Etiket: melisa çayı

  • Melisa Çayı Nasıl Hazırlanır? Melisa Çayının Faydaları Zararları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

    Melisa Çayı Nasıl Hazırlanır? Melisa Çayının Faydaları Zararları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

    Melissa officinalis bilimsel adıyla bilinen melisa çayı bitkisi, nane familyasına aittir. Rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliği bulunur. Özellikle stresi gidermek, uyku düzenini sağlamak için sıklıkla tercih edilen bir çaydır. Orta Çağ dönemlerinden beri kullanılan Melisa bitkisi, böcek ısırıklarına karşı oldukça etkilidir.

    Avrupa ve Akdeniz’de yetiştirilen bitki, limona benzer bir kokuya sahiptir. Minik beyaz çiçekler açan, sağlık kaynağı özel bir bitkidir. Nane balsamı, mavi balsam, bal bitkisi, oğul otu veya tatlı balsam isimleriyle bilinmekte, aktarlarda satılmaktadır.

    Melisa Çayı Nasıl Hazırlanır? Melisa Çayının Faydaları Zararları Nelerdir? Neye İyi Gelir? | 1

    Melisa Çayı Nasıl Hazırlanır?

    Kurutulmuş bitkisinden yapılan Melisa çayı tarifi, demleme yöntemiyle yapılır. Yarım litre kaynamış suya, 10 gram kurutulmuş melisa bitkisi atarak hazırlanır. Ortalama 10 dakika demlenmesi ardından, hemen içilebilir. Geri kalan melisa çayını buzdolabında 2 güne kadar muhafaza edebilirsiniz. Günlük olarak tüketilmesi tavsiye edilen melisa çayı ölçüsü; 1,5 ila 4 gram arasındadır. Yaklaşık olarak 1- 3 çay kaşığı arasında kurutulmuş melisaya eşittir.

    Melisa Çayı Nasıl Hazırlanır? Melisa Çayının Faydaları Zararları Nelerdir? Neye İyi Gelir? | 2

    Melisa Çayının Faydaları Nelerdir?

    Stresi azaltma etkisi bulunan melisa çayının faydaları, uyku bozukluklarının düzenlemesinde de etkilidir. Bitkinin yararları şu şekilde sıralanabilir;

    • Sakinleştirme ve rahatlatma özelliklerine sahiptir.
    • Uçuk tedavisinde ve yaraların iyileştirilmesinde etkilidir.
    • Mantar ve egzama benzeri cilt hastalıklarını tedavi etmekte etkilidir.
    • Anti bakteriyel olarak güçlü bir özelliğe sahiptir.
    • Alzheimer hastalarında yapılan bazı deneyler, melisa bitkisinin bilişsel işlevde gelişme sağladığını göstermektedir.
    • Uyku sorunlarını giderir.
    • Sinirleri yatıştırır, stresi giderir.
    • Mide rahatsızlıklarının iyileştirilmesinde etkilidir.
    • Sindirim sistemini düzenler, sindirim sorunlarını iyileştirir.
    • Gaz giderici özelliği vardır.
    • Ateş düşürücü yapısıyla, ter atılmasına yardımcı olur.
    Melisa Çayı Nasıl Hazırlanır? Melisa Çayının Faydaları Zararları Nelerdir? Neye İyi Gelir? | 3
    Melisa Çayı Zararları

    Melisa Çayının Zararları Nelerdir?

    Aşırı tüketimden kaçınarak Melisa çayının zararları, yan etkilerinden korunma sağlanabilir. Belirlenen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

    • Alerjisi olanlara önerilmez.
    • Hamile ve emziren kişilere önerilmez.
    • Düzenli ilaç kullan kişilere tavsiye edilmez.

    Kış Stresini Melisa Çayıyla Azaltın Tıklayın !

    Kekik Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları Zararları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tıklayın !

    Dut Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları Zararları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tıklayın !

    Moringa Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları Zararları Nelerdir? Tıklayın !

    Rezene Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydaları Zararları Nelerdir?

    Biberiye Çayı Nasıl Yapılır? Biberiye Çayının Faydaları Zararları Nelerdir? Tıklayın !

    Rooibos Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları Zararları Nelerdir? Tıklayın !

    Chia Çayı Nasıl Yapılır? Chia Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir? Tıklayın !

    Ayva Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları Zararları Nelerdir? Tıklayın !

    Altın Çilek Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları Zararları Neledir? Tıklayın !

  • Regl döneminde hangi çaylar içilmelidir ?

    Regl döneminde hangi çaylar içilmelidir ?

    Kusma, yorgunluk, sırt ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi ve diyare gibi semptomlar gibi hayatı olumsuz hale getiren semptomlarla kendini gösteren regle karşı sizin de yapabilecekleriniz var.

    ‘Primer dismenore’ adı verilen bu durumun bir rutine dönüşmesini beklemeyin, kendinize yardım edin! Regl döneminde yaşadıklarınız bir çikolata kistini de işaret ediyor olabilir, mutlaka bir uzmana başvurun.

    Ağrılarınızı azaltan ve regl döngüsüne yardımcı olan bitkileri de evinizden ayırmayın. Spazm çözücü Civanperçemi, mayıs papatyası ya da gül tomurcuğu Şişlik ve ağrılara karşı Zerdeçal veya söğüt kabuğu Yatıştırıcı ve dinlendirici Gül tomurcuğu veya mayıs papatyası Doğal östrojen Kırmızı yonca (Trifolium pratense) Karaciğer desteği Karahindiba Kanama kontrolü sağlar..

    Regl ağrıları, çoğunlukla adet öncesinde görülmesine karşın adet dönemi boyunca devam edebilir. Kadınların yaklaşık %75′i bu ağrılardan ve kramplardan şikayetçidir. Adet öncesi ve sırasında yaşanan östrojen hormonu dalgalanmaları mide kramplarının ve ağrıların esas nedenidir. Ağrıların şiddetlendiği durumlarda pek çok kadın ağrı kesicilere başvururken, ilaç kullanmak istemiyorsanız, orta ve hafif dereceli regl ağrılarını bazı bitkisel çaylarla hafifletebilirsiniz. Başta zencefil çayı olmak üzere yaban mersini papatya, ahududu yaprağı gibi çaylar regl kasılmalarını ve ağrılarını azaltmada yardımcı olabilir.

    Regl Ağrısına İyi Gelen Bitki Çayları

    Zencefil Çayı

    Etkili bir ağrı ve iltihap giderici olan zencefil menstürel kramplara bağlı ağrıları azaltmak için kullanılabilir. Aynı zamanda regl öncesi ve sırasında yaşanabilecek mide bulantısına da iyi gelir. Günde 2-3 bardak zencefil çayı içerek kasılmaları ve ağrıyı hafifletebilirsiniz. Zencefil çayı sayfamızda zencefil çayının nasıl hazırlanabileceği, sağlığa yararları ve olası yan etkileri hakkında geniş bilgiler yer alıyor.

    Hayıt Çayı

    Akdeniz ve Orta Asya’ya özgü olan hayıt ağacının, esansiyel yağ asitleri ve flavonoidler bakımından zengin yemişlerinden hazırlanan çay yüzyıllardır menstürel spazmların ve ağrıların tedavisinde kullanılmaktadır. “American Family Physician” adlı bilimsel derginin Eylül 2005 sayısında yayınlanan bilimsel bir araştırmaya göre, hayıt çayı adet döneminde göğüslerin hassaslaşmasını azaltıyor ve ağrılı krampları hafifletiyor. Maryland Tıp Fakültesi tarafından yayınlanan bir diğer araştırmaya göreyse, kahvaltıdan önce alınacak 20 mg’lık hayıt kapsüllerinin regle bağlı krampları belirgin oranda azalttığı belirtiliyor.

    Papatya Çayı

    Bulantı, kusma, hazımsızlık, şişkinlik ve iştahsızlık tedavisinde kullanılan papatya çayı aynı zamanda kasılmaları azaltıcı özelliğe sahiptir. Regl döneminde yaşanan kasılmalara karşı doğal bir antispazmodik olarak kullanılabilir. Çok ağrılı günlerinizde günde 3 bardak içebilirsiniz ancak papatya çayının aynı zamanda uyku getirdiğini unutmayın. Papatya çayının faydaları yazımızda çayın hazırlanışı, kullanıldığı rahatsızlıklar ve yan etkileri hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

    Nane Çayı

    Nane’nin sakinleştirici etkisi menstrüel krampların yanı sıra baş ağrısı, ishal ve şişkinlik tedavisi için kullanılabilir. Regl ağrılarının arttığı günlerde günde 3 bardağa kadar içebilirsiniz ancak reflüsü veya ülseri olanlara nane çayı önerilmemektedir. Nane’nin krampları azaltan etkisinde eczanelerde bulabileceğiniz nane kapsüllerini kullanarak da faydalanabilirsiniz. Nane çayı sayfasında nanenin sağlığa faydaları, çayının demlenmesi ve yan etkileri hakkında daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

    Diğer Çaylar

    Melisa Çayı: Melisa çayı hem adet ağrılarını hafifletir hem de adet ağrılarına eşlik eden şişliği azaltır.
    Yaban Mersini Çayı: Kasları rahatlatan ve kas spazmlarını önleyen yaban mersini kasılmaların neden olduğu ağrılar için tüketilebilir.
    Ahududu Yaprağı Çayı: Uterus’u rahatlatan ve krampları önleyen “ferulic asit” bakımından zengin olan ahududu yaprağı çayı regl döneminde kullanılabilir.
    Önlemler

    Diğer tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi bitki çayları da kontrollü ve bilinçli olarak tüketilmelidir. Bitkicaylarininfaydalari.com’da size çayların faydaları dışında referans kaynaklardan derlediğimiz yan etkileri hakkında da bilgiler vermeye çalışıyoruz. Ancak yan etkiler kişin sağlık koşullarına göre farklılıklar gösterebilir. Bu nedenle herhangi bir rahatsızlığınız varsa ya da düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız bitki çayı içmeye başlamadan önce doktorunuza danışınız. Bitki çayları nasıl kullanılmalıdır yazımızda bitkisel çayları alırken nelere dikkat edilmeli, bu çaylar nasıl hazırlanmalı ve diğer konularda uzmanlardan derlenmiş bazı bilgileri bulabilirsiniz.