Etiket: gingivektomi

  • 6 Adımda Diş Estetiği Nedir?

    6 Adımda Diş Estetiği Nedir?

    Dt. Arzu Yalnız Zogun diş estetiği hakkında bilgi verdi.

    Diş estetiği, oldukça geniş bir alandır. Diş yapınız, karakteriniz ve hatta sosyal statünüz hakkında geniş bir bilgi verebilir. Dişleriniz, ağız yapınız ve sorununuza göre en uygun diş estetiği yöntemi hakkında hekiminiz sizi bilgilendirecektir.

    1. Gingivektomi

    Diş etlerinizin gözükmesi gülümseme anında kötü bir görüntü sergilemenize sebep olur.Kişinin yaşı genç olsa dahi yaşlı bir görünüme sebep olur. Tedavisi için de diş etine gingivektomi işlemi yapılabilir. Çok pratik bir işlemdir, ufak dokunuşlarla dişinize yepyeni bir görüntü kazandırabilir.  Kısa olan dişlerin boyu bu işlem sayesinde uzatılabilir, dişler simetrik değil ise bu uygulama ile düzeltilebilir.

    1. Porselen Lamine

    Kişiler genellikle ”Hollywood Gülüşü” şeklinde tabir edilen diş estetiklerini oldukça beğenir. Hollywood gülüşünün açılımı ise, sağlıklı, genç ve beyaz diş görüntüsüdür. Bunu sağlayabilen bir diğer diş estetği ise, porselen laminedir. Dişlerin yapısı yaş aldıkça değişmeye başlar. Yediğimiz besinlerden, içtiğimiz şeylere kadar dişin rengini etkileyen ve kötüleştiren birçok faktör vardır. Gençlik ile güzel gülümseme ve beyaz dişler özdeşleştirilir. Bunu yeniden kazanmak adına da porselen laminelere başvurmak oldukça uygundur. Dişin minesin tamir edilmesi, düzelmesi presibine dayanan porselen laminalar neredeyse doğal dişinizden ayrıt edilemezler. Hollywood gülüşüne sahip olmak isteyenler bu uygulamaya başvurur. Bunun sebebi de, ekran önündeki kişilerin porselen lamine uygulaması yaptırmasıdır. Bu uygulama ile lekelenmeler giderilir ve diş beyazlar. Çapraşıklar düzeltilir. Aralıklar kapatılır.

    1. Bleaching- Beyazlatma

    Beyaz dişler, insan ilişkilerinde ve kişinin kendine güvenini geri kazanmasında oldukça önemli etkenlerdir. Ancak ağız hijyenin tam yapılmasına rağmen zaman içinde yıpranan dişler ya da kullanılan anti biyotik gibi ilaçlar sebebiyle hafif gri tonlarına bürünen dişler beyazlamaz. Bu sebeple beyaztlama işlemine başvurulur. Hemen hemen herkese yapılabilen bleaching işlemi ile lekelerden ve sarı dişlerden kurtularak bembeyaz bir görünüme kavuşabilirsiniz. bknz: Diş Beyazlatma İşlemi ve Yöntemleri

    1. Kompozite Lamine

    Dişlerin birbirine olan konumu, hizası ve yüzünüz ile uyumu birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Dişlerdeki aralıklar kapatılınca dahi, yüz ifadesinde değişimler olur. Bunun dışında aralıklı dişler, süt dişlerine benzetilir. Bu sebeple kişi devamlı bir çocuksu ifade taşır. Bu sorunları gidermek için kompozite lamine uygulamasına başvurulur. Bu sayede diş estetiği kazanılmış olur. Beyazlatılma yöntemiyle istenilen beyazlığa kavuşmayan gülüşler de kompozite lamine ile beyazlatılabilir. Ön dişlerde dolgu var ise ya da çürük, bu tedavi ile giderilebilir. Büyük bir müdahale değildir, bu sebeple zamanı olmayan kişiler için de oldukça önemlidir.

    1. Laminate Veneer

    Laminateler ışık geçirir yapıdadırlar. Bu sebeple oldukça doğal dururlar. Dış etkenler sebebiyle sararmazlar. Ön dişlerinde kırıklar olan, dişlerin boyları farklı olan, çapraşık dişleri olan, dişlerin şeklini sevmeyen ve gülümseme anında dişetlerinin çok fazla göründüğü kişilerde laminate veneer uygulaması yapılabilir.

    1. Ortodontik Tedavi

    Ortodontik tedavi, yalnızca küçük çocuklara uygulanabilen bir tedavi değildir. 7’den 70’e herkes ortodontik tedaviye başvurabilir. Bu tedavi için gelişitirilmiş şeffaf teller, hayatınızı etkileyemecek ve fark edilmeyecek şekildedir. Çapraşık dişler ileride çok büyük problemlere yol açabilir. Diş fırçalamakla temizlenmeyen besin atıkları bu çapraşıklar arasında birikir ve çürüklere yol açarak ön dişleriniz de dahil olmak üzere tüm dişlerinizde kayıplara yol açabilir.  Diş telleri herkese uygulanabilir. Horlama sorunu olan kişilerin bu şikayetini azaltır. Ağzın kapanıp açılma sorunları var ise, diş gıcırdatma problemi gözlemlenebilir. Bu sorun da ortodontik tedavi ile giderilebilir.

    Kaynak6 Adımda Diş Estetiği

     

     

     

     

     

  • Gülerken diş etlerinizin çok görünmesi (Gummy Smile)

    Gülerken diş etlerinizin çok görünmesi (Gummy Smile)

    gummy-smileGülerken diş etlerinizin çok görünmesi(Gummy Smile) burun estetiğiyle düzeltilebiliyor.

    Gülerken diş etlerinin çok görünmesi (gummy smile) hem kişinin kendisi, hem de çevresi için estetik bir problemdir. Bu sorunu yaşayan pek çok kişi konunun bir çözümünün olduğunu bilmemektedir.

    Dr. Barış Çakır, bu estetik problemin farklı nedenlerden kaynaklandığını söylüyor. Gummy smile ın sebepleri arasında, uzun üst çene, kısa dişler, burnun dudak şekline etkisi, aşırı çalışan gülme kaslarını saymanın mümkün olduğunu dile getiren Çakır, kısa dişlerde, diş eti ameliyatları yapılabildiğini ve dişlerin lamina ile büyütüldüğünü vurguluyor. Barış Çakır ayrıca çok uzun çenede, çenenin kısaltılabileceğini, burnun çok önde yerleşmesine bağlı gummy smile da ise iyi planlanan burun estetiğinin gumy smile ı tedavi ettiğini sözlerine ekliyor. Gülme kaslarının aşırı çalışmasına bağlı olan gummy smile ise botoks ile tedavi edilebiliyor.

    Kişinin burun ile dudak bileşkesi çok yukarıda ise dudağın gülerken yukarıya gidecek yer bulduğunu ve bu sebeple diş etlerinin çok göründüğünü anlatan Dr. Barış Çakır bu problemin kolay bir şekilde burun estetiği ile düzeltilebildiğini anlatıyor.

    Çakır, bu ameliyatlarda burun ortasındaki “kolumalla” denen kısmı dudağa doğru kaydırarak hem hastanın burnunun düzeltildiğini hem de güzel bir gülüşe sahip olduğunu dile getiriyor.

    Op.Dr. Barış Çakır
    Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
    bariscakir.com

    Dr. Barış Çakır Facebook 
    Dr. Barış Çakır Twitter

    İlgili Konuları ;
    – Burun estetiğinde doğal görünüm için Poligon Rinoplasti
    – Burun estetiğinde içten bantlama tekniği
    – Burun nefes problemleri
    – Burun estetiğinde kapalı teknik mi ? açık teknik mi ?

  • Hamilelikte oluşan dişeti hastalıkları

    Hamilelikte oluşan dişeti hastalıkları

    Hamilelikte oluşan dişeti hastalıkları

    1) Hamilelikte meydana gelen dişeti problemleri nelerdir?

    Hamilelikte hormon seviyeleri belirgin bir şekilde artmaktadır. Progesteron seviyesi mensturasyon siklusundaki seviyesinden 10 kat, östrojen seviyesi ise 30 kat daha yüksek seviyelerde seyretmektedir. Hamilelikte gözlenen hormon seviyelerindeki bu değişime bağlı olarak dişeti problemlerinin oluşma riski de artmaktadır. Bu dönemde, ağız hijyen eksikliğine bağlı olarak meydana gelen plak birikiminin ve buna bağlı gelişen dişeti iltihabının yani gingivitislerin hamilelerde, hamile olmayan bireylere göre daha şiddetli seyrettiği görülmektedir. Yapılan çalışmalarda hamilelikte gingivitis görülme sıklığının %50 ila %100 arasında değiştiği bildirilmiştir. Bu dönemde dişetlerinde fırçalama esnasında veya kendiliğinden kanama, renk değişikliği yani kızarıklık, şişlik, yumuşama ve hatta hamilelik epulisi olarak adlandırılan lokal dişeti büyümeleri meydana gelebilmektedir.

    2) Hamilelikte meydana gelen dişeti problemleri nasıl önlenir?

    Bilindiği gibi, etkili ve yeterli plak kontrolü tüm bireyler için büyük önem taşımaktadır. Ancak hamilelikte bu konuda çok daha dikkatli olunmalı ve ağız hijyeni işlemlerine ve maksimum plak kontrolüne özen gösterilmelidir. Doğru, etkili ve yeterli diş fırçalamanın yanısıra diş ipi ve ara yüz fırçası kullanılarak sadece görülen yüzeylerin değil ara yüzlerde biriken plağın da uzaklaştırılması gerekmektedir. Ayrıca hamilelik öncesinde periodontal değerlendirme yapılmalı ve dişeti hastalığı mevcut ise kesinlikle tedavi edilmelidir.

    3) Hamilelikte meydana gelen dişeti problemleri nasıl tedavi edilir? Antibiyotik ve ağrı kesiciler kullanılabilir mi?

    Hamilelikte meydana gelen dişeti iltihabı, başlangıç periodontal tedavisi denilen ağız hijyeni eğitimi, diştaşı temizliği ve profesyonel cila işlemlerinin uygulanmasıyla birlikte kontol altına alınabilmektedir. Bu söz konusu işlemler baslangıç halindeki dişeti iltihabının tedavisinde yeterli olacaktır. Ancak hamilelik epulisi dediğimiz lokalize dişeti büyümesi varsa ve bu hastanın çiğneme veya yemek yeme fonksiyonlarını engelliyorsa cerrahi olarak uzaklaştırılması gerekmektedir. Bu işlemler hastanın ağrı duymaması için lokal anestezi uygulaması ile yapılır. Hamilelikte de lokal anestezik maddeler güvenle kullanılabilmektedir. Ayrıca hastalara cerrahi işlemler sonrasında veya mevcut problemin tedavisine destek olmak amacıyla penisilin, sefalosporin ve eritromisin türevi antibiyotikler; parasetamol türevi ağrı kesiciler güvenle reçete edilebilir.
    Hamilelikte tetrasiklin, siprofloksasin ve aminoglikozidler hem bebeğin dişlerinde hem de diğer organlarında harabiyete neden olabileceğinden kesinlikle tercih edilmez.

    4) Tedavi edilmeyen dişeti hastalıkları hamilelikte ne gibi problemler yaratabilir?

    Tedavi edilmeyen periodontal hastalıkların hamile bireylerde ciddi bir erken doğum riski oluşturduğu (37 haftadan önce doğumun gerçekleşebileceği) ve düşük doğum ağırlığında bebeklerin (2,5 kg’dan az) dünyaya gelebilme riskinin bulunduğu ortaya konmuştur. Periodontal hastalığa sahip hamilelerde periodontal açıdan sağlıklı bireylere nazaran düşük doğum ağırlıklı bebeklerin dünyaya gelme riski 7,5 kat daha fazladır. Yine periodontal açıdan sağlıklı bireylere nazaran periodontitisli hamilelerde 5 kat daha fazla 35 haftadan önce ve 7 kat daha fazla 32 haftadan önce erken doğum riski olduğu bildirilmiştir.

    5) Hamilelerde dental tedaviler hangi dönemde yapılmalıdır?

    Diş çürüklerinin tedavisi (dolgu uygulaması) şeklindeki kısa süreli dental uygulamalar hamileliğin her döneminde yapılabilir. Ancak daha uzun süreli işlemler (operasyon, diş çekimi) 14. haftadan sonra yapılmalıdır. Çünkü ilk trimesterde (hamileliğin ilk 3 ayı) bebeğin organlarının gelişimi söz konusudur. Son trimesterde (hamileliğin son 3 ayı) ise vena cava kompresyonu sendromuna bağlı olarak ana damarlar üzerine baskı olması sonucu hastada senkop gelişerek erken doğum gerçekleşebilir, çünkü bu dönemde uterus dış uyaranlara karşı oldukça hassastır. Bu nedenle uzun süreli tüm dental işlemler 2. trimesterde (3-6. aylar arasında) daha güvenle uygulanabilmektedir.

    6) Hamilelerde diş çekimi yapılabilir mi?

    Evet diğer tüm bireylerde olduğu gibi diş çekimi de hamilelikte güvenle yapılabilir. Diş çekimi dolguya göre daha invaziv bir işlem olduğundan genellikle 2. trimesterde yapılması önerilmektedir.

    7) Radyografi alınabilir mi?

    Hamilelikte de normal bireylerde olduğu gibi radyografi alınabilmektedir. Ancak klinik pratikte zorunlu olmadıkça radyografi alınması tercih edilmemektedir. Radyografi alınması gerekiyorsa 2. trimesterde kurşun önlük koruyucu giydirildikten sonra alınması daha güvenlidir. Alınacak radyografilerin panoromik filmlerden ziyade problemli bölgeye yönelik lokal periapikal radyografiler şeklinde olması daha uygun olacaktır. Yine, az dozda radyasyon alınması için bu periapikallerin dijital olarak alınması eğer dijital imkanı yoksa hızlı filmlerle düşük dozda poz alınarak analog görüntüleme yapılması uygundur.