Etiket: kıl kökü

  • Saçınızı aşırı taramayın

    Saçınızı aşırı taramayın

    Yaz mevsiminde daha çabuk yıpranan saçlarınızın, nasıl daha sağlıklı bir görünüme kavuşabileceğini, Dermatoloji Uzmanı Dr. Burçak Bozdemir Aral anlattı.

    Kadınların yaklaşık % 40’ının yaşamları boyunca en az bir kez saç dökülmesi problemi yaşadıklarını belirten Uzm. Dr. Burçak Bozdemir Aral; “Kıl köküne yeterli maddelerin ulaşamaması sonucu saç beslenemez, incelir, kırılgan hale gelir ve dökülmeye başlar.

    Dışarıdan uygulanan kozmetikler saçın temizlenmesini, kolay taranmasını ve görüntüsünü etkiler. Ancak unutmamak gerekir ki saçın beslenmesi ve büyümesi yalnızca kökü yoluyla olur” diye konuştu.

    Güzelliğin önemli bir parçası olan saçların bakımı için önemli ipuçları…

    Yaz mevsiminde UV ışınlarına ve güneşe normalden daha uzun süre maruz kalma, deniz ve havuz suyuna sık temas etme gibi nedenlerle saçlarınız kurur ve yapısı bozulur.

    Saç kuruluğunu azaltan bakım ürünleri kullanmak ve saçı yıpratan bu etkilerden uzaklaşmak hasarı azaltmakta önemli role sahiptir.

    Saçınızın yapısını sağlamlaştırmak ve dökülmeleri azaltmak istiyorsanız;

    • UV ışınlarına gereğinden fazla maruz kalmayın. Güneş ışınlarında bulunan UV ışınları saçın mat ve kaba görünmesine neden olur. Saç elastik yapısını kaybederek daha kırılgan hale geldiğinden taramak ve şekil vermek zorlaşır, sık sık kırılır.

    • Dermatoloğunuza başvurun ve hekiminizin yönlendirmesiyle saçınızın ihtiyaç duyduğu vitaminleri içeren ilaçları kullanın. Bu vitaminleri uygun olan miktarda besinlerle almak zor olduğundan ve dışarıdan uygulanan kozmetikler saçın beslenmesini etkilemediğinden, ağızdan kullanılan bu ilaçlarla saçın ihtiyaç duyduğu destek sağlanmış olur.

    • Saçlı deri tipinize uygun ürünler kullanın.

    Saçınızı aşırı taramayın, sıkı toka ve bandajlar kullanmayın.

    • Saç derinize uygun boyaları kullanın.

    • Deniz ve havuz suyunun zararlarından korunmak için mutlaka saçınızı deniz veya havuza girdikten sonra yıkayın.

  • Kadınların Kabusu Aşırı Tüylenme Ve Tedavisi!

    Kadınların Kabusu Aşırı Tüylenme Ve Tedavisi!

    Endokrinoloji, Metabolizma ve Beslenme Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mücahit Özyazar, kadınlarda aşırı tüylenme sorunu ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı

    Kadınlarda hafif tüylenme genellikle genetik veya yöresel olmasına karşın erkek tipi tüylenme genellikle hormonal bir bozukluk nedeniyle görülmektedir.

    Aşırı kıllanması olan bazı kadınlarda bazen erkeklik hormonunda artış olmamasına rağmen kıl diplerinde erkeklik hormonuna karşı aşırı hassasiyet olmasına bağlı olarak da kıllanmada artış ve kıllarda uzama görülebilir. Bu kıllar sert ve koyu renktedir. Böyle kişilerde kıllanma ergenlikle başlar, 30′lu yaşlara kadar artar, daha sonra o düzeyde kalır.

    Tüylenme şikâyeti ile olan kadınlara sorulması gereken sorular

    – Adet düzensizliği, adet görememe, kısırlık gibi belirtiler var mı?
    – Kıllanma yapabilecek herhangi bir ilaç kullanıldı mı?
    – Şeker hastalığı, tansiyon gibi sistematik bir hastalık var mı?
    – Baş ağrısı, görmede bulanıklık, çift görme (hipofiz adenomları açısından araştırılır)
    – Göğüslerinden süt gelmesi, el ve ayaklarda büyüme gibi anormallikler var mı?

    Tüylenme şikâyeti ile gelen bir hastanın öncellikle bu tüylenme artışının normal bir tüylenme mi, yoksa anormal bir tüylenme mi olduğu hekim tarafından saptanmalıdır. Şikâyet edilen tüylerin vücutta dağılım yeri, görüntüsü ve miktarı çok önemlidir.

    Kadınların vücudunun muhtelif bölgelerinde görülen kılların miktarına ve sıklığına paralel olarak sayılama yapılmıştır. Bu kıllanma bölgelerindeki sayıların toplamı 4- 8 arasında ise normal bir kıllanma olarak kabul edilir. 8- 16 arasında sayı hafif kıllanma ve 16′nın üzerindeki değer ise aşırı kıllanma olarak kabul edilir.

    Kadınlarda kıllanma artışı yalnızca estetik bir sorun mudur yoksa başka sebeplere bağlı olabilir mi?

    Özellikle fazla miktardaki kıllanma kadınlarda yalnızca estetik bir sorun değildir. Çok çeşitli hastalıklar kadınlarda aşırı kıllanmaya neden olmaktadır.

    Yumurtalık ve böbreklerden erkeklik hormonlarının aşırı salınması

    Çok görülen ve çok önem verilen yumurtalıklarda görülen, çok sayıda yumurtalık kistiyle birlikte olan polikistik yumurtalık (over) sendromu (erkek gibi kıllanma, aybaşı düzensizlikleri, ciltte artmış yağlanma. Yüzde ve sırtta sivilceler, kısırlık, hipertansiyon, Tip 2 diyabet, lipid bozuklukları, kalp hastalıkları görülür. Bu hanımlar genellikle şişmandırlar. Genellikle erkeklik hormonları artmıştır.

    Böbrek üstü bezinde bazı enzimlerin doğuştan eksikliği

    Prolaktin (süt hormonu) hormonunun fazlalığından

    Büyüme hormonunun bazı hastalıklarda artmasına bağlı olarak görülen Akromegali (boy, eller ve ayaklar, parmaklar normal insanlarda daha uzundur, alın dışarıya doğru atıktır.

    Şişmanlık; özellikle karın yağlarının artmasına bağlı oluşan şişmanlık (bel çevresi kadınlarda 94 cm’nin üzerindedir.

    Bazı vakalarda sebebi bilinmeyen durumlarda da aşırı kıllanma görülebilir.
    Ailesel ve bulunduğu yöreye bağlı veya bazı ilaçları kullananlarda da aşırı kıllanmaya rastlanmıştır.

    – Kıllanmanın tedavisi nasıl olmalıdır?

    İnce ve sert olmayan kıllar epilasyon ile alınabilir. Bu kozmetik tedavinin yanında ilaç tedavisi de uygulanmalıdır. Kıllanma genellikle ilaç tedavisiyle birlikte 6-18 ay boyunca azalır ve bir süre sonra duraklama görülür.

    Polikistik yumurtalık sendromu ile birlikte olan adet bozukluğu ve aşırı kıllanmalarda özellikle çocuk istemeyen evli kadınlarda ve evlenmemişlerde ağızdan alınan gebelik önleyici hormonlardır.

    Özellikle şişman olan aşırı tüylenmesi olan kadınlarda kilo veriminin bile yalnız başına kıllanmada ciddi azalmalar yaptığı çalışmalarla gösterilmiştir.

    İlgili Konular ;
    İbrahim Saracoğlu/Kadınlarda tüylenmeye karşı TAZE NANE
    İstenmeyen Tüyler

  • Lazer Epilasyon Nasıl Yapılır ?

    Lazer Epilasyon Nasıl Yapılır ?

    Lazer epilasyon süreci, “lazer epilasyon yapılacak olan bölgenin temizlenmesi, bölgedeki uzun olan kılların kısaltılarak epilasyona uygun hale getirilmesi ve lazer cihazı ile taranması” biçiminde üç değişik kademeden oluşmaktadır.

    Lazer epilasyona başlamış olmadan evvela, epilasyon icra edilecek bulunan bölgeye epilasyona yardımcı özel bir jel sürülür. Daha sonrasında ten ve kıl renginize göre size en cazip bulunan lazer epilasyon cihazı ile epilasyon icra edilecek bulunan bölge taranır. Bu tarama işlemi, lazer epilasyon yapılan bölgeye ve kıl yoğunluğuna göre birkaç dakika ya da birkaç saat sürebilmektedir.

    Bilinmekte olanın tersine lazer epilasyon sanıldığı kadar uzun süren bir tedavi değildir. Seans süreleri tahmini olarak 15 dk ile 45 dk. arasında sürmekte ve seans aralıkları ( şahsın lazer epilasyona gelme aralığı ) 4 ile 8 hafta arasında değişmektedir. Lazer epilasyon tedavisinin bitmesi için gereken seans rakamında ortalama 3 ile 6 seanstır. Kısacası lazer epilasyon tedavisi hem kısa sürmekte, ve hem de kısa bir zamanda netice alınıyor.

    İlgili Konular ;
    Lazer Epilasyon
    Lazer Epilasyon, İğneli Epilasyon