Etiket: Gebelik oluşumu

  • Ovulasyon Günü Nasıl Anlaşılır?

    Ovulasyon Günü Nasıl Anlaşılır?

    Hamile kalmak için en uygun dönem olarak bilinen yumurtlama günü, cinsel sağlığına önem veren ve bebek sahibi olma isteği bulunan her yetişkin kadın tarafından bilinmesi gereken bir gündür. Şayet, gebe kalmakta zorlanan kadınlar yumurtlama günlerini bilip takip ettikleri durumda gebe kalma olasılıklarını arttırdıklarını unutmamalıdırlar. Aynı şekilde cinsel ilişki sonrası gebe kalmak istemeyen kadınlarda yumurtlama günlerini hesaba katarak, gebelik oluşumunu önleyebilirler. Peki yumurtlama günü nasıl hesaplanır?

    Gebe kalmak isteyen ya da istemeyen bayanların yumurtlama günlerini hesaplamak için bir çizelge oluşturmaları gerekir. Çünkü yumurtlama günü her zaman değişmekte olduğundan, aynı zaman gelme ihtimali yoktur. HEr kadına göre değişen yumurtlama günü hesabı ise şöyle yapılmalıdır:

    Yumurtlama gün, kadının bir sonraki adet kanamasının başlangıcından on dört gün sonra husule gelir ve 28 günde bir adet kanaması olan kadınlarda yumurtlama on dördüncü günde gerçekleşmiş olur. Eğer ki, kadının adet kanaması 35 günde bir oluyorsa o zamanda 21. günde; 25 günde bir oluyorsa 11. günde gerçekleşir.

    Yumurtlama dönemi hesaplamak için, kaç günde bir adet oluyorsanız bu sayıyı 14 ‘ten çıkartmalısınız. Örneğin 28-14 =14, 35-14=21 veya 25-14=11 gibi. Yani bu demektir ki, bir sonraki adet kanamanızın 14., 21. ya da 11. günlerinde yumurtlama gerçekleşiyor.

    Hesaplamak için tıklayın ;

     

    Ovulasyon-Yumurtlama tarihi hesaplama

     

  • Kondom kullanımının püf noktaları!

    Kondom kullanımının püf noktaları!

    Kondomun (prezervatif) koruyuculuk oranı ön planda uygulama şekline, ikinci planda kondomun kalitesine bağlıdır. Bu nedenle kondom kullanımı her ne kadar basit gibi görünse de her çiftin dikkate alması gereken noktalar var…

    ♦ Her ilişki esnasında yeni bir kondom kullanılmalı ve orgazm sonrası çıkarıldıktan sonra penis başında az miktarda da olsa sperm bulunabileceğinden penis kadının genital sisteminden uzak tutulmalıdır.
    ♦ Kondomun seçimi çok önemlidir. Üzerinde üretim tarihi ve son kullanma tarihi bulunan ve spermisit içeren kondomlar tercih edilmelidir.
    ♦ Kondom yalnızca “tehlikeli” günlerde uygulandığında koruyuculuk oranı düşer. Bu yüzden kadın siklusun hangi döneminde bulunursa bulunsun mutlaka her ilişkide kullanılmalıdır.
    ♦ En sık yapılan hatalı uygulamalardan biri de cinsel ilişkiye kondomsuz başlanması ve hemen orgazm öncesi dönemde takılmasıdır. Bu durum istenmeyen gebeliklerin oluşmasına neden olabilir. Zira ejakulasyon olmasa bile erkekte uyarılma döneminde salgılanan sıvılarda az miktarda da olsa sperm hücreleri bulunmaktadır.
    ♦ Cinsel ilişkiye geçmeden hemen önce erkek cinsel organına uygun bir şekilde takılmalıdır. Her kondom tek kullanımlıktır.
    ♦ Kadında ya da erkekte lateks ve/veya kondomun içerdiği spermisit ajanlara karşı aşırı duyarlılık olması durumunda kullanılmamalıdır.

    Kondomun ne gibi avantajları vardır?

    ♦ Kondom kullanımının en büyük avantajı düzensiz cinsel yaşamı olan çiftler için en uygun korunma yöntemi olmasıdır. Ulaşılması kolaydır ve ucuzdur.
    ♦ Gebelikten koruması dışında AIDS, Hepatit B ve C virüsü ve HPV (genital siğil) dâhil tüm mikrobiyolojik etkenlerin cinsel ilişkide çiftin birinden diğerine bulaşmasını engeller. Bu özellik diğer korunma yöntemlerinin hiç birinde bulunmayan bir özelliktir. Ancak yukarıda sayılan enfeksiyon hastalıkların yanlızca genital temasla bulaşmadığı unutulmamalıdır. (Hepatit B’nin öpüşmeyle bulaşması, HPV’nin prezervatifin kapamadığı bölgenin enfekte bölgeye temasla bulaşması gibi).
    ♦ Kondom, kadında antisperm (sperme karşı) antikorlarının oluşmasını önleyebilir. Bu özellik kadında eşinin spermlerine karşı antikor oluşumuna bağlı infertilite tedavisinde yararlı olabilir.
    Kondom kullanımının riskleri var mıdır?
    ♦ Uzun süreli kondom kullanımının çiftlerde psikolojik kökenli cinsel işlev bozuklukları yaratabileceği söylenmesine karşın bu duruma ender rastlanır.
    ♦ Ender görülmesine karşın lateks alerjisi ciddi bölgesel belirtilere neden olabilmektedir.
    “Kondom kazaları…”

    Kondomun yırtılması:

    Uygun kullanımda çok ender görülür. Kondom yırtıldığında, özellikle nonoksinol-9 içermeyen kondom kullanımında gebelik riski ve cinsel yolla bulaşan hastalık etkenlerine maruz kalma riski kondom kullanmamış olanlardaki kadar yüksektir. Acil kontrasepsiyon uygulanması ve gerekirse enfeksiyondan korunmak için tedavi görülmesi amacıyla doktora başvurulması önerilir.

    Kondomun çıkartırken vajinada kalması:

    Bu durumda kadın ya da erkek dikkatli bir şekilde işaret ve orta parmaklarını vajinaya yavaşça sokup kondomu bulunduğu yerden çıkarmalıdır. Kondomun yırtılması esnasında ortaya çıkan riskler burada da geçerlidir.

    Gebelik oluşumu:

    Kondomun gebelikten korumada çok etkili bir yöntem olduğu söylenemez. Bu nedenle kondom kullanımıyla korunan çift, bir haftalık bir adet gecikmesinden itibaren ve/veya gebeliğe bağlı belirtiler oluştuğunda tanı amacıyla mutlaka en kısa zamanda gebelik testi yaptırmalı, ya da en ideali doktoruna başvurmalıdır.

    İlgili Konular ;
    Prezervatif
    Prezervatif alerjisine dikkat!
    Prezervatif Mi, Spiral Mi?
    Genital Enfeksiyonlardan Korunmanın 10 Altın Kuralı