Etiket: formda kalmak

  • Sağlıklı yaşam için öneriler

    Sağlıklı yaşam için öneriler

    Sağlıklı yaşam önerilerini ailemizden,arkadaşlarımızdan, işimizden,sosyal aktivetiler den kopmadan da yapabilirsiniz.Sevdiklerinizle uzun yürüyüşler, iş yaparken kısa nefes egzersizleri bizim ailemizle sağlıklı yıllar yaşamımızı sağlayan ufak tüyolardır.

    1) Adım Sayar Uygulaması
    Sağlıklı yaşam hazırlığımızda öncelikle yapmamız gereken bir adım sayar alın veya akıllı telefonunuza adım sayar uygulaması indirin. Ne kadar egzersiz yaptım diye soracak olursanız günlük adım sayar programınız da belli olacak. Doktorlar sağlıklı olabilmemiz için günlük 10.000 adım öneriyor.

    Bir günde bu kadar çok adımı atamayabilirim diyorsanız? Günlük yaşamda daha aktif olmanın yollarını bulmak gerekir. Eğer bunu yapmazsanız kilo alımı, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, kronik hastalıklar içinde risk altında olabilirsiniz.

    saglikli_yasam_icin_oneriler (7)
    adım sayar uygulaması

    2) Hızlı Yürümek
    Yürüyüşlerinizi daha hızlı yapmanız gerekir. Köpeğinizle beraber yürüyüşlere çıkabilirsiniz, mağaza içinde daha hızlı sık adımlar atabilirsiniz. Böylelikle kalp atışınızı hızlandırırsınız hem de daha fazla kalori yakarsınız. Kendinize vakit ayırmanız için daha fazla zamanınız kalır.

     saglikli_yasam_icin_oneriler (8)

    3) Otomobil Yerine Bisiklet Veya Yürüyüş Tercih Etmek
    Bu sizin için güzel bir tercih ise işle ilgili stresi atmak, güneş ışınlarının vücudunuzun D vitamini alması için açık alanda sporunuzu yapın.

    Başka bir tercih ise işe giderken otomobilinizi işinize uzak mesafede bırakırsanız işinize yürüyerek gidebilirsiniz.

    4) Bir Seferde Daha Uzun 30 Dakika Oturmaktan Kaçının
    Saatlerce bir masada oturmak insanlarda kronik sırt ağrısı için risk altındadırlar. Sık sık yürüyüş yapmak, kasları germek ve duruş geliştirmek %33 kalori yakmanızda size için yardımcı olacaktır.

    saglikli_yasam_icin_oneriler (10)

    5)Kasları Hafifçe Oynatmak
    Kasları hafifçe oynatmak, boynu, bilekleri ve gözlerini hareket ettirme, kasları germe, parmaklarınızla kaşlarınızı hareketlendirmek daha fazla kalori yakmanıza ve metabolizma artırmak için yardımcı olabilir. Telefonda konuşurken TV izlerken, ya da kitap okurken bacaklarınızı ya da kollarınızı hareket ettirebilirsiniz.
    Çalışmalar, küçük kas hareketlerinin, metabolizma ve kilo kontrolü arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Sıska insanlar günlük hayatların da daha fazla küçük hareketleri yapmaya eğilimlidirler. Farkında olmadan bu hareketleri yapıyorlar. Size veya başkalarına rahatsız etmek olası değildir bir şekilde vücudunuzun hareket etme alışkanlığıdır.

    6)Derin Nefes Almak
    Günlük hayatta Dinlenme vaktinizde arkanıza yaslanın ve derin diyafram (göğüs) nefes alışkanlığı başlatın.1,2 saniye nefes alın ve 2 saniye nefes verin. Eğer akşam yemeğin ardından, yatmadan önce, kanepede, arabada, iş yerinde 2 dakika boyunca nefes hareketlerini yapın.

    7) 30 dakika 1 Saat Arayla Günlük Temizlik
    1 saat arayla gündelik işlerimizi bahçeyi süpürmek, pencereleri yıkamak, otomobil yıkamak, vb. bir nevi egzersiz olarak nitelendirebiliriz. Bu şekilde hem gündelik işlerimiz yapmış, beden gücü sarf ederek kalori yakmış olursunuz.

    Bir İngiliz Araştırmacısı yapılan araştırmaya göre kadınların haftada en az 2 saat süren temizlik yaptıkları ortaya çıktı. Bu saate Doktorlar tarafından tavsiye edilen egzersizle aynı miktardadır.

    8) Açık Hobileri Geliştirmek
    Egzersizden nefret etseniz bile köpeğinizle oynamak, çocuklarınızla futbol oynamak veya arkadaşlarınızla basketbol oynamak birer egzersiz olarak adlandırabilir. Sosyal aktivitelerinizi aktif hobi haline getirirseniz hem ailenizle zaman geçirmiş, hem de kalori yakmış olursunuz.

    9)Köpeğinizle Yürüyüşe Çıkın
    Köpekler için günde birkaç defa yürüyüş gerekir. Bizde bunu şansa dönüştürebiliriz. Uzun yürüyüşlere çıkabilir, sizi ve köpeğinizi eğlendirecek ufak oyunlar oynayabilirsiniz.
    Eğer bir köpeğiniz varsa onunla daha fazla zaman geçirmeniz gerekir. Genelde de yaşlı insanlar sağlık için köpekleriyle beraber uzun yürüyüşlere çıkarlar.

     saglikli_yasam_icin_oneriler (5)

    10)Sosyal Aktiveler
    Boş vakitlerinizde televizyon izlemek, bilgisayar başında oturmak, video oyunları oynamak yerine, aile veya arkadaşlarınızla sosyal aktiviteler yapabilirsiniz. Örneğin bisiklete binmek, yüzmek, dans etmek, bowling oynamayı tercih etmelisiniz.

  • Tatlıdan önce ya da sonra yoğurt yiyin

    Tatlıdan önce ya da sonra yoğurt yiyin

    Uzman Diyetisyen Işın Sayın, bayramda tatlı yemeden önce ya da sonra 1-2 kaşık yoğurt yenilmesini tavsiye etti.

    – Salatalara turşu, mısır, peynir, ceviz ve aşırı zeytinyağı koymayın. Zaten bayram tatlılarından yeterince yağ, un ve şeker alacaksınız. Yağ ve tuzda ekstra kaynaklara dikkat.

    – Kahvaltıda tam yağlı peyniri fazla kaçırmayın, et/salata/çorba v.b her şeyin üzerine peynir eklemeyin. Peynir sandığınızdan çok daha yağlıdır. Bayram tatlılarında da yeterince yağ olacaktır.

    – Her gittiğiniz yerde ve her gelen misafirle birlikte yemeyin. Önünüze konulanın hepsini bitirmeyin.

    – Siz şeker hastası veya diyet yapan misafirleriniz için biraz meyve ve üzerinde 1 top sade dondurma pratik ferah ve hafif olacaktır.

    – Arada sırada ikramları yönlendirin. Size neyin iyi geleceğini belirtin. Ev sahibine “Bir bardak ayran alabilirsem beni çok rahatlatacak” deyin.

    – Yürüyüş fırsatları yaratın.

    – Sütlü ve meyveli olanları tercih edin. Israrları bahane etmek, sonra da kilolardan şikayet etmek yerine arada sırada “Hayır” demeyi deneyin.

    – 2.5 litre su içtiğinize emin olun.

    – Önceliğiniz tatlı ise, ana yemeklerde pilav, makarna, patates, çorba tüketiminizi azaltın veya yemeyin. Çünkü bu besinler de tıpkı tatlılar gibi kan şekerine dönüşür. Öğle ve akşam yemeklerinde çok seviyor ve mutlaka yiyecek iseniz en çok 4 adet sarma veya 1 orta boy dolma yiyin.

  • Bir ayda yaklaşık 10 kilo verdiriyor

    Bir ayda yaklaşık 10 kilo verdiriyor

    Plastik Cerrahi Uzmanı Nikolas Chugay’ın, Amerika’da uyguladığı yeni bir zayıflama yöntemi ülkede tartışmalara yol açtı. Bir ayda yaklaşık 10 kilo verdiren bu metod, bazı doktorlar tarafından “barbarca” olarak nitelendirdi.

    Fıtık ameliyatlarında kullanılanlara benzeyen plastik bir yamanın dil üzerine yerleştirilmesiyle uygulanan yöntem, kısa sürede kilo vermek isteyen kadınlar arasında hızla yayılırken tıp çevrelerinde “barbarca” olarak niteleniyor.

    Chugay, 10 dakika süren ve 2 bin Amerikan dolarına mal olan cerrahi bir girişimle dil üzerine dikilen plastik yamanın katı gıda tüketimini son derece acı verici bir hale getirerek müşterilerinin hızla kilo vermesine yardımcı olduğunu ileri sürüyor.

    Bir ayda ortalama 10 kilo verdiriyor
    Yöntemi ilk kez 4 yıl önce deneyen ve şimdiye kadar 81 kadının dillerine yama diken Chugay, sadece meyve suları ve protein karışımları gibi sıvı gıda maddeleriyle beslenebilen müşterilerinin bir ay içinde ortalama 10 kilo verdiklerini söyledi.
    Chugay, kendisi gibi doktor olan oğluyla uyguladıkları yöntemin herhangi bir riski olmadığını ve şimdiye kadar yamayı yutan bir hastaya rastlamadıklarını belirtti.

    Uzmanlardan yönteme eleştiri
    Yöntem, Amerikan plastik cerrahi çevrelerinde ise büyük eleştiriyle karşılandı. Amerika Kozmetik Cerrahi Derneği, Chugay ve oğlunun yazdığı araştırmayı yayımlamayı reddederken kilo kaybın konusunda uzmanlaşan bazı doktorlar, yöntemi “barbarca” olarak niteledi.
    Doktorlar, dil yaması ya da diğer yöntemlerle hızla kilo kaybeden kişilerin aynı hızla ve çok daha fazla kilo aldıkları uyarısında bulundu.

    AA

  • Ünlülerin popüler detoks diyetleri

    Ünlülerin popüler detoks diyetleri

    Dünyaca ünlü birkaç isim ve uyguladıkları detoks diyetlerindeki püf noktalar..

    Etkili bir zayıflama planınız varsa hızlı bir şekilde kilo kaybetmemeniz mümkün değil aslında, yeter ki uygulamasını önemseyin. Zayıflama planı ve detoks diyetleri ile ilgili ilham kaynağımız ister istemez sürekli göz önünde olan ünlüler oluyor. Herhangi bir proje, film ya da müzikal için kısa bir zaman içinde forma girebilen ünlülerin uyguladığı, çeşitli besleyici programlarla da desteklenen detoks diyetleri organizmamızdaki tüm zararlı ögelerden kurtulmamızı ve daha enerji dolu bir yaşama kavuşmamızı sağlıyor. İşte dünyaca ünlü birkaç isim ve uyguladıkları detoks diyetlerindeki püf noktalar…

    %100 Detoks Diyeti Deneyimlerimiz için tıklayın !

    Beyonce
    Limon detoks diyeti veya akçaağaç şurubu diyeti olarak da bilinen Master Cleanse diyetini duymuşsunuzdur. Beyonce, incelmek adına bu son derece etkili diyeti uygulamış. Dreamgirls müzikal filmindeki rolü için daha önce 11 kilo veren yıldız, hatırlarsınız yeni görüntüsüyle çoğumuzu şaşırtmıştı. Bu detoks diyetinin aşırı yorgunluk ve bitkinliğe neden olabilecek yan etkileri olabileceğini de önemsemenizde fayda var.

    Gwyneth Paltrow
    Birçok beslenme uzmanına danışan Hollywood yıldızı, 7 günlük bir detoks diyetinde karar kılmış. Paltrow’un sırrı ise beslenme planından işlenmiş gıdaları, kafeini ve süt ürünlerini tamamen çıkarmak. Ünlü yıldız, toksinlerden arınmak ve formda kalmak adına daha çok sebze ve meyvelere, bitki çaylarına, çorba ve kahverengi pirince yönelmiş.

    Megan Fox
    Transformers filminin ‘seksi’ yıldızı Megan Fox, detoks için en basit çözümü bulanlardan. Gün içerisindeki öğünlerinde elma sirkesini masadan eksik etmeyen Fox, bu sayede metabolizma hızını en üst seviyede tutabildiğini ve kendini çok daha enerjik hissettiğini söylüyor. Megan Fox’un bu ufak sırrı size de iyi gelebilir.

    Anne Hathaway
    Genç ve başarılı oyuncu Anne Hathaway, David Kirch tarafından yaratılan ve 48 saat diyeti olarak da bilinen detoks diyetini uygulayanlardan. Hathaway günde ortalama 4 defa taze sıkılmış limon suyu içiyormuş. Bu, aynı zamanda Hollywood’da bilinen ve en çok uygulanan detoks yöntemlerinden biri. İki gün boyunca uygulanan bu diyetin ardından kendinizi tazelenmiş hissedebilirsiniz.

    Demi Moore
    Son derece seksi bir yıldız olan Demi Moore güzelliği ve formunu çiğ gıdalara borçlu biraz da. Çiğ sebze ve meyve tüketimine dayalı bir detoks diyeti uygulayan Moore, en önemli enzimlerin yemekler pişirilirken kaybolduğunu düşünenlerden. Demi Moore, sağlıklı kalmak ve enerji dolu olmak için pişmiş gıdaların ve hayvansal ürünlerin tüketimini de minimum seviyede tutuyor.

  • Akıllı Besinlerle Kalıcı Kilo Vermek

    Akıllı Besinlerle Kalıcı Kilo Vermek

    Uzmanlar, kalıcı olarak kilo vermek ve yakalanan formu korumak için diyet yapmak, dengeli ve düzenli beslenmek kadar vücutta şişmanlığa neden olabilecek gizli metabolik hastalıkların da olup olmadığının bilinmesi gerektiğini belirtiyor…

    Yanımızdaki baklava yerken kilo almıyor da biz ıspanak yerken niye kilo alıyoruz?

    Kilo problemi olan birçoğumuz, zaman zaman fazla kilolarımızdan kurtulmak için mucize formüllerin peşine düşmüşüzdür. Maydanozu, lahanayı veya çeşitli ot kombinasyonlarını kaynatarak sularını içtiğimizde, birden bütün yağlarımızın eriyeceğini düşünmüşüzdür.

    Belki de çoğu zaman, zayıf arkadaşlarımız baklava börek yerken ve hiç kilo almazken, kendimizin haşlanmış ıspanak yememize rağmen nasıl olur da bu kadar kilo sorunu yaşadığımıza bir anlam verememişizdir. Bu konuda belki de metabolizmamızın hiç çalışmadığını düşünerek kaderimize küsmüşüzdür.

    Gerçekten bu şişmanlık denilen hastalığın kalıcı bir çözümü yok mudur? Obezite ve metabolizma hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, kalıcı kilo vermede doğru zamanda doğru yolu izlemenin önemine dikkat çekiyor.

    Dr. Ayça Kaya “Her şeyden önce vücutta şişmanlığa neden olabilecek bazı gizli metabolik hastalıkların açığa çıkarılması çok önemlidir. Böyle bir durum varsa ve tedavisiz kalırsa istediğiniz kadar az beslenin bir müddet sonra tekrar kilo alımı kaçınılmaz olur.

    Daha sonra da kalıcı kilo kaybı için hayat boyu gidecek beslenme sistemi kişiye benimsetilmelidir.” diyor. Bu beslenme sistemi içinde bazı akıllı besinleri bilerek seçmenin şişmanlık denen hastalıkla baş etmede altın standartlardan biri olduğunu vurgulayan Dr. Ayça Kaya kalıcı kilo vermede rol oynayan akıllı besinler ile ilgili bilgi veriyor.

    Şeker yükü fazla yiyeceklere dikkat!

    İnsan vücudu ana yakıt kaynağı olarak glikozu kullanır. Glikozun kaynağı ise yiyeceklerle aldığımız karbonhidratlardır. Karbonhidratları kabaca basit karbonhidratlar ve kompleks karbonhidratlar olarak ikiye ayırırız. Basit karbonhidratlar, şeker yükü fazla olan yiyeceklerdir. Kan şekerimizi hızlı yükseltir ve bizi daha çok acıktırır, daha çok yememize neden olur.

    Şeker yükü düşük yiyecekler uzun süre tok tutar…

    Kompleks karbonhidratların içindeki şeker ise kana daha yavaş geçer ve bizi daha uzun süre tok tutar. Kompleks karbonhidratlar ve düşük glisemik indeksli yiyecekler: Bu yiyecekler kalıcı kilo vermede en sık başvuracağımız akıllı besinlerdir. Elma, armut, kivi, greyfurt, kiraz, çilek, kurubaklagiller, bulgur, esmer pirinç ve kepekli makarnadır.

    Glisemik indeksi yüksek yiyecekleri tek başına tüketmeyin!

    Başlıca basit karbonhidrat ihtiva eden ve glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler: Şeker, bal, reçel, tatlılar, muz, incir, üzüm, tatlı kavun, tatlı karpuz, patates, havuç, beyaz pirinç, beyaz un ve beyaz makarnadır. Peki, bu yiyecekleri hiç tüketmeyecek miyiz? Tabii ki yiyeceğiz ama şeker oranını düşürerek yiyeceğiz yani nasıl yiyeceğimizi bileceğiz. Örneğin muzu yoğurtla, patatesi etle ve yoğurtla karıştırarak yemek vücut için biyoyararlanımı daha iyi kılar ve bizi daha geç acıktırır. Ayrıca yemeğe limon katmak da glisemik indeksi düşürür.

    Kalıcı kilo kaybında en büyük yardımcı yüksek lifli besinler.

    Yüksek lif içerikli besinleri bilmek ve bu tür besinleri öğünlerimizde sık kullanmak da kalıcı kilo kaybında en büyük yardımcımız olur. Bu yiyecekler sindirim sistemimizde daha uzun süre kalır. Çiğneme hızımız bile bu tür besinlerde daha yavaştır. Bizi daha tok tutar. Lif oranı yüksek besinlerin aynı zamanda şeker oranı da düşüktür. Örneğin kabak, lahana, brokoli, ıspanak, kurubaklagiller, kepekli unlar da çok iyi seçimlerdir. Kabızlık sorunu olanlara da birebir çok iyi çözümdür.

    Yağı azaltıp kızartmayla mayonezi hayatınızdan çıkarın

    Kalıcı kilo kontrolünde çok önemli bir diğer kavram da daha düşük yağlı yemeyi becerebilmektir. Yağlar dünyadaki en yüksek kalorili yiyeceklerdir. Yiyeceklerin üzerine yağ eklendiğinde yiyeceğin mevcut kalorisi iki-üç kat artabilir. Özellikle metropol hayatında hazır gıda tüketimi son derece yaygındır ve bu yiyeceklerin yağ oranı lezzeti artırabilmek için çok fazladır.

    O nedenle siz siz olun yiyecekleri seçerken daha az yağlı olmasına özen gösterin. Yani çıtır, kıtır, pane, kızartılmış, kremalı, mayonezli, hazır pastane ürünleri, dışarıda kıymadan yapılmış etler tüketilmezse kilo kontrolü daha kolay olur. İşe yaptığınız yemeklere koyduğunuz yağı yarı-yarıya azaltarak başlatabilirsiniz.

    Yağ oranı yüksek besinler ise kilo ile savaşta en uzak kalınması gerekli gruptur. Yağ oranı yüksek kızartmalar, milföy gibi hamurlar, baklavalar, soslar belki de uzun vadede en uzak kalınması gruptur.

  • Kışın Formu Korumanın Yolları

    Kışın Formu Korumanın Yolları

    Bol ve koyu giyecekler giyecek olmanın verdiği rahatlıktan kaçınmalısınız!

    Yaza girerken verdiğiniz kiloları sonbaharın gelmesi ile birer birer alıyorsanız bu durum hareketlerinizle birlikte metabolizmanızın da yavaşladığına ve formunuzu koruyamadığınıza işaret ediyor demektir.

    Gereğinden fazla uyumak, stres, kışın bol ve koyu renk giysiler giyecek olmanın verdiği rahatlık gibi etkenler yaza girerken verdiğiniz kiloları geri kazanmanıza ve başlangıç noktasına geri dönmenize neden olur.

    Dyt. Şefika Aydın Selçuk, yaz döneminde sağlıklı bir şekilde verilen kiloların sonbahara girerken nasıl korunabileceği hakkında bilgi verdi.

    Formda kalmanın yaşı yoktur

    ‘Formda olmak’ teriminin anlamını öğrendikçe yaşamımız boyunca sağlıklı beslenmenin kısa süreli bir arayış olmadığını göreceğiz. Genellikle “formda olmak” yoğun fiziksel aktivite yapmak olarak algılanırken, çoğu insan kaslı bir vücuda sahip olmayı ya da uzun mesafeli koşuyu başarılı bir şekilde bitirmek olarak değerlendirmektedir. Aslında formda olmak; sadece fiziksel değil, ruhsal ve zihinsel iyiliği kapsayan bir durumdur. Formda olmak; “en iyi sağlık durumuna sahip olma, sakatlık olmaması” durumunu ifade etmektedir. Bireyler formda olduklarında; gün içerisindeki olumsuz koşulları pozitif bir bakış açısıyla üstesinden gelebilmektedirler. Kalp hastalıkları, kanser, şeker hastalığı gibi ciddi sorunların daha az görülmesine neden olur. Yüksek kalitede ve belki de uzun bir yaşam için iyi bir şans yakalanmış olabilmektedir. Unutulmamalıdır ki; formda olmanın ve kalmanın yaşı yoktur. Formda kalmak her yaşta düzenli fiziksel aktivite ve yeterli-dengeli beslenmeyi içeren bir yaşam şeklidir.

    Sonbaharda da formda kalmak için 15 öneri

    Yaz aylarında sağlıklı bir şekilde verilen kiloların sonbahar ve kış süreçlerinde de korumayı sadece yaşam ve beslenme düzeninize dikkat ederek gerçekleştirebilirsiniz. İşte sizi sonbahar aylarında formda tutabilecek sağlıklı yaşam kuralları:

    1.    Yeterli düzeyde uyku en önemli unsurdur. Yetişkinler 8 saatten fazla uyumamaya özen göstermelidir.
    2.    Sigarayı yaşamınızdan çıkarın, sigara içilen yerlerde bulunmamaya özen gösterin.
    3.    Stresi kontrol altına alın.
    4.    Alkol gibi metabolik stresi artırıp, yaşlanmayı hızlandıran içeceklerden uzak durun.
    5.    Temizlik kurallarına özen gösterin.
    6.    Düzenli olarak tıbbi kontrollerden geçin.
    7.    Daima diyetinizde yapacağınız olumlu değişikliklerin sağlığınıza yapacağı önemli farklılıkları hatırlayın.
    8.    Optimal sağlık için tahıllar, et grubu, süt ürünleri, taze sebze ve meyveler ile sağlıklı yağları bir arada yiyin.
    9.    Yemeklerinizi nerede yediğiniz ve nereden satın aldığınız çok önemli değil. Hoşlandığınız yiyeceklerin sağlıklı yeme tarzına uygun olmasına dikkat edin.
    10.    İyi beslenme formda kalmanın temel yakıtıdır ve buda sizinle başlar. Evde, restoranda, kafeteryada veya işte de sağlıklı besinlerden oluşan menüler tüketebilirsiniz.
    11.    Sevdiğiniz restoranlarda kızartmalar yerine az yağlı olanları tercih edin.
    12.    Beslenmede her şeyden önemli olan unsurun; çeşitlilik, denge ve aşırıya kaçmama olacağını asla unutmayın.
    13.    Yemek yerken aşırıya kaçmayın. Porsiyon ölçülerinizi uygun tutarsanız istediğiniz besinleri kolaylıkla yiyebilirsiniz.
    14.    Düzenli olarak yürüyüş yapın.
    15.    Bol miktarda su için. Bu yetişkinler için ortalama 8 su bardağıdır. Suyun vücut için yeterli gelip gelmediğini idrar rengini kontrol ederek anlayabilirsiniz. Eğer sürekli bir ilaç kullanmıyorsanız idrar rengi açıksa yeterli sıvı almışsınız demektir.

    Yiyeceklerin zevkini çıkararak formda kalın
    Besinleri seçmede birçok faktör etkili olmaktadır. Örneğin; kişinin kültürü, duygusal durumu, çevresi, yakın arkadaşları, yemeğe bakış açısı, sahip olduğu besin ve beslenme hakkındaki bilgileri oldukça etki etmektedir. Neden bir besinin yerine başkasını seçtiğinizi hiç düşündünüz mü? Sağlıklı beslenmenin de yemeğe zevk katabileceği düşünülmelidir. Çünkü besinler sağladıkları besin değerlerinin yanı sıra keyif ve iyi tat vericidirler. Çünkü besinler kompleks (karmaşık) ögelerdir. Siz besinin görünüm, hoş koku, lezzet, tat gibi özelliğinden yararlanırken; vücudunuz da besin ögelerinin yaşamınızı sürdürme işlevlerinden yararlanırlar.

    Bunun için; çeşitli besin gruplarını tüketmeye özen gösterin. Örneğin; tabağınızı öğle akşam öğününde 4 eşit parçaya bölün. Değişik besin gruplarını ve değişik renkte besinleri aynı tabakta tüketin. Yediğiniz miktara göre aldığınız kiloyu da fiziksel aktivite ile dengeleyebilirsiniz. Bu sizin kilonuzu korumanızı sağlayacaktır. Değişik ekmek çeşitleri, taze sebze ve meyvelere, kuru baklagillere, kuru yemişlere diğer yiyeceklerden daha fazla yer vermek sizin sağlığınız adına attığınız en doğru adım olacaktır. Yağın vücuda mutlaka alınması gerekmektedir; ama önemli olan nasıl alındığıdır. Doğru tüketim şekli; bitkisel ve sıvı yağ tüketmek, az yağlı et ve süt ürünlerini tercih etmek olmalıdır. Örneğin; düşük yağlı pişirme sistemlerini kullanma, yemeklere fazla sos koymama ve salataları mayonezli, yağlı özel süslemelerden uzak tutma ile doğru bir tüketim sağlanabilir. Şeker ve şekerli besinlerin mümkün olduğunca tüketim alışkanlıklarınızdan çıkarın. Tuzu azaltılmış besinlerin yararı da göz ardı edilmemelidir.

    5 SORU 5 CEVAP İLE SAĞLIKLI YAŞAM BİLGİNİZİ SINAYIN
    Soru 1: Etin yağı sıyrıldığında kolesterolü uzaklaştırmış mı olurum?
    Cevap: Hayır. Etteki kolesterol, etin çözünür yağında olduğu kadar yağsız et kısmında da bulunur. Ancak etteki yağı sıyırdığınızda kan kolesterolünü yükseltme yeteneğine sahip doymuş yağları elimine etmiş olursunuz.

    Soru 2: Kilo vermek için aç kalmak iyi bir başlangıç mıdır?
    Cevap: Hayır. Aç kalma ile kilo vermede ilk önce su ve kas kaybı oluşur. Su kaybı yemekle tekrar kazanılmaktadır. Kas kaybı telafi edilemez. Üstelik açlıkta sağlık için gerekli besin ögeleri yetersiz alınır.

    Soru 3: Yeterli vitamin ve mineral için en iyi yol, günlük vitamin desteği almakla mı olur? 
    Cevap: Hayır. Çeşitli ve dengeli beslenme planı ile destek almadan da vitamin ve mineral ihtiyaç karşılanabilir. Bu destekler insan sağlığı için tüm besin ögelerini içermemektedir. Çeşitli beslenmiyorsanız bir beslenme uzmanına başvurmalısınız. Diyet kaydınız değerlendirilerek hangi vitamin ve mineralden eksik beslendiğiniz açığa çıkabilir.

    Soru 4: Patatesi kabuğu ile tüketmek 3 misli posa içerir mi?
    Cevap: Evet. Sebzeler ve meyveler kabukları ile birlikte tüketildiğinde iyi posa kaynaklarıdır.

    Soru 5: Yoğun bir aktivite sırasında 500 g (yarım kilo) kaybederseniz, terle 2 su bardağı kadar su kaybetmiş olursunuz?
    Cevap: Evet. Fiziksel aktivite öncesi ve sonrası tartılın. Kaybettiğiniz yağ değil sudur. Su kaybının olumsuzluğunu yaşamamak için kaybettiğiniz 2 su bardağı suyu hemen için.