Etiket: kasılma

  • Hamilelikte Kasılmalar Neden Olur?

    Hamilelikte Kasılmalar Neden Olur?

    Gebelikte kasılma nedenleri hormonal ve fizyolojik değişimlerin bir sonucu olarak meydana gelir. Özellikle ilk hamileliklerde anne adaylarının erken doğum riskine karşı kasılmaları bir uyarı olarak görmeleri gereksiz paniğin yaşanmasına neden olur. Kasılma aynı zamanda bir doğum belirtisi olmakla birlikte tek başına seyrek olarak yaşandıklarında hamileliğin normal seyrinin bir sonucu olarak kabul edilmelidirler. Genel olarak kasların doğuma hazırlığı olarak görülmesi gereken kasılmalar;

    • Gün içerisindeki fazla ayakta kalma veya fazla uzanma gibi aktiviteler.
    • Yanlış yatış pozisyonları

    Gibi etmenlerden kaynaklanabilmektedir.

    Hamilelikte Kasılmalar Neden Olur? | 1

    Gebelikte Kasılma Türleri Nelerdir?

    Gebelikte rahim kasılması neden olur sorusunun yanıtının sağlıklı bir şekilde yanıt verilebilmesi için kasılma türlerine göz atmak gerekir. Tıpta 3 çeşit kasılmadan söz edilir:

    • Braxton Hicks Kasılmalar
    • Yanlış Kasılmalar
    • Gerçek Kasılmalar

    Braxton Hicks kasılmaları hamileliğin çeşitli evrelerinde görülebilmektedir. Her hamilede gözlenmemesi ve hamileliğin ilerleyen safhalarında yaşanması nedeniyle doğum kasılmaları ile karıştırılan bu ağrılı kasılmalar yalancı doğum sancısı kasılmaları olarak da bilinir. Yanlış kasılmalar ise anne adayını doğuma hazırlayan ve gerçek kasılmalar öncesinde yaşanan ağrılı kasılma türleridir. Gerçek kasılmalar ise bebeğin doğum kanalına girdiği ve doğuma girilmesi gerektiğini gösteren kasılmalardır.

    Hamilelikte Kasılmalar Neden Olur? | 2

    Kasılma Hangi Durumlarda Doğum Habercisi Olarak Düşünülmelidir?

    Gerçek kasılmalar yani doğum kasılmaları nasıl başlar sorusuna yanıt verilerek erken doğum endişesi taşıyan anne adaylarının yaşadıkları kasılmaları ayırt edebilmeleri kolaylaşacaktır. Kasılmalar nedeniyle hastaneye gidilmesi gerektiği kararının verilebilmesi için;

    • Kasılmaların çok kuvvetli olması ve sıklığının artarak devam etmesi,
    • Sancı ile birlikte gerçekleşmesi,
    • Suyun gelmesi,
    • Nişan atması

    Gibi doğum belirtilerinin de yaşanması gerekmektedir. Yukarıdaki belirtiler gözlendiğinde doğum haftası içerisinde olunmasa bile en kısa sürede hastaneye gidilerek gerekli müdahalenin yapılması gereklidir.

    Gebelikte erken başlayan kasılmalar Tıklayın !

    Hamilelikte kasılma yaşayanlar Tıklayın !

    Gebelik (hamilelik ) krampları ve tedavisi Tıklayın !

    Hamilelikte Kramp Nasıl Geçer? Tıklayın !

  • Huzursuz bacak sendorumu hamilelik

    Huzursuz bacak sendorumu hamilelik

    Antalya’da düzenlenen 48. Ulusal Nöroloji Kongresi’ne katılan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Aksu, uyku bozukluklarının daha çok kadınlarda görüldüğünü, gebelik döneminde ise uyku bozukluklarına daha sık rastlandığını söyledi.

    Gebeliğin uykuya dalmayı güçleştirici etkisine işaret eden Prof. Dr. Aksu, gebelerin idrara çıkma sayısı ile ağrılarının daha fazla olduğunu, ayrıca yatış pozisyonuna bağlı sorunlar yaşanabildiğini vurguladı.

    Gebelerin uykuyu başlatma, uykuya dalma ve sürdürmede sıkıntı yaşadıklarını anlatan Murat Aksu, şöyle konuştu:

    ANNE VE BEBEK İÇİN RİSK FAKTÖRÜ

    “Gece sık uyanırlar. İdrar için olmasa bile ağrı atakları olur. Ayrıca bütün gebelerde sık karşılaşılan bir diğer sorun ise huzursuz bacaklar sendromudur. Bizim yaptığımız çalışmaya göre gebelerde huzursuz bacaklar sendromunun görülme sıklığı yüzde 15 civarındadır. Yani her 10 gebeden birinde veya ikisinde huzursuz bacaklar sendromu görülür.

    Özellikle akşam olduğu zaman, gece yatağa gitme zamanı geldiğinde bacaklarda ağrı, uyuşma, karıncalanma, kasılma gibi şikayetler ortaya çıkar. Gebelik süresince de bu devam eder. Kadınların çok büyük bir kısmında huzursuz bacaklar sendromu gebelikle başlar, ancak yüzde 60’ında gebelik sonlandıktan sonra da devam eder.”

    Özellikle huzursuz bacaklar sendromuyla ortaya çıkan uyku bozukluklarında bebeğin oksijensiz kalabildiğini belirten Prof. Dr. Aksu, “Anne huzursuz bacaklar sendromu olursa bunun hem anne hem de bebek sağlığı için bir risk faktörü oluşturduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

    ‘ÖMÜR BOYU İLAÇ KULLANILABİLİR’

    Gebelik döneminde ilaç kullanımının ana karnındaki bebek üzerindeki olumsuz etkilerine işaret eden Aksu, sendromun görülmeye başlamasının ardından gebelere masaj, sıcak ya da soğuk duş önerdiklerini söyledi.

    Özellikle gebelik döneminde vücuttaki demir oranında azalmanın huzursuz bacaklar sendromu üzerinde etkisi olduğuna işaret eden Aksu, hamile kadınlara demir takviyesi yapılması gerektiğinin altını çizdi.

    Gebelik sonlandıktan sonra görülmeye devam eden huzursuz bacaklar sendromuna ilaç tedavisi uygulanabildiğini kaydeden Murat Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Hastaların büyük bölümü ilaçla tedavi edilebiliyor. Ancak bu tedavi uzun yıllar alabiliyor. Hatta hastanın tüm yaşamı boyunca ilaç kullanması gerekebiliyor. Tedavinin uzun yıllar ve belirli bir düzen içinde devam etmesi şart. Ama huzursuz bacaklar sendromu genetik veya gebelikte çıkan ve sonrasında devam eden türdeyse çoğunlukla tedavinin bir ömür boyu devam etmesi gerekiyor.”

  • Gebelikte Nişan Gelmesi

    Gebelikte Nişan Gelmesi

    Nişan, nişan gelmesi, su gelmesi nedir? Nişan gelmesi, su gelmesi durumunda ve doğum sancılarında ne yapmak gerekir? Bu soru, özellikle ilk gebelikte anne adayının en çok sorduğu soruların başında gelir. Doğumun başladığının en önemli belirtileri sancı, nişan ve suyun gelmesidir. Nişan, kasılmalarla birlikte olan sancı ve/veya suyun gelmesi bize doğum eyleminin başladığını gösterir. Bu üç belirti sıra ile değildir. Her kadında ve bir kadının her doğumda farklı sıralarla bu belirtiler gerçekleşebilir.

    Gebelikte Nişan Gelmesi

    Gebeliğin erken dönemlerinden itibaren rahim ağzından olan salgılar burada birikmeye başlar ve bu rahim ağzının içindeki kanalı tıkar. Sümüğümsü bir yapı olan bu birikmiş salgılar mukus tıkç olarak adlandırılır. Mukus tıkaçın işlevi rahim içinde gelişmekte olan bebeği dış etkenlere karşı korumaktır. Bir başka deyişle mukus tıkaç enfeksiyon etkenlerine karşı bariyer görevi görür

    Hamileliğin sonlarına doğru doğum zamanı yaklaştıkça rahim ağzında bir takım değişimler başlar. Servikal olgunlaşma adı verilen bu değişimler sırasında serviks yumuşar, öne doğru döner ve hafifçe açılmaya başlar. Bu açılma sırasında kanalın içinde bulunan mukus yani sümüğümsü yapı düşer. Nişan gelmesi olarak adlandırılan durum mukus tıkaçın düşmesidir. Kişi bunu çamaşırında bulabilir ya da tuvalete gittiğinde fark edebilir. Çoğu zaman nişan ile birlikte koyu kahverengiden açık kırmızıya ve pembeye kadar değişen renkte bir miktar akıntı da görülür.

    Doğum ne zaman başlar?

    Nişan gelmesi yaklaşan doğumun belirtlerinden biri olmakla birlikte doğumun ne zaman başlayacağı konusunda net bir bilgi vermez.Bazı kadınlarda 36. hafta civarında gelebileceği gibi son ana kadar görülmeyebilir. Hatta bazı kadınlarda olay çok yavaş ve uzun sürede gerçekleştiğinden anne adayın olayın farkında bile olmayabilir. Mukus tıkaç hamilelik sırasında sıkça görülen akıntıların içinde fark edilmeyebilir.

    36 haftadan küçük gebeliklerde böyle kanlı sümüğümsü bir yapı geldiğinde mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz. Eğer hamileliğiniz 36 haftadan büyük ise endişe etmenize gerek yoktur. Nişan gelmesi doğumun ilk belirtilerinden biri olmakla birlikte bazen sancıların başlaması günler hatta haftalar alabilir. Böyle bir durumda olayı doğal seyrine bırakmak en uygun yaklaşımdır.

    Öte yandan akıntı aniden açık kırmızı renge dönerse ve miktarı artarsa zaman kaybetmeden doktorunuzu aramanız gereklidir.