Etiket: ilk yardım

  • Böcek Sokmalarında İlk Yapılması Gerekenler

    Böcek Sokmalarında İlk Yapılması Gerekenler

    BÖCEK SOKMALARI VE YAPILMASI GEREKENLER

    Özellikle bahar ve yaz aylarında toprakta çalışan işçiler yada piknik yapan kişiler böcek sokmaları ile karşılaşır. Hatta bazen evimizin balkonunda otururken yada yolda yürürken bile böcek ısırması ile yüz yüze kalabiliriz. Bu nedenle ne yapmamız gerektiğini bilmeliyiz. İlk yapmamız gereken sakin olmak ve panik yapmamaktır. Eğer çok büyük bir alerjiniz yokda böcek sokması çokta tehlikeli bir olay değildir.

    Böcek sokmalarının alerjik belirtileri:

    Böcek sokması olan bölgeden uzakta şişme, kızartı, ürtiker, kaşıntı, kolik şeklinde karın ağrısı, kusma, ishal, göğüste sıkışma hissi, nefes almada zorluk, hırıltılı solunum, at sesi (larinks ödemi bulgusu), dilde şişme olabilir. Bu bulgular, ciddi alerjik reaksiyon ve anafilaksi bulgularıdır ve birkaç dakika içinde ortaya çıkar. Nabzın alınamaması ve kan basıncının düşmesi, bilinç bulanıklığı ve kalp durması yaşamı tehdit eden bulgulardır.

    Böcek sokmalarında ilk yardım bilgileri:

    Arı sokması :
    Arının iğnesinin steril bir iğne ile çıkarılması gerekir. İğne çıkarıldıktan sonra buz tatbik edilebilir.

    Akrep sokması:
    Zehirin gücü akrebin kuyruğundaki boğum sayısı ile doğru orantılıdır. Zehir sinir sistemini ve kalbi etkiler. Tükrük salgısı artar. Kaslar kasılır. İdrar kaçırma ve felç görülebilir. Sokulan bölgede ağrı, yanma ve uyuşukluk olur. Bu durumda yara kesinlikle emilmez. Ufak bir turnike ve amonyak uygulanır. Kişiye alkol verilmemeli ve yara dağlanmamalıdır.

    Örümcek sokması:
    Zehirli örümcekler kum saati şeklinde küçük ve siyah olurlar. Ayrıca kafalarında kırmızı benek olur. Isırdıklarında sinir sistemini etkilerler. Karın kısmında ağrı görülür. Yara oynatılmamalıdır. Yaranın üzeri bez veya eşarpla sıkılmalı ve buz uygulanmalıdır.

    Köpek ısırması:
    Kuduz köpeklerin ağızları salyalıdır ve göz bebeklerinde simetri yoktur. Sudan korkarlar ve kuyrukları bacaklarının arasında gezerler. Isırma durumunda yara bol su ile yıkanmalı ve kapatılarak pansuman için hemen hastahaneye gidilmelidir. Tetanoz ve kuduz aşısı olunmalıdır. Köpeğin yakalanması ve 10 gün karantinada kalması gerekir.

    Yılan ısırması:
    Yarada diş izi bırakır. Zehirli yılanlar kısa, kuyrukları yuvarlak ve kafaları üçgen şeklinde olanlardır. Üzerlerindeki pullar daha küçük ve daha fazladır. Çok parlak ve canlı renklerde olurlar. Isırma durumunda kan pıhtılaşmakta zorlanır, aşırı kan kaybı olur. Yanma hissi ve ağrı vardır. Şişlik ve morluk görülebilir. Sinir sistemini ve kalbi etkiler. Kusma, uyuklama ve bulantı görülebilir. Yara öncelikle iki dişizi arası çizilerek kanatılır, emilmez. Isırılan bölgenin üstü bir bezle sıkılır.

    Kene yapışması:
    Üzerine yağ damlatılarak, bir cımbızla saat yönünün tersine çevrilir.

    Sülük yapışması:
    Sülükler kirli kanı emdiklerinden yararlıdırlar. Sigara veya herhangi bir ısı kaynağı ile uzaklaştırılırlar.

    Böcek Sokmaları Tedavi Yönetmler:
    Lokal reaksiyon- Böcek sokması lokal bir reaksiyona neden oldukysa, yani böceğin soktuğu yerde küçük bir şişlik oluştuysa buzla kompres yapmak, sabunlu suyla yıkamak veya antihistaminik bir pomat sürmek yeterlidir.

    Genel reaksiyon- Eğer sokulan bölgenin çevresinde daha geniş bir tepki oluşursa (örneğin tüm kolun veya bacağın şişmesi gibi) ya da yaygın kaşıntı görülürse yine normal reaksiyondaki tedavi uygulanabilir. Ağızdan alınan bazı ilaçlar da şikayetleri giderebilir. Ancak bu ilaçları bir doktorun vermesi gerekir.

    Toksik reaksiyon- Sokulan bölgeden uzakta şişme, karın ağrısı, ishal, nefes alma zorluğu, göğüste sıkışma hissi, hırıltılı solunum, dilde şişme; birkaç dakika içinde ortaya çıkan ciddi alerjik reaksiyon ve anafilaksi bulgularıdır. Bilinç bulanıklığı ve kalp durması yaşamı tehdit eder. Bu durumda bir sağlık merkezinde acil madahele yapılmalı; tedavi sonrasında ise kan tahlili ve uygun testlerle alerji saptanmalıdır. Riskli kişiler aşılanır.
    Arı sokmasına karşı aşırı duyarlılığı olan kişiler, doktorun verdiği ilaçları mutlaka yanında bulundurmalıdır.

    Böcek sokmaları için bitkisel öneriler:

    – Adaçayı yapraklarından yapılan merhem, sivrisinek, arı sokmasında acıyı dindirir, kaşıntıyı önler.

    – Andız otu yaprakları veya kökünün hayvan ısırma ve sokmalarında enfeksiyon oluşumunu önleyici etkileri vardır. Çok miktarda andız otu mide bulantısına neden olur.

    – Çalı kavağı (ezilmiş) arı sokmalarında sokulan yere sarılırsa etkili olur. Zeytinyağı ile karıştırılarak elde edilen merhem yanıklara sürülürse şifa verir.

    – Deve tabanı yaprakları ezilip merhem haline getirilerek yaraların, çıbanları, şişen ayakların ve böcek sokan yerlerin üzerine sarılırsa çabuk iyileşmelerini sağlar.

    – Maydanoz tohumlarının ve yapraklarının kaynatılması ile elde edilen saf maydanoz suyu, arı ve haşarat sokmasında, sokulan yere sürüldüğünde ağrısını geçirir.

    – Sarımsak rendelenmiş olarak yara, çıban ve zehirli hayvanların soktuğu bölgelere sarıldığında iyileştirici olur.

    İlgili Konular ;
    Sivrisinek Kaşıntısı Nasıl Geçer?

    – Hangi Böcek Isırığı Nasıl Olur? Tıklayın !

  • Yanlış yapılan ilk yardım yöntemi ve doğruları

    Yanlış yapılan ilk yardım yöntemi ve doğruları

    Temel ilk yardım bilgileri okullarda öğretilmesine rağmen hala yanlış uygulamalar yapılmasından dolayı hayati riskler ortaya çıkabiliyor. Yanlış yapılan ilk yardım yöntemi ve doğruları nelerdir? Temel ilk yardım yöntemlerini doğru uygulamak bir insanın hayatını kurtarmanıza yardımcı olabilir.

    Yanlış yapılan 8 ilk yardım yöntemi ve doğruları

    İlk yardım, herhangi bir kaza anında sağlık görevlileri kaza alanına gelene kadar yapılan müdahaleleri kapsar. Doğru uygulanması hayati önem taşır. Hayati öneme sahip olmayan kazalarda ise enfeksiyon gelişmesini ve ileride daha büyük sağlık sorunları ile karşılaşılmasını engeller.

    Her Yaralanma Hidrojen Peroksit İle Tedavi Edilmez

    Yanlış yapılan ilk yardım yöntemi ve doğruları | 1
    Bununla ilgili yanlış olan şey, peroksit, bağ hücrelerini yok eder ve yaranın iyileşmesini önler. İyot ve alkol sağlıklı hücreleri yakar ve bir yaraya uygulandığında ağrı, şok ve yanmalara neden olabilir.
    Doğru uygulaması ise,yarayı içme suyu ile yıkayın daha sonra bir antibiyotik içeren bir şifa merhemi uygulayın. Bandaj gerekmedikçe uygulanmamalıdır. Aksi takdirde yara ıslanacak ve iyileşmesi daha uzun sürecektir.

    Kalp Masajları Kaburga Kırıklarına Neden Olabilir

    Yanlış yapılan ilk yardım yöntemi ve doğruları | 2
    Bununla ilgili yanlış olan şey, kardiyak kompresyonlar kırık kaburgalara neden olabilir, bu da akciğerlere ve kalbe ciddi şekilde zarar verebilir.
    Doğru uygulaması ise, Kişinin nabzının olmadığı, nefes almadığından ve etrafında doktor olmadığından emin olduğunuz takdirde yalnızca kardiyak kompresyon yapmanız gerekir. Bir kişi bir ambulans çağırırken, diğeri kalp sıkışmalarını dakikada 100’lük ritimle kalp masajı yapabilir.

    Aynı Anda Bir Çok İlaç Almayın

    Yanlış yapılan ilk yardım yöntemi ve doğruları | 3
    Bu konuda yanlış olan şeyçok ilaç almak karaciğer sorunlarına yol açabilirBununla ilgili yanlış olan şey, parasetamol veya asetaminofen, ağrıyı ve iltihaplanmayı hafifletir. Aşırı dozajı karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olabilir.
    Doğru uygulama, dozu dikkatlice ölçün. Yetişkinler için maksimum tek doz 1 g’dır (günde 4 g). Asetaminofen birçok ilaçta, özellikle de grip aşısı olanlarda bulunur ve ilaçları birleştirmek, kolayca doz aşımına ve sonuçlarına neden olabilir.

    Burun Kanamasında Sırtüstü Uzanmayın

    Yanlış yapılan ilk yardım yöntemi ve doğruları | 4
    Bu konuda yanlış olan şey, bunu yaparsanız, kafanızdaki kan basıncı yükselir. Kanayan bölümün ne kadar tehlikeli olduğunu bilmiyorsunuz, bu nedenle kan akciğerlerinize girebilir veya kusmaya neden olabilir.
    Doğru uygulama ise, basıncı azaltmak için başınızı dik tutun, soğuk pres uygulayın ve ardından burun deliğini 15 dakika boyunca parmağınızla kapatın. Ağzınızdan nefes alırken diğerine de aynı şeyi yapın. Kanama durmazsa tekrarlayın. Uzun süre devam ederse hastaneye gitmeniz gerekmektedir.

    Yaralıyı Arabadan Çıkarmaya Çalışmayın

    Yanlış yapılan ilk yardım yöntemi ve doğruları | 5
    Bunun hakkında yanlış olan şey, karayolu kazalarında ölümlerin çoğu boyun ve omurga yaralanmaları nedeniyle meydana gelir. Yaralıya yardım etmek için yapılan en küçük adım, onları öldürebilir ya da felç edebilir.
    Doğru uygulama ise, bir kişi baş, boyun veya omurga travması riski ile yaralanırsa (örneğin eklemlerini hissetmiyorsa da kan yoksa) ambulans çağırın ve doktorlar gelene kadar yaralının nefes almasını izleyin.

    Ciddi Zehirlenmelerde İlaç Kullanımına Dikkat Edin

    Yanlış yapılan ilk yardım yöntemi ve doğruları | 6
    Bununla ilgili yanlış olan şey, emetik ilaçlar özofageal bir yanmaya ve akciğerlere zehirli kusmuk kaçmasına yol açabilir.
    Doğru uygulama ise, şüphelenilen bir zehirlenmeyle ambulans çağırın, semptomları ve muhtemel bir zehir kaynağı belirtin ve öngörülen işlemleri not edin. Tehlikeyi kendiniz değerlendiremeye çalışmayın.

    Doğru Turnikeyi Kullanın

    Yanlış yapılan ilk yardım yöntemi ve doğruları | 7
    Bunun hakkında yanlış olan şey, yanlış veya gereksiz yere uygulanan bir turnike, ekstremite baskısı ile sonuçlanabilir. Kanamayı durdurmaz, kan dolaşımını önleyerek nekroza neden olur.
    Doğru uygulama ise, yaraya çok miktarda steril gazlı bez veya temiz bir bez uygulayın ve sıkıca bastırın ambulans gelene kadar bu yeterli olacaktır. Tek istisna, aşırı kanama olmasıdır.

     

  • Zehirlenmede İlk Yardım Nasıl Olmalı?

    Zehirlenmede İlk Yardım Nasıl Olmalı?

    Kendimize ya da çevremizdekilere kazalarla ve aniden oluşan sağlık sorunlarından dolayı ilk müdahaleyi yapmamız gerekebilir. Ama ilk müdahale ve ilk yardım hakkında ne kadar bilgiliyiz? Bilinçli olarak yapılan ilk yardım, hayati tehlike taşıyan birçok konuda yine hayat kurtarır.

    Peki, sizlerde ilk yardım hakkında bilgi sahibi olmak eğer bilgi sahibiyseniz bu bilgileri iyice pekiştirmek ister misiniz? O zaman Acıbadem Mobil Acil Operasyon Müdürü M.Tansel Turan’ın anlattıklarına kulak verin!

    Zehirlenmede İlk Yardım Nasıl Olmalı? 

    Yüksek tansiyon sırasında ilk yardım

    Düşük tansiyon sırasında ilk yardım

    Kırıklarda ilk yardım nasıl olmalı?

    Elektrik çarpmasında ilk yardım nasıl olur?

    Yabancı bir cisim battığında nasıl bir ilk yardım yapılmalı?

    Kafa travmasında ilk yardım nasıl yapılır?

    Sinir krizlerinde ilk yardım nasıl yapılır?

    Yanıklarda ilk yardım nasıl olmalı?

  • Tansiyon ölçerken ayaklarınızı yere düz basın

    Tansiyon ölçerken ayaklarınızı yere düz basın

    Hipertansiyon erişkinlerin en sık karşılaştığı kronik hastalıkların başında geliyor.
    Dünyada yaklaşık olarak 1,5 milyar kişi bu rahatsızlıkla baş ederken, ülkemizde ise hipertansiyonu olan hasta sayısı neredeyse 15 milyonu buluyor. Aslında hipertansiyon tedavi edilebilir, hatta önlenebilir bir hastalık. Dünya Sağlık Örgütü bu konuya dikkat çekmek amacı ile bu yıl Dünya Sağlık Günü olan 7 Nisan’ı “hipertansiyon” konusuna ayırdı. 7 Nisan’ın ana teması “KAN BASINCINIZI KONTROL EDİN!”olarak seçildi. Liv Hospital Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat yüksek tansiyonla mücadelenin yollarını ve tansiyon ölçerken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

    Kan basıncını kontrol etmek için 2 konu çok önemlidir:

    Kan basıncını ölçtürmek ve doğru ölçmek: Hipertansiyon erken dönemde belirti vermediği için kan basıncını ölçtürmeden tanı koymak mümkün değildir. Ülkemizde kan basıncı yüksek 2 kişiden biri hastalığının farkında değildir. Doğru tanı koymak için kan basıncı doğru ölçülmelidir.

    Yüksek kan basıncını düşürmek: Tuz alınımının kısıtlanması, fazla kiloların verilmesi, fiziksel aktivitenin artırılması yani egzersiz, sigaranın bırakılması ve aşırı alkolün önlenmesi gibi yaşam düzeni değişiklikleri kan basıncını düşürür. Bunların yetersiz olduğu durumlarda ilaç kullanılır. Yaşam düzeni değişiklikleri ile hastaların bir kısmının ilaç kullanmasına gerek kalmayabilir.

    Kan Basıncı Ölçülürken Yapılması Gerekenler

    – Oturun.

    – Dinlenin.

    – Konuşmayın.

    – Sırtınızı arkaya dayayın.

    – Kolunuzu destekleyin.

    – Ayaklarınızı yere düz basın.

    – Kol ve kalp aynı hizada olmalı.

    Hipertansiyonla Gelen Hastalıklara Dikkat

    Hastaların yüzde 5-10’unda ise hipertansiyon başka bir hastalığa bağlıdır. Hipertansiyona yol açan hastalıkların önemli kısmı böbrek kaynaklıdır. Hormonal hastalıklar ise önemli diğer bir grubu oluşturmaktadır. Bu hastalıkların önemli bir kısmının tedavi edilebilir nitelikte olması, hastalıkların tedavisi ile de hipertansiyonun kalıcı tedavisinin mümkün olması her hastanın hipertansiyona yol açan hastalıklar açısından değerlendirilmesini zorunlu kılar.

    İş Yaşantısı ve Tansiyon

    Uzun çalışma saatleri, masa başı çalışma düzeni ve düzensiz beslenme tansiyonu olumsuz etkiler. Bunlara ilaveten çalışma hayatının stresi de göz önüne alındığında çalışanlar hipertansiyon ve hipertansiyona bağlı sorunlar için risk altındadırlar. Zamanın kısıtlı olması kişileri daha az hareket etmesine olanak tanır. İş yemekleri ve uzun süren toplantılar beslenme düzenini daha da bozar. Kişinin kendisine zaman ayıramaması tedavinin de aksamasına neden olabilir. Hipertansiyon tedavisi üç aşamadan oluşuyor; hipertansiyona yol açan hastalığın tedavi edilmesi, ilaç uygulaması, yaşam düzeninde değişikliğe gitmek. Tuz alınımının kısıtlanması, fazla kiloların verilmesi, fiziksel aktivitenin artırılması, sigara ve alkolün belli düzeyde tutulması başlıca yaşam düzeni değişiklikleridir.

    Kan basıncını düşürmek ne yapmak gerekiyor?

    – Tuzun azaltın.

    – Düzenli egzersiz yapın.

    – Fazla kiloların verin.

    – Sigarayı bırakın.

    – Alkolün sınırlandırın.

    – Gerekirse ilaç kullanın.