Etiket: hamilelikte cinsel hayat

  • Hamilelikte sekste hangi pozisyon daha güvenli?

    Hamilelikte sekste hangi pozisyon daha güvenli?

    Kadınların annelik yolculuğu yani gebelik, onu bu günlere getiren seks yaşantısının sonuna gelinmesi, cinsel ilişkiye 9 ay ve hatta daha uzun bir ara verilmesi anlamına gelmiyor.

    Toplumsal rivayetlerin, korkuların ve yanlış yönlendirmelerin aksine, gebelikte de cinsel yaşamı sürdürmek mümkün. Ve hatta bu konuda bilinçli ama aynı oranda rahat olunursa her şey daha da yolunda gidebilir. Çünkü gebelikte de kadınsal hormonlar iş başındadır, ölmez yitip gitmezler. Evet, psikolojik bir sürece de girildiğinden çoğu zaman olumsuz etkilenir fakat bu genelde gebeliğe alışma sürecinde böyledir. Annelik içgüdüsünün güçlendiği evrede cinsellikten soğumak olağandır. Ve cinsel yaşamı en olumsuz etkileyen şeylerden biri de cinsel ilişki esnasında bebeğe zarar verme korkusudur. Oysaki normal seyreden gebeliklerde cinsel ilişkinin sanıldığı gibi zararları yoktur. Gebelik ilerledikçe ve anne adayı kendisinde gerçekleşen bu değişime uyum sağladıkça cinsel istekte artış görülür.

    Gebeliğin son dört haftasına dek, herhangi bir sebeple doktor tarafından yasaklanmadıkça, cinsel ilişkiye girmek konusunda bir sıkıntı yok. Bebek anne karnında dünyanın en korunaklı haznesinde bulunduğu için cinsel ilişkide zarar görmeyecektir. Gebelikte cinsel ilişki sırasında dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle:

    Her iki eş de fiziksel olarak rahat olmalı.
    Pozisyon sekse ve istenilen fiziksel temasa müsaade etmeli.
    Her iki eş de rahme baskı yapmaktan sakınmalı ya da tüm ağırlığı karın bölgesine vermemeli.

    Fazla efor sarf etmekten kaçınması gereken anne adayının ve bebeğinin rahatını ön planda tutan pozisyonlar ise şu şekilde:

    Kaşık pozisyonu: Bu, karın bölgesine baskı yapmadığı ve eşlere pek çok hareket olanağı tanıdığı için rahat bir pozisyondur. Kadının arkasında kalan erkek için farklı açılardan penetrasyona (penisin vajene girişi) izin verir. Ancak bu pozisyonda kadının sağ tarafına yatmasından kaçınılması gerekir. Hem erkek hem de kadın ilişki sırasında en az eforu bu pozisyonda sarf eder. Penisin vajene giriş derinliği erkek tarafından rahatlıkla ayarlanabilir. Vajen içindeki G noktasının uyarılması mümkündür. Özellikle gebeliğin ileri dönemlerinde karın büyüklüğü iyice arttığında bu pozisyonu tercih etmek gerekir.

    Yan yana pozisyonu: Bu pozisyon, kaşık pozisyonuna kıyasla eşit fiziksel temas kurmaya daha çok izin verir. Fakat penetrasyon biraz daha zordur. Eşlerden her ikisinin de bacaklarını çapraz olarak birbirine geçirmesi bunun için yardımcı olabilir. Hem kaşık pozisyonu hem de bu pozisyon, eşlerin birbirleri üzerinde vücut ağırlıklarını hissetmeyerek rahat olabilmelerini sağlama özelliği taşıyor.

    Kadının üstte olduğu pozisyon: Kadına penetrasyon esnasında açıyı ve derinliği kontrol edebilme fırsatı verir. Hamileliğin son dönemlerinde bu pozisyon biraz yorucu olabilir ve eğer dengeyi sağlamak kadın için sıkıntılı olursa, yatar halde bir pozisyona geçilmeli. Fakat bu pozisyon hamilelik döneminde seks yapan çiftler için en ideal pozisyon olarak değerlendirilir. Hemen hemen tüm kadınlar bu pozisyonda orgazma rahatlıkla ulaşabilir. Karın içi basıncını artırmayan bir pozisyondur. Kadın erkekten daha aktiftir ve ilişki süresini ayarlayabilir, penisin vajene girme derinliğini kontrol edebilir.

    Kedi pozisyonu: Kadının G noktasını uyarması açısından elverişli bir pozisyondur. Genellikle kadın için, eğer yoga yapmıyorsa, hamilelikte çok fazla uygulanan bir duruş değildir.

    Yatağın kenarında pozisyonu: Bu pozisyon, hamilelikte seks yaparken rahat olan duruşları yakalayabilmek için pek çok fırsat tanır. Kadın, bacakları yatağın dışında kalacak şekilde yatağa uzanır (soluna ya da kısa bir süreliğine sırt üstü) ve erkek yatağın dışında kalarak, dizlerinin üstünde ya da ayakta bir pozisyonda seksi sürdürür. Pozisyon, kadının yatağın dışında, dizlerinin üzerinde (altına yastık koyarak) kalarak, vücudunun üst kısmını yatağın üzerinde, göbeğini yatağın dışında bırakıp, kedi pozisyonuna dönüştürülmesi şeklinde de uygulanabilir.

    Op. Dr. Gökçen Erdoğan

  • Gebelikte cinsel ilişkinin kısıtlanması gereken durumlar

    Gebelikte cinsel ilişkinin kısıtlanması gereken durumlar

    Orgazm olsa da olmasa da özellikle gebeliğin sonuna doğru cinsel ilişki esnasında uterusta anne adayı tarafından hissedilebilen kasılmalar olmaktadır.

    Önceki gebeliklerinde
    Tekrarlayan düşük, erken doğum, serviks yetmezliği ve buna bağlı erken doğum ya da düşük öyküsü olan.

    Mevcut gebeliğinde
    Düşük tehdidi, erken doğum tehdidi, erken membran rüptürü, vajinal kanama, genital bölgede enfeksiyon gibi normaldışı durumları olan anne adaylarının bu normaldışı durum ortadan tümüyle kalkana kadar cinsel ilişkide bulunmamaları gerekir. İlişkinin yasak olduğu süre doktor tarafından belirlenir.

    Bebeklerinde ağır gelişme geriliği ya da başka nedenlerle fetal distres gelişme riski yüksek olan anne adaylarının da doktorlarının belirlediği bir dönemden itibaren cinsel ilişkide bulunmamaları gerekir.

    Bu risk faktörlerini taşımayan anne adaylarında cinsel ilişki anne adayının kendini rahatsız hissetmemesi koşuluyla tüm gebelik boyunca devam edebilir.

    Baba adayında cinsel yolla bulaşan hastalık saptandığında ise enfeksiyon tedavi edilmeli ve doktor önerisine göre hareket edilmelidir.

    Vajinal kanama
    İster ilişki sonrasında olsun, ister ilişkiden bağımsız bir zamanda meydana gelsin ve miktarı ne olursa olsun gebelikte kanama hemen doktor değerlendirmesi gerektiren bir durumdur.

    Gebelikteki tüm kanamalarda normaldışı durumun etkileri tümüyle silinene kadar cinsel ilişkiden ve orgazmdan kaçınmak gerekir. Yeniden güvenli bir şekilde cinsel ilişkiye başlayabilme konusunda doktorunuzun vereceği karara uymalısınız.

    Birinci trimesterde oluşan kanamaların en sık nedeni düşük tehdidi ya da düşüktür.

    Düşük tehdidi durumlarında süresi doktorunuz tarafından belirlenmek üzere cinsel ilişki doktor tarafından yasaklanır.

    Placenta previa (plasentanın doğum kanalını tıkaması) durumunda ilişkinin mekanik etkisi ya da orgazmın uterusu kasıcı etkisi kanamaya neden olabilir. Bu nedenle placenta previa saptandığı andan itibaren genellikle cinsel ilişki yasaklanır. Bazı durumlarda başta previa tanısı konan anne adaylarında gebeliğin ilerlemesiyle plasenta doğum kanalı girişinden uzaklaşarak yukarıya göç edebilir. Bu durumlarda placenta previa tanısı ortadan kalktığından ilişki tekrar serbest bırakılır.

    Erken Doğum Tehdidi
    Orgazm olsa da olmasa da özellikle gebeliğin sonuna doğru cinsel ilişki esnasında uterusta anne adayı tarafından hissedilebilen kasılmalar olmaktadır. Bu kasılmalar daha önce doğum yapmış anne adayları tarafından daha kolaylıkla hissedilirler. Ancak bu kasılmalar erken doğumu başlatacak nitelik ve şiddete sahip değildirler. Bu yüzden normal gebelikte cinsel ilişkinin erken doğuma yolaçmadığı kabuledilir. Ancak erken doğum eylemi nedeniyle tedavi gören ve/veya erken doğum yapma açından yüksek risk faktörü olan anne adaylarının doktorlarının belirlediği gebelik haftaları arasında cinsel ilişkiden kaçınmaları gerekir.

    Yoğun meme başı uyarısı da kasılmaları başlatabilen bir etken olduğundan cinsel ilişki esnasında meme başı uyarısında şiddetli kasılmalar hisseden ve/veya erken doğum yapma riski yüksek olan anne adaylarının da bu eylemden kaçınmaları gerekir.

    Erken Membran Rüptürü (EMR), genellikle enfeksiyon temelinde gelişen bir durumdur. Dahası enfeksiyona bağlı gelişen EMR sonrası fetus ve amnios sıvısı vajinadan gelen tüm bakteri ve diğer enfeksiyon etkenleri karşısında korumasız hale gelir. Bu yüzden EMR gelişen anne adaylarının doktorlarının önerdiği şekilde aktif cinsel ilişkiden kaçınmaları gerekir.