Etiket: İnsanlar

  • Kalbin Düşmanı Göbek Hastalığı

    Kalbin Düşmanı Göbek Hastalığı

    Kalp hastalığında en büyük risklerden biri sağlıksız ve fazla beslenme. İşte beslenmede dikkat edilmesi gerekenler…

    Pek çok hastalık, göbek yağlanması ve obezite sonucu ortaya çıkıyor. Bu nedenle obeziteye yol açan beslenme yanlışlarının da değiştirilmesi gerekiyor. Gıda çeşitliliğinin sağlıklı beslenme için önemli olduğu düşüncesiyle her besinden bol miktarda yemek, kişiye yarar yerine zarar getirebiliyor. Bunun için kişiye uygun beslenme tarzının benimsenmesi, altın kural olarak gösteriliyor. Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Kani Gemici, ideal kiloyu korumak ve kalp hastası olmamak için kişiye özel sağlıklı beslenme kuralları hakkında bilgi verdi.

    Sağlık sorunlarının kaynağı göbekteki yağlanmadır

    Hipertansiyon, kalp hastalıkları, metabolik hastalıklar, insülin direnci, diyabet, ortopedik problemler, diz ve eklem hastalıkları, bel fıtıkları ile kanser gibi hastalıklar, aşırı kilolar sonucu ortaya çıkan başlıca sağlık sorunlarıdır. Kişiyi obeziteye götüren ve göbekte başlayan yağlanma, vücuttaki bütün hastalıkların başlangıç noktası gibidir. Bu hastalıkların yanı sıra; kalp hastalıkları oluşma riski, kilolu olan kişilerde kilolu olmayan kişilere göre 3-4 kat daha yüksektir.

    Bel çevrenizle göğüs çevreniz eşitse kilo sorununuz başlamıştır

    Aşırı kiloların en önemli göstergesi, göbek ve bel çevresinin genişlemesidir. Bel çevresinin; kadınlarda 83, erkeklerde ise 92 santimetreyi geçmesi, obezitenin işaretidir. Ancak obezite sınırına ulaşmamak için yalnızca rakamları takip etmek yeterli değildir. çünkü aşırı kilo tehlikesi ile karşı karşıya kalmadan, kişinin vücut ağırlığının artışını gözlemlemesi çok önemlidir. Bunun için alınması gereken önlemlerin başında, kişinin belirli aralıklarla kendini boy aynasında izlemesidir. Ayna karşısındaki görüntüde, bel çevresi ile göğüs genişliği eşitlenmişse, kilo sorunu başlamış demektir.

    Sağlıklı bir kalp için beslenme alışkanlıkları değiştirilmeli

    Yanlış beslenme alışkanlıkları yüzünden sağlıksız gıdalar tüketen çocuklar, ileri yaşta bilgisayar başında sürekli yemek yiyen insanlar haline gelmektedir. özellikle atıştırmalık olarak yenilen içerisindeki katkı maddesi ve yağ oranı yüksek yiyecekler, çocukların erişkin çağına geldiklerinde ciddi kilo sorunları yaşamalarına ve metabolizmanın yıllar içerisinde bozulmasına neden olmaktadır. Bu nedenle sorunlara erken yaşta müdahale edilmelidir.

    Tıka basa değil tadımlık yiyin

    Acıkmadan yemek, 5-6 çeşit yemekle tabağı doldurmak, her sebzeden ve meyveden bol miktarda yemek sağlık açısından zararlıdır. çünkü her gıda her insanın yapısına uygun değildir. Sebze ve meyvelerin her çeşidi tadımlık olarak tüketilebilir; ancak hepsinden bol miktarda yenilecek diye bir kural yoktur.

    Vücudunuza rahatsızlık veren besinleri tüketmeyi bırakın

    Coğrafi durumlar, yaş grupları, genetik yapılar, kan grupları beslenme şekillerinin oluşturulmasında önemli kriterlerdir. örneğin; çölde yaşayan bir kişi için belki de en uygun olan et deve etidir, balık da deniz kenarında oturanlar için en sağlıklı besindir. çok sağlıklı bir besin olan domates, birçok kişi için yenildiğinde rahatsızlık vericidir ya da yoğurt bazılarında sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir. Kişi, aldığı bir gıdaya vücudunun verdiği tepkiyi rahatlıkla ölçebilir; yaptırdığı testlerle birlikte iyi bir gözlemle, kendisi için en sağlıklı olan beslenme şeklini belirleyebilir.

    Tüm meyvelerin suyunu bir bardakta toplamayın

    “Karışık meyve suyu” adı altında, birkaç çeşit meyveyi bir araya getirerek suyunu sıkıp içmek de vücuda yarar yerine zarar getirir. çünkü çeşitli meyvelerden oluşan karışım, mide ve bağırsak sistemi açısından olumsuz etki yapabilir. Meyve suyu tüketiminin dışında, birkaç çeşit meyvenin bir arada yenilmesi de doğru değildir. Kişi, hangi meyveyi yediğinde ya da hangi meyvenin suyunu içtiğinde kendini iyi hissediyor, ferahlıyor ve herhangi bir sorun yaşamıyorsa onu tüketmelidir.

    Sahanda yumurtayı sade yiyin

    Beslenme alışkanlıklarınız içinde etin yeri mutlaka olmalıdır. Ancak et tüketirken sağlıklı olmasının yanında, kişi için uygun olan et türünün tercih edilmesi de önemlidir. Yararlı Izgara tabağı adı altında karışık et tüketimi de, sağlık açısından kabul edilemez bir beslenme şeklidir. Vücut bir süre sonra bu yanlış beslenmeye teslim olsa da bunun getirdiği sağlık sorunları hayatın bir döneminde ortaya çıkacaktır. Bunun için; özellikle etle ekmek bir arada yenmemeli, peynirli ve sucuklu yumurta gibi menüler sofrada asla bulunmamalıdır. Eğer sahanda yumurta yenilecekse, haftada 1- 2 kez kaliteli bir tereyağında sade olarak tüketilebilir.
    Milliyet

  • Beyin Loblarına Göre Evliliklerde Mutlu Seks Yaşamı

    Beyin Loblarına Göre Evliliklerde Mutlu Seks Yaşamı

    Ne padişahlar topraklar vermiş, ne sultanlar fetihlere çıkmış, ne insanlar ünvanları için vazgeçmişler aşklarından. Niceleri dokunamamış bile aşklarına, niceleri kıyamamış niceleride doyamamış…

    1) Mantıksal düşünceye sahip birisi duygusal düşünceye sahip birisi ile beraber olursa çok şey paylaşır, az tartışır, birbirlerini tatmin edebilirler, yeniliklere açık olurlar. Sadece maddi anlamda tartışırlar çok risk aldıkları için bu pek fazla seks yaşamlarını etkilemez.

    2) Mantıksal düşünceye sahip birisi, mantıksal düşünceye sahip birisi ile tek düze bir hayatları olur, seks esnasında bile yatırımlarını konuşabilirler yani aslında bol bol para biriktirirler. Evliliklerinde seks onlar için ihtiyaçtır ilk önce.

    3) Duygusal düşünceye sahip birisi, mantıksal düşünceye sahip birisi ile birlikte olursa ve her ikisi de değişime kapalı ise felaket olur. Ortak nokta çok fazla bulamayacaklarından genel evliliklerinde seks yaşamlarında da problemler artacaktır. Duygusal taraf doyum yaşayamayacaktır. İlişkiden sonra yatamayan, rahat uyuyamayan taraf olacaktır. Ama mantıksal olan hemen sırtını dönüp yatabilir. Ama değişime açık olurlarsa mükemmel olur. Birbirlerinden farklı tatlar almaya başlarlar. Biri diğerin hayatına devamlı değişik zevk ve tatlar katacaktır.

    Hiçbirşey değiştirilemez değildir, hayatın genelinde imkansızlık yoktur, kişinin kendisinin imkansızlıkları vardır. Evlilik sürecinde mutlu bir seks yaşamı için ilk önce eşinizin bu yönlerini bilmelisiniz en önemlisi kendinizi tanımalı ve ne istediğinizi bilmelisiniz. Eğer kendinizi değişime açık hale getiremezseniz bunu eşinizden de beklemeyin. Çünkü değişim insanın kendisinde başlar.

    Mutlu bir seks yaşamı için cinselliğinizi, seks boyutlarınızı eşinizle konuşmalısınız konuşmadığınız bir şeyin eyleminde de başarılı olamayız. Bizim toplumumuzda kültürümüz, yetiştirilmemiz gereği cinsellik yaşamı, seks hep göz ardı edilmiş ve ayıp sayılmıştır. Aileler çocuklarını bu konuda doğru yönlendirip bilinçlendirmediklerinden dolayı çoğu evlenen ya da adaylar için bu bir kabus olur. Eşinizle parayı, evi, yemeği konuştuğunuz gibi başında ortasında ve sonunda devamlı bunu konuşmalısınız. Eşiniz mantıksalsa kelimeleriniz önemli, istekleriniz mantık çerçevesinde aktarmalısınız,eşiniz duygusal düşünceye sahipse konuşmalarınıza duygunuzu da katmalısınız. Üstüne basa basa söylüyorum yatak ayırmamalısınız eğer çok ciddi değilse problemleriniz. Eğer bir mantıksalsanız eşinizle seks esnasında sadece o anı konuşmalısınız nerde ne yapıyorsanız o ana odaklanın akılınızda başka şeyler olmamalı.

    Kendinizde ya da eşinizde cinsel akivite ile ilgili bir problem hissediyorsanız muhakka bir uzmana başvurun. Mutlu bir seks yaşamı olmayan çiftler psikolojik anlamda hertürlü sorunlara davetiye çıkarır. Seks duygusal bir boyuttut ve fantezileriniz çoğaltmalısınız. Çiftin vücutlarıyla barışık olmaları gerekir kendi vücudunu beğenmeyen bunu beden diliyle karşısındakine hissettirir. Hiçbir zaman seksle ilgili suçluluk duygusuna kapılmamalıdır çiftler bu mutsuzluğu getirir. Cinselliği eğlence haline getirmeli ona bir oyun gibi bakmalı insan içine yenilikler katmalı ve bunu paylaşmalı. Seksi bir bir performans gösterisi gibi görmemeli. Eğer evlilikte seks yaşamımızı mutlu hale getiremezsek bizi gerginlik, stres, uykusuzluk, ani parlamalar, dengesiz beslenme süreçleri gibi problemler bekliyor olacaktır. Unutmayalım seks su, yemek gibi biyolojik bir ihtiyaçtır diğerlerinden farkı duygusal yönden hazzının yüksek olmasıdır. Yiyeceğiniz yemeği konuşur, tarif eder gibi, susadığınızda su ister gibi, içecek tercihi yapar gibi seksi de konuşun ve değişik tercihleriniz olsun. Menünüzü arada bir değiştirin .

    Şimdi en azından erkek ve kadınların sadece cinsiyet farklılıklarına göre değil beyin kimyalarına göre de değişiklik gösterdiklerini de göreceğiz.