Etiket: manuel terapi

  • Gerilim tipi baş ağrısı

    Gerilim tipi baş ağrısı

    Şehir yaşamı, stres vb nedenlerden oluşan gerilim tipi baş ağrısı tedavi edilebilir!

    Şehir yaşamının yüksek temposunda her geçen gün yaygınlığı artan gerilim tipi baş ağrıları, özellikle kadınlar arasında daha sık görülüyor.

    Ağrının sebebi belirlenmeli

    İnsanların %60–70’i hayatlarının herhangi bir döneminde baş ağrısı ile karşılaşmaktadır. Baş ağrıları tüm dünyada doktora başvuru nedenleri arasında birinci sırada yer alırken…

    Bazen teşhisinde güçlük çekilen hastalıkların belirtisi de olabilmektedir. Herhangi bir şikayetle doktora başvuran hastaların yaklaşık yarısında baş ağrısına rastlanmaktadır.

    Baş ağrıları bazen başlı başına bir hastalık olarak değerlendirildiği gibi, bazen de altta yatan bir rahatsızlığın işareti olarak ortaya çıkabilmektedir.

    Ağrı günlerce sürebiliyor

    Baş ağrılarının %80-90’i migren veya gerilim tipi baş ağrısıdır. Zonklayıcı olmayan ancak günlerce sürebilen gerilim tipi baş ağrılarında;

    Başlangıçta ensede olan ağrı, sıkışma hissi ile birlikte bütün başa yayılır.

    Ense ve sırta doğru kaslar sertleşir.

    Ağrının şiddeti akşamları daha da artar.

    Hastalarda depresif bir ruh hali ve yüz ifadesi görülür

    Bulantı, kusma, ışık, ses ve hareketle şikayetlerde artış olmamaktadır.

    Şiddetli, hafif ve orta derecede görülen gerilim tipi baş ağrılarında kişi migrendeki gibi sakin ve karanlık bir ortam aramak yerine , açık havaya çıkmak istemektedir.

    gerilim_tipi_basagrisi
    Gerilim tipi baş ağrısı

    Baş ağrınızdan 3-6 seansta kurtulabilirsiniz

    Gerilim tipi baş ağrısı nın ilaçla tedavisinde ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, stres ve anksiyete giderici ilaçlar kullanılmaktadır. Gerilim tipi baş ağrılarında medikal tedavinin yanı sıra uygulanan el yordamı ile fizik tedavi ve masaj oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Bunun yanında boyun kaynaklı baş ağrılarında da manuel terapi ile olumlu sonuçlara ulaşılmaktadır.

    Manuel terapi sırasında baş boyun bölgelerinde, ağrı şekli ve lokalizasyona göre ilgili noktalara ellerle belli açılarda ve değişik derecelerde basınç uygulanır. Bu şekilde bazı germe, döndürme manevraları yapılmaktadır. Gerilim tipi baş ağrılarındaki tedavi, hastalığın derecesine göre 3-6 seans sürebilmektedir. Bu tedavi yönteminin dünyada yaygınlığı giderek artmakta olup, örneğin İngiltere’ de doğal tedaviler arasında 1. sırada yer almaktadır.

    Kaynak: haberturk.com/saglik

  • Manuel Terapi Nasıl Yapılıyor?

    Manuel Terapi Nasıl Yapılıyor?

    Hipokrat’ın da kullandığı Antik Çağ’dan kalma Manuel Terapi ile ağrılarınızı azaltabilirsiniz. Doğal, ameliyatsız ve ilaçsız yöntemi Okan Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa anlattı.

    HAMİLELIKTE EN ÇOK DOKTORA GİTME NEDENİ NEDİR?
    Hamilelikte değişen hormon seviyeleri vücuttaki tüm sistemleri etkiliyor. Kas iskelet sistemi ise şikayetlerin ve belirtilerin en yoğun olarak görüldüğü sistem. Hamilelik döneminde gebelikle ilgili şikayetler arasında doktorlara en çok bel ve kalça çevresindeki ağrılar nedeniyle başvuruluyor. Birçok uzman tarafından “normal ve katlanılması gereken bir durum” olarak kabul edilen bu ağrılar gebelerin günlük hayatını olumsuz etkileyerek yaşam kalitelerini düşürüyor. Ağrıları normalleştiren bu travmatik süreçte artan vücut ağırlığı, omurganın taşıdığı yüklerin değişmesine ve aynı zamanda hormonların etkisi ile omurga ve çevresini saran bağlarda gevşemeye neden oluyor. Bu yüzden de bel ve kalça çevresindeki kuvvet dengesi bozuluyor.

    AĞRILAR NASIL BAŞLIYOR?
    Özellikle beş ile yedinci aylarda gebelerin büyük çoğunluğunda kalça ve bel ağrısı görülüyor. Karnın büyümesi ve hormonal değişimler bu durumu tetikliyor. Relaksin, östrojen ve progesteron hormonlarının salınımı artıyor. Relaksin eklem ve bağların gevşemesine neden oluyor. Östorojen ve progesteron da relaksinin etkisinin artmasına yol açıyor. Omurların içerisinde bağlar da gevşediği için kuvvet dengesi bozuluyor. Bu durum ağrıyı tetikliyor. Bel, kalça, boyun, sırt ve ellerde hissedilen ağrılar gebelerin kaderi değil. Ne yazık ki gebelerde manuel terapinin uygulandığını bilen uzman sayısı oldukça az. Gebeler, sanılanın aksine doğum sonuna kadar kalça ve bel ağrısını çekmek zorunda değil.

    MANUEL TERAPİ NASIL YAPILIYOR?
    Örneğin hasta bize bel ağrısı şikayetiyle geldi. Önce hikayesini dinliyoruz. Bel ağrısının sebebi ne? Bir travması var mı? Bel kilitlenmesi mi oluyor veya ağrılara kulak asmamış mı? Verilen cevaplara ve muayeneye göre sinir sistemi mi kas sistemi mi ya da mekanik bir problem mi olduğunu tespit ediyoruz. Manuel terapistin dokuya dokununca normal dokuyla patolojik dokuyu hemen anlaması gerek. MR yardımıyla problemi netleştirince de soruna uygun metodu seçip tedaviye başlıyoruz.

    MANUEL TERAPİNİN RİSKİ VAR MI?
    Hamileler için bu tarz ağrıların çözümlerinden biri de manuel terapi. Çünkü hamilelikte ilaç kullanılamıyor, klasik fizik tedavi cihazlarının da yan etkileri mevcut. Zarar verme ihtimali var ve tavsiye edilmiyor. Ayrıca hamileleri pozisyonlamak da oldukça zor. Çünkü yüzüstü yatamıyorlar. Dolayısıyla yan yatış pozisyonunda ya da ayakta çalışmak gerekiyor. Manuel terapinin bilinen bir riski yok. Dokuya birebir müdahalede bulunuyorsunuz. Anneye ya da çocuğa herhangi bir zararı olmuyor. Kişiye özel ve rahatsız etmeden çalışılabiliyor. İlk seanstan itibaren sonuç almaya başlıyorsunuz. Ortalama 4-5 seansta sorunun çözülmesi planlanıyor. Ağrı oluşmasının altında yatan neden hormonal değişiklikler ve bebeğe bağlı problemler olduğu için ilaç kullanmasına gerek duyulmadan huzurlu bir hamilelik geçirmesi sağlanıyor.

    UYGULAMA SIRASINDA HASTA AĞRI HİSSEDIYOR MU?
    Hasta ağrı hissetmiyor. Seans bitiminde genelde büyük bir rahatlama ve gevşeme hissi oluyor hastalarımızda. Manuel terapi, Türkiye’de uzmanlar tarafından etkinliği çok fazla bilinmediği için son çare olarak kullanılıyor.

    HAMİLE KALMADAN ÖNCE ÖNLEM ALINABILIR Mİ?
    Hamilelik öncesi annenin diş tedavisi yapılıyor, kan değerleri ölçülüyor ama kas ve iskelet sistemine bakılmıyor. Hamilelik öncesi ilk olarak, bel-kalça değerlendirmesinin yapılarak genel olarak anatomik yapı haritasının çıkarılması gerekiyor. Bel ve karın kasları ile dizin kontrol edilmesi önemli. Düzenli kontrol şart. Çocuk doğduktan sonra da kol kasları güçlü olmalı. Anne çocuğu sürekli emzirmek ve taşımak zorunda olduğu için kollara yük biniyor. Annenin hamilelik öncesi kollarını kuvvetlendirmesi gerekiyor. Hamilelik düşünülmeye başlandığı andan itibaren ve hamilelik sürecinde kasların kuvvetinin artırılması ile hamilelik boyunca pilates yapılması annenin daha rahat doğum yapmasını sağlıyor.

    Manuel Terapi nedir?
    İsminden de anlaşıldığı gibi elle yapılan tedavilerin hepsine manuel terapi deniyor. Manuel terapi içinde yüzlerce farklı teknik bulunuyor. Uygulayacağımız teknikleri ilk muayenenin ardından belirliyoruz. Genellikle kas, deri altı dokusu, bağ dokusu üzerine çalışma yapılıyor. Eğer kasta yaralanma varsa o bölgedeki dolaşım düzenlenerek iyileşmenin hızlanması sağlanıyor. Yapılan uygulamalar aynı zamanda kasın esnekliğinin de artmasını sağlıyor. Yaralanma eklemde ise eklem ve onu tutan bağların üzerine uygulanan tekniklerle eklemin pozisyonunu düzenlemeye çalışıyoruz.

    ÖNCE MUAYENE!
    Hasta, muayene için geldiğinde öncelikle omurganın duruşuna bakıyoruz. Omurgada beklemediğimiz bir eğrilik var mı değerlendiriyoruz. Sonra kasların gergin bantlarına bakıyoruz. Bel ağrısı olan hastaları, kalça seviyeleri eşit mi, yere eşit ve dengeli basıyor mu, boynunun duruşu uygun mu diye inceliyoruz. Sonra yan yatırıyoruz. Kalça kaslarının yapıştığı yerleri ve kas gövdelerine tek tek dokunarak normal formunda olup olmadığına bakıyoruz. Deri dokusu gergin mi değerlendiriyoruz. Eklemde sapmalar var mı? Eklem olması gereken yerde mi? Yaralanma ya da aşırı yüklenme var mı? Bağların uzunlukları normal mi? Mekanik bir problemden dolayı kısalmış mı? Hareketliliği azalmış mı diye bakıyoruz. Tüm değerlendirmelerin ardından özel testlere bakarak, net sonucu ortaya koyuyor ve doğru teşhisin ardından tedaviye başlıyoruz.

  • Manuel Fizyoterapi

    Manuel Fizyoterapi

    Manuel Fizyoterapi Nedir ? Manipulatif tedavilerden bir yada birkaç tanesini bilen ve uygulayabilen fizyoterapisttir. Ülkemizde bu yöntemleri uygularken fizyoterapistin yanında ilgili uzman hekim bulunmalıdır.

    Yurtdışında birçok farklı uygulama ve kanunlar mevcuttur.
    Tedavi programı çizilen hastaya fizyoterapiyi uygulayabilen fizik tedavi hekimi yada fizyoterapist olamalidır. Bu konuda eğitim almamış olan kırık çıkıkçılardan, fizyoterapi teknikerlerinden ve hemşire arkadaşlardan hzimet almayın.
    Elektirikli aletlerle yapılan uygulamalara elektroterapi denir ve fizyoterapinin çok ufak bir bölümüdür. Tedavinin aslını oluşturmaz, parçasıdır. O yüzden sadece sıcak ajanları ve elektriksel cihazlarla alınan tedaviler sonuç vermemektedir.Fizik tedavi adı üzerine anlaşıldığı gibi , fiziğe uygulanan fiziksel müdahalelerle yapılan tedavi yöntemi olmalıdır.


    Manuel Terapi (MANUEL FİZİK TEDAVİ)  MUCİZE BİR TEDAVİ MİDİR?

    Elle yapılan tedavi anlamına gelir. Eklemlerde, omurgada, konnektif dokuda ve kaslardaki kısıtlılıkları, ağrıyı ve fonksiyon kaybını tedavi etmek için el ile vücuda uygulanan mobilizasyon/ manüplasyon(eklemler), yumuşak doku vb. tekniklerinin tamamıdır.

    Mobilizasyon: Eklemlerdeki fizyolojik veya yardımcı hareketleri kullanarak, kontrollü, osilatör veya sabitlenmiş bir kuvvetle mobiliteyi arttırarak ağrı azaltmak için kullanılan bir yöntemdir. Hasta hareketi durdurabilir.Ör: Mulligan Konsepti

    Manüplasyon: Anestezi altında yapılabildirği gibi bir ekleme yüksek hızda kısa amplütütlü uygulanan ve de eklemin anatomik hareket sınırının ötesine geçmeyen yöntemdir. Hasta harekete engel olamaz. Genellikle ‘’klik ‘’ sesi alınır.

    Yumuşak doku teknikleri: Yumuşak dokuya elle uygulanan değişik masaj teknikleridir. Derin Stroking Masajı, Friksiyon Masajı, Skar Doku Mobilizasyonu Vb.

    “Manus” el, “terapi” tedavi demektir. Manuel Terapi, kişide var olan problemlerin sebeplerini bulmak ve ortadan kaldırmak için uygulanan ilaçsız, sadece elle yapılan bazı özel manevra ve tekniklerin tamamıdır.

    Manuel tedavi sıklıkla omurga rahatsızlıklarında kullanılmakla beraber, diğer eklemlerde de uygun endikasyonlarda kullanılmaktadır.

    Manuel Terapi hareket kısıtlılıkları, eklem donmaları (kontraktürler vb.) gibi daha çok kemik ve eklemlerden kaynaklanan sorunlarda olduğu kadar, kas kısalmaları ve kasılmalarından kaynaklanan hareket yetersizliği ve hipomobilite durumlarında da hareketleri normale döndürmek için alternatifi olmayan bir tedavi yöntemidir.

    Dünyada özellikle manuel terapi alanında birçok akademi ve  enstitü kurulmuştur. Ancak ülkemizde manuel ve hala fizik tedavide elektroterapi ( hotpack, ultrason, tens, bazen enterferansiyel akım, cihazla traksiyon…) uygulanmaktadır

    Hipokrat döneminden başlayarak, günümüze kadar gelişerek varlığını sürdüren bu terapi yöntemleri, Dünya Sağlık Örgütü tarafından bilimsel bir tedavi olarak kabul edilmektedir. Gelişmiş ülkelerde insan vücudundaki ağrı ve fonksiyon bozukluklarının tedavisinde yüzyıldan fazla bir süredir uygulanan manuel fizyoterapi,  ülkemizde son yıllarda çok az uzman tarafından uygulanmaktadır.

    Manuel Fizyoterapi hangi durumlarda faydalı olur?

    Manuel terapinin klasik fizik tedaviden farkı; semptomlara yönelik değil, iyileşme ve doku tamirine yönelik, geri dönüşümsüz, mükemmel ya da çok iyi sonuçlara ulaşılmasıdır.

    Manuel terapi omurgada lomber ve servikal disk hernileri, mekanik bel ağrıları, faset sendromlarında uygulanmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.

    Omurga problemleri dışında; yumuşak doku yaralanmaları, ortopedik sorunlar, cerrahi öncesi ve sonrası rehabilitasyon, spor sakatlıkları, romatizmal hastalıklar, kireçlenme ve eklem ağrılarının tedavisinde de oldukça etkili bir tedavidir.

    Cerrahi müdahaleyi gerektiren bazı disk kayması durumlarında da vakanın ağırlığına bağlı olarak alternatif bir tedavi olarak iyileşmeyi sağlayabilmektedir.

    Manuel terapide, kas ve/veya eklemlerin sıkıştırdığı sinirlerin serbest kalmaları sağlanabildiğinden, segmentlere bağlı olarak, migren, baş ağrısı, astım, hazımsızlık, artrit ve bazı duygusal bozukluklar dahi tedavi edilebilmektedir

    Manuel Terapi Kimler Tarafından Uygulanmalıdır?

    Manuel terapinin etkin ve güvenli uygulanması için,  hastanın lokomotor sisteminin anatomik, biyomekanik ve nörofizyolojik  olarak detaylı değerlendirilmesi gerekir.

    Bu sebeple manuel terapi tedavi sırasında kullanılan teknikleri, endikasyonları ve kontrendikasyonları belirleyebilen ve uygun tekniği seçebilen özel eğitimli  fizyoterapistler veya hekimler tarafından uygulanmalıdır,  aksi halde ciddi komplikasyonlar görülebilir.