Etiket: karne korkusu

  • Eyvah! çocuğumun karnesi kötü

    Eyvah! çocuğumun karnesi kötü

    İlköğretim ve liselerde eğitim öğretim yılı biterken çocuklar ve aileler heyecanlı bir bekleyiş içerisine girdi. Eyvah çocuğumun karnesi kötü geldi diye endişelenen aileler için birkaç öneri hazırladık. Kötü karnesi olan çocuğa nasıl davranılmalıdır?

    Eyvah! çocuğumun karnesi kötü

    Eğitim ve öğretim 9 haziran 2017 tarihinde yaz tatiline girmiş olacak. Hem öğrenciler hemde aileler içn heyecanlı bir karne bekleyişi var. Çocuğunuzun karnesi başarılı notlar ile dolu ise ona istediği ödülü verebilirsiniz. Uzmanlar karne hediyelerinin çok yüksek olmayan hediyeler olması konusunda uyarıyor.

    Eyvah! çocuğumun karnesi kötü | 1

    Çocuğun Karnesi Kötü Geldiyse?
    İyi bir karne bekleyen aileler için en büyük sorun çocuğun derslerinde yıl içinde istenilen performansı sergileyememiş olmasıdır. Peki bu durumda ne yapılması gerekiyor. Çocuğa ceza mı verilmeli yoksa uyarılmalı mı?

    Çocuğa kardeşi bile olsa diğer bireylerin yanında aşağılayıcı kelimeler kullanmayın. Utanmasına neden olacak davranışlar içine girmeyin. Çocuklar karne heyecanını sizden çok daha derin yaşarlar. Kötü notları olduğunu bilen çocuk karneden birkaç gün önce karın ağrısı, kusma yada mutsuz tavırlar sergileyebilir.

    Çocuğunuzu karnesinin neden kötü geldiği konusunda dinleyin. Okulu ile ilgili sorun olup olmadığını sorun. Başarısızlığın altındaki nedeni araştırın. Gerekirse okulunu yada öğretmenini değiştirebileceğinizi belirtin. Geleceğine yönelik olumsuz senaryoları korkacağı şekilde değil anlayabileceği şekilde anlatın.

    Çocuğa yaz için bir eğitim programı hazırlayın. Başarısız olduğu derslerin neler olduğunu belirleyin. Siz yada özel bir öğretmen ile eksik konularını kapatabileceğinizi belirtin. Çocuğu yaz boyunca istediklerinden sürekli karne nedeniyle mahrum bırakmayın. Kırıcı değil yapıcı eleştirilerde bulunun ve çocuğun özgüvenini zedelemeyin.

  • Karne korkusu

    Karne korkusu

    Yarıyıl tatilinin gelmesiyle birlikte çocukları da karne korkusu nun sardığını belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç, altta yatan depresyon, kaygı bozukluğu, dikkat eksikliği gibi psikolojik sorunların varlığına işaret ediyor.

    “KARNE KORKUSU BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLADIR”

    Karne veya sınav korkusunun tek başına intihar nedeni olmadığını vurgulayan Kılıç, “Altta yatan psikiyatrik bir sorun varsa buna bir de aile iletişimindeki aksaklıklar ve alile baskısı eklenince tablo bu hale gelebiliyor. Yani karne veya sınav korkusu tek başına intihar sebebi değildir, ancak böyle durumlarda karne veya sınav korkusu bardağı taşıran son damladır” dedi.

    Kılıç’ın ifadesiyle; başarısız karnelere veya sınav sonuçlarına gösterilen aşırı tepkiler, altta yatan depresyonu veya kaygı bozukluğunu tetikliyor, alilerin baskıları da eklenince intihar vakaları görülebiliyor.

    Başarısız sonuçlara verilen aşırı tepkilerin çocuklarda ters etki yaratabildiğini söyleyen Kılıç, kötü karne karşısında aile tutumunun çok önemli olduğunu ifade etti. “Ders notları çocukların gelecekte nasıl bir birey olacaklarının göstergesi değildir” diyen Kılıç, “Eğer çocuğunuzun belli bir dersten notu düşükse bu, o dersi öğrenmeyle ilgili bir problemin göstergesi olabilir. Notlar velilerin çocuklarının okuldaki gelişimi ile ilgili haber almasının bir aracıdır” şeklinde konuştu.

    Psikolog Sevim Buzkan Ertuğrul, başarısız karnelere gösterilen aşırı tepkilerin, çocuklarda yaşamları boyu silinemeyecek olumsuz izler oluşturacağına dikkat çekerek ailelere önemli uyarılarda bulundu.

    Psikolog Sevim Buzkan Ertuğrul ailelere, “Karne dönemi yaklaşırken her öğrencide düşük not kaygısı nedeniyle stres durumu yaşanmaktadır. Bu stresin azaltılması ve ilerleyen zamanda sıkıntılı olan derslerle baş edilmesi için ailelere birçok görev düşmektedir’’ dedi.

    karne korkusu
    karne korkusu

    NOTLAR BAŞARININ GÖSTERGESİ DEĞİL!

    Karne alındıktan sonra çocuklara hemen eksik olan konuları ve dersleri çalışmasını, arkadaşlarına yetişmesini söylemek yerine, onlara tatil yapması için zaman vermeli ve o dönemi kaliteli bir şekilde geçirmesinin sağlanması önerisinde bulunan Psikolog Sevim Buzkan Ertuğrul, karnedeki notların çocuğun başarısının bir göstergesi olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

    ‘’Çocuklara okuldaki başarısının kişiliğiyle alakalı olmadığı, kişiliğinin değerlendirilmediği sadece başarı yönünden çeşitli eksikleri olduğunu belirtmek gerekir. Okuldaki başarısındaki, eksiklikler tamamlandıktan sonra her şeyin yoluna gireceğine çocuklar inandırılmalıdır. Bu sayede çocukta herhangi bir özgüven eksikliği probleminin oluşmaması sağlanacaktır.

    BAŞARILI OLACAKLARI KONUSUNDA CESARETLENDİRİN

    Çocuğunuzun başarısız olduğu derslerin üzerinde durmak yerine, başarılı olduğu konuları, spor, müzik ve resim vs. gibi alanlarda var olduğunu, bunları başardığına göre dersleri de kolaylıkla halledebileceğini ona söyleyerek cesaretlenmesini sağlayabilirsiniz. Önemli olanın o derste başarılı olmak yerine onun ne kadar çaba sarfetmiş olduğunu belirtirseniz çocuğunuz için önemli olan olumlu adımı atmış olursunuz.

    ÇOCUKLARINIZI ÇOK İYİ GÖZLEMLEYİN

    Çocuğunuzu asla yargılamayın, başarısızlıklar halledilir; ancak çocuğunuz üzerinde bıraktığınız ufacık kötü etki, psikolojik anlamda ciddi bozukluklara neden olabilir. Aileler öncelikle çocuklarını çok iyi gözlemlemeliler. Onları tanımalı, hangi konular ve çalışmalardan zevk aldığını öğrenerek derse nasıl çalışması ve adapte olması gerektiğini öğretmeliler. Eğer çocuğunuz elinden geleni yaptığını düşünüyor ve sizde bunu görüyorsanız karnenin sonucu ne olursa olsun o karne iyi bir karnedir. Unutulmaması gereken en önemli şey çocukların psikolojik ve fizyolojik sağlıklarının her şeyden önemli olduğudur.