Etiket: Fitoöstrojen

  • Kadınlarda Östrojen Nasıl Yükseltilir?

    Bugünkü sağlık köşemizde kadınlarda östrojen seviyesi nasıl yükseltilir? konusuna yer verdik. Östrojen hem erkek hem de kadınlarda bulunan doğal bir hormondur. Sağlıklı bir düzeyde östrojen iki cins için önemlidir ancak kadınların çocuk doğurmak gibi işlevleri olduğundan daha fazla östrojene ihtiyaç duyarlar.
    Menopoz döneminde kadınların östrojen düzeyleri önemli ölçüde azalacaktır.
    Kadın veya erkek olarak şayet östrojen seviyeniz düşükse size bildirdiklerimizi uygulayarak bu oranı yükseltebilirsiniz.
    Kadın Doğum Uzmanına Görünün
    Östrojen seviyenizi belirlemek için bir kadın doğum uzmanına başvurun.
    Östrojenle ilgili sorunlar adet düzensizlikleri, yumurtalık kistleri ve meme kanseri ile yakından irtibatlıdır. Hormonlarda bir dengesizlik söz konusu ise size kan testleri uygulanır. Bir kadında normal östrojen seviyeleri 50-400 pg/ml arasında değişir.
    Östrojen seviyeniz 100 pg/ml altındaysa sıcak basması gibi menopoz belirtileri yaşayabilirsiniz.

    Düşük Östrojen Belirtileri İçin Tıklayınız

     

    ostrojen_tedavisi (2)
    Sağlıklı Beslenin
    Şeker ve karbonhidrat açısından zengin gıdalardan uzak durun.
    Yağsız proteinler, yağı azı lifi yüksek yiyecekler östrojen seviyenizin artmasına yardımcı olurlar. Östrojen içeren besinler sofranızdan eksik olmasın
    Baklagiller fitoöstrojeni bol içeren gıdalar olduğundan yani vücutta östrojen fonksiyonunu doğal olarak taklit edip, östrojen işlevi görebildiklerinden bu gıdalara beslenmenizde ağırlık verin.
    Kepek, fasulye, meyve ve sebzeler, fitoöstrojeninin başka türü olan lignans içerdiğinden, bu yiyecekler de sizin için idealdir.
    Fakat östrojen bakımından zengin gıdaların aşırı tüketiminden de uzak durun, fazla östrojen göğüs kanserini tetikleyebilir.
    Endokrin sisteminin düzgün çalışması ve östrojen düzeylerinin normal üretilmesi için sağlıklı bir bedeniniz olmalıdır. Östrojeni doğal yoldan kazanmak için taze ve organik yiyeceklerle beslenin.

    Östrojen İçeren Yiyecekler İçin Tıklayınız

    Aşırıya Kaçmadan Spor Yapın
    Aşırı egzersiz östrojen seviyenizin düşmenize neden olurken,
    düzenli ve yeterli egzersiz ise östrojeninizin dengede olmasını sağlıyor.

    ostrojen_tedavisi (4)
    Keten Tohumu Tüketin
    Keten tohumu omega-3 yağ asitleri açısından zengin yapısıyla kalp hastalığı, kanser, inme ve diyabet riskini azaltmakta etkilidir.
    Ayrıca, keten tohumu, östrojen etkisini taklit eden bir fitoöstrojen olan lignans yönünden yüksektir. Keten tohumu diğer bitkilerden 75-800 kat daha fazla lignans içerir.Günde yarım bardak 60 gram keten tohumu yemeniz östrojen seviyenizi yükseltmez fakat içeriğindeki fitoöstrojen sayesinde östrojenin işlevini görerek sizi sağlıklı tutar.Fitoöstrojenin özellikleri östrojenin özelliklerine benzerdir.

    ostrojen_tedavisi (5)
    Beslenme Mühim
    C vitamini, karoten, kompleks B Vitaminleri ve tam tahıllı gıdalar da kadınlarda östrojen düzeylerinin arttırılmasında yararlı olabilir.
    C vitamini açısından zengin besinler:. Kivi, domates, portakal, kavun, narenciye, meyve, şeftali, muz, enginar, kuşkonmaz, havuç, karnabahar, mısır, ve lima fasulyesi
    Karoten açısından zengin gıdalar:. Biber, lahana, ıspanak, havuç, pancar, karahindiba yeşillikleri, şalgam, lahana, kabak, pazı, karalahana, fesleğen
    B vitaminleri açısından zengin gıdalar:. Karaciğer, sığır eti, ton balığı, hindi, brezilya fıstığı, muz, patates, avokado, baklagiller
    % 100 tam tahıllı maddeler içeren gıdalar tüketin. Beyaz un yerine tam tahıl unu tercih edin. Örneğin tam tahıllı makarna veya esmer pirinç kullanın.

    ostrojen_tedavisi (6)
    Sigarayı Bırakın
    Sigara östrojen üretmek için vücudun yeteneğini sınırlayan bir içecektir.
    Sigara erken menopoz ve kısırlıkla bağlantılı kötü bir alışkanlıktır.

    ostrojen_tedavisi (7)
    Kahve İçin
    Günde 2 bardaktan fazla kahve içen kadınların içmeyenlere nazaran östrojeni daha yüksek çıkmıştır.
    Kahve içimi östrojeni artırdığı gibi, endometriozisi artırarak göğüs ağrısına da neden olabilir.
    Çoğu zarar, ortası karar, kahvede de aşırıya kaçmayın ve mümkünse organik olanını bulmaya çalışın.

    YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.

    ostrojen_tedavisi_1 ostrojen_tedavisi_2

  • Genç ve sağlıklı kalmada beslenmenin rolü

    Yaşlanma sürecinde kalıtım, çevresel faktörler ve yaşam şekli önemli rol oynuyor. Çevresel faktörler ve yaşam şekli bu sürecin neredeyse yüzde 70’ini etkiliyor.

    Bunun oldukça yüksek bir oran olduğunu söyleyen Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Tuğçe Aytulu, “kalıtımsal özellikleri henüz kontrol edemediğimize göre çevresel faktörleri ve yaşam tarzını kontrol ederek genç kalmayı veya sağlıklı yaşlanmayı sağlamak mümkün olabilir” diyor.

    Buradaki en önemli kontrol basamaklarından birinin beslenme davranışı olduğunu vurgulayan Aytulu şöyle devam ediyor:

    VİTAMİN VE MİNERALLERİN ROLÜ ÖNEMLİ

    Beslenmenin çeşitlendirilmesi, tek gıdaya yönelmemek gibi beslenme davranışları vitamin ve minerallerin yeterli alınabilmesi için önemlidir. Eğer bazı gıda grupları uzun süreli olarak tüketilmiyorsa, bu gıdaların içerdiği bazı vitamin ve mineraller yeterli alınmıyor demektir. Örneğin; süt ve süt ürünleri içinde yer alan peynir, yoğurt, ayran, dondurma, sütlü tatlılar gibi gıdaların hiçbiri uzun süredir tüketilmiyorsa kalsiyum minerali yönünden eksik besleniliyor demektir. Bu durumda kalsiyum yerine getirmesi gereken görevlerini yapamayacak ve metabolizmada bazı eksiklikler oluşacaktır.

    Araştırmalar bazı vitaminlerin yaşlanma sürecini yavaşlattığını ve yaşam kalitesini artırdığını gösteriyor. Antioksidan olarak adlandırdığımız bu öğeler hücrelere serbest radikallerin zarar vermesine engel olurlar. Her insanın vücudu ve her hücre serbest radikallerle karşı karşıya kalabilir ve bu maddeler hücrenin zarar görmesine neden olur. Bu durum hastalıklara yakalanma riskini arttıracak ve erken yaşlanmaya sebep olacaktır.

    Bu nedenle gıdalarla yeterince antioksidan almak veya gıdalarla karşılanamadığı durumlarda destek ürünlerle eksiklikleri karşılamak yaşlanmaya ve hastalıklara karşı koruyucu olacaktır. Ancak bu ürünlerin gereksiz yere veya fazla kullanımının da ters etkilerinin olabileceğini hatırlatmak gerekir. Antioksidan etki gösteren vitaminlerin içinde A, C ve E vitaminleri yer alır.

    A vitamininin en iyi kaynakları süt, koyu yeşil yapraklı sebzeler, havuç, ıspanak sayılabilir. C vitamini ise en çok turunçgiller, çilek, brokoli, lahana, maydonoz ve birçok meyve ve sebzede bulunur. E vitamini kaynakları ise bitkisel yağlar, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişlerdir.

    Antioksidan ihtiyacını karşılamak için pratik olarak her gün 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Ancak bu sebze ve meyvelerin toplanmasından itibaren kısa süre içinde ve çiğ olarak tüketilmesi antioksidanların etkisinin azalmaması için gereklidir. Beslenmeyle birlikte bu gıdaları alırken aynı zamanda yaşam tarzı değişiklikleri de yapmak gerekiyor. Eğer sigara ve alkol kullanmaya devam ediyor, egzersizi hala hayatınızda bulundurmuyorsanız daha sağlıklı yaşlanmak için yeterince çaba göstermiyorsunuz demektir.

    HASTALIKLARDA ETKİLİ BİLEŞENLERİ İÇEREN GIDALAR

    Fitoöstrojenler: Soya ürünleri, kurubaklagiller, çekirdekli üzüm
    Beta karoten, Likopen: Domates, havuç, ıspanak
    Kateşinler: Siyah ve yeşil çay

    GENÇ VE SAĞLIKLI KALMAK İÇİN…

    Hergün 5 porsiyon meyve ve sebze yiyin. Bunun bir kısmını taze ve çiğ olarak tüketin,Günlük beslenmenizde daha az yağ kullanmak koşuluyla az miktarda badem, ceviz, fındık tüketin. Ancak aşırıya kaçmanız halinde kilo alabileceğinizi unutmayın,Kızartılmış ve kavrulmuş gıdalardan uzak durun,Günde 2-2,5 litre su tüketin,Haftada 2 kez balık tüketmeye çalışın,Rafine edilmiş gıdalar yerine tam tahıl ürünlerini tercih edin. Yani kurubaklagil, tam tahıllı ekmekler, kabuğu soyulmamış pirinç gibi.

    NtvmsnbcLogoSmall