Etiket: hamilelikte mide yanması

  • Hamilelikte Bulantıların Geçmesi için Ne Yapılmalıdır?

    Hamilelikte Bulantıların Geçmesi için Ne Yapılmalıdır?

    Fetüsün anne karnın gelişiminin ilerlemesi ile beraber bulantılar da baş gösterecektir. Özellikle ilk haftalarda bebeğin varlığını iyiden iyiye hissettiren bu bulantılar kadınları sabahleyin uykusundan uyandıracak kadar şiddetli bir hale gelebilmektedir. Tam da bu nedenle bebeğin sağlığını olumsuz bir yönde etkilemeyecek şekilde hamilelikte mide bulantısı sorununa çözüm bulabilirsiniz.

    Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir sorusunun yanıtını ilaçlarda değil daha doğal beslenme yöntemlerinde aramalısınız. Bu şekilde sorunsuz bir biçimde bulantılarınızın hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Özellikle her kadının sevdiği besini tüketmesi ve bulantıya kişisel bir panzehir bulması mümkündür.

    Tek Yönlü Beslenme: Genellikle ilk haftalarda hamile kadınlar tek yönlü bir biçimde beslenmektedir. Örneğin bazıları sadece balık tüketirken bazılarının sadece süt tüketerek günlerini geçirdiği bilinmektedir. Bu şekilde hangi besinin size daha iyi geleceğini araştırıp anlayarak kısa bir sürede bulantınızın hafiflemesini sağlayabilirsiniz.

    Hamilelikte Bulantıların Geçmesi için Ne Yapılmalıdır?
    Hamilelikte Bulantıların Geçmesi için Ne Yapılmalıdır?

    Mide Yanması Nasıl Geçer?

    Hamilelikte mide yanması sorununun geçmesi için muhakkak beslenme düzenini dikkate almanız gerekmektedir. Beslenme düzeninizde yer alan herhangi bir besin tüm midenizin ve yemek borunuzun yanmasına sebep olabilmektedir. Özellikle asitli içeceklerin ve limon ya da erik gibi ekşi besinlerin mide yanmasını kuvvetlendirebileceği de dikkate alınması gereken detaylardandır.

    Hamilelikte günlük beslenme dengeli bir temele oturtulursa sağlığınız ile alakalı herhangi bir sorun yaşamayacağınızdan emin olabilirsiniz. Hamilelikte diş ağrısı ya da mide bulantısı gibi hem ağrılı hem de hayat standardınızı aşağıya çeken rahatsızlıklardan olabildiğince doğal çözümler ile ilaç almadan kurtulmanız önerilmektedir.

    Erken Gebelik Belirtileri için Tıklayın !

    Hamilelikte Bulantı Ve Kusma Nasıl Geçer? Tıklayın !

  • Hamilelikte Mide Yanması Nasıl Geçer?

    Hamilelikte Mide Yanması Nasıl Geçer?

    Gebelikte kadınların en önemli şikayetlerinden biri de mide ekşimesidir. Hamilelikte mide yanması nasıl geçer? Özellikle ilk aylarda sıkça karşılaşılan bu duruma karşı nasıl önlemler alınmalıdır?

    Hamilelikte Mide Yanması Nasıl Geçer?

    Hamilelikte mide yanmasının temel nedeni değişen hormonlardır. İlk aylarda hormonlara bağlı mide yanması şikayeti daha fazla olurken ilerleyen zamanlarda bebek anne karnında büyüdükçe mideye baskı uygular ve yanması (asit reflüsü) sorunu ortaya çıkmış olur.
    Gebelik döneminde vücutta progesteron hormonlarında artış olur. Bu durum hem rahim kaslarında hemde mide de açılmalar yapar ve yemek borunuza mide asidinin gitmesine neden olur.

    Hamilelikte Mide Yanması Nasıl Geçer? | 1

    Gebelik sürecinde hormonlara bağlı olarak mide yanması yada ekşimesi normal sayılabilir. Eğer çok fazla şikayetiniz varsa ilk olarak doktorunuzla görüşmeli ve ondan tavsiye almalısınız.

    Gebelik sürecinde aşırı baharatlı ve yağlı gıdalardan uzak durmanız hem bebeğin sağlığı hemde sizin mide yanması şikayetleriniz için önemlidir. Fazla miktarda tüketilen asitli gıdalar, kahve , yüksek miktarda şeker içeren şeker ve çikolatalardan da uzak durmanız gerekir.
    Gebelik döneminde kullandığınız kalsiyum yada demir ilaçları varsa bunların midenize en az yıpratacağı saati öğrenmek için doktorunuzla konuşun.

    Yemeklerden sonra midenizde rahatsızlık hissederseniz sakız çiğnemek iyi bir alternatif olabilir. Porsiyonlarınızı küçük bir şekilde hazırlayarak gün içerisinde yavaş yavaş tüketmeye özen göstermelisiniz.

  • Hamilelikte Mide Yanması ve Sindirim Güçlüğü

    Hamilelikte Mide Yanması ve Sindirim Güçlüğü

    Her ne kadar sindirim güçlüğünüzün nedeni gebeliğiniz öncesi sindirim güçlüğü nedeni ile aynı olsa da gebelikte eklenen bazı etmenler rahatsızlığı etkileyebilir.

    Gebeliğin erken dönemlerinde vücudunuz fazla miktarda östrojen ve progesteron salgılar. Bu hormonlar mide bağırsak sistemini de içine alan birçok yerdeki düz kasları gevşetmektedir. Sonuç olarak yiyecekler şişkinliğe ve sindirim güçlüğüne yol açacak biçiminde yavaş hareket ederler. Sizin için rahatsız edici olabilir. Ancak bu yavaş emilim bebeğiniz için besinlerin daha yavaş ve iyi emilmesini, kana geçmesini, plasentaya ve oradan da doğrudan bebeğin sistemine geçmesini sağlar. Siz mide-bağırsak sisteminizle ilgili ağrı çekerken bebeğiniz bunları hissetmeyecektir. En azından bu rahatsızlık doğru şeyleri yemenizi engellemeye başlayana dek.

    Mide ile yemek borusu arasındaki kas halkası mide özsuyunun, yiyeceklerin geri yemek borusuna geçmesini önler. Bu kas halkasının gevşemesi nedeniyle mide özsuyu yemek borusuna geçer. Mide asitleri duyarlı yemek borusuna geçer. Mide asitleri duyarlı yemek borusu dokusunu tahriş eder ve kalbin bulunduğu hizada yanma hissedilir. Bu nedenle bu yanmaya “yürek yanması” da denir ama kalple hiçbir ilgisi yoktur. Son altı ayda sorun rahim büyüyüp mideye baskı yapması ile artabilir.

    Hamsızlığın olmadığı bir 9 ay geçirmek olanaksız gibi bir şeydir. Bu gebeliğin hoş olmayan yanlarından biridir. Önlemenin ya da azaltmanın bazı yöntemleri vardır.

    – Çok kilo almaktan kaçının. Fazla kilo mideye olan basıncı arttırır.
    -Bel ve karın bölgenizi sıkan giysiler giymeyin.
    -Üç büyük öğün yerine birden fazla küçük öğün yemeye çalışın.
    -Yavaş, küçük lokmalar halinde ve çok çiğneyerek yiyin.
    -Midenizi rahatsız edecek yiyeceklerden uzak durun. Bunlar arasında acı, bol baharatlı, kızartılmış, yağlı yiyecekler, işlemlerden geçmiş etler (salam, sosis, sucuk vb), çikolata, kahve, alkol, karbonatlı içecekler sayılabilir.
    -Sigara içmeyin
    -Belinizi bükerek eğilmek yerinize dizinizi bükün.
    -Başınız 15 cm. yükseltilmiş biçimde uyuyun.

    Eğer bütün bunlar başarısız olursa hekiminize başvurun. Size düşük sodyum içeren antiasidler önerilebilir. Fazla miktarda sodyum ya da sodyum bikarbonat içeren ilaçlardan uzak durun.

  • Hamilelik mide sorunlarını artırıyor


    Hamileliğin ilk ayları, bir çok kadın için mide sorunlarıyla geçen günlerin de başlangıcıdır. İlk dönemdeki bulantı ve sonrasında yaşanan yanma şikayetleri bebek heyecanını kabusa çevirebilir.

    Gebelik, hem hormonel değişimlere bağlı olarak, hem de özellikle son aylarda bebeğin artan kütlesinin baskısıyla sindirim sistemi sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Duygu İbrişim, gebelik döneminde yaşanan mide sorunları ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

    HAMİLELİKTE MİDE SORUNLARI NEDEN OLUR ?

    Gebeliğin ilk ayları anne adayı için yeni bir dönemin başlangıcıdır. Gebelik hormonlarının etkisi ile bulantı, midede dolgunluk-yanma, bazı gıdalardan tiksinme, karında şişkinlik ve gaz hissi sık yaşanan şikayetlerdir. Bu şikayetler bazen günlük hayatı etkileyecek ve yaşam kalitesini bozacak düzeylerde olabilir.

    DUYGUSALLIK MİDE SORUNLARINI ARTIRIR

    Bayanların büyük kısmı bu dönemde daha duygusal, daha hassas olurlar ve sıkıntılar karşısında daha kolay umutsuzluğa kapılabilirler. Sindirim sistemi ruhsal durumdan çok etkilenir ve bu da bir kısır döngünün başlangıcı olabilir. Gebeliğin ilk üç-dört ayında daha sık yaşanabilen bu sorunlar çoğunlukla hafif-orta düzeydedir. Yaşam biçimi ve beslenme ile ilgili bazı düzenlemelerle tahammül edilebilirler.

    SAĞLIĞI TEHDİT EDECEK BOYUTLARA ULAŞABİLİR

    Zaman zaman anne adaylarının bu şikayetleri çok şiddetli olabilmektedir. Aşırı bulantı ve kusma ile birlikte annenin ve bebeğin beslenmesini tehdit edecek bir tablo olan hiperemesis gravidarum’un oluşması söz konusudur. Bu durumda yakın tıbbi takip ve gerekirse hastanede yatırılarak ilaç ve serum desteği gerekebilir.

    BALAYI DÖNEMİ

    İlk birkaç ay atlatıldığında çoğunlukla mide problemleri azalır. Anne adayı duygusal olarak da duruma daha adapte olmuştur ve bu dönem gerçekten gebeliğin balayı dönemidir. Son üç ayda ise büyüyen bebeğin oluşturduğu baskı ile mide yanmaları, dolgunluk hissi, göğüs arkasında yanma ve ağza ekşi acı su gelmesi, reflü tipi şikayetler belirginleşebilir. Kabızlık, gebeliğin başlangıcından itibaren hormon değişiklikleri ve ilerleyen aylarda artan karın içi yükle ortaya çıkabilir ve hiç de nadir değildir.


    Daha önceden ülser, reflü, bağırsak ve karaciğer- safra yolları hastalıkları olanlarda gebelik sırasında daha fazla problem yaşanabilir. Gebelik planlanıyorsa mevcut sorunlar yönünden sağlık kontrollerinin yapılması önemlidir.

    MİDE SORUNLARINI DAHA AZ YAŞAMAK İÇİN…

    Gebe olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren düzenli bir yaşam uygulamaya çalışın. Yeterince uyuyun. Alkol, sigara ve ilaçlardan uzak durun. Düzenli ve sağlıklı beslenin. Özellikle kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu unutmayın.

    Sık sık ve az miktarlarda yemek yiyin. Öğünlerde beyaz ekmek, haşlanmış patates, yağsız makarna gibi ilaveler midenizi rahatlatır. Susuz kalmayın. Böylece bağırsaklarınız daha düzenli çalışır.

    Tiksindiğiniz gıdaları kısa süreli olarak diyetinizden çıkarabilirsiniz. Yağlı-baharatlı-gaz yapıcı yiyecekler, keskin kokular rahatsız edici olabilir. Bazen kendi pişirdiğiniz yemeği yemekte zorlanabilirsiniz. Bu durumda ya o yemeği bir gün sonra tüketin ya da güvendiğiniz biri siz mutfakta yokken pişirsin.

    Gebeliğin son aylarında belirginleşen reflü tipi yakınmalara akşam yemeğinin erken saatte yenilmesi, yatak başının yükseltilmesi yararlı olur. Doktorunuz önerirse gebelikte kullanılabilen bazı ilaçları alabilirsiniz.

    Doktorunuzun bilgisi dahilinde yürüyüş ve yüzme gibi düzenli egzersizler yapabilirsiniz. Spor endişe ve gerginliği de azaltır.


    Eşiniz ve ailenizle daha çok vakit geçirmeye çalışın, onların desteği size güç verir.

    Pozitif düşünmeye çalışın. Bu sıkıntılar geçicidir ve bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almak hepsini unutturacaktır.

    Kaynak : ntvmsnbc.com