Etiket: kıllanma

  • Hamilelikte Saç Uzaması ve Kıllanma

    Hamilelikte Saç Uzaması ve Kıllanma

    Hamilelik döneminde saç dökülmesi olur mu sorusu sıkça sorulur aslında durum tam aksine hamilelikte saç uzaması ve kıllanma bir çok kadında görülen bir durumdur. Hamilelikte saçlar parlar mı? Hamileliğin saça etkisi nedir?  Hamilelikte kıllanma olur mu?anne adayları için derledik.

    Hamilelikte Saç Uzaması ve Kıllanma

    Genel kanının aksine hamilelik döneminde saç uzaması daha hızlı olur ve saç daha çok parlar sebebi ise hormonlar peki nasıl?

    Normal olarak saçınb% 90 – 95’i büyüme fazındayken diğer% 5 – 10’u dinlenme dönemindedir. Saçın% 90’ı ayda yarım inçlik bir oranda büyür. Dinlenme döneminden sonra, dinlenme fazındaki saçlar düşer ve yerine yeni saç follikülleri gelir. Ortalama olarak, kadınlar her gün yaklaşık 100 tel kaybederler.

    Kadınların, vücudundaki androjen düzeyleri arttıkça, ilk üç ayda gebeliğe bağlı uzaması olur. Saçlar genellikle bu periyot süresince nispeten saç dökülmeden daha dolgun ve daha gür olur. Gebelik sırasında, hormonlardaki artış saç kökünün dinlenme fazında daha uzun süre kalmasına neden olur. Böylece parlak saç görünümüne kavuşur.

    Gebelik sırasında vitamin takviyelerinin tüketilmesi de kadınlarda daha hızlı saç gelişimine neden olur. Progesteron, hamilelerde bulunan bir hormondur gizli saçlar ortaya çıkarır. Saçın büyüme evresini uzatır, saç dökülmesi ve daha az olur. Hızlı saç uzaması gebelik boyunca devam eder. Doğumdan altı ay sonra normal uzama modeline döner. Saçlar sadece daha gür hissetmekle kalmaz aynı zamanda daha parlak görünür.

    Saç dokusundaki değişim de gebelikte çok yaygındır. Örneğin, dalgalı saçlar düz döndürebilir veya tersine dönüşebilir. Saçlar çok kuru veya çok yağlı bile olabilir. Bazı kadınlar saç renginde bir değişiklik yaşayabilir.

    Kadınlar gebelik süresince daha fazla yemek yeme eğilimindedir. Uyku, vücuttaki stres seviyelerini düşürmeye yardımcı olan kortizole karşı savaşır. Bu saçların daha hızlı adımlarla uzamasına yardımcı olur.

    Kollardaki, bacaklardaki ve diğer parçalardaki saçların hızlı büyümesi gebelik sırasında sıkıntı yaratabilir. Androjenin fazla üretimi, vücudun diğer kısımlarında da aşırı kıllanmaya neden olur. Bazı kadınlar yüz, meme uçları ve hatta karnın etrafında istenmeyen yerlerde kıllanma görülebilir.

    Kan dolaşımına absorbe olabilecek ağartma, kremler ve depilatör gibi epilasyon ürünlerini kullanmaktan kaçının. Lazer ve elektroliz gibi kalıcı epilasyon tekniklerinden de gebelik sırasında kaçınılmalıdır. Çoğu durumda, istenmeyen kıllar doğumdan sonra kopar.

    Bazı hamile kadınlar hamilelik sırasında şiddetli saç dökülmesi yaşarlar. Demir, protein veya iyot yetersizliğine bağlı olabilir. Bu aynı zamanda saçların normalden daha kuru, kırılgan ve daha açık renkte olmasına neden olabilir.

    Kadınların çoğu postpartum dönemde veya emzirmeyi bıraktıktan sonra önemli miktarda saç kaybederler. Bunun nedeni, hormonların normal seviyelere geri dönmesi ve dinlenme döngüsü de önceki modeline geri dönmesidir. Saç dökülmesine neden olur. Saç normale dönmeden önce birkaç büyüme döngüsü gerekebilir. Vücut kılları doğumdan sonraki 6 ay içinde de kaybolur.

    Bahsettğimiz bu durumlar tüm hamile kadınlarda ortaya çıkmadığını lütfen unutmayın.

  • Kadınların Kabusu Aşırı Tüylenme Ve Tedavisi!

    Kadınların Kabusu Aşırı Tüylenme Ve Tedavisi!

    Endokrinoloji, Metabolizma ve Beslenme Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mücahit Özyazar, kadınlarda aşırı tüylenme sorunu ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı

    Kadınlarda hafif tüylenme genellikle genetik veya yöresel olmasına karşın erkek tipi tüylenme genellikle hormonal bir bozukluk nedeniyle görülmektedir.

    Aşırı kıllanması olan bazı kadınlarda bazen erkeklik hormonunda artış olmamasına rağmen kıl diplerinde erkeklik hormonuna karşı aşırı hassasiyet olmasına bağlı olarak da kıllanmada artış ve kıllarda uzama görülebilir. Bu kıllar sert ve koyu renktedir. Böyle kişilerde kıllanma ergenlikle başlar, 30′lu yaşlara kadar artar, daha sonra o düzeyde kalır.

    Tüylenme şikâyeti ile olan kadınlara sorulması gereken sorular

    – Adet düzensizliği, adet görememe, kısırlık gibi belirtiler var mı?
    – Kıllanma yapabilecek herhangi bir ilaç kullanıldı mı?
    – Şeker hastalığı, tansiyon gibi sistematik bir hastalık var mı?
    – Baş ağrısı, görmede bulanıklık, çift görme (hipofiz adenomları açısından araştırılır)
    – Göğüslerinden süt gelmesi, el ve ayaklarda büyüme gibi anormallikler var mı?

    Tüylenme şikâyeti ile gelen bir hastanın öncellikle bu tüylenme artışının normal bir tüylenme mi, yoksa anormal bir tüylenme mi olduğu hekim tarafından saptanmalıdır. Şikâyet edilen tüylerin vücutta dağılım yeri, görüntüsü ve miktarı çok önemlidir.

    Kadınların vücudunun muhtelif bölgelerinde görülen kılların miktarına ve sıklığına paralel olarak sayılama yapılmıştır. Bu kıllanma bölgelerindeki sayıların toplamı 4- 8 arasında ise normal bir kıllanma olarak kabul edilir. 8- 16 arasında sayı hafif kıllanma ve 16′nın üzerindeki değer ise aşırı kıllanma olarak kabul edilir.

    Kadınlarda kıllanma artışı yalnızca estetik bir sorun mudur yoksa başka sebeplere bağlı olabilir mi?

    Özellikle fazla miktardaki kıllanma kadınlarda yalnızca estetik bir sorun değildir. Çok çeşitli hastalıklar kadınlarda aşırı kıllanmaya neden olmaktadır.

    Yumurtalık ve böbreklerden erkeklik hormonlarının aşırı salınması

    Çok görülen ve çok önem verilen yumurtalıklarda görülen, çok sayıda yumurtalık kistiyle birlikte olan polikistik yumurtalık (over) sendromu (erkek gibi kıllanma, aybaşı düzensizlikleri, ciltte artmış yağlanma. Yüzde ve sırtta sivilceler, kısırlık, hipertansiyon, Tip 2 diyabet, lipid bozuklukları, kalp hastalıkları görülür. Bu hanımlar genellikle şişmandırlar. Genellikle erkeklik hormonları artmıştır.

    Böbrek üstü bezinde bazı enzimlerin doğuştan eksikliği

    Prolaktin (süt hormonu) hormonunun fazlalığından

    Büyüme hormonunun bazı hastalıklarda artmasına bağlı olarak görülen Akromegali (boy, eller ve ayaklar, parmaklar normal insanlarda daha uzundur, alın dışarıya doğru atıktır.

    Şişmanlık; özellikle karın yağlarının artmasına bağlı oluşan şişmanlık (bel çevresi kadınlarda 94 cm’nin üzerindedir.

    Bazı vakalarda sebebi bilinmeyen durumlarda da aşırı kıllanma görülebilir.
    Ailesel ve bulunduğu yöreye bağlı veya bazı ilaçları kullananlarda da aşırı kıllanmaya rastlanmıştır.

    – Kıllanmanın tedavisi nasıl olmalıdır?

    İnce ve sert olmayan kıllar epilasyon ile alınabilir. Bu kozmetik tedavinin yanında ilaç tedavisi de uygulanmalıdır. Kıllanma genellikle ilaç tedavisiyle birlikte 6-18 ay boyunca azalır ve bir süre sonra duraklama görülür.

    Polikistik yumurtalık sendromu ile birlikte olan adet bozukluğu ve aşırı kıllanmalarda özellikle çocuk istemeyen evli kadınlarda ve evlenmemişlerde ağızdan alınan gebelik önleyici hormonlardır.

    Özellikle şişman olan aşırı tüylenmesi olan kadınlarda kilo veriminin bile yalnız başına kıllanmada ciddi azalmalar yaptığı çalışmalarla gösterilmiştir.

    İlgili Konular ;
    İbrahim Saracoğlu/Kadınlarda tüylenmeye karşı TAZE NANE
    İstenmeyen Tüyler