Etiket: hamileliğe hazırlık

  • Vücudu Hamileliğe Hazırlama

    Vücudu Hamileliğe Hazırlama

    Hamilelik dönemi dışında hamile kalmadan önce yapılması gerekenler listesi vardır. Vücudu hamileliğe hazırlama nasıl olmalıdır?

    Vücudu Hamileliğe Hazırlama

    Hamilelik en özel duygulardan biridir. Bebeğinizi ilk hissetmeye başladığınız andan itibaren ona zarar gelmemesi ve sağlıkla gelişmesi için herşeyi yaparız. Bebeğin sağlıklı gelişimi ve rahat bir hamilelik dönemi için bebek kararı aldığınız andan itibaren vücudunuzu hamileliğe hazırlamanız gerekiyor.

    Vücudu Hamileliğe Hazırlama | 1

    Sigarayı Bırakın

    Hamile olduğunuzu öğrenmede çok önce atılması gereken bir adımdır. Hamile kalmadan önce sigarayı bırakın ve tüm toksinlerin giderilmesi için sağlıklı bir yaşama geçiş yapın. Henüz oluşan embriyonun kandaki sigara toksinlerinden etkilenmesine izin vermeyin.

    Beslenme

    Anne olmaya karar verdiğiniz andan itibaren vücudunuzdaki vitamin , mineral, demir, magnezyum gibi sağlık açısından  önemli maddelerin eksik olmadığından emin olmanız gerekiyor. Bu hem sağlıklı bir yumurta hemde bebeğinize yaşam alanı olacak olan vücudunuz açısından önemlidir. Özel nedenler ile tüketemediğiniz gıdaların eş değerlerini öğrenip onları tüketmeniz gerekiyor.

    Gün içerisinde protein, sağlıklı yağlar, karbonhidaratlar ile beslendiğinizden emin olun. Vücudunuzun kendisini toparlaması için bu yaşam tarzına hamilelikten en az 6 ay önce başlamalısınız.

    Sık sık tüketmeniz gereken gıdalar, tüm yeşil sebze ve meyveler, sağlıklı yağlar içeren balıklar, badem ve fındık gibi gıdalar

    Tüketmemeniz gereken gıdalar, tuz oranı yüksek paketlenmiş gıdalar, koruyucu bulunan gıdalar, yağlı besinler, kızartmalar, kan şekerinizde hızlı yükselmelere neden olup insülin hormonunuzu olumsuz etkileyen hamur işleri.

    Hamile kalmadan önce özellikle b vitamini ve folik asit içeren zengin gıdalardan beslenmeye dikkat edebilirsiniz. Bunlar süt ürünleri, koyu yapraklı yeşil sebzeler, yüzey balıkları.

    Vücudu Hamileliğe Hazırlama | 2

    Stres Yönetimi

    Stresin vücudumuzdaki tüm organları etkilediğini biliyoruz. Stres sırasında salgılanan hormonlar yumurtalıklar üzerinde etkilidir.Sağlıklı bir hamilelik süreci içinde olabildiğince sakin bir hayat yaşayın. Nefes egzersizleri ile stresinizi azaltmayı deneyebilirsiniz.

    Spor

    Vücudunuzdaki toksinleri atmak için en hızlı yollardan biri terlemektir. Spor ile hem stres yönetimine katkı sağlayabilir. Hemde hamilelikte alınması muhtemel kilolardan önce fazlalıklarınızdan kurtulabilirsiniz. Ağır olamayan yağ yakma ve sıkılaşma konusunda etkili sporlar yapabilirsiniz.

  • Gebeliğinizi Planlayın, Önlemlerinizi Alın

    Gebeliğinizi Planlayın, Önlemlerinizi Alın

    Günümüz kadınları iyi bir yaşam sürdürebilmek, kariyer yapmak, ekonomik özgürlüğünü sağlamak gibi nedenlerden dolayı anne olmayı ertelemektedirler.Çiftler hayatın her alanında olduğu gibi bebek sahibi olma konusunda da plan yapmak zorunda kalıyorlar…

    Bebek sahibi olma ve annelik duygusunu yaşama zamanını geldiğinin düşünen çiftler mutlaka  kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarından yardım ve destek almalıdırlar.Çünkü sağlık açısından hiçbir sorun olmamasına rağmen gebelik gerçekleşememektedir.Yumurtlama zamanı tutturulamıyor ya da farkında olmadan hamileliği engelleyici hatalar yapılabilmektedir.Çiftler hem maddi ve hem manevi açıdan kendini hazır hissettiklerinde uzman bir hekim desteği ile hamilik sürecine ilk adımları atmalıdırlar.

    Uzmanlar bebek sahibi olmayı düşünen çiftlere;bebek yapmayı gerçekten kendilerini hazır hissetmelerini,onun sorumluluklarına hazırlıkla olmaları konusunda özellikle bilgilendiriyorlar.

    Bir Kadın Hamileliğe Kaç ay Önceden hazırlanmalı:

    Uzmanlar bebek sahibi olmayı planlayan anne adaylarının;doğum kontrol hapı kullanıyorlar ise  en az üç(3) ay önceden kesmelerini ve aynı zaman da kontrollü cinsel ilişki öneriyorlar.Anne adayları aynı zamanda hamilik döneminden üç(3) ay öncesinden FOLİK ASİT kullanımına başlamalı gebeliğin ilk üç (3) ayında devam edecek şekilde kullanımını sağlamalıdırlar.Böylece bebeğin sinir sisteminde olası bir problem olma ihtimalini %80 oranında azaltmayı başarabilirler. Uzmanlar,anne adayında sinir sistemi ile ilgili bir sağlık problemi var ise FOLİK ASİT kullanma oranının biraz daha yüksek tutulması gerektiğini belirtiyorlar.Örneğin sağlıklı bir anne adayında oran 0,4mg iken sağlık problemi yaşamış anne adayında bu oran 4 mg olarak kullanılmasını tavsiye ediliyor. İlk bebeği bu şekilde doğan anne adaylarının diğer bebekte de aynı sağlık sorunu ile karşılaşma olasılığı ilk bebeğine göre %5 daha fazladır.

    Her anne adayı için sağlıklı bir gebelik öncesi ve gebelik süresi süreci geçirmeleri hem annenin sağlığı hem de bebeğin sağlığı için uzman hekim desteği almaları mutlaka gereklidir.

    Yumurtlama dönemini faktörü

    Yumurtlama döneminin hamile kalmak için en önemli faktörlerden biri olduğunu belirten uzmanlar,özellikle planlı bir hamilelik düşünen bayanların bu günlere dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyorlar.Adet kanamaları 28 günde bir , düzenli geçiren kadınlar için yumurtlama tarihi adet başlangıcından 14 gün sonradır. Kadının en fertil (gebeliğe en elverişli) günleri yumurtlamanın olduğu gün ve bundan önceki üç gündür.

    Vücut ısınınızı kontrol ederek de  yumurtlama zamanınızı tespit edebilirsiniz.Normal vücut ısınız yumurtlamadan 24 saat önce yarım derece düşer , yumurtladıktan sonra tekrar normale döner. Yalnız dikkat etmeniz gereken bir nokta var vücut ısısı hastalıklar yüzünden de düşebilir. Bu yüzden sadece bu tekniğe güvenmekten kaçının.

    Hamileliğe hazırlık için neler yapmalı:

    Bebek sahibi olmaya karar veren anne adayları ilk olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanına muayene olmalıdır. Jinekolojik muayene ile beraber smear testi mutlaka yapılmalıdır. (Smear testi rahim ağzı enfeksiyonu ve rahim kanserlerinin tespiti için yapılmaktadır.) Hamilelik öncesi anne adayına  doktorunun gözetimi altında anemi(kansıklık), enfeksiyon hastalıklarının taraması, Hepatit B,C, HIV ve kızamıkçık testlerinin yapılması gerekmektedir. Anne adayında anemi (kansızlık), kızamıkçık testlerinin sonuçlarına anemisi(kansızlık) seviyesi düşük ise hamilelik öncesi normal seviyeye getirilmeli, kızamıkçık bağışıklığı yok ise kızamıkçık aşısı yapılmalıdır. Hamilelik döneminden altı(6) ay öncesinden planlanmalı, hamilelik sürecinde kızamıkçık geçirildiği takdirde bebekte ağır sakatlıklara yol açabilir. Uzmanlar bu durumda gebelik sürecinin sonlandırılması gerektiğini belirtmektedirler.

    Bebek sahibi olmak isteyen anne adayları sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmeleri için sigara, alkol gibi alışkanlıkları bırakmalı, ağır ve stresli iş ortamlarından uzaklaşmalıdırlar.

    Planlı Gebelik İçin Doğal Yolları Deneyebilirsiniz

    Hamilelikten korunmaksızın, bir yıl süreyle düzenli bir cinsel yaşama rağmen hamile kalınamaması durumunda kısırlıktan(infertilite) söz edilebilir. Bu sure içerisinde hamile kalmak için doğal yollara başvurabilirsiniz. Amerika da özellikle kısırlık yaşayan (infertil) hastalar düşünülerek, doğal yolla hamile kalmaya yardımcı olması amacıyla üretilmiş olan Preseed  jel, artık TC. Sağlık Bakanlığı izini ile ülkemizde de bulunmaktadır. Bu jel, içerdiği doğal ARABİNOGALAKTAN bitki şekeri sayesinde spermlere zarar vermeyip, sperm hücrelerine antioksidan desteği sağlayarak güçlendirip, spermlerin yumurtaya doğru olan yolculuğunda önemli ölçüde fayda sağlayarak, doğal yolla hamile kalınmasına yardımcı olan bir üründür. Ürün kadının üreme sisteminde, spermlerin için en uygun ortamı sağlamaktadır. Üretkenlikle ilgili ciddi problemi olmayan çiftler, cinsel ilişki sırasında 6 ay kadar bu ürünü kullanmalarını tavsiye edilmektedir. Çünkü, bu ürün Dünyada ve Türkiye de doğal yolla hamile kalmayı desteklemede güvenle kullanılan tek üründür.Tüp bebek tedavisine geçmeden mutlaka denemelisiniz.

    Planlı Gebelik İçin yapılması gerekenler