Etiket: gebelikte egzersiz

  • Hamileyken Kayak Yapılır mı?

    Hamileyken Kayak Yapılır mı?

    Aktif bir insansanız, muhtemelen bu hareketli yaşamınızı gebeliğinizde de sürdürmek isteyeceksinizdir. Kış aylarını yaşadığımız şu günlerde hamilelikte kayak
    yapmak canınız isteyebilir, karda kaymak, bu spor gebeler için tehlikeli midir? diye merak edebilirsiniz. Makalemizde sorunuzun cevabını bulabilirsiniz!
    Öncelikle şunu bildirelin ki hamilelikte spor yapmanın pek çok faydası vardır. Fakat, hangi sporu yapacağınıza kendiniz karar vermemeli, doktorunuza danışıp birlikte sizin için uygun olan
    spor dalını belirlemelisiniz.

    Hamilelikte spor yapmanın faydaları

    Mayo Clinic.coma göre, hamilelik sırasında egzersizin faydaları şunlardır:
    Sırt ağrısında azalma
    Daha fazla enerji
    Daha iyi bir uyku
    Dayanıklılık ve güçte artma
    Mutlu ruh hali ve duygusal istikrar

    Hamilelikte karda kaymak tehlikeli midir?

    Kayak yapmak, gebelikte tecrübeli kayakçılar için bile riskli bir spordur. Hamilelikte ağırlık merkezi değişir, eklemlerde güç kaybı meydana gelir ve bu gibi durumlar dengede durmayı güçleştirir. Çoğu doktor hamilelik sırasında kayak, sörf binicilik gibi faaliyetlerin yapılmasını uygun bulmaz ve bu sporlar düşük yapma riskine neden olan egzersizler olarak kabul edilir. Yürüyüş ve yüzme gibi etkinlikler ise hamile kadınlar için güvenli egzersizler arasında sayılır.

    Kayak 6000 fit ve üzeri rakımda yer alan bir dağ spordur. Yüksek irtifa arazilerde oksijen düşüktür ve doğmamış bebek için bu durum uygun olmayabilir. Yetersiz oksijen alımı fetal komplikasyonlara yol açabilir.

    Kayak özellikle son trimesterde yani gebeliğin 7.,8., ve 9. aylarında asla önerilmeyen bir spordur. Ağarlaşan anne adayının bedeni denge sağlamakta zorlanıp kendisinde yahut bebeğinde kalıcı hasarlara sebebiyet verebilir.

    hamilelikte_kayak_yapmak_tehlikeli_midir

    Gebelikte kayak sporunu yapmanın bir başka riski de siz ne kadar usta kayakçı olursanız olun, her an acemi bir kayakçı ile çarpışma ihtimalinizdir. Kaymadan önce tüm bunları göz önünde bulundurup, kaymak için öyle karar vermelisiniz.

    Pek çok kadın ilk ve ikinci trimesterın ilk zamanlarda kaymaya gitmeyi uygun bulur. Bunlar genellikle deneyimli kayakçılardır. Yaralanma riskini azaltmak için alabileceğiniz çeşitli önlemler vardır, mesela hafta sonu yerine hafta içi veya tatil günlerine denk gelmeyen, tenha günlerde gitmek gibi…

    Kayak sporu karlı dağ yamaçlarında çukurları ve kayalar arasında atlama heyecanını içerir. Fakat şunu asla unutmayın ki kayak kazaları oldukça yaygın görülen bir olaydır. Kendinizin ve bebeğinizin güvenliği için gebelik boyunca macera içeren sporlardan uzak durmalısınız. Hamilelik sırasında düşmek, plasentanın rahim duvarından kopup, düşüğe yol açabilir. Böyle bir gelişme ise erken doğumla sonuçlanır.

    Kayak ayrıca yüksek efor isteyen bir spordur ki, anne adayını güçsüz bırakıp, çeşitli komplikasyonlar yaşamasına sebebiyet verebilir.

    Şayet ne olursa olsun kaymayı çok istiyorsanız, bu egzersizi yapmadan mutlaka doktorunuzla görüşüp onayını alın, onun bilgisi dahilinde gerçekleştirin.

    Hamilelikte Spor Hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız

    YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.

  • Rahat bir hamilelik için nefes egzersizi

    42-21637835Rahmin büyümesiyle birlikte karın ve göğüs boşluklarını ayıran diyafram kası yukarıya doğru itilir ve göğüs boşluğu sıkışır. Nefes darlığı yaşayan, otururken dahi nefes nefese kalabilen anne adayları için nefes egzersizlerinin gerekliliği de bu noktada ortaya çıkar.

    Gebelik sırasında nefes darlığı en sık rastlanan şikayetlerden biri. Solunum Fizyoterapisti Dr. Seniha Avcıl Uğurlu, gebelik döneminde yapılan nefes egzersizlerinin rahat bir hamilelik ve doğum için neden önemli olduğunu anlattı:

    ANNE ADAYLARI GEVŞEMEYİ ÖĞRENİYOR


    Solunum egzersizleri doğumun ikinci döneminde ağrılar esnasında anne adayının nefesini kontrollü kullanarak, etkili bir biçimde ıkınmasını sağlar. Gevşeme egzersizleri; doğumun ağrısız döneminde, anne adayına nasıl gevşeyeceğini öğreterek bebeğin doğumu için gerekli enerji birikimini sağlar ve gücünü yararlı olarak kullanmasına yardımcı olur.

    DURUŞ BOZUKLUĞUNU GİDERİR, AĞRILARI AZALTIR

    Gebelikte; uterusun büyümesi ve vücut ağırlığının artmasına bağlı olarak vücudun duruşu değişir. Vücut duruşundaki değişiklik bel, sırt ağrılarına neden olur. Bu nedenle;

    • Gebelikte ortaya çıkan duruş bozukluklarını gidermek,
    • Sırt ağrılarını azaltmak,
    • Doğum sırasında gerekli soluma ve gevşemeyi öğretmek,
    • Karın ve perine kaslarının elastikiyet ve kuvvetini artırmak,
    • Anne adayını ruhsal olarak doğuma hazırlamak,
    • Anne adayının bilinçli olarak doğuma yardımını sağlamak ve doğumu kolaylaştırmak amacıyla, gebelikte egzersiz yapılmalıdır.

    HAMİLELİĞİN 3. AYINDAN İTİBAREN BAŞLANMALI

    İlk üç aydan sonra egzersiz programına başlanmalıdır. Uygulama günde bir kez 5’er tekrar şeklinde olmalı ve doğuma kadar devam edilmelidir. Her kadın psikolojik ve fiziksel açıdan farklıdır. Bu nedenle her gebe bir fizyoterapist tarafından değerlendirilmeli ve egzersiz programı planlanmalıdır.

    42-19835804DOĞUM ÖNCESİ YAPILAN EGZERSİZLER

    • Solunum Egzersizleri
    • Derin karın solunumu
    • Derin göğüs solunumu
    • Gırtlak solunumu

    Gevşeme egzersizleri

    Sırt ve bel ağrılarını azaltmak amacı ile yapılan egzersizler.


    Kegel egzersizleri

    İdrar kesesi, rahim ve kalın bağırsağın son bölümünü destekleyen kas grubunu çalıştıran egzersizlerdir. Pelvik taban kasları dediğimiz bu kas grubunuz yeteri kadar kuvvetli değilse doğum sonrasında ve bazen gebelik sırasında öksürmekle, hapşırmakla oluşabilen idrar kaçakları olabilmektedir. Kegel egzersizleri pelvik taban kaslarını hissettikten sonra her yerde yapabilecek egzersizlerdir.

    DÜŞME RİSKİ AZALIYOR

    Hamilelikte oluşabilecek bel ağrısı, kabızlık, bacaklarda şişlik (lenfatik ve venöz dolaşımı artırarak) problemlerini en aza indirir,
    Hamilelikte gelişebilecek şeker hastalığından ( gestasyonel diyabet) korur veya tedavi eder,
    Hamilenin duruşunu geliştirir,
    Moral olarak hamileyi anneliğe hazırlar, doğum korkusunu azaltır,
    Gerginliği azaltır,
    Kas gücünü, elastikiyetini ve dayanıklılığı artırır,
    Enerjiyi artırır,
    Dengeyi koruyarak düşme riskini azaltır

    DOĞUM SANCILARI EN AZA İNDİRGENİR

    Solunum egzersizleri ve gevşeme teknikleri özellikle doğum süreci başladığında annenin sakin kalarak kendisinin ve bebeğinin strese girmeden süreci tamamlamasına yardımcı olur. Doğum sancılarının gelmeye başladığı birinci dönemde gevşeme teknikleri ile anne enerjisini aktif doğum sürecine saklar. Yine ilk dönemde solunum teknikleri ile anne ağrıyı daha az hisseder. Bu egzersizlerin hamilelik süresince öğrenilmesi daha rahat bir doğum geçirilmesine yardımcı olacaktır.

    Kaynak : ntvmsnbc.com