Etiket: kilo almama

  • Kilo vermek için hızlı çözümler

    Kilo vermek için hızlı çözümler

    Fazla kilolarınızdan bu zamana kadar kurtulamadıysanız, yazı formda geçirmek için hala bir şansınız var. Bahaneleri bir kenara bırakıp yanlış yeme davranışlarınızı ve alışkanlıklarınızı hemen değiştirebilirsiniz.

    “Yazın gelmesi ile birlikte hepimiz metabolizmalarımızı hızlandırma derdine düştük. Diyet listelerini ortaya çıkarttık ve filmi yine geri sarmaya karar verdik” diyor Acıbadem Maslak Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Aslı İçingür Güler ve soruyor: “Daha ne kadar kilo alıp vermeye devam edeceksiniz?” Doğru ve verimli bir zayıflama programı için gerekli malzemelerin; doğru bir hedef koymak, sağlam psikoloji ve motivasyon ile kullanılacak yöntemin doğru seçilmesi olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Güler, “Elinizdeki malzemeleri hazırladıktan sonra ortaya güzel ve lezzetli bir mönü çıkarabilirsiniz. Ancak önce diyet uygularken sık düşülen hatalara göz atmak gerekiyor” diyor. Peki nerede hata yapıyoruz? Şimdi hatalarımızla yüzleşme vakti!

    Uykusuzluk

    Sidney’de düzenlenen ve konusu uyku olan bir sağlık konferansında konuşan diyet uzmanları, uyku süresi ile obez olma riski arasında güçlü bir bağlantı olduğunu belirtiyor. Konferansta konuşan bilim adamları, gecede dört saatten az uyuyanların yedi ile dokuz saat uyuyanlara göre daha yüksek bir risk altında olduğunu kaydetti. Konferansta beş saat uyuyanların obez olma riski yüzde 50 iken, altı saat uyuyanların riskinin yüzde 23 oranında olduğu bildirildi. Uzman Diyetisyen Güler, uyanıkken yemek yemenin daha çok düşünüldüğünü ve atıştırma riskinin daha fazla olduğunu belirterek şunları söylüyor: “Yani günlük yedi saat uyku uyumak iştahı dengelemek açısından da oldukça önemli. Uyku, iştahı bastıran ve vücut yeterli besini aldığında beyni etkilediği düşünülen kan proteini leptinin oranını düşürüyor. Bu da uyku sırasında ‘yemek ye’ sinyalinin zayıfladığını gösteriyor.”

    Kilo koruma programına katılmamak

    Kilo problemi yaşayan birçok insan çeşitli diyet programlarıyla hedefledikleri kiloyu verdikten sonra defteri kapatıp eski yaşam şekillerine geri dönüyor. Ancak bu oldukça yanlış bir yaklaşım… Asıl maraton sonradan başlıyor. Başarılı bir program için kilo verildikten sonra 6-12 ay boyunca verilen kiloyu koruma programıyla sabitlemek gerekiyor. Bunun için hastaya diyet dinamikleri anlatılarak besin değişimleri eğitimi verilmesi gerekiyor. Koruma yapılmayan hiçbir diyet başarılı sayılmıyor çünkü verilen kiloların aynı hızla geri alınması kaçınılmaz oluyor.

    Kusursuz olmaya çalışmak

    Uzman Diyetisyen Aslı İçingür Güler, “Diyet yaparken hiçbir koşulda kusursuz olmaya çalışmayın” diyor ve ekliyor: “Çünkü bunu yapmaya çalışırken motivasyonunuzu kaybedip diyetten uzaklaşma olasılığınız oldukça yüksek… Eğer listenizde olmayan kalorili bir şey yediyseniz ertesi gün bir ara öğünü eksilterek bunu dengeleyebilirsiniz. Her zaman bir B planınız olmalı. Bu konuda en önemli nokta sağlıklı yaşamayı hayat tarzı haline getirebilmeniz. Yaşamda elbet doğum günleri, partiler, açılışlar, yıldönümleri gibi özel ve yemeyi gerektiren günler olabiliyor; bu ne zayıflamanıza bir engel oluşturur ne de kilo almanızı sağlar, yalnızca dengelemek şart.”

    Uzman Diyetisyen Aslı İçingür Güler, kısa sürede dünya kadar kilo kaybı vadeden diyetleri “sihirli” olarak nitelendiriyor ve şunları söylüyor: “Greyfurtlu, maydanoz sulu, yoğurtlu, sadece proteinli veya sıvı diyetler bu gruba giriyor. Siz de gördüğünüz her diyeti uygulayanlardan mısınız? O zaman bundan hemen vazgeçin. Bu diyetlerde hızla kaybedeceğiniz kilo; su ve kastan gidiyor. Zayıflama programlarında yağ dokularının azalması hedeflenmeli. Yağlardan veremediğiniz her kilo bedeninize geri dönmeye mahkum. Kısa vadeli mutluluklar yaşamamak için sağlık konusunda maceraperest olmayın. Bu kiloları bir haftada almadığınızı düşünerek hedef kilonuzu zamana yayarak vermenizi öneriyorum.”

    Hızlı sonuç veren büyük girişimler

    Hatalarımızın birkaçına değindikten sonra, şimdi sıra önümüzdeki kısa zamanda kilo kaybı için uygulayabileceğimiz büyük girişimleri öğrenmeye geldi. Uzman Diyetisyen Aslı İçingür Güler, kısa sürede yapılacak büyük girişimler için öneriler sunuyor.

    1. Daha fazla fiziksel aktivite yapın

    Kilo vermenin basit bir matematiği var; aldığımızdan daha fazla enerji harcamak. Şu an sizin iki sorununuz olabilir; ya çok fazla enerji alıp bunu yakamıyorsunuz ve kilo artışı yaşıyorsunuz. Ya da aldığınız ve harcadığınız enerji eşit; ne kilo alıyorsunuz ne de kilo veriyorsunuz. Tabii bunun dışında hastalık durumlarında daha farklı mekanizmalar da devreye girmiş olabiliyor. Ancak normal şartlarda kısa sürede yaza sıkı ve daha zayıf bir şekilde girmek istiyorsanız spor yapmak için herhangi bir sağlık sorununuz yoksa haftada beş gün spor yapmanız öneriliyor. En fazla yağ yakımı için kardiyo en ideal spor ve bunun püf noktaları için mutlaka bir spor eğitmeninden danışmanlık almanız gerekiyor.

    2. Nişasta ve tuzu azaltın

    Bunlar vücutta su tutulmasına neden olabilen önemli ikili… Bildiğiniz gibi zayıflama programlarında en büyük şikayetlerden birisi de “Vücudumda ödem var kilo veremiyorum” oluyor. İşte bundan dolayı yemeklerinize ekstradan tuz ilave etmekten kaçının. Aynı zamanda karbonhidratları bir miktar azaltın çünkü aşırı karbonhidratlı beslenmek vücutta su tutulmasını artırıyor. Şişkinlik ve ödem problemi yaşamamak için işlenmiş gıdalardan, nişastalı gıdalardan ve tuzdan uzak durmak gerekiyor.

    3. Beslenme günlüğü tutun

    Birçoğumuz günlük koşturmada yediklerimizin miktarını kontrol edemeyebiliyoruz. Aslında farkında olmadan fazladan aldığımız küçük kaloriler bir süre sonra bizlere fazla kilo olarak geri dönmeye başlıyor. Yediklerimizi yazmaya başladığımızda fazla kalori kaçaklarının da önüne geçebiliyoruz. Farkındalığımızın artması için günde iki dakikamızı bu günlük için ayırmak oldukça önemli.

    4. Tabağınızı gözden geçirin

    Mönüde yapacağınız küçük değişiklikler size daha az kalori olarak geri dönüyor. Tabağınızdaki yiyecekte aramanız gereken en temel özellikler; besleyici olması, doyurucu olması ve vücuda kalori yükü getirmemesi olmalı.

    5. Tabağınızdakileri yavaş çiğneyin

    Uzun süreli açlık durumundan sonra yemeğe oturduğunuzda kontrolsüz şekilde yemek yiyebiliyorsunuz. Beyne tokluk sinyalinin 15 dakikada ulaştığı düşünüldüğünde hızlı yemek yemenin fazla kalori alımına da katkısı olduğu söylenebilir. İleride reflü, gastrit gibi mide sorunları yaşamamak hem de beynin vücuda gönderdiği sinyalleri duyabilmek için lokmaları iyi çiğneyerek yemek yiyin.

    6. Tok tutan yiyecekleri tercih edin

    Neleri mi? Yağlı tohumları bu listenin en başına koyabilirsiniz. Kulağa kalorili gibi gelebilir ancak vücudun tokluk merkezini uyarıp sizi uzun süre yemek masasından uzak tutabilirler. Örneğin; ceviz, fındık, badem ve yer fıstığı bunların en değerlileri… Bu besinler hem dışarıdan alamadığımız esansiyel yağlar içeriyor (Omega 3, Omega 6 gibi) hem de bizi uzun süre tok tutuyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus var; günlük olarak yemeklerden önce yenilecek 10 adet fındık veya iki adet ceviz veya 10 adet badem yeterli, fazlası kalori artışına neden oluyor. Listemizin bir diğer değerli besini ise sebzeler. Yemeklerde bol miktarda özellikle koyu yeşil yapraklı sebze tüketmeniz daha çabuk doygunluk sağlayarak kabızlık sorunu yaşamamanıza neden oluyor.

    7. Yiyecek alışverişine aç karnına çıkmayın

    Yemek yemeden alışverişe çıkmak her gördüğünüze saldırmanıza neden olabiliyor. Saldırdıklarınız içinde de genellikle bol kalorili ve karbonhidrat içeriği yüksek olan abur cubur yiyecekler yer alıyor. Daha sağlıklı bir yiyecek alışverişi için mutlaka tok olmaya dikkat edin. Yaza keyifli, formda ve sağlıklı girmek için bu önerilerden birkaçını bile hayatınıza entegre etmeniz, yaşam kalitenizde büyük bir değişim göstererek daha bilinçli beslenmenizi sağlayacak. Bu kısa zamanda tüm fazlalıklarınızdan kurtulamasanız da birkaç kilo vermeniz yaza motive girmenizi kolaylaştıracak.

    Sağlıklı, leziz ve düşük kalorili tarifler

    Aslı İçingür Güler’in sağlık veren Girit kabakları

    Malzemeler

    * 2 orta boy Girit kabağı

    * 4 çorba kaşığı yeşil mercimek, haşlanmış

    * 1 adet kırmızı biber, közlenmiş

    * 1 dilim light dil peyniri

    * Yeşil soğan

    * Maydanoz, fesleğen, kekik, pul biber, limon

    Girit kabaklarının içlerini çıkarttıktan sonra malzemeleri ufak ufak doğrayıp harç gibi kabağın içine koyun. Üzerine light dil peyniri ekleyip fırına verin.

    Çilekli kinoa salatası

    Malzemeler

    * Körpe ıspanak yaprakları

    * 4 çorba kaşığı kinoa, haşlanmış

    * 5 adet çilek

    * Roka

    * 2 dilim light peynir (70 gr)

    * 50 ml greyfurt suyu

    * Limon

    Tüm malzemeleri karıştırıp leziz bir salata yapabilirsiniz. Bu salata hem sizi tok tutacak hem de içeriğindeki zengin besin öğeleri sağlığınıza katkı sağlayacak.

    Formsanté

  • Kış ile Birlikte Gelen Kiloya Dikkat!

    Kış ile Birlikte Gelen Kiloya Dikkat!

    Kış ile Birlikte Gelen Kiloya Dikkat! Uzmanlar kışın metabolizma yavaşlamasına bağlı olarak artan kilolara karşı uyarıyor. İşte dikkat edilmesi gerekenler…

    Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte insanların daha az hareket etmeleri ve metabolizmanın yavaşlaması istenmeyen kilo artışlarına neden olabiliyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi diyetisyenlerinden Alaattin Terzi, kışın kilo almamanın yolları hakkında önemli açıklamalarda bulunarak, kışın hastalıklara karşı güçlü olmanın sırlarını açıkladı.

    Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte istenmeyen kilo artışlarının yaşanabileceğini ifade eden Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Diyetisyeni Alaattin Terzi, bunun nedeni ise şöyle anlattı:

    “Kışın gelmesiyle beraber metabolizmamız biraz yavaşlar. Bundan dolayı yazın tükettiğimiz besinleri kışın aynı miktarlarda tüketirsek kilo artışı olabilir. Kışın gecelerin uzun gündüzlerin kısa olmasından dolayı hareketlerimiz kısıtlanmaktadır. Kışın gecelerin uzun olmasından dolayı insanlar, televizyon karşısında çayın yanında atıştırmalık tüketerek daha fazla vakit geçirmektedirler. Bu tarz beslenme insanların kilo almasına sebep oluyor.”

    Kışı kilo almadan geçirmenin basit tedbirlerle çok kolay olduğunu dile getiren Terzi, “Bu kilo artışını önlememiz için özellikle akşamları yağlı gıdalar yerine sebze meyveyi tercih etmeliyiz ve fındık fıstık gibi atıştırmalık yiyeceklerin tüketimini azaltmalıyız. Yine kışın metabolizmamızı hızlandırmak için yeşil çayı günde 2 fincan tüketmemiz faydalı olacaktır. Aynı şekilde C vitamini içeriklerinden dolayı kuşburnu çayını tavsiye edebilirim. Bunlar çok büyük destek sağlayacaktır” dedi.

    Sebze meyve ile kişi hastalanmadan geçirin

    Kışı hastalıklara karşı güçlü geçirmenin yollarını da anlatan Terzi, kışın meyve ve sebze tüketiminin son derece önemli olduğuna dikkat çekti. Terzi, “Kış mevsiminde sebze ve meyve tüketmek önemlidir. Her gün en az beş porsiyon sebze meyve tüketilmelidir. Özellikle daha çok kış meyveleri dediğimiz narenciye grubu meyveleri, (mandalina, portakal greyfurt) tüketirsek bunlardaki C ve A vitaminleri hastalıklara karşı bizleri koruyacak, bağışıklık sistemimizi güçlendirecek, enfeksiyonlara karşı koruyacak ve kışı hastalanmadan geçirmemize yardımcı olacaktır. Bunun dışında maydanoz, tere, roka gibi yeşil yapraklı sebzeleri her öğünde soflarımızda bulundurmamız gerekiyor. Bunlar içeriğindeki A, C ve E vitaminlerinden dolayı bağışıklık sistemine çok büyük katkıları olan besinlerdir. Yeşil yapraklı sebzelerimiz bizim bağışıklık sistemimiz için son derece önemlidir. Bu meyve ve sebzeler yazında kışında sürekli tüketmemiz gereken gıdalardır. Özellikle kış aylarında sebze ve meyve tüketilmesi hastalıklara karşı bizleri koruyacaktır” dedi.

    5 porsiyonu geçmeyin

    Sebze ve meyve tüketiminde de aşırıya kaçmamanın gerektiğini belirten Diyetisyen Alaattin Terzi sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim halkımız sebze meyve denince bazen aşırıya kaçabiliyor. Bilindiği üzere her şey kararında tüketildiğinde güzel ve faydalı olur. Sonuçta meyve ve sebzenin içerisinde de kalori var ve bunlarda kilo almamıza neden olabilir. Bu yüzden günlük 5 porsiyonu geçmeyecek şekilde akşamları 1 portakal, 1 mandalina, ; gün içerisindeki öğünlerinde de salata bulundurmalılar. Fazla aşırıya kaçmadan, her şeyi ölçüsünde tüketmeye özen göstermeliyiz” şeklinde konuştu.

    Kış diyeti listemize göz atabilirsiniz…

    Öğün kontrolü son derece önemli

    Genel olarak beslenmede dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da açıklamalarda bulunan Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Diyetisyeni Alaattin Terzi, günlük hayatta, her mevsim kişilerin beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Özellikle öğün kontrolünün çok önemli olduğunu vurgulayan Terzi, öğünleri zamanında yaparak ve gerekli miktarda besin tüketerek kilo kontrolünün sağlanabileceğini belirtti.

    Metamolizmayı alıştırmak çok kolay

    Terzi, öğün kontrolüyle ilgili izlenmesi gereken yolu şöyle açıkladı: “Günlük az az ve sık sık besleneceğiz. Herhangi bir hastalığınızın olmasına gerek yok. Sağlıklı bir kilo kontrolü için olması gereken budur. Özellikle vurguluyorum, hem metabolizmanın hızı açısından hem gün içerisindeki direncimiz açısından, hem de güne dinç başlamamız açısından kahvaltı yapmak son derece önemlidir. Ayrıca kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği olarak 3 öğün ve bunların dışında 3’te ara öğün yapmalıyız. Vücudu bu şekilde ara öğünlerle az az, sık sık besleyerek metabolizmayı uyaracağız ve metabolizma daha hızlı çalışacak. Böylece kişiler kilo almamak konusunda daha başarılı olacaklardır. Az az ve sık sık beslenmek ilk başta zor gelebilir. Hastalarımızdan da “Ben bu şekilde yapamam” şeklinde tepkiler alıyoruz. İlk üç gün zorlanılabilir, fakat 3 günden sonra metabolizma buna alışıyor.”

    Metabolizma Hızlandırmak İçin Yapılması Gerekenler