Etiket: Küf

  • Antibakteriyel boya ne işe yarar ?

    Antibakteriyel boya ne işe yarar ?

    Antibakteriyel boya mantar ve virüs oluşumunun önlenmesi amacıyla kullanılır. Küflü yüzeylere direkt uygulama yapılmaz. Önce yüzeyleri çamaşır suyu katkılı su (1 birim çamaşır suyu 3 birim su) ile temizlemek, kuruduktan sonra astar ve boya uygulaması yapmak gerekir. Boya seçiminde antibakteriyel özellikli ve küf mantar oluşumunu geciktiren özellikte bir boya tercih edilmelidir. Elegans Antiaging veya Elegans Extra yüzeylere uygulanabilir.

    Küflü yüzeylere uygulanacak boyalar : Küflü yüzeylere direkt uygulama yapılmaz. Önce yüzeyleri çamaşır suyu katkılı su (1 birim çamaşır suyu 3 birim su) ile temizlemek, kuruduktan sonra astar ve boya uygulaması yapmak gerekir. Boya seçiminde antibakteriyel özellikli ve küf mantar oluşumunu geciktiren özellikte bir boya tercih edilmelidir. Polisan Elegans Antiaging veya Elegans Extra yüzeylere uygulanabilir. Dyo için içten rutubet oluşuyorsa Dyoterm , dıştan rutubet oluşuyorsa Dyoplast kullanılabilir. Filli boya’nın yüzeye capotax temizleyici solisyon ve üzerine Indeko Home veya İndeko W kullanılabilir. Marshall hijyen ipek mat kullanılabilir.

    Antibakteriyel boya
    Antibakteriyel boya

    Elegans Anti Aging Yarımat

    Su bazlı, maksimum silinebilir, kir ve lekeleri bloke ederek yüzeylere işlemesini önleyen antimikrobiyel, küf ve mantar önleyici, esnek yapıda yarı mat iç cephe boyasıdır. Geliştirilmiş silinme özelliğine sahip, kir ve lekeleri bloke ederek yüzeye işlemesini engelleyen, kokusuz ve esnek yapıda, ipeksi mat dokuda, bir iç cephe boyasıdır. Antibakteriyel özelliğini, küf ve mantar önleyici özelliğiyle birleştiren Elegans Anti Aging çok sağlıklı bir boyadır. Bu özellikleri sayesinde diğer boyalara göre uygulandığı yüzeylerde boya filmini çok daha dayanıklı hale getirir ve yıllarca genç kalmasını sağlar. Bünyesindeki silikon ve özel reçinesinin su itme ve buhar geçirgenliğini artırıcı özelliği boyanın silinebilirliğini artırdığı gibi, özellikle rutubetli ortamlarda kabarmasını ve dökülmesini önler. Boyanın elastik özelliği kılcal çatlaklı yüzeylere macun kullanmadan sürülebilmesini sağlamaktadır. Antibakteriyel özelliği sayesinde uygulandığı yüzeylerde insan vücuduna zararlı mikroplara karşı dirençlidir, bu nedenle hijyenin önemli olduğu hastane, kreş, okul ve gıda üretilen tesislerde güvenle kullanılabilir. Uygulandığı yüzeyde mantar ve küf oluşumunu önleyen yapıdadır. Düşük VOC özelliğinden dolayı çevre dostudur. Özellikle banyo ve mutfak gibi hijyenin çok önemli olduğu yerlerde kullanılması tavsiye edilir.

    Marshall Antimikrobiyal Hijyen Boya içinde bulundurduğu Gümüş İyonu sayesinde duvarlarınızdaki küf ve mantarların oluşumunu engellemektedir.

    Marshall Antimikrobiyal Hijyen Boya sağlık açısından önemli olan kurumlarda kreşler, okullar, hastaneler, ilaç fabrikaları ve gıda üretim tesislerinde güvenle kullanılabilir.  Marshall Antimikrobiyal Hijyen Boya  da defalarca silme durumunda zamanla duvar renginiz değişime uğramaz. Kolay silinebilir özelliği bulunan, kokusuz ve su bazlıdır.

    Marshall Antimikrobiyal Hijyen Boya da tercih edilen renk seçenekleri ise  Mum Işığı, Islak Kum, Nil Kıyısı, Bebek Pempe ve çiğ damlası’dır.

    Kaç yılda bir boya yapmak uygun olur ? Bir mekanın kaç yılda bir boyanması uygun olur sorusunun cevabını vermek zordur. Çünkü öyle ev vardır çok hor kullanılmıştır  bir sene sonra tekrar boya gerekebilir. Fakat öyle ev vardır ki , ev rutubetsizdir , temizdir , duvarlar sürekli silinmiş , boya yapılırken usta eller tarafından yapılmış ve kaliteli boya kullanılmıştır. Bu durumda 7-8 sene sonra bile boyansa uygun olabilir.

    Rutubet Nasıl Önlenir, Rutubetin Olmaması İçin Yapılması Gerekenler

    • Evin içerisinde, özellikle kış aylarda çamaşır kurutmayın. Evin içerisinde kurutulan çamaşır, ortamın su buharını daha çok arttıracaktır.
    • Evinizde gereğinden fazla bitki bulundurmayın. Bitkiler nefes aldıkça ortamın nemi yükselir.
    • Evinizi sık sık havalandırmayı ihmal etmeyin.
    • Nem alıcı cihazlar edinebilirsiniz ancak kişisel tecrübem olmadığı için “tavsiye ediyorum” diyemem.
    • Evinizin boyası yapılırken anti-küf boyaları tercih edin.
    • Evinizin ısıtma tesisatını gözden geçirin.
    • Binanın duvarlarına yalıtım yapın / yaptırın.
    • Eşyaları (dolap, koltuk, vitrin vs…) duvara yapıştırmayın. Vitrin gibi eşyaları sabitlemeniz gerektiği için bir şey diyemeyiz ancak koltuk, kanepe tarzı mobilyaları duvara yapıştırmayın.

    Rutubet önleyici boya için Tıklayın !

    Evde Rutubet Oluşumunu Engellemenin Yolları Tıklayın !

    Odalarınızı Doğru Renklere Boyayın Tıklayın !

    Ev Dekorasyonunda Renk Uyumu Fikirleri Tıklayın !

  • Evimdeki rutubetten nasıl kurtulabilirim?

    Evimdeki rutubetten nasıl kurtulabilirim?

    Rutubet oluşumunun iki nedeni vardır, negatif su basıncı ve pozitif su basıncıdır.

    Pozitif su basıncı nedir? Ortamdan kaynaklanan rutubet sorununun kaynağına pozitif su basıncı denir. Mutfak, banyo, yemekhane gibi su buharının yoğun olduğu ortamlarda bu sorun ortaya çıkar. Yoğunlaşarak tekrar su haline dönen su buharı, duvarları nemli hale getirir ve belli bir zaman sonra yüzeyde küf ve bakteri oluşur, kararmalar, boyada kabarmalar ve dökülmeler görülebilir.

    Negatif su basıncı nedir?

    Topraktan, çatıdan veya çevreden gelen su girişine karşı yeterli izolasyon yapılmaması durumunda oluşan ters yönde basınçtır. Yüzeylerde sıva –duvar içinde oluşan nem belli bir süre sonra boyada kabarma, dökülme ve küf –bakteri oluşumuna neden olur.

    Su bazlı ve solvent bazlı boya arasındaki fark nedir?

    Su ile inceltilen boyalar su bazlı, solvent ile inceltilen boyalar ise solvent bazlı boyalardır. Su bazlı boyalar daha hızlı kurur ve kokusuzdur. Nefes alma özelliği (buhar geçirgenliği) daha yüksektir.

    Astar kat uygulaması neden yapılır?

    Astar, bozuk ve eski yüzeylerle, yeni sıva ve alçılı yüzeylere mutlaka uygulanmalıdır. Bu uygulama, yüzeyin sağlamlaşmasını ve üzerine gelecek sonkat boya filminin daha iyi yapışmasını sağlar. Sonkat boya sarfiyatını azaltır.

    Rutubeti önlemek için yapmanız gerekenler

    – Rutübet yayılan kısımlarda boyalar dökülmeye başlamış ise ilk olarak bu bölgeleri bir eşya yardımı ile kazıyıp temizlemeniz gerekir. Daha sonrasında duvara 1.5 cm kadar kalınlıkta bir strafor yapıştırma harcını uygulayın

    – Duvaran yapıştırılan straforun üstünü kaplamak için mala kullanarak sıva harcını sürün

    – Sıva harcını duvara iyice sürdüyseniz straforu duvardan kaymaması için mala ile sıva filesi yapıştırmak gerekir.

    – Son kat yapılan sıva harcı iyice kuruyunca sıva esnasında oluşan hata ve fazlalıkları zımpara ile düzeltin sonra emiciliği az seviyeye indirmek için astar sürmeniz tavsiye olur.

    – Astar işlemide bittikten sonra rulo fırça yardımı ile duvar ya da tavanı boyayınız. Boya kuruduktan sonra ikinci kez üzerinden geçin.

    Bu sayede rutübeti önleminiz mümkündür.

  • Evinizdeki kötü kokuları yok edin..

    Evinizdeki kötü kokuları yok edin..

    Tüm zararlı kokuların kaynağı dışarıda mı sanıyorsun? Bu doğru değil.

    Kapalı alanlardaki kirli hava her gün ciğerlerimizin birçok şeyi süzmesine neden oluyor. Çevre Mühendisi Ted Myatt, mum, printer hatta ayakkabı gibi objelerin odanda bir takım zararlı atıkların birikmesine neden olduğunu söylüyor. Aşağıdaki adımları takip ederek solunum sisteminin yükünü azaltabilirsin.

    Kirleten: Mum

    Samimi bir ambiyans yarattığı doğru ancak parafin maddesinden yapılmış bir tane mum yaktığın zaman sağlığına zarar vermiş olursun. South Carolina State Üniversitesi’nden araştırmacılar parafin mumlarının karaciğerde hasara, bir takım nörolojik sorunlara ve lösemiye neden olduğunu bulmuş. My House Is Killing Me: The Home Guide for Families with Allergies and Asthme kitabının yazarı ve evdeki hava temizliği konusunda uzman Jeffrey May, ortaya çıkan siyah isin, zaman içinde akciğer ve kalbe zarar verdiğini belirtiyor.

    Çözüm: Aydınlanmak için daha temiz olan elektrikli ışıkları veya yüzde 100 soyadan yapılmış mumları kullanabilirsin. Bunlar hem daha uzun süre dayanır hem de daha az is çıkarır. Eğer illa ki parafinli olanlardan kullanacaksan çok sık kullanmamaya ve hava akımının çok olmadığı bir alanda yakmaya özen göster. Ayrıca çok ağır kokulu kavanoz şekilli olanlardan da alma, bunlar daha fazla is çıkmasına neden olur.

    Kirleten: Printer

    Bir printerdan sadece raporlar değil, mürekkep, toner ve ozon gibi ciğerlere zarar veren mikro partiküller de çıkar. Son zamanlarda yapılmış olan bir çalışmaya göre, printerların yaklaşık üçte biri etrafa yüksek oranda zararlı maddenin salınmasına neden oluyor. Bu da trafik yüzünden tıkanmış bir sokakta havada gezinen zararlı partiküllerle eşit miktardadır.

    Çözüm: Printerını iyi havalanan bir yere yerleştir ve işin uzunsa en az üç metre uzağında durmaya çalış. Ayrıca mümkün olduğunca siyah-beyaz baskı almaya çalış çünkü renkli mürekkep daha zararlı döküntüler ortaya çıkarır.

    Kirleten: Toz

    Süpürgelikte ve yatak altında biriken o gri şeyler polen ve milyarlarca ölü hücreyle dolu. Bunlar toz akarları ve diğer böceklerin en çok tercih ettiği besin kaynağı olmasının yanı sıra küfün üremesi için de çok elverişli bir ortam demektir. Dolayısıyla baş ağrısı ve alerjiye yatkın olan kadınlara sıkıntı verebilir.

    Çözüm: Yüksek güçte çalışan bir elektrik süpürgesiyle haftada bir kez etrafı temizle. Ayrıca tüm yüzeyleri temiz ve nemli bir bezle sil. (Unutma ki, sprey şeklinde olan temizleyicilerde akciğerlere zarar veren kimyasallar bulunur.) İki haftada bir yatak çarşafını, yastık ve yorganını değiştir. Yüksek ısılı kurutucu kullanırsan tüm akarları öldürebilirsin.

    Kirleten: Ayakkabı altları

    Ayakkabılarınla dışarıda gezip geldiğinde eve tehlikeli pislikler taşımış olursun. Kaldırım ve yeşil alanlar toz, gübre ve hayvan atığı gibi şeylerle doludur ve hepsi ayakkabının tabanına yapışır. Ancak Environmental Protection Agency’e göre eve kadar bizi izleyen zirai ilaçların yüzde 80’ine kapalı alanlarda maruz kalıyoruz.

    Çözüm: Ayakkabılarının altını paspasa silerek yapışmış olan birikintilerden kurtul. İçeri girdikten sonra ayakkabılarını kapının önündeki kumaş paspasa bırakabilirsin.

    Kirleten: Mobilyalar

    Sunta ya da fiber levha gibi akşap eşyalar, yapıştırıcı veya reçine ile birbirine tutturulur. Bunlar ucuzdur ancak koruyucu bir madde olan ve kanser yapıcı etkisi bulunan formaldehitin yayılmasına neden olur. Ayrıca ciltte kızarıklık, baş dönmesi ya da astım krizlerine neden olabiliyor.

    Çözüm: May, “Basit bir vantilatör odanın havasını birkaç dakikada değiştirir” diyor. Ya da masif ahşap kullanabilirsin. Evde en çok tercih edeceğin yerler özellikle mutfak ve banyo eşyaları olmalıdır. Eğer preslenmiş bir madde kullanacaksan en az kire neden olan kontrplağı deneyebilirsin.

    Kirleten: Küf

    İster inan ister inanma ama küfün de faydası var. Kapalı alanlar konusunda uzman Connie Morbach, açık havanın organik maddelerin ayrışmasına yardımcı olduğunu söylüyor. Ancak küf, kapalı ortamdaki nemle birleştiğinde kontrol dışına çıkar. Fazla mantar oluşumu da gözlerde kaşınma ya da nefes darlığına neden olur ve bağışıklık sistemini zayıflatır.

    Çözüm: Kapalı ortamlardaki havanın yüzde 30 ile 50 oranında nem taşıması sorun yaratmaz. Odandaki nem miktarını öğrenmek için bir nem ölçer alabilirsin. Sporlar karanlık ve nemli köşeleri sever. Haftada bir buzdolabı, lavabo ve tuvaletin etrafını hafif bir bulaşık deterjanı ya da seyreltilmiş hidrojen peroksitle temizle. İyice kuruladığından emin ol, çünkü küf 48 saat içinde yeniden filizlenebilir.

    İlgili Konular ;
    Evdeki kötü kokular
    Banyodan gelen kötü koku