Etiket: izolasyon

  • Rutubet Neden Oluşur?

    Rutubet Neden Oluşur?

    Rutubet Neden Oluşur? Evlerin duvarlarına, mobilyalara, giysilere zarar verene rutubet, canlıların nefes almasından kaynaklanabileceği gibi; yemek, duş, çamaşır yıkama gibi günlük aktiviteler nedeniyle de olabilir.

    Temel sorun ise evin iyi yalıtılmamış olmasıdır. Dışarıdaki soğuk hava ile içerideki sıcak havanın birleşmesiyle evde rutubet oluşur. Evdeki ısı farklıkları da rutubet oluşmasına sebep olur. Isıtmanın sobayla sağlandığı durumlarda odalar arasında ısı farkları rutubete neden olabilir.

    Rutubet Neden Oluşur?

    Rutubet olduğunu nasıl anlarsınız?

    Rutubet kötü koku oluşturur. Kapalı alanlar da bu daha çok hissedilir. Pencere dipleri ve duvar köşelerinde de küflenme oluşur. Duvarlarda yer yer su sızıntısı olabilir.

    Özellikle yeni bir eve taşınırken dikkatli olmak gerekir. Rutubet sıcak havalarda kendini pek belli etmemektedir. Böyle bir durumda kapalı alanları kontrol edin. Dolapların içini açın ve koku olup olmadığından emin olun. Çatı ve dış cephe izolasyonu hakkında ev sahibinden bilgi isteyin. Kuzeye bakan kısımlar daha çok soğuk alır, evin kuzey cephesini özellikle kontrol edin.

    Rutubet Neden Oluşur?
    Rutubet Neden Oluşur?

    Pencereler

    Böyle durumlarda öncelikle camlarınızı kontrol etmeniz gerekir. Eğer pencereleriniz havayı geçiriyorsa silikonla boşlukların kapatılması gerekir. Aksi durumda camlarınızda buğulanma meydana gelir, pencereleriniz küflenir ve evinizde de rutubet oluşur.

    Aynı şekilde yalıtımsız pencereler de nemin dışarıya atılmasına sebep olabileceğinden yine rutubet oluşabilir. Böyle bir durumda da gün içinde pencerelerinizi açarak evi havalandırmanız gerekir.

    Eğer pencere altına petek denk geliyorsa, bu peteğin üstü örtülmemeli, sıcak havanın içeride dolaşımı sağlanmalıdır. Petekten yayılan ısı pencerelerin soğumasını da engeller. Pencereleriniz film ile kaplayarak da pencere terlemesinin önüne geçebilirsiniz.

    İzolasyon

    Rutubetin en önemli sebebi izolasyon sorunudur. Dış cephenin izolasyonunun yapılmamış olması, evlerde rutubete sebep olmaktadır. Böyle bir durumda da muhakkak dış cephe izolasyonunun yaptırılması gerekir.  Bunun için de sadece sizin bulunduğunuz kısım değil, tüm apartmanın dış cephe izolasyonu yaptırılmalıdır.

    Dairenizin duvarları tarafından emilen su çatıdan sızıyor olabilir. Böyle bir durumda çatının onarılması gerekir. Su olukları da yenilenmelidir.

    Üst kattan su sızıntısı varsa, öncelikle durum tespit edilmeli ve gerekli çalışma yapılmalıdır. Sonra da yer izolasyonunun yaptırılması gerekir.

    Yerden kaynaklanan sorunlarda, zemine ısı izolasyonu yapılması gerekir. Beton üzerine yapılan köpük izolasyon ve beton sıvama ya da geçici olarak çözüm sunabilecek şilte biçimindeki zemin izolasyonları mümkündür.

  • Kapı ve Pencerelerde Isı İzolasyonu

    Kapı ve Pencerelerde Isı İzolasyonu

    Evinizde binanızda ısı yalıtımı hem kışın soğuktan hemde yazın sıcaktan korunmanız için oldukça önemlidir. Basit hususlara dikkat edilerek ve yapınıza yapılacak iyi bir yalıtımla %60 a varan oranlarda tasarruf sağlayabilirsiniz. Binanıza yaptıracağınız yalıtım aynı zamanda evinizin değerinide artıracaktır.

    Isı Yalıtımı Yapılmadan Önce Bilinmesi Gerekenler :

    1. Yalıtım malzemesi her ne olursa olsun ne kadar kalın malzeme kullanırsam o denli tasarruf ederim mantığı çok yanlıştır. Tüm yalıtım malzemeleri belirli bir kalınlığa kadar tasarruf yüzdesini artırırken belirli -optimal bir değeri geçtikten sonra tasarruf yüzdesini düşürecektir -cebinizden çıkacak malzeme parasıda cabası. Yalıtım malzemenizin kalınlığı ne çok fazla ne çok düşük olmalıdır. Isı yalıtım hesabı başlıklı yazımızdan kabaca hesap yöntemlerini öğrenebilirsiniz.

    2. Yalıtım yapacağınız malzemeyi önceden belirleyin. Malzeme hakkında doğru bilgi edinin. Kullanacağınız malzemeye göre kalınlığı hesaplayın yada hesaplattırın. Yalıtım malzemesi seçimine aşağıda değineceğiz.

    3. Binanızda en yüksek ısı kaybı resimde görüldüğü gibi binanızın kuzey duvarından ve çatısından gerçekleşir. Bu nedenle binanızın kuzeyi rüzgara açıksa daha kalın yalıtım malzemesi kullanmanızı tavsiye ederiz.

    4. Binanızın pencerelerini çift camlı yalıtımlı pencerelerle değiştirerek %10-15 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz. Evinizde uzun süredir pimapen varsa contalarını kontrol edin. Aşınma ,sertleşme yada yarılma gibi sızdırmazlığı engelleyecek sorunlar varsa contalarınızı değiştirin.

    5. Çatınızın yalıtımı en önemli hususlardandır. Herşeyden önce çatınızda herhangi bir akıntı olmadığından emin olun. Hangi yalıtım malzemesi olursa olsun ıslanması verimini ciddi oranda düşürecektir. Herşeyden önce tavanınız kuru olmalıdır. Varsa kırık kiremitlerinizi değiştirin. Çatı yalıtımında sıklıkla kullanılan cam yünü ve taş yünü malzemelerinin üzerine basıldığında yalıtım özelliğini yitirdiğini unutmayın. Yalıtım malzemesinin üzerine kesinlikle basmayın. Çatı yalıtım malzemesi için taş yününü öneririz. Hem cam yününden daha verimlidir hemde yanmaz. Bu nedenle binanız için daha güvenilirdir.

    6. Binanızın kuzey cephesi rüzgara açıksa yüksek ve sık dallı ağaçlar dikerek kuzey rüzgarlarını kesmeniz binanızı nispeten rahatlatacaktır.

    7. Isı yalıtım levhalarının sağlayacağı verim hakkında imalatçı firmalar labaratuar ortamında yapılan deney raporlarına dayanarak %50-60 gibi rakamlar vermektedir. Ancak gerek mantolama sırasındaki işçilik hataları ,gerekse bölgelerin iklimi gibi etmenlerin labratuar ortamına uymaması gibi nedenlerle asla bu oranlar yakalanamamaktadır. %60 Tasarruf sağladığı iddea edilen pekçok ürün pratikte %40 larda kalmaktadır. Hesaplarınızı yaparken bu durumu göz önünde bulundurmanızda fayda vardır. Mantolama üzerine ısı yalıtım boyaları kullanmanızı öneririz.

    Isı Yalıtım Malzemeleri :

    EPS : Günümüzde kullanılan mantolama sistemleri ve yalıtım levhaları arasında, en popüler olanı EPS (Ekstrüde Polistiren) mantolama ve yalıtım levhasıdır. Oldukça düşük bir ısı iletkenlik (0,031 W/mK)değerine sahip olan EPS’yalıtım levahları yangın sınıfı B-1 (Zor alevlenici) ve min.20 Kg/m³ yoğunluktadır. Ülkemizde, dış cephe ısı yalıtımında, çoğunlukla 3 cm kalınlığında, binili tipleri kullanılmakla birlikte, teras yalıtımı, özel işlemler veya istenildiği durumda, 5 cm kalınlığında mantolama levhalarıda kullanılmaktadır. Nefes aldığı iddea edilsede taş yünü kadar rahat nefes almadığı kesindir.

    XPS : Ekspande Polistiren. Birim hacim kütlesi 16 Kg/m³ ve Isı iletkenlik değeri 0,040 W/mK’dır. EPS levhalara göre daha ekonomik olan XPS mantolama yalıtım levhaları B-1 yangın sınıfına girerler. Malzeme her ne kadar yanmaz görünsede yangın sırasında oldukça zehirli bir duman vererek boğulmalara neden olmaktadır. Bu nedenle AB ülkelerinin çoğunda yasaklanmıştır. Beyaz köpük olarak da bilinir. Nefes almaz. Bunun anlamı özellikle nemli bir bölgede yaşıyorsanız evinizde rutubet sorununuz olacaktır.

    Taşyünü : Isı yalıtımı ve ses yalıtımı amacı ile kullanılan taşyünü, diğer yalıtım ve mantolama, levhalarına kıyasla daha yüksek bir yoğunluğa sahiptir. Doğal yapısı nedeni ile yangın sınıfı A (Yanmaz) olan taşyünü 0,040 W/mK ısı iletkenlik değerine sahiptir. Nefes alan bir malzemedir. Nemli ve rutubetli bölgeler için tavsiyemiz taş yününden yanadır. Yanma ve duman sorunuda yoktur. Yüksek ses yalıtımı sağlar. Cadde üzeri binalarda tavsiyemizdir. Nispeten pahalıdır.

    EPS ,XPS ve Taş yünü ile mantolama yapacaksanız bilmelisinizki işçilik çok önemlidir. Eğer işçilik iyi yapılmazsa 5-10 yıl zarfında binanızın sıvaları dökülmeye başlayacak ve yüksek onarım masrafları oluşturacaktır. Bu nedenle üçün beşin hesabını yapmadan uzman ekiplerle ve kaliteli malzemelerle çalışmanızı öneririz. Özellikle fileleme ve sıva kısmı oldukça önemlidir. Keza kullanılacak dübeller oluşacak ısı köprülerini kesmesi ve sağlamlık açısından çok önemlidir.

    Isı Yalıtım Sıvaları : Son dönemde teknolojik gelişmeler yalıtımlı sıvalar üretilmesine olanak sağlamıştır. Bu sıvalar hem yanmaz ,hem ses yalıtımı sağlar hemde nefes alabilir. Ancak bu sıvaların etkin kullanımı ve istenilen verimi verebilmeleri için hem iç hemde dış cephede kullanılmasını öneririz. Bu sayede %60 ısı yalıtımına ulaşabilir ve ses kirliliğinden büyük oranda kurtulabilirsiniz. Özellikle binanızı yeni yapıyorsanız bu ürünleri öneririz. Hem iç hem dış sıva olarak bu ürünler kullanıldığında sadece dış gürültülerden değil ,evinizin içerisindeki odalar arası seside kesmiş olursunuz.

    Isı yalıtım Boyaları : Bu ürünler yüksek teknolojinin nimetlerindendir. Havası tamamen alınmış silisyum -seramik parçacıklarının boya ile seyreltilmesi ile imal edilir. Bu boyalar tek başına bile %10-20 oranlarında yalıtım sağlayabilmektedir. Mantolama ve ısı yalıtım sıvalarının üzerine kullanmanızı öneririz.

    Son zamanlarda mantar levhalar ,cam köpüğü ,fenol köpüğü gibi oldukça çeşitli yalıtım malzemeleri piyasaya sürülmüştür. İlgilendiğiniz malzemeleri kıyas yaparken aklınızda aşağıdaki kriterler bulunsun :

    1. Isıl iletkenlik değerine bakın. Isıl iletkenlik değeri ne kadar düşükse size o denli yüksek yalıtım sağlayacaktır.

    2. Malzemenin nefes alabilirliğine bakın. Nefes almayan malzemeler özellikle nemli bölgelerde ciddi yoğuşma ve rutubet sorununa neden olur.

    3. Malzemenin yangın sınıfına bakın. Ancak yanmaz sözüne inanmakla kalmayın. Pek çok malzeme yanmaz olmasına rağmen ısındığında duman oluşturarak yanmadığı halde boğulmalara neden olmaktadır.

    4. Malzeme ne kadar ses yalıtımı sağlıyor kıyaslayın. Ses yalıtımı evinizin konforunu ciddi oranda etkileyecektir.

    5. Bakım periyotlarını kıyslayın. Örneğin XPS ile yapılan bir mantolama bölge şartlarına ,kullanılan malzemeye ve işçiliğe bağlı olarak 10-20 yıl sonra sıvasını atmaya başlayacaktır. Oysa ısı yalıtım sıvalarının böyle bir masrafı yoktur, bir defa yapılır.

  • Evde Pratik Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

    Evde Pratik Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

    Isı yalıtımı binaların; çatılarına, dışa veya garaj, depo gibi kullanılmayan bölümlere bakan duvarlarına, toprak veya içerisinde yaşanmayan mahaller ile daireleri ayıran döşemelerine, tesisat boruları ile havalandırma kanallarına yapılır. Ayrıca özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılarak kışın pencerelerden olusan ısı kayıpları azaltılır, yazın binaya güneş ısısı girişi sınırlanır. Böylece ısıtma ve soğutma için harcanan enerjiden tasarruf sağlanır. Isı yalıtımının faydalarından tam anlamıyla yararlanmak için, evlerin kışın soğuk, yazın sıcak kısımlara bakan tüm duvar ve döşemeleri, çatıları mutlaka yalıtılmalı ve nitelikli pencere kullanılmalıdır. Isı yalıtımı, binanın temelinden çatısına kadar dışa veya kullanılmayan kısımlara bakan yüzeylerine, ısı geçişini azaltan özel ısı yalıtım malzemeleri nin uygulanması ile yapılır.

    Çatıların yalıtımında çatıların şekline göre değisen yalıtım uygulamaları vardir. Çatı ısı yalıtımı, levha veya şilte biçiminde çesitli ısı yalıtım malzemeleriyle yapılır. Çatı örtüsü ile tavan döşemesi arasında kullanılmayan boşlukların olduğu binalarda, ısı yalıtımı tavan döşemesi üzerine serilerek uygulanır. Çatı arasının yaşam mekânı olarak kullanıldığı binalarda ısı yalıtımı çatı seviyesinde yapılır. Ahsap konstrüksiyon çatılarda ısı yalıtımı merteklerin arasına, altına veya üstüne yapılabilir. Betonarme kırma çatılarda ise genellikle beton yüzeyin üstüne yapılır.

    Teras çatı ısı yalıtımı, su yalıtımı katmanının üstüne veya altına yapılabilir. İzolasyon levhalarının su yalıtımının üzerinde yer aldığı detaya “ters teras çatı”; su yalıtımı katmanının ısı yalıtımı levhalarının üzerinde bulunduğu detaya ise “geleneksel teras çatı” denilmektedir. Ters teras çatı detaylarında su yalıtım örtüleri ayni zamanda buhar kesici vazifesi görmektedir.

    Çatılarda ısı, su, ses ve yangin yalıtımı detayları birlikte çözülmeli ve konforlu ortam elde etmek için malzemeler birbirleriyle uyumlu seçilerek mutlaka yoğusma tahkiki yapılmalıdır. Duvarlarda yalıtım ise, çeşitli ısı yalıtım malzemeleri nin genellikle duvarlara monte edilmesiyle, binanın dışından, içinden veya iki duvar katmanının arasından yapılabilir. Diştan yapılan uygulamalar ile cephenin tümüne ısı yalıtım malzemeleri sabitlenebildiğinden; Isı köprüleri oluşmaz. Ayni zamanda uygulama dış taraftan yapıldığı için duvarlar sıcak kalır ve yoğusma meydana gelmez.

    Dış cephelerde kullanılacak olan ısı yalıtım levhaları bu uygulama için özel olarak üretilmis olmalidir. Iki duvar arasi veya içten yapılan ısı yalıtım uygulamaları; kısa süreli kullanılan yazlıklar, dağ evleri gibi yapılarda tercih edilir. Genel olarak bu uygulamalarda ısı yalıtım levhaları duvarın iç yüzeyine uygulanır. Bu uygulamalarda ısı köprülerine karsı önlem alınmalı ve mutlaka yoğusma tahkiki yapılmalıdır. Yoğuşma tahkiki neticesinde buhar kesici kullanımına ihtiyaç olup olmadiğina karar verilmelidir.

    Pencerelerde iyi bir ısı yalıtımı, kaliteli, sızdırmaz, doğru uygulanmış ve düşük ısı geçirgenlik değerlerine sahip doğramalar ve yalıtım camı üniteleri ile mümkündür. Binalardaki kapılar da enerji verimliliği göz önüne alınarak seçilmelidir.

    Yalıtım Camı Ünitelerinin Kesitleri

    Isı yalıtımının önemli bir unsuru da tesisatların ve ekipmanlarının yalıtılmasıdır. Isıtma veya soğutma tesisatında yalıtım özellikle ısıtılmayan veya soğutulmayan hacimlerden geçen tesisat boru veya kanallarının yalıtım malzemeleriyle kaplanması ile yapılır. Soğutma ve ısıtma tesisatlarının ısı yalıtımı ile büyük enerji tasarrufu sağlanır. İşletme maliyeti düşer. Buhar ve kaynar su tesisatlarında yüzey sıcaklığının yüksek olması nedeniyle insanların kazaya uğramasının önüne geçilmis olur. Ayrica kazan dairesinin aşırı ısınmasından dolayı diğer sistemlerin zarar görmesi ve ısı köprüleri önlenir.

    Tesisat Yalıtımı Uygulama Örnekleri

    Isı yalıtımı, yalnızca çeşitli yalıtım malzemeleriyle yapılan bir işlem olarak algılanmamalıdır. Isı yalıtımı daha tasarim aşamasinda başlamasi gereken bir süreçtir. Isı kaybını etkileyen en önemli unsurların başinda, yapinin içinde bulunduğu çevresel faktörler gelir ve tasarımcılar bu faktörleri dikkate almalıdır.

    Isı Yalıtımını Etkileyen Dış Faktörler Şunlardır:

    Coğrafi Özellikler: Enlem-boylam, binanın bulunduğu bölgenin eğimli ya da düz, yeşil ya da kurak oluşu gibi
    Iklim özellikleri
    Rakimi
    Arsanın Özellikleri: Yön, komşu parsellerle beraber arsanın imar durumu özellikleri

    Mekânların Bakacaği Yönler: Yasam mekânlarının kuzeye bakmaması ve oturma odasının güneye, yatak odasının doğuya bakması gibi. Etkin bir ısı yalıtımı için bu faktörlerin, tasarım açısından başlayarak dikkatle ele alınması ve binanın bu dış etkilere en fazla direnç gösterecek şekilde tasarlanması gerekir.