Etiket: gebelik hesaplama

  • Gebelik hesaplama nasıl yapılır?

    Gebelik hesaplama nasıl yapılır?

    Gebelik hesaplama nasıl yapılır? Anne olmak çok güzel bir duygudur. Her genç kızın hayalini süsler anne olmak. Bunun için öncelikle mutlu bir yuva gereklidir. Mutlu çiftlerin en büyük özlemi bir evlat sahibi olmaktır. Anne adayı hamile olmayı ister ve bir bekleme sürecine girer. Adet gecikmesi ve idrar testi veya kan testi ile gelen süper haberle gebe kaldığını öğrenir. Bu durum merak, endişe ve korku ile birlikte büyük bir heyecan oluşturur. Gebelik hesaplama nedir, nasıl olur? Bu konular hakkında sorular kafasında oluşur.

    Gebelik hesaplama nedir?

    Gebelik sürecinin takibi için gebeliğin hesaplanması oldukça önemlidir. Gebelik süreci bebeğin gelişi olası müdahaleler bakımından hem bebek için hem anne adayı için önemli bir süreçtir. Uzmanlar gebelik süresini 9 ay 10 gün olarak saptamışlar ve aylara bölmüşlerdir. Daha sonra gelişen teknolojinin de desteği ile gebeliği hafta hafta takip edip bebekte ki gelişmeleri haftalık olarak gözlemleyebilmişlerdir. Günümüzde artık bebekler aydan aya değil haftadan haftaya gözlemlenmekte ve 3 aylık, 5 aylık şeklinde değil de 14. Hafta 17. Hafta şeklinde bilgi verilmektedir. Hamilelik Hesaplama

    Gebelik hesaplama nasıl olur?

    Anne adayının son adet tarihinden (sat) başlayarak tam 40 hafta sayılır ve bebek hafta hafta takip edilir. Ayrıca son adet tarihini bilen anne adayları pratik bir çözümle doğumunun ne zaman gerçekleşeceğini kolayca bulabilir. Şöyle ki: son adet tarihinden 3 ay evveline gidilir ve üzerine 7 ilave edilirse işte sizin aşağı yukarı doğum yapacağınız tarihi bulmuş olursunuz.

    Hafta hafta ve ay ay gebelik hesaplanması

    • Hafta ve 4. Hafta: 1. Ay oluyor: bu haftalar gebe olduğunuzdan habersiz heyecanla bekleme haftaları
    • Hafta ve 8. Hafta: 2. Ay oluyor: bu haftalar aşerme dönemi ve bebeğin kafatasının oluşmaya başladığı haftalar. Bebeğiniz henüz embriyo
    • Hafta ve 13. Hafta: 3. Ay oluyor: bu haftalar mide bulantıları devam, bebeğin gövdesi oluşuyor. Bebeğiniz fetüs artık.
    • Hafta ve 17. Hafta: 4 ay oluyor: bu haftalar bebeğin organları oluşmuş ve artık hareket ediyor. Bu ay cinsiyeti de belirgin
    • Hafta ve 21. Hafta: 5. Ay oluyor: bu haftalar bebeğiniz güçlendi organları gelişti ve artık hızlı tekme atıyor
    • Hafta ve 26. Hafta: 6. Ay oluyor: bu haftalar bebeğinizin iç organları gelişiyor.
    • Hafta ve 31. Hafta: 7. Ay oluyor: bu haftalar bebeğinizin teni şeffaflığa veda edip ten rengini alıyor. Ve vücudunu tüycükler kaplıyor
    • Hafta ve 36. Hafta: 8. Ay oluyor: bu haftalar bebeğiniz iyice gelişti. Akciğer ve bağırsak gelişimi tamamlanıyor.
    • Hafta ve 40. Hafta: 9. Ay oluyor: bu haftalarda herhangi bir gün artık bebek geliyor.

     

    Kaynak: jinekoloji.com

  • Hamile Kalmak İçin En Uygun Günler

    Hamile Kalmak İçin En Uygun Günler

    Hamile kalmayı mı planlıyorsunuz, sizce doğru zaman geldi mi? Hamile kalma günleri nelerdir? makalemizde gebelik için en uygun zamanlardan bahsettik. Hamile kalmak istiyorsanız adet döngünüzü takip etmelisiniz.Bu döngünün hangi bölümünün en doğurgan olduğunuzu bilmelisiniz. Gebe kalmayı planlıyorsanız ovulasyondan 2-3 gün öncesinden denemeye başlamalısınız.Bu şekilde yeterli sayıda sperm fallopi tüpünde yumurtanın bırakılmasını bekler.

    Doğurgan dönemi açığa çıkartmak
    Doğurgan olduğunuz dönem 6 gün sürer ve ovulasyonun olduğu günün 5 gün öncesinden başlar ve ovulasyon gününe kadar devam eder.
    Bu 6 gün doğurganlık artar ama unutmayın ki ovulasyondan 2 gün öncesi ve ovulasyon günü en doğurgan olunan zamanlardır.
    Ovulasyondan sonra cinsel ilişkiye girerseniz hamile kalma şansınız 0’dır.
    Yumurtlamak üzereyken ervikal mukus ve üreme yolu daha çok östrojen üretir ve bu sayede vajinaya giren spermler 6 güne kadar hayatta kalabilir.
    En Uygun Zamanın Önemi
    Yumurta sadece 12-24 saat hayata kalır. Yani bunu kolaylaştırmak için, yumurtaların ne zaman yumurtalıklardan bırakılacağını bilmelisiniz.
    Doğurgan olduğunuz dönem 6 gündür. Yumurta sadece bir gün hayatta kalır ama spermler bir hafta boyunca hayatta kalabilir. Yani ovulasyondan 2-3 gün gün önce ilişkiye girmeniz uygundur. Ancak bu şekilde gün belirlemekten hoşlanmıyorsanız her 2-3 günde bir ilişkiye girin, ilişkiye bir müddet ara vermeniz sperm kalitesini de artıracaktır.
    Yumurtlamanın ne zaman olacağı adet döngüsünün uzunluğuna da bağlıdır. Genel olarak bir sonraki adetinizin başlamasına 14 gün kala yumurtlarsınız. Çoğu kadın adet döngüsünün tam ortasının yumurtlama dönemi olduğunu düşünür. Adet döngünüz 28 günlükse bu doğrudur. Ama eğer döngünüz 35 gün sürüyorsa yumurtlama tam ortada değil 21. Gündedir. Genel olarak adet döngüsü 22-36 gün sürer ve genel olarak yumurtlama döneminden 12-14 sora adet olursunuz.

    Doğurganlık dönemini iyi anlayın
    Sperm üreme sisteminde en fazla 5 gün canlı kalınabilir. Spermler boşaldığında ve yumurtayı döllemediklerinde kapasitasyon olarak bilinen bir sürece girmek zorunda kalırlar. Kapasitasyon ayrıca spermin yumurtayı döllemek için yeterince olgun olduğunu gösterir. Bu sadece kadın üreme sistemi içine boşaldıktan sonra olan bir biyokimyasal reaksiyondur.Rahim de sterol bağlayıcı albümin, lipoproteinler, proteolitik ve heparin gibi glycosidasic enzimler salgılayarak kapasitasyona yardımcı olur. Kapasitasyon sonra sperm akrozom reaksiyonu yoluyla aktivasyon geçirir. Bu sırada meydana gelen bazı reaksiyonlarlar spermde bazı yapısal değişiklikler meydana gelir ve bu sayede yumurtaya iyi nüfus eder.Bu yüzden doğru zamanın belirlenmesi önemlidir. Yumurtladığınızda spermin yumurtayı döllemesi için az zaman vardır. Bu yüzden spermin hazır olması, kapatisyon geçirerek yumurtayı dölleyebilcek hale gelmesi önemlidir.
    Ovulasyonun iki aşaması
    Yumurtlama ilk bölümü foliküler faz olarak adlandırılır. Aslında Son Adet Döneminin ilk gününde başlar ve ovulasyona kadar devam eder. Yumurtlamanın ikinci bölümü Luteal Faz olarak adlandırılır. Bu yumurtlama gününden itibaren hesaplanır ve bir sonraki adet döngüsü başlayana dek sürer. Luteal faz yumurtlama gününden sonra 12-16 gün sürer.Yani yumurtlama günü adet döngüsünün süresini belirler.
    Bazen stres, uzun süreli hastalıklar hormonal sistemi değiştirir. Bunlar düzensizliğe neden olur ve yumurtlama dönemini belirlemek zorlaşabilir. Stresin ovulasyonu etkilediği kısmen doğrudur. Stres yumurtlamayı geciktirebilir, ancak adet dönemini durdurmaz. Doğurganlığın farkına varmak için akıntıyı kontrol edebilir, bazal termometre kullanabilirsiniz.
    Ovulasyon hakkında az bilinen gerçekler
    Östrojen düzeyleri, adet döngüsünün başında düşüktür. Hipotalamushipofiz ebzine folikul uyraıcı hormon salgılaması için sinyal gönderir. FSH birkaç folikülü uyarır ve bunlardan biri dominant hale gelir. Sadece baskın folikül olgun yumurta bırakır. Olgun yumurta östrojen salgılar. Östrojen beyin ve hipofiz bezine sinyaller gönderir. Bu sinyal, uteinleştirici hormon (LH) salınımını tetikler yumurtanın fallopi tüpüne ulaşmasına yardımcı olur.
    Olgun yumurtayı üreten folikül korpus luteum oluşturur.Korpus luteum olası bir hamilelik için progesteron salgılar. Döllenme gerçekleşmezse ne olur? Yumurta 24 saat içinde çözünür. Hormon seviyeleri düşer ve rahim duvarı dökülmeye başlar. Bu dökülme ise regl dönemidir.
    Hamile kalmak için en iyi günü belirlemek
    1.Ovulasyon günü
    Ovulasyonun hamile kalmak için en iyi gün olduğunu varsayanlar ne zaman olduğunu bilip buna göre ilişkiye girmek isterler.Ancak ovulasyonun olduğu gün en iyi gün değildir.
    2.Ovulasyondan bir gün önce
    Ovulasyondan bir gün öncesi tam ovulasyon gününe göre doğurganlık açısından daha iyidir. Çünkü bu sayede spermin kapasitasyon süreci için yeterli zamanı olur, yumurtayı döllemek için yeterince olgun hale gelir.
    3. Ovulasyondan iki gün önce
    Ovulasyona iki gün kalması gebe kalmak için iyidir. İki gün cinsel ilişkiye girmek bir gün öncesine göre hamile kalma şansını daha çok artırır.
    Hamile kalma şansını artırmak için ne zaman ilişkiye girilmeli
    Düzenli adet döngünüz olsa bile araştırmalara göre yumurtlama zamanı net olamayabilir. Cinsel ilişkiye girmek için vücut sıcaklığının yükselmesini beklemeyin. Bunun yerine özellikle yumurtlama gününe yaklaştıkça düzenli olarak cinsel ilişkiye girin.
    Ovulasyon gününü tam kestiremiyorsanız gebe kalmak için haftada 2-3 kez cinsel ilişkiye girin. Doğurganlık süreci boyunca yani ovulasyondan 5 gün öncesinden itibaren günde bir kere cinsel ilişkiye girin.
    Düzensiz adet dönemi ve hamilelik
    Düzensiz adet dönemine sahip olmak demek doğurganlığın az olması demek değildir, endişelenmeyin. Sadece doğurganlık zamanları saptamak daha zordur. Düzensiz adet bazen polikistik over sendromu (PKOS) veya tiroid bozukluğu gibi durumlardan kaynaklanabilir. Bunlar hamile kalma şansınızı olumsuz etkileyebilir.
    Akıntınızı yakından takip ederek doğurgan günleri belirleyebilirsiniz, her gün kontrol edin. Akıntı iki gün üst üste kaygan ve ıslaksa cinsel ilişkiye girmeniz gerekir.
    Ne Zaman Ovulasyon Geçirdiğinizi Nasıl Anlarsınız?
    Ovulasyon döneminde vücudunuzda değişiklikler olur. Bunları takip ederek zamanı belirleyebilirsiniz.
    1.Göğüslerde hassasiyet
    Bazı kadınalrda ovulasyon öncesi ve sonrası göğüslerde hassasiyet görülüyor. Bunun nedeni hormonları hamilelik olasılığına karşı hazırlanmasıdır.
    2.Akıntıda değişiklikler,
    Akıntıdaki değişiklikleri takip ederek ovulasyonu belirleyebilirsiniz. Yumurtlamadığınız zaman akıntı koyu ve kremsidir. Yumurtlama döneminde çiğ yumurta akı kıvamındadır. Bu da size ilişkiye girmek için uygun zamanın geldiğini gösterir.
    3.cinsel istekte artış
    Araştırmalara göre kadınların en doğurgan döneminde cinsel istekte artış görülüyor. Bu ani değişiklik ovulasyondan birkaç gün önce başlıyor. Bu da hamile kalmak için doğru zamandır.
    4.Karın ağrısı
    Alt karın bölgesinde tek taraflı rahatsız edici bir ağrı görülebilir. Bu genelde adet döngüsünden 14 gün önce başlar. Bu ağrı birkaç dakika sürebilir yada saatleri alabilir. Şiddeti değişse de karnın sadece tek tarafında görülür.
    5. Vücutta bazal sıcaklık değişimi
    Ovulasyon döneminde vücutta bazal sıcaklık artar ve ovulasyon süresince yüksek kalır. Bu artış genelde 0.4-1 F arasındadır. Sabah kalkar kalmaz ölçmeniz gerekir.

    Hızlı Hamile Kalmak İçin 9 Öneri Tıklayınız

    Ovulasyon Tarihinizi Hesaplamak İçin Tıklayınız

    Hızlı Hamile Kalma Yöntemleri Tıklayınız

    YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.

     

  • Gebeliğinizi Planlayın, Önlemlerinizi Alın

    Gebeliğinizi Planlayın, Önlemlerinizi Alın

    Günümüz kadınları iyi bir yaşam sürdürebilmek, kariyer yapmak, ekonomik özgürlüğünü sağlamak gibi nedenlerden dolayı anne olmayı ertelemektedirler.Çiftler hayatın her alanında olduğu gibi bebek sahibi olma konusunda da plan yapmak zorunda kalıyorlar…

    Bebek sahibi olma ve annelik duygusunu yaşama zamanını geldiğinin düşünen çiftler mutlaka  kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarından yardım ve destek almalıdırlar.Çünkü sağlık açısından hiçbir sorun olmamasına rağmen gebelik gerçekleşememektedir.Yumurtlama zamanı tutturulamıyor ya da farkında olmadan hamileliği engelleyici hatalar yapılabilmektedir.Çiftler hem maddi ve hem manevi açıdan kendini hazır hissettiklerinde uzman bir hekim desteği ile hamilik sürecine ilk adımları atmalıdırlar.

    Uzmanlar bebek sahibi olmayı düşünen çiftlere;bebek yapmayı gerçekten kendilerini hazır hissetmelerini,onun sorumluluklarına hazırlıkla olmaları konusunda özellikle bilgilendiriyorlar.

    Bir Kadın Hamileliğe Kaç ay Önceden hazırlanmalı:

    Uzmanlar bebek sahibi olmayı planlayan anne adaylarının;doğum kontrol hapı kullanıyorlar ise  en az üç(3) ay önceden kesmelerini ve aynı zaman da kontrollü cinsel ilişki öneriyorlar.Anne adayları aynı zamanda hamilik döneminden üç(3) ay öncesinden FOLİK ASİT kullanımına başlamalı gebeliğin ilk üç (3) ayında devam edecek şekilde kullanımını sağlamalıdırlar.Böylece bebeğin sinir sisteminde olası bir problem olma ihtimalini %80 oranında azaltmayı başarabilirler. Uzmanlar,anne adayında sinir sistemi ile ilgili bir sağlık problemi var ise FOLİK ASİT kullanma oranının biraz daha yüksek tutulması gerektiğini belirtiyorlar.Örneğin sağlıklı bir anne adayında oran 0,4mg iken sağlık problemi yaşamış anne adayında bu oran 4 mg olarak kullanılmasını tavsiye ediliyor. İlk bebeği bu şekilde doğan anne adaylarının diğer bebekte de aynı sağlık sorunu ile karşılaşma olasılığı ilk bebeğine göre %5 daha fazladır.

    Her anne adayı için sağlıklı bir gebelik öncesi ve gebelik süresi süreci geçirmeleri hem annenin sağlığı hem de bebeğin sağlığı için uzman hekim desteği almaları mutlaka gereklidir.

    Yumurtlama dönemini faktörü

    Yumurtlama döneminin hamile kalmak için en önemli faktörlerden biri olduğunu belirten uzmanlar,özellikle planlı bir hamilelik düşünen bayanların bu günlere dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyorlar.Adet kanamaları 28 günde bir , düzenli geçiren kadınlar için yumurtlama tarihi adet başlangıcından 14 gün sonradır. Kadının en fertil (gebeliğe en elverişli) günleri yumurtlamanın olduğu gün ve bundan önceki üç gündür.

    Vücut ısınınızı kontrol ederek de  yumurtlama zamanınızı tespit edebilirsiniz.Normal vücut ısınız yumurtlamadan 24 saat önce yarım derece düşer , yumurtladıktan sonra tekrar normale döner. Yalnız dikkat etmeniz gereken bir nokta var vücut ısısı hastalıklar yüzünden de düşebilir. Bu yüzden sadece bu tekniğe güvenmekten kaçının.

    Hamileliğe hazırlık için neler yapmalı:

    Bebek sahibi olmaya karar veren anne adayları ilk olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanına muayene olmalıdır. Jinekolojik muayene ile beraber smear testi mutlaka yapılmalıdır. (Smear testi rahim ağzı enfeksiyonu ve rahim kanserlerinin tespiti için yapılmaktadır.) Hamilelik öncesi anne adayına  doktorunun gözetimi altında anemi(kansıklık), enfeksiyon hastalıklarının taraması, Hepatit B,C, HIV ve kızamıkçık testlerinin yapılması gerekmektedir. Anne adayında anemi (kansızlık), kızamıkçık testlerinin sonuçlarına anemisi(kansızlık) seviyesi düşük ise hamilelik öncesi normal seviyeye getirilmeli, kızamıkçık bağışıklığı yok ise kızamıkçık aşısı yapılmalıdır. Hamilelik döneminden altı(6) ay öncesinden planlanmalı, hamilelik sürecinde kızamıkçık geçirildiği takdirde bebekte ağır sakatlıklara yol açabilir. Uzmanlar bu durumda gebelik sürecinin sonlandırılması gerektiğini belirtmektedirler.

    Bebek sahibi olmak isteyen anne adayları sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmeleri için sigara, alkol gibi alışkanlıkları bırakmalı, ağır ve stresli iş ortamlarından uzaklaşmalıdırlar.

    Planlı Gebelik İçin Doğal Yolları Deneyebilirsiniz

    Hamilelikten korunmaksızın, bir yıl süreyle düzenli bir cinsel yaşama rağmen hamile kalınamaması durumunda kısırlıktan(infertilite) söz edilebilir. Bu sure içerisinde hamile kalmak için doğal yollara başvurabilirsiniz. Amerika da özellikle kısırlık yaşayan (infertil) hastalar düşünülerek, doğal yolla hamile kalmaya yardımcı olması amacıyla üretilmiş olan Preseed  jel, artık TC. Sağlık Bakanlığı izini ile ülkemizde de bulunmaktadır. Bu jel, içerdiği doğal ARABİNOGALAKTAN bitki şekeri sayesinde spermlere zarar vermeyip, sperm hücrelerine antioksidan desteği sağlayarak güçlendirip, spermlerin yumurtaya doğru olan yolculuğunda önemli ölçüde fayda sağlayarak, doğal yolla hamile kalınmasına yardımcı olan bir üründür. Ürün kadının üreme sisteminde, spermlerin için en uygun ortamı sağlamaktadır. Üretkenlikle ilgili ciddi problemi olmayan çiftler, cinsel ilişki sırasında 6 ay kadar bu ürünü kullanmalarını tavsiye edilmektedir. Çünkü, bu ürün Dünyada ve Türkiye de doğal yolla hamile kalmayı desteklemede güvenle kullanılan tek üründür.Tüp bebek tedavisine geçmeden mutlaka denemelisiniz.

    Planlı Gebelik İçin yapılması gerekenler