Etiket: gaz sorunu

  • Laktoz Hakkında Bilinmesi Gerekenler

    Laktoz Hakkında Bilinmesi Gerekenler

    Hemen her hastalığa şifa nihayeti veren süt içerisinde birçok vitamin ve minerallerle sayısız fayda sağlayan bir besin türüdür. Önemli bir besin kaynağı olan sütün içerisinde yer alan değerler sadece çocuklar için değil, aynı zaman’da her yaştan herkesin tüketmesi gereken bir besin öğesi olmaktadır. Haznesinde barındırdığı değerler her ne kadar insanlar için oldukça faydalı olsa da, süt içmeyi sevdikleri halde sütten şikayetleri olan insanlarda bulunmaktadır. Özellikle de süt içerken şişkinlik sorunu ile karşı karşıya gelen bireyler bu sorunlarını sıklıkla dile getirmektedirler. Şişkinlik sorununu meydana getiren neden ise süt içerisinde bulunan laktozdan kaynaklı olmaktadır. Laktoz süt tüketiminden hemen sonra “laktoz toleransı” adı verilen problemi şişkinlik yaşayan insanlar üzerinde etki etmektedir.

    SÜTTE BULUNAN LAKTOZA YAKIN MERCEK

    Süt şekeri olarak adlandırılan laktoz Latince de sütün anlamı olan “Lak” ve şeker anlamını taşıyan “oz” kelimelerinden türemiştir. Bu birleşimlerden meydana gelen “laktoz” kelimesi sütün tadını veren ve sütten daha tatlı olan bir değer olmaktadır. Süt tüketimi yapan kişilerde sonradan oluşan şişkinlik durumu laktozun vermiş olduğu etkiden kaynaklı olmaktadır. Laktaz enziminin vücudun laktozu sindirmeye yönelik yapmış olduğu zaman diliminde hızlıca azalarak meydana getirdiği bir durum olmaktadır. Normal süt ile laktozsuz süt arasında herhangi bir fark yoktur. Tat ve renk olarak aynı olan her iki süt türünden de tüketebilirsiniz. Aradaki tek fark ise laktozsuz sütlerde şeker ilave bulunmamaktadır. Laktoz süte verdiği tatlandırıcıdan ötürü daha tatlı olarak süte değer katmaktadır. Kısacası laktozun süt üzerinde görevi, sütün daha tatlı olmasını sağlamaktır. Glikoz ve galaktozun tatlılık derecesi laktoza göre daha fazla olmaktadır. Eğer süt içerken şişkin sorunu ile karşılaşıyorsanız bu problemden kurtulmak adına sütü yavaş içmelisiniz. Alternatif olarak kefir veya soya sütünü de tüketebilirsiniz.

    Laktoz Hakkında Bilinmesi Gerekenler | 1

    SÜTE KARŞI DUYARLILIK NASIL ANLAŞILIR?

    • Süt tüketiminden sonra mide bulantıları oluşabilir.
    • Midede veya karın bölgelerinde şişkinlikler.
    • Gaz sancıları ve mide ağrıları oluşabilir.
    • Bağırsaklar normal seviyesinden daha yüksek bir derecede fazladan çalışabilir, yani bozukluklar meydana gelebilir.

    Laktoz intoleransı ile nasıl başa çıkılır? Tıklayın !

    Laktoz İntoleransı Doğal Tedavi için Tıklayın !

    1500 Kalorilik Laktoz İntoleransı Diyeti İle Haftada 1 Kilo Tıklayın !

  • Hamileyken Fazla Et  Kısırlığa, Az Karbonhidrat Şişmanlığa Sebep Oluyor !

    Hamileyken Fazla Et Kısırlığa, Az Karbonhidrat Şişmanlığa Sebep Oluyor !

    Hamilelik döneminde fazla miktarda kırmızı et tüketmek doğacak erkek çocukta sperm kalite sorunu, yetersiz düzeyde karbonhidrat tüketmek ise şişmanlık, şeker hastalığı gibi riskler yaşanması ihtimallerini artıyor. Bahçeci Sağlık Grubu doktorlarından Aile Hekimi Dr. Murat Berksoy hamilelik döneminde annenin aldığı besinlerin bebeğin ileriki hayatında ayrıca Alzheimer, kalp, şeker, infertilite gibi hastalılıklara sebep olabildiğini söyledi.

    Anne adaylarının hamilelik sürecindeki beslenmesi, bebeklerinin DNA’sında önemli değişiklikler oluşturduğu için tüm yaşamını olumsuz etkiliyor. Bahçeci Sağlık Grubu doktorlarından Aile Hekimi Dr. Murat Berksoy hamilelik süresinde yanlış beslenen, ağır metaller, kimyasal ve biyolojik toksinlere maruz kalan anne adayının bebeğinde, ileriki yaşlarda yüksek tansiyon, şeker, kalp-damar hastalığının yanısıra zeka geriliği, otizm ve davranış bozukluğu gibi sorunlar yaşanabileceğini söyledi.

    Ayrıca anne hamileyken çok fazla kırmızı et tüketirse, bebek erkek ise, bunun gelecekte sperm sayısını olumsuz yönde etkileyebileceğini söyleyen Dr. Berksoy, ‘’Çevresel kimyasal kirleticilerden PCB poliklorine bifeniller, dioksinler, kurşun, civa, bisfenol A ve perstisitler gibi endokrin bozucular çocuklarda işitme ve konuşma bozukluklarına, eğitimde başarısızlığın yanında gebelik sırasında benzer durumlara maruz kalındığında ise ileriki yıllarda bebeğin üreme sorunlarıyla karşılaşma olasılığını arttırmaktadır. Anne hamile iken çok kırmızı et tüketirse, bebek erkek ise, bu gelecekte sperm sayısını olumsuz yönde etkileyebilir. Hamileyken yetersiz düzeyde karbonhidrat tüketmek ise bebeğin genlerinde bazı unsurların değişmesine yol açıyor. Bu bebekler, yaşamlarının ileriki aşamalarında daha çok kilo alıyor. Yani anne adayı yetersiz karbonhidratlı bir beslenmeye geçerse, çocuğunun kilo alma riskini artırıyor. Anne karnındayken çocuk yetersiz beslenirse, çocuk ileride şişmanlık, şeker hastalığı gibi risklerle karşılaşabiliyor. Bu nedenle özellikle hamile kadınların beslenme ve yaşam tarzları konusunda daha bilinçli davranması gerekir’’ dedi.

    Anne Bebeğinin Genlerini Nasıl Etkiler?

    Uzmanların teorisine göre, anne karnında gelişimini sürdüren bebek, dünyaya geldiğinde karşılaşacağı ortama hazırlıklı olmaya çalışıyor ve DNA’sında buna göre değişiklikler oluyor. Dr. Murat Berksoy, karbonhidratı yetersiz bir ortamda gelişen bebeğin yeterli besin olmadığı varsayımıyla vücudunu depolamaya programladığını belirterek, şunları söyledi: ‘’ Daha önce hayvanlarda yapılan çalışmalarda da beslenmenin gen işlevlerinde değişiklik yaratabildiği belirlenmişti. Buna, Epigenetik değişim deniyor. Bu alana eğilen uzmanlar ise çevre ile genlerin nasıl bir etkileşim içinde olduğunu anlamaya çalışıyor. Annenin aldığı besinler ve diğer etkenler bebeğin hayatında Alzheimer, kalp, şeker, infertilite gibi hastalılıklara sebep olabiliyor. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin D vitamini, iyot, Omega 3, B12 vitamini, folik asit, A vitamini ve demir eksikliklerinin giderilmesi büyük önem taşıyor.’’

    Dr. Murat Berksoy Epigenetik değişimlerin kısmen de olsa yaşamın ilk dönemleri ile daha sonraki hastalıklar arasında bağlantı oluşturduğuna ilişkin önemli kanıtlar olduğunu belirterek, kadınların gelecek nesillerin sağlığını iyileştirebilmek için beslenme konusunda daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.

    Erkeklerde Kısırlık
    1. Erkeklerde kısırlık hangi sebeplerden olur?
    2. Erkeklerde kısırlık nasıl tedavi edilir?
    3. Erkeklerde kısırlık nasıl tespit edilir?
    4. Erkeklerde kısırlıktan nasıl emin olunur?
    5. Genetik faktörler erkeklerde kısırlığa neden olabilir mi?
    6. Erkeklerde kısırlığın nedeninin belirlenemediği durumlar nelerdir?
    7. Sigara kullanımı erkeklerde kısırlık riskini artırır mı?
    8. Erkeklerde kısırlığın yaş ile ilişkisi var mı?
    9. Alkol kullanımı erkeklerde kısırlık riskini artırır mı?