içmek , dinlenmek , sık aralıklarla beslenmek , açık havada yürüyüş yapmak , huzurlu ortamlarda bulunmak ağrıların hafiflemesinde etkili yöntemlerdir.

    Tüm bunların dışında uzman bir doktordan yardım alıp tedavi olmak hem migrenin kolay atlatılmasında hem de yaşam kalitesini korumak anlamında yapılması gerekli en doğru yöntemdir.

    İlgili Konular ;

    – Migren ağrısı çekenler ne tür ilaçlar kullanabilir?
    – Migren hastaları nelere dikkat etmeli?
    – Migrenden tamamen kurtulmak mümkün mü?
    – Uyumak migren atağının geçmesini sağlar mı?
    – Migren tedavi edilmezse ataklar sıklaşır mı?
    – Yoga ve pilates migren tedavisinde kullanılıyor mu?
    – Migren nasıl bir hastalıktır?
    – Kimler migren ağrılarına daha yatkındır?
    – Migrenin türleri nelerdir?
    – Hangi durumlar migren atağına neden olabilir?
    – Hangi yiyecekler migreni tetikleyebilir?
    – Tansiyon ile migren arasında bağlantı var mı?
    – Baş ağrısının migrenden kaynaklandığını nasıl anlayabiliriz?