Etiket: kadın şiddet

  • Şiddet gören kadın, artık tek tuşa basarak yardım isteyecek

    Şiddet gören kadın, artık tek tuşa basarak yardım isteyecek

    Şiddet gören kadınların polise ulaşmasını sağlayacak “panik butonu” Bursa’da tanıtıldı. Bakan Fatma Şahin, “Asıl hedefimiz butona ihtiyaç olmamasıdır” dedi

    Kadına yönelik şiddetle mücadelede “panik butonu” dönemi başladı. Şiddet mağduru kadınların polisten anında yardım isteyebilmesini sağlayacak panik butonlarının ilk uygulaması, dün itibariyle Bursa’da hayata geçirildi. Tamamen yerli imkânlarla üretilen panik butonuna ilk basan kişi de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin oldu. Bakan Şahin’in butona tıklaması ile ALO 155 hattıyla irtibata geçildi. Tüm finansmanı AVEA tarafından karşılanan “panik buton”larını ilk etapta 50 kadının takması planlanıyor. Sayı, yeni butonların gelmesi ile iki hafta içerisinde 250’ye çıkacak. Bursa ve Adana’da yapılacak pilot çalışmada iki farklı boyutta buton denecek ve butonların hangisinin daha iyi sinyal çektiğine bakılacak. Panik butonu uygulamasının takibi ise Şiddeti İzleme ve Önleme Merkezleri (ŞÖNİM) aracılığıyla yapılacak. ŞÖNİM bünyesinde mağdurlara psikolojik, ekonomik yardım ile iş bulma olanakları da sağlanacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve AVEA’nın ortaklığında başlatılan “güvenlik butonu projesi” dün Bursa’da kamuoyuna tanıtıldı. Toplantıya Aile Bakanı Şahin, AVEA CEO’su Erkan Akdemir ve Bursa Valisi Şahabettin Harput katıldı.

    ERKEKLER DE BAŞVURDU
    Bakan Şahin yaptığı konuşmada, kadın, erkek şiddet gören ve hakkında hakimler tarafından teknik takip sistemi ile korunmasına karar verilen kişilerin bu sistemi kullanacağını aktardı. Şahin, “Amacımız canın kurtarılması. Butonların özellikle psikolojik açıdan caydırıcı olacağını düşünüyoruz. Asıl hedefimiz bu butona ihtiyaç olmaması. Sevgi, vicdan, merhamet, hoşgörü butonuna basacağız. Biz asıl bu butonlara basmamakta direnenlerle mücadele edeceğiz” dedi. Bakan Şahin, Bursa’da 25 erkeğin de “şiddet gördükleri” gerekçesiyle Emniyet Müdürlüğü’ne başvurduğunu açıkladı. Şahin, mağdur olan erkeklerin de şiddet yasasından faydalanabildiğine dikkat çekti. Bakan, Bursa genelinde şiddet gören 900’e yakın kadının yasa kapsamında koruma altına alındığını da sözlerine ekledi. AVEA CEO’su Erkan Akdemir ise sistemin tamamen yerli kaynaklardan geliştirildiğine dikkat çekerek, “AVEA kadınlarımızın cebinde bir koruyucu kalkan görevi görecek” dedi.

    6 SANİYEDE POLİSLE İRTİBAT KURACAK
    – Mağdur, buton üzerindeki tuşa bastığında Alo155’e çağrı gidecek.
    – Sadece çağrı değil, SMS ile konum bildirme ve kısa mesaj da gönderilebilecek. Ayrıca sesli görüşme olanağı da bulunacak.
    – Çağrı 6 saniye içinde 155 hattı görevlisine ulaşacak.
    – Kadınlar merkeze çağrı bıraktığında polis çağrının geldiği bölgeye gönderilecek. Bakanlık, buton takmasına karar verilen tüm kadınlara eğitim verecek. Eğitimlerde butonların “çocuklardan uzak tutulması gerektiği”, “jammer bulunan alanlar, asansör bulunan yerlerde çekmeyebileceği” de anlatılacak.

     

    Tepki Sizsiniz!

  • Tepki Sizsiniz ! Kadına Yönelik Şiddet !

    Tepki Sizsiniz ! Kadına Yönelik Şiddet !

    Şiddet

    -Türkiye’de son 7 yılda öldürülen kadın sayısı yüzde 1400 arttı.
    -2002 yılında kayıtlara geçen ölüm sayısı 66 iken bu sayı 2007 yılında 1077 oldu.
    -Çalışan kadınların %40.7’si, çalışmayanların %46.9’u eşinden fiziksel şiddet görüyor.
    -kadınların %67.4’ü eşi tarafından sözlü şiddete maruz kalıyor.
    -Sadece 2012 Ağustos ayında 16 kadın öldürüldü, 18’i tecavüze uğradı, 11’i cinsel istismara uğradı.
    -İçişleri Bakanlığının verilerine göre 2011’de yaşanan 95 bin 743 vakada 98 kadın öldü.
    -Her 10 kadından 1’i gebeliğinde sürekli dayak yiyor.
    -Her dört kadından biri fiziksel şiddet görüyor.

    Adı kağıtlara geçmeyen, geçtiği halde sokaklarda kendisini deliler gibi seven(!) adam tarafından öldürülen, şikayetçi olamayan kadınları unutmamak gerek.

    Cinsel Saldırı/ Taciz

    -Tecavüz ve tacizde son beş yılda %30 artış var.
    -2006 yılında 582, 2007’de 473, 2008’de 557, 2009’da 624 cinsel taciz kayıtlara geçmiştir.
    -2005-2010 yılları arasında 100 binin üstünde kadın cinsel saldırıya uğramıştır. Bu kadınların %40’ı hiç şikayetçi olmamıştır.
    -Yapılan araştırmalara göre son bir yılda cinsel istismara uğrayan çocuk sayısı 7000’in üzerinde. %85’i kız, %15’i erkek. 8-11 yaşındaki çocuklar daha fazla tacize uğruyor. Şimdi kanınızı donduracak rakamlar geliyor. Tacizcilerin %57’si ne yazık ki çocukların babaları, %4’ü ağabey, %13’ü yakın akraba, %26’sı ikinci dereceden akraba.
    – 24 bin cinsel saldırının %70’i çocuklara yönelik.
    2009’da 13 bin 812
    1010’da 17 bin 241
    2011’de 18 bin 334 olay kayıtlara geçmiştir.
    – 7 bin 610 sanık 15 yaşın altındaki çocuğa tecavüz, 4 bin 903 sanık çocuğa cinsel istismar, 1759 sanık reşit olmayanla cinsel ilişki suçundan yargılanıyor.
    -Geçen yıl 18 bini aşkın cinsel saldırı davası açıldı. Aileler genellikle olayı örtmek istiyor.
    -Son on yılda cinsel istismara uğrayan çocuk sayısı 250 bin.

    Z.K, B.Ç, N.Ç, Ö,C… bu kısaltmaların açılımı; yıkılan hayaller, acıyan bedenler, utanan aileler, bedenlerden büyük bedeller…

    Kadın bu ülkede tecavüzün hem suçlusu hem mağdurudur.
    “O saatte orada işi neymiş?”
    “O eve neden gitmiş?”
    “O eteği giymeseymiş.”
    “Sesli gülmeseymiş.”
    “Topuklu ayakkabı giyilir mi hiç?”
    “Kesin kaşınmıştır, zaten hafif bir kadın.”
    “Başına geleceği bilmeliydi.”
    .
    .
    .
    .
    Bunları sizi bunaltacak kadar çoğaltabilirim. Unutmayalım ki tecavüz ve taciz için tahrik unsuruna ihtiyaç yoktur. Daha dün bir ördeğe tecavüz edildi bu ülkede. “O da yürürken poposunu sallamasaymış.” mı diyelim? Ördekler, köpekler, bebekler, çocuklar, kadınlar… Sapıklığa kılıf bulanların, tecavüzü adi suç olarak görenlerin, onlara kucak açıp yüreklendirenlerin önümüze sürdüğü bahaneler asla kabul edilemez.

    Kadına Yönelik Şiddete Hayır’ konulu ‘Sheddeath’ başlıklı sergiye 50’ye yakın ünlü kadın destek verdi.

     

    Tepki Sizsiniz!

  • Şiddet gören kadınların yapması gerekenler

    Şiddet gören kadınların yapması gerekenler

    Evde şiddet gören kadın, eğer şiddet gördüğünü ispat etmek zorunda kalacaksa nüfus kağıdını, kendisi ile ilgili bilgileri, bir kap çamaşırı ve çocukların nüfus cüzdanını dışarıda kocasının bilmediği bir yerde saklaması iyi olur. Ayrıca evin içerisinde kesici delici aletlerin bulunduğu yerde bulunmamalı ve kendisine şiddet uygulandığında susup oturmalı, utanmamalı, çünkü şiddet uygulayanın utanması gereken bir durum bu. Avaz avaz bağırıp kendisine şiddet uygulandığını herkese haberdar etmelidir ki gerekirse tanıklık yapabilsinler onun için. Ayrıca evde şiddete maruz kalan bir kadın, şiddeti hiçbir şekilde maruz görmemeli. Yani “bir tokattan bir şey olmaz” şeklinde düşünmemeli. O bir tokan ondan sonraki dönemlerde artabilir.

    Eşinden şiddet gören bayanlar polise başvurmalıdır. Poliste şiddet gördüğünü anlatıp, tutanak tutturup tutturduğu tutanağın bir kopyasını mutlaka almalıdır. Veya savcılığa başvurabilir. Savcılık şiddeti uygulayan kişinin ifadesine başvuracaktır. Kanunen bunları yapabilir veya bir kadın kuruluşuna giderek kadın kuruluşu ona yol gösterir. Herhangi bir hükümet tabibinden rapor alınmalıdır ve o aldığı raporu mutlaka saklanmalıdır. Mahkemede kanıt istenebilir. Kanıt olarak onu sunması çok doğru olur. Kişinin şiddet gördüğüne şahit olan bireyler var ise bunlarda mahkemede oldukça önemli rol oynar.

    İlgili Konular ;

    – Evde şiddet gören kadın ne gibi önlemler alabilir?
    – Evde şiddet gördüğümü nasıl kanıtlayabilirim?
    – Eşimden şiddet görüyorum, nereye başvurabilirim?
    – Kocam beni dövüyor, ne yapabilirim?
    – Komşum şiddet görüyor, ben şikayetçi olabilir miyim?