Etiket: Hibiskus Çayı

  • Hibiskus Çayı Nasıl Yapılır? Hibiskus Faydaları Zararları Nelerdir? Zayıflatır Mı?

    Hibiskus Çayı Nasıl Yapılır? Hibiskus Faydaları Zararları Nelerdir? Zayıflatır Mı?

    Zayıflamak için büyük etkisi olan hibiskus çayı, idrar söktürücü ve ödem giderici etkiye sahiptir. Genellikle Güney Amerika’da yetiştirilen hibiskus, bitkinin çiçeklerinden elde edilir. Ekşimsi tadı, keyifli içimiyle kilo kontrolü, form kazanmak ve zayıflamak için ideal bir çaydır.

    İçeriğindeki C vitamini ve bağışıklık sistemini güçlendiren yapısı sayesinde, hızlı kilo vermeyi sağlar. Kan şekerini dengelerken, ödem ve idrar söktürücüdür.

    Hibiskus Çayı Nasıl Yapılır?

    Pratik şekilde hazırlanan hibiskus çayı tarifi için bir bardak su kaynatılır. Kaynadıktan sonra, 1- 2 çay kaşığı ile kurutulmuş hibiskus eklenir. Ortalama 15- 20 dakika demlenerek hazırlanır. Tercihen içerisine tarçın, limon katılabilir zencefil ile lezzet katılabilir. Fazla tüketilmesi önerilmemektedir.

    Hibiskus Çayı Nasıl Yapılır? Hibiskus Faydaları Zararları Nelerdir? Zayıflatır Mı? | 1

    Hibiskus Çayının Faydaları Nelerdir?

    Amerikan Kalp Derneği makalelerinde, hibiskus çayının faydaları ve fiziksel yapıya katkılarından bahsedilmektedir. Hibiskusun faydaları şu şekilde özetlenebilir;

    • Kan basıncını düşürür, tansiyonu dengeler.
    • Hipertansiyonu dengelemeye idealdir.
    • Diyabeti dengeler.
    • İdrar söktürücü özelliği vardır.
    • Antioksidan ve kolesterol düşürücüdür.
    • Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
    • Karaciğere karşı yararlıdır.
    • Vücut dokularının iyileştirilmesini sağlar, hastalıklara karşı direnç sağlar.
    • Antitümör ve antioksidan özelliğindedir.
    • Kansere karşı oldukça etkilidir.
    • Özellikle mide kanserine karşı koruma sağlamaktadır.
    • Adet sancılarına, ağrılara ve kramplara karşı iyileştirici özellik sunar.
    • Hormonları dengeler.
    • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
    • Soğuk algınlığı, grip ve nezleye iyi gelir.
    • Beden ve zihni rahatlatır, sinir sistemini sakinleştirir.
    • Susuzluğu giderirken, sıvı eksikliğini karşılar.
    • Toksinlerin atılmasını sağlar.
    • Sindirim sistemine, hazımsızlığa iyi gelir.
    • Kabızlığa çözüm sağlar.

    Hibisküs Çayı Zayıflatır Mı? Nasıl Demlenir? Tıklayın !

    Hibiskus Çayının Zararları Nelerdir?

    Fazla tüketildiğinde hibiskus çayı zararları gözlenebilir. Kan basıncını düşürmemesi için aşırı tüketilmemelidir.

    • Tansiyon hastalarına önerilmez.
    • Hamilelik ve emzirme dönemlerinde içilmemelidir.
    • Alerjik reaksiyona neden olabilir.
    • İlaç kullananlara önerilmez.
    • Tansiyon, kolesterol hastaları, doktora danışarak içmelidirler.

    Karabaş Otu Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları Zararları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tıklayın !

    Dut Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları Zararları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tıklayın !

    Moringa Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları Zararları Nelerdir? Tıklayın !

    Rezene Çayı Nasıl Hazırlanır? Faydaları Zararları Nelerdir?

    Biberiye Çayı Nasıl Yapılır? Biberiye Çayının Faydaları Zararları Nelerdir? Tıklayın !

    Rooibos Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları Zararları Nelerdir? Tıklayın !

    Chia Çayı Nasıl Yapılır? Chia Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir? Tıklayın !

    Ayva Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları Zararları Nelerdir? Tıklayın !

    Altın Çilek Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları Zararları Neledir? Tıklayın !

  • Yağ Yakıcı Bitkisel Çaylar ve Tarifleri

    Yağ Yakıcı Bitkisel Çaylar ve Tarifleri

    Yağ Yakıcı Bitkisel Çaylar
    Bitkisel ürünlerin kilo vermeye yardımcı olduğu herkes tarafından kabul ediliyor, ancak buradaki kilit nokta “yardımcı” olması. Yani kilo almanıza veya verememenize neden olan beslenme biçimini değiştirmeden ve ek olarak daha fazla hareket etmeden kilo vermek, sadece yağ yakıcı bitkisel çaylar içerek pek mümkün değil. Ama bitki çayları zaten zorlu bir süreç olan diyet sırasında size gerçekten tahmininizden daha fazla yardımcı olabilir. Örneğin, bazı çaylar iştahı azaltırken bazı bitkisel çaylar öğünler arasında açlık hissini bastırabilir. Bazı bitkiler ise direk olarak yağ hücrelerini etkileyerek yağ birikiminin önüne geçer ve var olan yağların vücuttan daha hızlı atılmasını sağlayabilir.

    Yağ Yakan Bitki Çayları
    Aşağıdaki bitki çayları genellikle zayıflamak isteyenlere yaptıkları diyetle birlikte içilmesi önerilen çaylardır. Bu çayları tek tek veya kendinize özel bir tarif hazırlayarak tüketebilirsiniz. Ancak her ilacın olduğu gibi bitkilerin de bazı yan etkileri olabileceğini unutmamak lazım. Örneğin, yeşil çay kilo vermenize yardımcı olabilir ancak aynı zamanda kafein içerdiğinden gece geç saatlerde içildiğinde uykusuzluğa neden olabilir. Ayrıca, özellikle kafein içeren çayları günde 2-3 bardaktan fazla tüketmek çarpıntı, mide bulantısı, kusma, mide ağrısı gibi belirtilere yol açabilir. Bu nedenle zayıflamak için veya bir diğer nedenle bitkisel çay içecekseniz aşırıya kaçmamaya özen gösterin. Şeker, tansiyon, kolesterol, depresyon başta olmak üzere herhangi bir nedenle düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız bitki çayı içmeye başlamadan önce doktorunuza danışın. Çünkü bitki çayları ve bitkisel ürünler bazı ilaçların etkisini azaltabilir veya istenmeyen boyutlarda arttırabilir. Bu uyarılardan sonra yağ yakıcı bitkisel çaylara bir göz atalım.

    Yeşil Çay: Pek çok sağlık sorunu için önerilen yeşil çay zayıflamak için faydalanabileceğiniz çaylar arasında ilk sıralarda geliyor. Aslında bildiğimiz çayla aynı bitkiden (carmellia simensis) üretilen yeşil çayın özelliği imalatı sırasında yaprakların daha az işlemden geçirilmesi ve bu sayede faydalarını muhafaza etmesidir. Yeşil çayın kilo vermeye etkisi ise, vücut sıcaklığını, dolayısıyla metabolizma hızını yükselterek dinlenir halde yaktığınız kalori miktarını arttırmasından ileri geliyor. Bu sayede göbek bölgesi gibi inatçı bölgelerdeki yağlardan daha kısa sürede kurtulabilirsiniz. Yeşil çay hakkında daha fazla bilgi almak ve nasıl demlendiğini öğrenmek için yeşil çay sayfasına bakabilirsiniz.

    Oolong Çayı Oolong Çayı: Yine çay bitkisi olan “carmellia simensis”le hazırlanan, ancak yeşil çaya göre daha farklı işlemlerden geçirilen oolong çayı yeşil çay gibi yağın sindirilmesini kolaylaştırır ve vücutta birikmesine engel olur. Genel olarak yüksek kolesterole ve şekere karşı önerilen oolong çayı aynı zamanda mineraller bakımından oldukça zengindir ve öğünler arası tokluk süresinin uzamasına yardımcı olur. (Oolong Çayının Faydaları ve Oolong Çayı Tarifi)

    Hibiskus Çayı: Sindirim enzimlerinden olan “amilaz” üretimini arttıran hibiskus çayı bu özelliği ile kompleks karbonhidratların ve nişastanın sindirim sırasında parçalanmasını kolaylaştırır. Bu sayede kilo vermeyi hızlandırırken yağ dışında kalan vücut kütlesinin korunmasına yardımcı olur. Hibiskus çayının tartıya çıktığınızda size yardımcı olacak bir diğer özelliği ise idrar söktürücü etkisiyle fazla suyun vücuttan atılmasını sağlamasıdır.

    Acı Biber Çayı: Kırmızıbiber ve Arnavut biberi olarak da bilinen “cayenne” biberi ile hazırlanan çay metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakıcı etkisi vardır. Hatta bu özelliği ile bitkisel zayıflama ürünlerin de sık sık kullanılmaktadır. Acı biber çayının kilo vermeye yardımcı etken maddesi “capsinoid”dir. Capsinoidler vücut sıcaklığını yükselterek yakılan kalori miktarını arttırır. Ancak herhangi bir mide rahatsızlığınız varsa cayenne çayı içmeniz yan etkilere neden olabilir. Gebelik ve emzirme döneminde içilmesi önerilmez.

    Yağ Yakıcı Diğer Çaylar: Zencefil çayı metabolizmayı hızlandıran çaylar arasındadır ve tokluk hissini uzatır, maydanoz çayı fazla suyun atılmasını hızlandırır ve şişliği önler, mate çayı yağ yakıcıdır ve kabızlığı önler.

    Sonuç olarak; bazı bitki çayları zayıflama sürecini hızlandırarak fazla yağlardan daha kısa sürede kurtulmanızı sağlayabilir. Ancak bu çayları -yazının başında da söylediğim gibi- aşırıya kaçmadan tüketmeye çalışın çünkü günde 2-3 bardağın faydasını, 5-6 bardağın zararını görebilirsiniz. Zayıflamak için bir diğer önerim ise, eğer vakit yaratabilirseniz her hafta toplam 5-6 saat tempolu yürümenin gerçekten büyük faydası oluyor.

    Kaynaklar
    Wikipedia: Capsinoids