Etiket: Histeroskopi

  • Kısırlık Varlığında Yapılan Tahliller, Testler Nelerdir?

    Kısırlık Varlığında Yapılan Tahliller, Testler Nelerdir?

    Şayet çift 12 ay boyunca düzeli, korunmasız bir cinsel birliktelik yaşamış ise ancak gebelik sağlamamış ise bir uzmana görünmek gerekmektedir. Bu amaçla bir doktora başvuran çiftlere çeşitli testler ve tahliller yapılmaktadır. Tedavi protokülüne hastalığının sebebine göre karar verilmektedir.

    Erkek ile ilgili bir problemin araştırılması için ilk önce sperm analizi yapılmaktadır. Ardından da ürolojik muayene yapılır. Şayet gerekli görülür ise daha ileri tetkitler yapılabilir. Kadın için ise ilk olarak pelvik muayene yapılmaktadır. Bu aşamadan sonra ise ultrasonografi ve daha sonra yumurtalık fonksiyonlarının araştırılması için muayenelere başlanır. Hormon tahlilleri, yumurtalık rezervleri, rahim filmi (hsg), salin infüzyon sonografi (sis) ve son olarak gerekirse histeroskopi, laparoskopi işlemleri yapılır.

    • Pelvik muayene ve ultrasonografi

    Kısırlık araştırılması için ilk olarak pelvik muayene ve ultrasonografi yapılmaktadır. Şayet anne adayında myom, kist ya da benzeri bir pataloji mevcut ise bunların araştırılması yapılır. Doğumsal anomalilerin mevcut olup olmadığı değerlendirilir.  Rahim içerisinde septum mevcut ise bu durum araştırılır. Ultrasonografi ile ayrıca folikül (yumurta) büyümesi ve ovulasyon (yumurtlama) mevcudiyeti tespit edilir.

    • Hormon tahlilleri

    Kısırlık sorunlarında ilk olarak yapılan testlerden biri hormon testleridir.  Adet döneminin 3.günü yumurtalık (over) özellikleri ile durumunu östrojen hormon tahlilleri (FHS hormonu, östrojen hormonu tahlilleri) yapılmaktadır. Bu tahliller, yumurtalı rezervlerinin tespit edilmesinin yanında gebe kalabilme şansının tahmini olarak belirlemeye yardımcı olur. Göğüslerden süt gelmesi (galaktore) gibi bir durum mevcut ise prolaktin hormonu ( süt hormonu ) ve troid hormonu da değerlendirilmektedir.  Adet döneminin 21. günü uygulanan progestron hormonu ölçümü, yumurtlamanın olup olmaması ile ilgili ayrıntılı bilgi edinilir.

    • Yumurtalık kapasitesinin değerlendirilmesi

    Yumurtalık kapasitesinin değerlendirilmesi için yumurtalıklarının hormon üretme ve yumurtlama kapasitesi ileilgili araştırmalar yapmak gerekmektedir. Bu araştırma neticesinde tüp bebek tedavisinde kullanılacak ilaç ve dozajları planlanır.

    Tüp Bebek Tedavisi sorularınız için tıklayınız!

    • Salin infüzyon sonografi (SİS)

    SİS, halk arasında sulu ultrason ile ifade edilen bir yöntemdir. Bu yöntemde rahmin içerisine vajinadan ince bir kanül ile sıvı verilir ardından da ultrason işlemine başvurulur. Uygulanan sıvı ile birlikte, rahim içerisi genişler. Bu sayede de rahim iç duvarında yer alan miyom, polip ve bunlara benzeyen patolojiler daha rahat bir şekilde izlenmesine olanak verir. HSG ve SİS rahim içinde bulunan patolojiler ile ilgili bilgi veren tahlillerdir.

    • Histeroskopi

    Bu yöntemde rahim içerisi kamera ile değerlendirilir. Rahim içerisinde bulunan patolojilerin araştırılması ve bunların tedavisi için histereskopi yöntemine başvurulur. Rahim içerisindeki polip ve myomlar histeroskopi yöntemi ile eş zamanlı olarak tedavi de edilebilmektedir. Histeroskopi stnadart olarak her hastaya uygulanmamaktadır. Çoğunlukla sis ve hsg’de (rahim filminde) bir patoloji izlendiğinde histeroskopi yapılır.

    • Laparoskopi

    Kısırlık durumunda tüplerin açıklığını araştırmak için laparoskopi yöntemine başvurulmaktadır. Tüpler dışında tespit edilen kist ya da benzeri yapıların da tedavisi uygulanabilir. Bu yöntem de standart olarak her hastaya uygulanmaz. Gerekli görüldüğünde uygulanan bir yöntemdir.

    Kaynak: Kısırlık Varlığında Yapılan Tahliller, Testler Nelerdir?

     

  • Histeroskopik Cerrahi Prof. Dr. Recai PABUÇCU

    Histeroskopik Cerrahi Prof. Dr. Recai PABUÇCU

    Histeroskopik cerrahi, modern infertilite cerrahisinde oldukça önemli bir metoddur.

    Histeroskopi, vajina ve rahim ağzından girilerek histeroskop adı verilen özel bir optik cihaz ile rahim içinin gözlenmesidir. Lokal anestezi veya genel anestezi altında yapılmaktadır. Genellikle operasyon süresi 30 dakikayı geçmemektedir.

    Değişik histeroskop tipleri ve yapılışı görülmektedir.

    Yöntem uygulanırken önce vajene spekulum yerleştirilir vajinal dezenfeksiyon yapılır. 3-5 mm kalınlığındaki histeroskop rahim ağzından rahim içine sokulur. Histeroskopun kanalından verilen CO2 gazı veya özel sıvılar rahim içini şişirmek için kullanılmaktadır. Histeroskop ile alınan görüntü, optik-kamera sistemi aracılığıyla monitöre aktarılmaktadır.

    Histeroskopik Cerrahi Prof. Dr. Recai PABUÇCU | 1Tanısal histeroskopi nedir ?

    Teşhis amacıyla rahim boşluğunun gözlemlenmesidir. Genellikle lokal anestezi altında yapılmaktadır. Tanısı başka şekilde konulamayan veya emin olunamadığı durumlarda kesin tanı için yapılmaktadır. Rahim içinde bir bozukluk olup olmadığı, bozukluk varsa gerçek büyüklükleri ve yeri tespit edilerek tedavi şekli rahatlıkla programlanabilir. Gerekirse aynı seansta operatif histeroskopi yapılabilmektedir.

    Tanısal histeroskop: 3-5 mm çapındadır. Şüpheli bölgeden biopsi alabilmek için ikinci bir kanalı da mevcut.

    Aşağıdaki durumların teşhisine yardımcı olmaktadır:

    • Aşırı kanamalara yol açan polip veya myomlar
    • Doğuştan olan rahim anomalileri (septum, bikornis, arkuat, hipoplazi)
    • Rahim içi yapışıklıkları
    • Rahim içi dokusunun (endometrium) erken evre kanserleri teşhis edilebilir. Doğrudan gözlem altında şüpheli bölgeden biopsi alınabilir.
    • İpi görülemeyen veya rahim içine kaçan spiralin çıkartılması
    • Tekrarlayan düşüklerin araştırlması
    • Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığını araştırması
    • Anormal histerosalpingografi (HSG) veya ultrason bulgusunu kesinleştirmek için yapılabilir.

    Operatif histeroskopik nedir ?

    Genellikle genel anestezi altında uygulanan operatif histeroskopi yöntemi ile rahim içindeki bozukluklar tedavi edilmektedir. Tanısal histeroskopinin daha ileri şekilidir. Rahim içindeki her türlü yapı ayrıntılı olarak görüntülendikten sonra, rezektoskop adı verilen elektrocerrahi sistemiyle herhangi bir patoloji düzeltilebilmekte veya çıkartılmaktadır.

    Aşağıdaki durumların tedavisi yapılmaktadır:

    • Doğuştan olan rahim anomalileri (septum): tekrarlayan düşüklere yol açabilmektedir.

    • Rahim içinde değişiklik derecelerde perde (septum) bulunabilir.

    Operatif histeroskopinin avantajları nelerdir ?

    Yukaryda belirtilen problemlerin açık ameliyat veya rahmin alınmadan tedavisi gerçekleştirilmektedir. Özellikle kısırlık tedavisi gören veya ilerde çocuk sahibi olmayı düşünen bayanlarda kürtaj şeklinde veya karından açık ameliyat şeklinde yapılan operasyon ilerde hamile kalmayı zorlaştırabilmekte veya yeni kısırlık nedenlerine yol açmaktadır (karın içinde yapışıklık gibi). Özellikle bu grup bayanlarda histeroskopik cerrahi en başarılı tedavi yöntemidir.

    Doğuştan rahim bozuklukları (uterin anomaliler)

    Ofis Histeroskopi ile hastaya anestezi almadan çok kolay bir şekilde rahim içi muayenesi uygulanıp küçük polip, myom ve yapışıklıklar alınabilmektedir.

    SONUÇ:
    Histeroskopik girişimler ile, hem birçok hastalığın tanısı konulabilmekte, hem de aynı zamanda tedavileri yapılabilmektedir. Az anestezi ihtiyacı ile, operasyon sonrası hasta konforu ile ve de her geçen gün daha da sık kullanım sahası ile özellikle kısırlık çeken hastalarda avantaj sağlamaktadır.