Etiket: emre ilhan

  • Revizyon Burun Estetiği Ameliyatı Olacak Olan Hastalara

    Revizyon Burun Estetiği Ameliyatı Olacak Olan Hastalara

    Eğer bu yazıyı okuyorsanız daha önce bir veya daha fazla burun ameliyatı geçirmiş ve sonucundan memnun değilsiniz demektir. Öncelikle geçmiş olsun. Türkiye’nin en çok revizyon burun estetiği ameliyatı yapan cerrahlarından biri olarak, revizyon burun estetiği ameliyatları ile ilgili bir yazı yazarak sizleri ilk elden doğru bilgilendirmeyi amaçladım. Yazıyı yazarken nasılsa okunmaz diye kısa tutmadım. Bunun nedeni bana gelen revizyon rinoplasti talebindeki hastaların ciddi olarak bu konuda kaynak eksikliği çektiklerini gözlemlemem. Bana gelen bütün burun estetiği hastalarına öncelikle şunu söylerim: ‘Burun estetiği ameliyatı dünyanın en zor ameliyatlarından biridir’. Ameliyatın zorluğu madden ve hasta için değil; daha çok doktor içindir. Burun estetiği ameliyatı her geçen gün daha konforlu hale geliyor. Ağrı,sızı yok; morarma özellikle Ultrasonik Rinoplasti ile yoka yakın, şişlik ise bünyeye göre çok az ile orta seviye arasında değişiyor. Bu yüzden gerçekten konforlu bir süreç.

    Doktor için zor dedik… Peki neden zor? Nedeni bu ameliyatın standart bir cerrahi olmaması, her hastaya ayrı bir planlama ve analiz gerektirmesi. Yani artık her hastaya aynı burun yapma dönemi bitti. Artık elden geldiğince her hastanın derisine, yüz oranlarına, tarzına, isteklerine göre burunlar tasarlayıp yapmaya çalışıyoruz. Çıtayı her geçen gün sizler için yükseltiyoruz. Burun estetiği ameliyatında ustalaşmak için hem iyi bir gözlemci, hem iyi bir dinleyici, hem iyi bir tasarımcı, hem iyi bir cerrah, hem de sabırlı bir insan olmak gerekir. Burun estetiği ameliyatı kemik, kıkırdak, deri ve bunları çevreleyen tüm dokuları iyi analiz etmeyi ve bunları çok iyi işleyebilme kabiliyetini gerektirir. Bu yüzden tüm plastik cerrahi ameliyatları içinde en kompleks ve en zor olan ameliyattır dersek yanılmış olmayız.

    Başarılı bir burun estetiği ameliyatının 5 olmazsa olmazı

    • Yüz oranlarına uygun olması
    • Cinsiyete uygun olması
    • Nefes yollarının açık olması
    • Yıllar sonra bile çökme, düşme, dönme, çimdiklenmiş veya mandalla sıkılmış görünüm olmaması ve
    • Hastanın tarzına ve isteğine yakın ve uyumlu olmasıdır.

    Bunlar genel olarak revizyon ameliyatları için de geçerlidir. Fakat revizyon ameliyatlarında cerrahın yapabileceklerini sizin cerraha getirdiğiniz burundaki problemlerin büyüklüğü, anatomik bozuklukların derecesi, derinin daha önceki ameliyatlarda ne kadar yıprandığı, burun kanlanması ve damarlanmasındaki yani beslenmesindeki değişiklikler ile sınırlıdır. Burun estetiği ameliyatları zordur dedim, revizyonlar daha da zordur.

    Bu zorluğun 3 temel nedeni vardır:

    • Teknik zorluk: Revizyon burun ameliyatı yapmak zordur. Bazen deriyi iskelet yapısının üzerinden kaldırmak bile 45 dakikayı bulabilir. Bunun dışında ilk ameliyatlarda anatomik yapısal bütünlük bozulmuş ise bütün bu yapıların tekrar yapılandırılması saatler alır ve cerrahın hem teknik olarak kalifiye, hem de çok sabırlı olmasını gerektirir.
    • Psikolojik zorluk: Revizyon burun estetiği ameliyatı arayışındaki hastalar daha önce bir veya daha fazla kere hüsrana uğramış, psikolojileri yıpranmış, stresli ve kuşkucu hastalardır. Ameliyattan önce bu hastalardaki tahrip olmuş güven problemi aşılıp yeni bir doktor – hasta ilişkisi inşa edilmelidir. Bu da hasta ile doktorun yeteri kadar vakit geçirip özellikle her konuyu konuşmaları, beklentileri birlikte oluşturmaları ve sürecin uzun olduğunun ve sabır gerektirdiğinin hasta tarafından idrak edilmesiyle olur. Ameliyat sonrası dönemde ise en küçük bir komplikasyonda bile hastalar sanki dünya başlarına yıkılmışçasına hareket edip morallerini bozabilmektedir. Oysaki revizyon ameliyatı bir süreçtir ve takibi en az iki yıl sürmelidir. İki yıl boyunca burundaki değişiklikler incelenmeli ve gerekirse duruma göre önlemler alınmalıdır.
    • İyileşme zorlukları: Revizyon burun estetiği ameliyatları ne kadar iyi planlanıp ne kadar titizlikle yapılırsa yapılsın daha önceki ameliyat veya ameliyatlar sonucunda oluşan kanlanma, lenf akımı gibi deri beslenmesi ile ilgili bozukluklar yüzünden cerrahın iyileşmeler ile ilgili öngörüsü ilk defa olan bir burun estetiği ameliyatına göre daha azdır. Yani önceden tahmin edemeyeceğimiz iyileşme problemleri sonucunda koyulan kıkırdakta beslenememe ve ufak bölgesel seviye farklarının oluşması, deride renk değişikliği, derinin burun üstüne tam adapte olmaması, deride uzamış ödem vs gibi problemler görülebilir.

    Tüm bu zorlukları saydıktan sonra revizyon burun estetiği ameliyatı olmak isteyen hastalara uyarılar ve tavsiyelerim:

    • Burnunuzu beğenmiyorsanız veya bir sorun olduğunu düşünüyorsanız öncelikle doktorunuzla temas kurun. Hiç bir doktor hastasının mutsuz olmasını istemez. Önce kendi doktorunuza gidin, ancak iletişim kuramadığınızda yeni bir doktor arayışına girin.
    • Eski ameliyatlarınızı ve eski doktorunuzla aranızda geçenleri yeni doktorunuza taşımayın ve anlatmayın. Siz yeni doktorunuzla geleceğe ve önünüzdeki zor yolculuğa odaklanmalısınız. Geçmişin muhasebesini yeni doktorunuzun kapısında bırakmalısınız.
    • Revizyon burun estetiği ameliyatı bir süreçtir. Bu süreç cerrahınız sizi ameliyat ettiği an başlar ve yaklaşık 2 yıl sürer. Çok sabırlı olmalısınız. İyileşmeler 2 yıl sürer ve değişiklikler gösterebilir. Yani bu bir ameliyat değil, 2 yıllık bir iyileşme sürecidir. Ameliyat sadece bir başlangıçtır.
    • Ben kendi hastalarımı 2 yıl boyunca birkaç ay aralıklı olarak takip ediyorum. Kontrollerinize mutlaka gidin. Kontroller her şeyin normal gittiği hastalardan çok bir anormalliği erken dönemde yakalayabilmek içindir.
    • Ne kadar iyi bir cerrah seçerseniz seçin ve bu cerrah sizi ne kadar iyi ameliyat ederse etsin revizyonlarda her şey öngörülemeyebilir ve ufak tefek problemler dahi çıkabilir. Bunları düzeltmek için birinci yıldan sonra 10 dakika ila 45 dakika arasında minör rötuşlara gerek olabilir. Bu rötuşlar genellikle ilk olduğunuz revizyon gibi uzun saatlerce süren ameliyatlar olmaz ve hastanede yatışı gerektirmez. Bunları ameliyatınızdan önce doktorunuzla mutlaka konuşunuz.
    • Pozitif olun, eğer burun ameliyatları konusunda tecrübeli bir doktor seçimi yaparsanız zaten burnunuzun daha kötü olma olasılığı olmaz. Kendinize hep iyiyi telkin edin.
    • Bu ameliyatta ben hastalarıma hep: ‘Biz bu ameliyat sonrasında bir takım gibi olacağız… Amacımız senin mutluluğun ve sağlığın, bu yüzden hep daha iyisini isteyeceğiz’ derim. Yani doktorunuzla rakip değilsiniz… Ameliyattan sonra karşılıklı defans yapmanız anlamsızdır. Unutmayın ki bazı revizyonlarda bir kerede değil birkaç ameliyatta da sonuç alınabilir ve cerrahınızla iyi bir ilişki başarı şansını arttıracaktır.
    • Mükemmeli değil daha iyiyi isteyin. Hiçbir burun ameliyatında -ilk defa olsa bile- mükemmel burun estetiği sonucu yoktur. En iyi yaptığımız burunda bile minör ve çok küçük kusurlar olabilir. Bu kusurlar cerrahın hatası değildir. Burun estetiği ameliyatının bir parçasıdır. Kusursuz insan yüzü yoktur. Önemli olan burundaki bu ufak kusurların yüzdekiler içinde ahenkli olması ve kaybolmasıdır.
    • Simetri budalası olmayın. İnsan yüzünde ve vücudunda sağı ve solu olan organların hiçbiri birbirinin simetriği değildir. Asimetri insan yüzü ve vücudunun normal durumudur. Bu yüzden burun estetiği ameliyatından sonra da her iki burun kemiği her iki burun kanadı, her iki burun deliği mutlak kesin simetrik olmaz. Daha simetrik ve çok simetrik vardır ama burun estetiği ameliyatlarında mutlak mühendislik anlamında simetri yoktur.
    • Doktorunuzla her şartta çok iyi iletişim kurun.

    Şimdiden Geçmiş Olsun 

    Op.Dr.Emre İlhan

    Burun Estetiği ve Sağlığı

    www.emreilhan.com

  • Ultrasonik Rinoplasti : Burun estetiğinde ultrasonik kemik şekillendirme

    Ultrasonik Rinoplasti : Burun estetiğinde ultrasonik kemik şekillendirme

    Op. Dr. Emre İlhan Burun estetiği ameliyatlarında biz cerrahları en çok zorlayan aşamalardan biri kemiklerin şekillendirilmesidir. Bu aşamada kontolün sağlanması klasik kemik kesme yöntemleri ile çok zordur ve başarılı bir burun estetiğinin olmazsa olmazıdır.Osteotomi denilen kemiklerin kesilmesi işlemi için günümüzde pek çok farklı yöntem kullanılmaktadır.Sıklıkla kullanılan yöntemler burun kemiklerinin çekiç ve keski ile kesilmesi,motor sistemleri ile kesilmesidir.Günümüzde bu işlem için hala klasik yöntemler olan osteotom (keski) ve çekiç kullanılması ile burun kemiklerinin kırılması çokca tercih edilmen bir yöntemdir. Osteotomi için artık çok daha zarif ve ince yeni bir yöntem var.Bu yöntemin ismi ultrasonik kemik kesme ve şekillendirme yöntemi.Yani:Ultrasonik Rinoplasti.

    Osteotomi (kemik kesme ve kırma) hastanın ameliyat sonrasında yüzünde oluşan şişlik ve morlukların en büyük sebebidir. Şişlik ve morlukların oluşma sebebi burun kemikleri kesilirken bu bölgedeki damarlarda zedelenme olması ve doku içine bu damarlardan olan kanamalardır. Ultrasonik Rinoplasti sayesinde ameliyat sırasında kemikler görerek ve milimetrik olarak ölçülerek çok zarif ve çok kontrollü bir şekilde kesilebiliyor.Bu yöntem burun kemiklerinin yüzle birleştiği bölgedeki damar yapılarına hiç zarar vermediği için bu yöntemi uyguladığımız hastalarda morarmanın neredeyse hiç olmadığını ve göz çevresinde sadece hafif bir sararma olduğunu gözlemliyoruz. Bu güne kadar binlerce ameliyat yapmış bir burun uzmanı olarak şunu söyleyebilirim ki hastalarımızın burun estetiği ameliyatları ile ilgili en çok korktukları şey şişlik ve morluklardır. Yüzdeki bu morluklar hastanın iyileşme sürecini uzatarak sosyal yaşama erken dönmesini engeller. Ultrasonik rinoplastide ise bu aşama kullandığımız ultrasonic aletler sayesinde hasta için son derece konforlu geçmektedir. Bu teknikle ameliyat ettiğimiz hastalarda morarmanın hiç olmadığını,renk değişiminin ve şişliklerin en aza indiğini gördük.

    Ultrasonik rinoplasti dünyada burun estetiği ameliyatlarında çok az kişi tarafından bilinen ve yeni kullanılan bir teknik. Bu yönetm Amerika’da FDA onayı almış ve son derece güvenle kullanılmaktadır. Ben bu yöntemi New York’da en son katıldığım uluslarası kongrede Dr.Greywoode isimli bir burun cerrahının konferansında dinledim ve yine Fransa ve Almanya da çok az sayıda neredeyse tüm dünyada bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda seçkin rinoplasti cerrahı taraından kullanıldığını öğrendim.Yöntem asıl olarak beyin ameliyatlarında kemiklerin kesilmesi sırasında beyin dokularına zarar vermeyecek bir yöntem olarak geliştirilmiş ve daha sonra çene cerrahisine adapte edilmiş.Çok sayıda rinoplasti yapan bir cerrah olarak ,bugüne kadar hep bu ameliyattaki eksik parçanın kemiklerin şekillendirilmesinin daha zarif yapacak ve çevre dokulara zarar vermeyecek kontrollü bir alet olduğuna inandım.Ayrıca hastaları en çok korkutan ve zorlayan morluk ve şişliği çözecek bir yöntem arayışında oldum.Bu yönetmi öğrendiğim anda bunun rinoplasti ameliyatının geleceği olduğuna inandım ve Türkiye’ye geldiğimde bu yönetemle çalışan bir sistem edindim rinoplasti ameliyatı için bıçak uçlarını hastarımda kullanmaya başladım.Bu yönetmin getirdiği hasta konforu ve sonuçlara yansıyan kontrol ve zarafeti hastalarım yararına kullanmaya başladım.Şu ana kadar gördüklerimiz bizleri çok etkiledi ve yöntemle ilgili Ar-Ge çalışmalarına da başladık.

    Ultrasonik rinoplastinin en büyük avantajı kullanılan ultrasonic bıçağın çevrede ki yumuşak dokulara zarar vermemesi. Kemik üzerindeki cilt,damar yapıları ve kemiğe bitişik kıkırdak dokular ultrasonic bıçak kullanılırken kesinlikle zarar görmemektedir. Bu durum hastaların şişliklerinin ve morluklarının daha az olmasını kesin olarak açıklıyor.

    Ultrasonik keskiler ve törpüler günümüzde beyin cerrahisi başta olmak üzere tıbbın pekçok alanında kullanılmaktadır.Yapılan beyin ameliyatlarında kafatası kemiklerinin kesilmesi için kullanılan bu yöntem beyin dokusuna kesinlikle zarar vermemektedir. Diş hekimleri de artık implant başta olmak üzere çene kemiği ile ilgili ameliyatlarda ultrasonic aletleri kullanmaktadırlar.

    Klasik osteotomi yöntemlerinde kullanılan keski ve çekiçlerle kontrollü kırık hattı oluşturmak mümkün değildir. Ultrasonik rinoplastide ise kemikleri düz hatlarda istediğimiz açılarda kesebiliyoruz. Bu da estetik açıdan yaptığımız işe yansıdığı için artık burun yanlarındaki kemikleri daha iyi inceltebiliyoruz. Kemiklerin kontrollü kesilmesi ile ultrasonic olarak ameliyat ettiğimiz hastaların burunları daha zarif ,ince ve doğal hatlara sahip oluyor. Burun sırtının daha ince görünmesi ve tabiri caizse kalemle çizilmiş gibi zarif sonuçların elde edilebilmesi biz cerrahların ameliyat sonuçları ile ilgili daha fazla kontrollü olmamızı sağlıyor. Tıbbın her bölümünde olduğu gibi burun ameliyatlarında da her geçen gün yeni gelişmeler görülüyor Benim tüm amacım dünyada kullanılan yeni teknolojilerin gerisinde kalmadan kişisel tecrübe ve becerilerim doğrultusunda hastalarım için en iyisini yapabilmek. Binlerce burun estetiği yapmış bir cerrah olarak şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki ultrasonic rinoplasti hem hasta konforu hemde estetik açıdan diğer yöntemlerden daha üstün.

    Özetle Ultrasonik Kemik Şekillendirlmesi Avantajları:

    • Yumuşak doku travmasını sıfıra indiriyor.Böylece morluk şişlik neredeyse hiç olmuyor.
    • Çok kontrollü kesiler sayesinde kalemle çizilmişçesine hatlar oluşuyor.
    • Daha zarif burun sırtı burun ucu geçişi sağlıyor.
    • Keski ve çekiç yöntemi veya mikromotor sistemleri ile oluşabilen kontrol dışı kemik kırıklarını tamamen önlüyor.Böylece burun kemiği ile yüz kemikleri arasında oluşan basamak şeklindeki kötü görünüm yaratan bozuklukları önlüyor.
    • Yumuşak dokulara çevredeki kan damarları ve kıkırdaklarda zedelenmeye neden olmadığı için ameliyat sonrası dönemde iyileşme daha hızlı oluyor ve bu sayede hastalar günlük hayatlarına çok daha hızlı dönebiliyor.
    • Milimetrik olarak ölçülebilen kemik şekillendirilmesi ile daha öngörülü sonuçlar elde edilebiliyor.Ve bu da sonuçların daha tatminkar olmasını sağlıyor.Hasta tatminini arttırıyor.
    • Rinoplasti sonrası görülen komplikasyon ve istemeyen durumları azaltıyor.

    ULTRASONİK RİNOPLASTİ İLE KALEMLE ÇİZİLMİŞ GİBİ ZARİF,İNCE,DOĞAL HATLAR……..

    Sosyal medya hesapları
    Facebook
    Twitter
    Youtube
    Blog

  • Güzelliğin şifresi güzel burun

    Güzelliğin şifresi güzel burun

    Burun güzelliği, yüz güzelliğinin ve gençliğinin temel noktasını oluşturuyor. Düzgün ve ucu doğal duracak biçimde kalkık bir burun, yüzü çok daha genç gösteriyor. Bu anlamda, burun estetiği ameliyatları, diğer estetik ameliyatlar içerisinde en çok tercih edileni…

    Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre İlhan burun estetiği ile ilgili merak edilenleri ve ideal burnun özelliklerini anlatıyor…

    Güzel burun yüzü de güzel gösterir
    Bilindiği gibi burun yüz güzelliğinin merkezi ve genç bir yüzün göstergesidir. Burun yüzün tam ortasında olduğu için en çok dikkat çeken bir bölgedir ve göz, elmacık kemikleri, alın ve çene ile uyumlu olması gerekir. Burnun nefes almak gibi çok önemli fonksiyonu olduğu kadar güzel bir yüzünde olmazsa olmazdır. Değişen ve gelişen yaşam biçimleri, estetik algısı ve güzellik kavramı ile birlikte burun estetiğinde de pek çok şey değişim ve gelişim göstermiştir. Eskiden sırtı çok oyuk, küçük ve kalkık burunlar moda iken günümüzde daha sağlam, sırtı çok oyuk olmayan ve gayet doğal burunlar moda. Çünkü 2000’li yıllarda burun estetiğinde konuşulan kavramlar değişmiştir. Artık en çok konuşulan 3 kavram ise “denge”, “yapısallık” ve “öngörülebilirlik”tir.

    Her yıl dış görünümünü geliştirmek isteyen çok sayıda insan burun estetiği ameliyatı oluyor. Estetik ameliyatlar içerisinde tercih edilmede ilk sırada olan burun estetiği ameliyatlarındaki trendler, zamanla değişmekte ve gelişmekte. Burun estetiğinde denge kavramında, yüzün her noktasındaki uyumdan bahsediyoruz. Yüzün merkezinde olan burnu yeniden yapılandırdığımızda, yeni yapılan burnun hem kendi içinde hem de yüzün diğer bölümleri ile uyum içerisinde olmasını istiyoruz.

    Burun estetiğinin modası olmaz
    Günümüzde burun estetiği ameliyatlarında abartılı yaklaşımlardan uzak duruyoruz. Yani bir burnu çok kaldırmak, sırtını çok oymak 1950 ve 1960’ların trendi. Toplumda her konuda gelişim ve bilinçlenme olduğu gibi estetik algımızda her geçen gün gelişiyor ve bilinçleniyor. Bize başvuran hastalar artık doğala çok yakın ve yüzleri ile uyumlu burunlar talep ediyor. Yapısal burun kavramında ise uzun vadede sağlam olan burnu kastediyoruz. Artık burun ameliyatlarını planlarken burnu taşıyan destek mekanizmalarını göz önünde bulundurarak yapıyoruz. Yapısal burun konseptiyle amaçladığımız, yıllar boyunca düşme ve çökme gibi sorunlar olmayan, bir bina gibi güçlü burunlar yapmak. Yani günümüzde yapılan burunlar, yıllara meydan okurken ilerleyen yaşa rağmen hala yüzü genç gösterme özelliğini korumakta.

    Doğallıktan vazgeçmeyin
    Burun ameliyatlarında burnu şekillendirirken bir heykeltıraş gibi çalışıyoruz. Ancak yeni şekillendirdiğimiz burun ve burnu oluşturan yapılar heykelde olduğu gibi kilden veya mermerden oluşmuyor. Burada bir iyileşme söz konusu. Burun estetiğinde öngörülebilirlikte, cerrahın pozitif veya negatif tüm iyileşme faktörlerini ve dinamiklerini ameliyat sırasında öngörerek çalışması gerekir. Bu yüzden burun estetiğiyle uğraşan bir doktorun hastalarını en az 2 yıl takip etmesi ve tüm bu dinamikleri kontrol etmesi gerekir.

    Sonuç olarak, burun estetiği ameliyatı düşünüyorsanız, doğallıktan vazgeçmemeniz ve ameliyattan sonra 10 yıl geçse bile burnunuzla ilgili herhangi bir sorun yaşamamanız gerekir. Bu bağlamda, burun estetiği ameliyatını kısa vadeli bir çözüm olarak değil uzun vadeli ve hayatınız boyunca sorun yaşatmayacak biçimde değerlendirmelisiniz. Haftaya görüşmek üzere…

  • Revizyon burun estetiği ile ilgili merak edilenler

    Revizyon burun estetiği ile ilgili merak edilenler

    Günümüzde yüz estetik cerrahisi ve estetik burun ameliyatlarındaki gelişmeler sonrasında yapısal olarak çok kötü burunlar bile ideale yakın hale getirilebiliyor… Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre İlhan, revizyon burun estetiği ameliyatı ile ilgili merak edilenleri anlatıyor…

    Burun ameliyatlarında sonuç her zaman istenildiği gibi olmayabilir
    Burun ameliyatı olmak isteyen hasta; doğal, yüzüne uyan, ideal buruna sahip olmayı bunun yanında da varsa burun tıkanıklığı şikayetinden kurtulmak istiyor. Burun ameliyatını yapan doktorun da hastası için her zaman en iyisini istediğine inanıyorum. Ancak sonuç her zaman hasta ve doktorun istediği gibi olmayabilir.

    Revizyon tıp dilinde de diğer tüm bilim dallarında da ‘tekrar yapılandırma’,’düzeltme’ anlamına gelir. Revizyon burun ameliyatı ise daha önceden başarısız bir veya daha fazla burun ameliyatı geçirmiş olan hastanın tekrar ameliyat edilerek burun görünümünün ve burun fonksiyonlarının düzeltilmesidir. Dünyaca ünlü ressam Marc Chagall’ın bu sözü revizyon burun ameliyatlarının felsefesini bizlere ne kadar güzel özetliyor…

    Tıp sorunlara çare bulmak için vardır
    Özellikle başarısız burun ameliyatı geçirmiş olan hastalarda en sık gözlemlediğim durum; bu hastalar daha önceki burun ameliyatının sonucu kötü olduğu için bundan sonra ki ameliyatın da sonucunun kötü olacağını düşünüyorlar, estetik ve fonksiyon açısından kötü olan bir burun ile yaşamayı kabulleniyorlar.

    Günümüzde yüz estetik cerrahisi ve estetik burun ameliyatlarındaki gelişmeler sonrasında yapısal olarak çok kötü burunlar bile ideale yakın hale getirilebiliyor. Daha önce bir veya birden çok burun ameliyatı geçirmenize rağmen burun şekliniz sizi rahatsız ediyor, burun tıkanıklığınız düzelmedi veya daha da kötü olduysa umutsuzluğa kapılmayın. Çünkü iyi yetişmiş,yapısal rinoplasti konseptini benimsemiş ve sanatsal yönü kuvvetli bir cerrah seçimi ile burnunuz hem estetik yönden düzeltilebilir hem de fonksiyonel olarak çok daha iyi olması sağlanabilir.

    Burun estetiği ameliyatı kişiye özel yapılmalıdır
    Bir çok hastamın belirttiği bir nokta da; başarısız ameliyattan sonra burunlarının eski burunlarından daha çirkin olduğudur.Bunun nedeni ameliyatta kemik ve kıkırdak dokulardan aşırı çıkarılması sonucunda veya yarım yapılmış ameliyatlar sonrasında burnun kendi içindeki dengesinin bozulmasıdır.

    Revizyon burun ameliyatı gereken her hastanın çok farklı ve kendine özgü şekil bozuklukları olabilmektedir. Bu hastalarla kişiye özel(terzi işi) bir yaklaşımla ilgilenilmesi, ameliyat planının hastanın şikayetlerine göre yine kişiye özel olarak yapılması gerekmektedir.

    Amaç doğal burun yapmak olmalı
    Revizyon burun ameliyatlarında en çok önem verdiğim ve yapmaya çalıştığım şey; estetik ve fonksiyonel olarak doğallıktan uzaklaşmış olan burnu doğal görünümüne ve fonksiyonuna mümkün olduğu kadar çok yaklaştırmak.
    Bunun için hastalarımın her yönden fotograflarını çekerek tam bir estetik analiz yapıyor, burnu içten ve dıştan tam olarak analiz ediyorum. Böylece ameliyata girmeden fotoğraflar üzerinde tekrar tekrar çalışarak ,sorunları belirliyorum ve bunların çözümlerini planlıyorum.

    Geçirdiğiniz başarısız burun ameliyatları sonrasında mutsuz,umutsuz olmanıza veya korkmanıza gerek yok. Burnunuz çok küçük olabilir, sağa sola kaymış, uç kısımı eğrilmiş olabilir, ameliyat öncesindeki kemerinizin bir kısmı burun ucuna doğru duruyor olabilir, burun tıkanıklığı yaşıyor, gece uykularınızda nefes darlığı yaşıyor olabilirsiniz. Buna benzer başka şikayetleriniz olabilir veya ameliyattan sonra burun şeklinizi beğenmiyor ancak adını koyamıyor olabilirsiniz.

    Tüm bu sorunlarınız için size önerim; öncelikle daha önceki ameliyatınızı yapan doktorunuza bu problemleri anlatmanız ve yardımını istemenizdir. Eğer bu şekilde de bir sonuç alamadıysanız önerim; mutlaka revizyon burun ameliyatları konusunda tecrübeli, sanatsal yönü kuvvetli ve yapısal rinoplasti konseptine hakim bir burun cerrahı ile temasa geçmenizdir

  • Burun şekli insan psikolojisini nasıl etkiliyor?

    Burun şekli insan psikolojisini nasıl etkiliyor?

    Burundaki şekil bozuklukları, yüzünüzün kendi içindeki ahengini bozarak dış görünümünüzü etkiler, burun tıkanıklığına neden olarak sağlığınızı bozar ve tüm bunların sonucu olarak psikolojinizi, insan ilişkilerindeki özgüveninizi etkileyebilir.

    Peki burun şekli insan psikolojisini nasıl etkiliyor? Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre İlhan, burun estetiği yaptırmak isteyen kişilere önerilerde bulunuyor.

    İnsan psikolojisi ve kişiliğini etkileyen bir çok faktör bulunmasına rağmen, kendini güzel veya yakışıklı hissetmek, diğer insanların bizi beğenmesi, psikolojimiz ve kişiliğimiz açısından çok önemli bir faktördür. İnsanın dış görünümü psikolojisi ile doğrudan ilişkilidir. Kişiliğin gelişerek toplumdaki yerimizin belli olduğu ergenlik çağlarında bu ilişki insanın kişilik özelliklerini de etkilemektedir.

    Başkaları tarafından beğenilmek ve güzel-yakışıklı olarak adlandırılmak tüm insanları mutlu eder ve bu şekilde insan kendini daha değerli hisseder. Bunun sonucuda insanın sosyal bir varlık olarak toplumdaki yeri şekillenir.Kişi daha girişken, özgüveni tam bir birey veya çekingen ve kendine güvensiz bir birey olabilir.

    Gençler en çok burun estetiği yaptırıyor
    Bizim toplumumuzda yüz güzelliğini geliştirmek için en sık yapılan estetik ameliyat burun ameliyatıdır. Bunun nedeni Anadolu insanının burun yapısının kemikli, kemerli ve büyük olmasıdır. Bir çok hastam bana ‘yüzümün diğer özelliklerini beğeniyorum ama burnumdaki kemer yüzümü gölgeliyor‘ diyerek bu durumu onaylamaktadır. Özellikle burun şekli hastaların psikolojisini bozabilmektedir. Bu durum özellikle genç bayan ve erkeklerde daha belirgindir.

    Ünlü yazar Leo Tolstoy’un ‘Benim gibi büyük burunlu,kalın dudaklı ve küçük gri gözleri olan birinin mutlu olamayacağını düşünürdüm… Bir insanın gelişiminde görünümü ve çehresinin çekici veya itici olduğunu düşünmesi kadar etkili hiçbir şey olamaz.’ sözleri insanın yüz görünümünün psikolojisini nasıl değiştirebileceğini çok güzel özetlemektedir.

    Burun estetiği tüm hayatınızı değiştirmez
    Hastalarıma her zaman belirttiğim bir nokta da; bu ameliyat sonucunda görünümünüz gelişebilir, kendine güveniniz artabilir, ancak tüm hayatınızı değiştirmeyecektir. Yani ameliyat size daha iyi bir iş veya daha iyi bir eş getirmeyebilir. Kendinizi çok şanssız olarak niteliyorsanız şansınızı arttırmaz. Tüm bunlar sizin hayata bakışınız ve olaylar karşısında ne kadar pozitif olabildiğinizle alakalıdır.

    Estetik burun ameliyatları konusunda dünyaca ünlü olan doktor Jack Sheen ‘Bu ameliyat sizi Vogue dergisine kapak yapmaz,veya bitmiş bir evliliği tekrar başlatmazamaç görünümün geliştirilmesi olmalıdır’ diyerek tıpta,cerrahide hiç bir şeyin garantisi olmadığını belirtmektedir.

    Günlük yaşamınızda insan ilişkileriniz sırasında insanların burnunuza odaklandığını, burnunuzdaki küçük bir kemerin yüz güzelliğinizi perdelediğini düşünüyorsanız, aynaya baktığınızda burun şekliniz sizi rahatsız ediyorsa ve tüm bunların psikolojinizi ve özgüveninizi etkilediğini düşünüyorsanız, bunlara ek olarak burun tıkanıklığı şikayetiniz de varsa estetik burun ameliyatı ile yüzünüze uyan, doğal ve daha iyi nefes aldığınız bir buruna sahip olabilirsiniz ve beklentiniz gerçekçi sınırlar içinde kalmak kaydıyla, ameliyat sonrasında kendinize verdiğiniz değer ve özgüveniniz de arttırabilir.

    İlgili Konular ;
    Burun estetiği yaptırmak isteyenlere öneriler
    Sağlıklı nefes almak için sağlıklı bir burun şart!
    Konforlu bir uçak seyahati için öneriler
    Burun Estetiği

  • Sağlıklı nefes almak için sağlıklı bir burun şart!

    Sağlıklı nefes almak için sağlıklı bir burun şart!

    Sağlıklı nefes almak için sağlıklı bir burun şart!
    Burun tıkanıklığı yaşayan hastalar genellikle ağızdan nefes alırlar ve esas şikayet olarak da ağızdan nefes alma gelir. Peki burun nefes almada gerçekten önemli midir? Bu sorunun cevabını Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre İlhan Kadınlar Kulübü okuyucuları için anlatıyor..

    Sağlıklı uykunun ilk kuralı sağlıklı bir burundur
    Burunun görevi sadece havanın akciğerlere gönderilmesi değil, aynı zamanda akciğerlere sunulan havanın belli bir kalitede olmasını sağlamaktır.Hava burundan geçerken süzülür ve temizlenir, ayrıca burun içindeki burun etleri havayı ısıtır 36 dereceye getirir,dışarıdaki hava kuru bile olsa burundan geçetiğinde neme %100 doymuş olur. Bunların yanında koku almamızı sağlar ve sesimizin bize özgü olmasını sağlar. Burun tıkanıklığı yaşayan hastalarım bana, en sık gece yatttıktan sonra kaliteli bir uyku uyuyamadıklarını, ağız solunumu yapmak zorunda kaldıkları için sabahları ağız kuruluğu yaşadıklarını belirtmekler. Bu durumda sağlıklı uykunun da ilk kuralı sağlıklı bir burundur diyebilirz.

    Burun tıkanıklığı ses kalitesini de etkiliyor
    Yine ağızdan nefes almanın bir sonucu olarak damak ve yutak bölgeleri devamlı kuru olduğundan, bu kişilerin grip ve üst solunum yolu enfeksiyonları daha ağır ve uzun sürmektedir. Bu durum hastanın hayat kalitesini ve iş konsantrasyonunu bozmaktadır.

    Burun tıkanıklığı olan hastanın konuşması da etkilenir. Burun tıkanıklığı olan hasta uzun bir konuşma yapması gerektiğinde veya bir sunum yapması gerektiğinde ağzından hem konuşup hem de sık sık hava aldığı için rahat konuşamaz , bu durum sık ve derin iç çekmeler yüzünden baş dönmesine sebebiyet verebilir. Bu durum kişinin prezentabilitesini de çok ciddi olarak etkilemektedir. Burundan konuşan sık sık derin derin iç çekerek konuşan bir yöneticinin karizmasının kesinlikle yeterli olmayacağı görüşündeyim.

    Yorgunluğun nedeni burun tıkanıklığı olabilir
    Burun tıkanıklığı kronikleştiğinde vücut bir müddet sonra bundan etkilenecek ve efor kapasitesi düşecektir.Bu durum kişinin spor yapmasını ve seks hayatını kesinlikle negatif olarak etkilemekte ,gün içi aktivitelerde de performans düşüklüğüne neden olmaktadır. Sonuç olarak hem kaliteli bir uyku için, hem sağlıklı ve keyif alınacak bir hayat için, hem de kaliteli ve karizmatik bir konuşma için önce nefes, önce açık bir burun diyoruz.

    İlgili konular ;
    Burun Tıkanıklığı ve Tedavisi

  • Revizyon burun estetiği ameliyatı

    Revizyon burun estetiği ameliyatı

    Revizyon burun estetiği ameliyatı hakkında sık sorulan sorular

    Geçirdiğiniz başarısız burun ameliyatları sonrasında mutsuz, umutsuz olmanıza veya korkmanıza gerek yok. İyi yetişmiş, yapısal rinoplasti konseptini benimsemiş ve sanatsal yönü kuvvetli bir cerrah seçimi ile burnunuz hem estetik yönden düzeltilebilir hem de fonksiyonel olarak çok daha iyi olması sağlanabilir. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre İlhan, yapısal rinoplasti yöntemiyle burnun nasıl yeniden inşa edildiğini anlatıyor…

    Revizyon burun ameliyatı ne demektir? Kısaca açıklar mısınız?

    Revizyon tıp dilinde olduğu gibi diğer tüm bilim dallarında da ‘tekrar yapılandırma’ ‘düzeltme’anlamına gelir. Revizyon burun ameliyatı ise daha önceden estetik amaçlı veya fonksiyonel amaçlı olarak başarısız sayılabilecek bir ameliyat geçirmiş olan hastaların tekrar ameliyat edilerek burnun estetik ve fonksiyon açısından düzeltilmesidir
    .
    Revizyon burun estetiği ameliyatını kim yapmalıdır?

    Revizyon burun ameliyatını bence eğer mümkünse ilk ameliyatı yapan doktor yapmalıdır. Çünkü hiç bir doktor hastası için kötüyü istemez, eğer kötü bir sonuç elde edilmişse bile bu doktorun elinde olmayan nedenlerden meydana gelmiştir ve bu gibi durumlarda benim hastalara tavsiyem doktorlarıyla iletişimi iyi tutmaları ve kesinlikle kaba davranışta bulunmamaları yolunda olmaktadır.

    Düzeltme (Revizyon) Estetik Burun Ameliyatları bir veya daha fazla defa başarısız burun ameliyatı geçirmiş olan hastalara uyguladığımız ameliyattır. Bunun içi hasta ve hekim ameliyat öncesinde birlikte yeterli zamanı geçirmelidir. Tüm ayrıntılar konuşulmalıdır, hastanın revizyon ameliyatının nasıl yapılacağını ameliyat ile nelerin yapılabileceği ve nelerin yapılamayacağını tam olarak anlaması gereklidir.

    Revizyon estetik burun ameliyatında da estetik burun ameliyatında olduğu gibi “doktor ile hasta arasındaki iletişimin iyi oması ,kişiye özel analiz ve planlama yapılması” başarılı bir sonucun en önemli temel taşıdır.

    Revizyon estetik burun ameliyatında sonuç garanti midir?

    Tüm estetik ameliyatlarda olduğu gibi, revizyon estetik burun ameliyatlarında da garanti sonuç diye bir şeyden söz edilemese de mutlaka gelişme olmalıdır. Gelişme ile kastedilen şey özellikle burnun ön tarafı düşmüşse bunun düzeltilmesi veya nefes problemi varsa burnun içinin yeniden yapılandırılmasıdır.

    Revizyon burun ameliyatı için size başvuran hastalarda gözlemlediğiniz en sık estetik şikayetleri kısaca sıralar mısınız?

    Revizyon burun ameliyatları her geçen gün daha fazla olarak karşımıza çıkıyor. Estetik olarak en sık karşılaştığım şikayetler genellikle ‘Sadece ucunu yapalım’ veya ‘İçini yapmışken dışını da biraz düzeltelim’ diyerek iyi niyetle ancak yarım olarak yapılan ameliyatlar sonucuna oluşmuş deformiteler. Kendi pratiğimde en sık gözlemlediğim estetik şikayetler:

    -Burun sırtındaki kemik kemerin alınması ancak kıkırdak kemerin alınmamasına bağlı olarak gelişen,burun ucunun kemeli olduğu ‘Kuş Gagası (Polly Beak) deformitesi’.

    -Burun ucunu destekleyen kıkırdakların burun ucunu inceltmek için aşırı çıkarılması sonucu burun ucu ve burun kanatlarında ‘Sıkılmış Görünümlü (Pinched Nose) Burun’.

    -Burun kanatlarının aşırı geride olması ‘Kanat çekilmesi-Alar Retraksyon’ veya iki burun kanadının önden asimetrik görünmesi.

    -Burun kemerinin,hem kemik hemde kıkırdak kısmından aşırı çıkarma sonucunda ,burun sırtının aşırı oyulduğu ve burun ucunun aşırı kaldırıldığı,burun deliklerinin önden bakışta görüldüğü ‘Aşırı ameliyat kokan burun ‘ olarak adlandırdığımız ‘Domuz Burnu ‘ görünümü.

    -Burun ucunun destek kaybı sonucu oluşan ‘Burun ucunda düşüklük olması -Tip ptozu’.

    -Burun üstündeki kemer alındıktan sonra açık kalan burun çatısının burun kemiğinin yüzle birleştiği yerlerden kesilerek daraltılmaması sonucunda burunda önden bakıldığında fark edilen ‘ters v deformitesi’.

    -Burun estetiğindeki son gelişmeler sonucunda farkedilen deformitelerden biri de burun ucu dikişlerle daraltıldığı zaman,burun kanatlarında oluşan yayılmanın ameliyatta farkedilmeyip düzeltilmemesi sonucu oluşan,ucu top gibi ve kanatları çökmüş görünümlü ‘top uçlu’ burun.

    Estetik burun ameliyatı olmuş olan bir arkadaşım var ve burun tıkanıklığı şikayeti geçmedi hatta nefesi eskisinden de kötü bunun nedeni nedir?

    Burun estetiği ameliyatı öncesinde burun içinde burun tıkanıklığı yaratabilecek nedenler mutlaka araştırılmalı ve ameliyat sırasında bunlar mutlaka düzeltilmelidir.Eğer ameliyat sonrasında 6 ay geçtiği halde,burun tıkanıklığı şikayeti varsa, bu hastalar mutlaka burun tıkanıklığı nedenleri açısından araştırılmalı ve burun içine gereken müdahale yapılmalıdır.

    Ameliyat sonrasında burun tıkanıklığı şikayeti ile bana başvuran hastalarda sıklıkla gördüğüm burun tıkanıklığı nedenleri:

    -İlk ameliyat sırasında hastanın orta burun direği olan septumdaki ‘Deviasyonlara’dokunulmaması .Yani burnun sadece dışının yapılması.

    -İlk ameliyatta hastanın büyümüş olan burun etlerine yönelik bir girişimde bulunulmaması.

    -Ameliyat öncesinde hastada var olan burun allerjisi ve kronik sinüzit gibi burun problemlerin atlanması.

    -Ameliyatta burun solunumunun en önemli kısmı olan Valv bölgesi ne yani burun orta çatısı ve yan duvarlara güçlendirme yapılmamış olması.Hatta bu bölgeden aşırı kıkırdak çıkarılması.

    Siz ameliyatlarınızda burun fonksiyonlarını iyileştirmek için neler yapıyorsunuz?

    Her şeyden önce hastamı ameliyattan önce tam bir endoskopik burun muayenesinden geçiriyorum.Burun içinde hastada burun tıkanıklığı yaratacak tüm nedenleri tespit ediyorum.Hastanın allejik bir yapısı olup olmadığını mutlaka sorguluyorum ve eğer allerji problemi var ise bununla ilgi tedavilerine ameliyattan bir süre önce başlıyorum.Ameliyat sırasında burun tıkanıklığı yaratacak burun içi ve burun dışı nedenleri tek tek düzeltmeye çalışıyorum.Burun etleri büyük olan hastalarda Radyofrekans yöntemi ile burun etlerini kesmeden küçültyorum.Hastada kronik sinüzit problemi de varsa hastaya ek olarak endoskopik sinüs cerrahisi uyguluyorum ve hastalıklı olan sinüsleri açıyorum.

    Revizyon burun ameliyatı ile ne tür problemleri çözebiliyorsunuz? Bu ameliyat zor mudur?Birinci ameliyattan sonra en erken ne zaman revizyon ameliyatı olabilirim?

    Revizyon burun ameliyatları ile estetik veya fonksiyonel sorun ne kadar büyük olursa olsun ikinci ameliyatta bu sorunlar çözülebilir.Bu ameliyat sizin için birinci ameliyattan daha zor değildir,ancak yapan cerrah için ikinci ve üçüncü ameliyatlar her zaman daha zordur ve daha uzun sürer.Bu yüzden düzeltme ameliyatı için seçeceğiniz cerrah burun konusunda tecrübeli ve burun içini ve dışını aynı seansta düzeltebilecek özellikte olmalıdır.Birinci ameliyattan 6 ay sonra revizyon ameliyatı yapılabilir.

    Revizyon burun ameliyatında buruna şekli nasıl veriyorsunuz?

    Estetik burun ameliyatında burun içindeki kıkırdakları kullanarak ve yerlerini değiştirerek burna şekil verdiğimize daha önce değinmiştim.Revizyon ameliyatlarında da ilk tercihimiz eğer burun içi septum kıkırdağına ilk ameliyatta dokunulmamışsa bu kıkırdağı kullanarak burnu yeniden yapılandırmak.Ancak ikinci ameliyatta burun içinde kullanmak için her zaman yeterli kıkırdak bulamıyoruz.Ameliyat öncesinde burun içine bakarak,yeterli kıkırdak olup olmadığını anlıyor ve eğer burun içinde yeterli kıkırdak yok ise vücudun başka yerlerinden kıkırdak alıyor ve bunları kullanıyoruz.Bu yedek kıkırdak için en sık tercih ettiğimiz bölgeler kulak kepçesinin orta kısmı ve kaburga kıkırdağı oluyor.

    Kulağın neresinden kıkırdak alıyorsunuz, bunun kulağa herhangi bir zararı var mı? Ameliyattan sonra kulağımda iz kalır mı?

    Bu üç soru revizyon ameliyatı planladığımız hastaların bana sıklıkla sorduğu sorular.Çünkü bu hastalar ilk ameliyatta yaşadıkları olumsuz deneyimler nedeniyle haklı olarak zor güveniyorlar ve söylediğiniz şeylere karşı kuşkuyla yaklaşıyorlar.Bu yüzden kulaktan kıkırdak almak deyimi yerine kulak kepçesinden kıkırdak alma deyimi bu hastaları rahatlatıyor.Kıkırdağı kulak kepçesinin orta kısmından alıyoruz ve kulak kepçesinin çerçevesini koruyoruz ,bu yüzden ameliyat sonrası kulakta herhangi bir görüntü bozukluğu olmuyor.Kulak kepçesinin şekli bozulmadığı için bu işlemin işitmeye de herhangi bir negatif etkisi olmuyor.Bu işlemi kulak arkasından yaptığımız için görünen bir iz de olmuyor.

    Kaburgadan ne zaman kıkırdak alıyorsunuz?Kaburgayı alırken diğer organlara zarar gelmiyor mu? Bu işlemin riski nedir?

    İlk ameliyatta burundan çok fazla miktarda kıkırdak ve kemik çıkarılmış ise burun sırtında’semer burun’ dediğimiz bozukluk mevcut ise, her iki kulak ortasından da kıkırdak alsak yeterli olmuyor.Bu durumda sağ 6.-7. kaburgalardan biri veya her ikisinin kıkırdak bölümlerinden ihtiyaç kadar kıkırdak dokusu çıkarıyoruz.Tabii ki hasta için normal bir burun ameliyatından daha zor oluyor.Ancak bazı durumlarda başka çaremiz kalmayabiliyor.Bu işlemin riski ise iyi ve tecrübeli ellerde çok nadir olarak görülse de akciğer zarında yırtık oluşması.Bu durumda hastaya çok nadir olarak göğüs tüpü takılması gerekebilir.Yine burun sırtına konan kıkırdak zamanla yanlardan köşe verebilir.

    Revizyon burun ameliyatlarında silikon ve medpor denilen sentetik materyaller kullanıldığını duydum , siz de ameliyatlarınızda bu tür malzemeler kullanıyor musunuz?

    Özellikle burunda bu tür sentetik maddelerin kullanılması çok tartışmalı bir konu.Literatürde bu tür materyallerin özellikle burunda,vücut tarafından kabul görmeyerek atıldığı ve sık olarak enfeksiyona neden olabildiğine dair bir çok yayın mevcut.Bu yüzden ben revizyon ameliyatlarımda bu materyalleri hiç kullanmıyorum.Hastanın kendi dokusunu kullanmayı tercih ediyorum.

    Son olarak başarısız bir burun ameliyatı geçirdiğini düşünenlere tavsiyeniz nedir?

    Bir kez estetik burun ameliyatı olmuşsanız ve estetik açıdan veya nefes alma probleminiz varsa benim tavsiyem öncelikle sabırlı olup doktorunuza başvurarak bu sorun için çözüm istemenizdir. Çünkü doktorunuz bu konuyu çözüme kavuşturmayı en az sizin kadar isteyecektir.Doktorunuzun size önereceği çözümleri uygulamanızı eğer yine tatmin olmazsanız başka doktorlara başvurmanızı öneririm.

    ilgili konular ;

    Estetik ve Estetik Cerrahi
    Burun için revizyon (düzeltme) ameliyatı olan varmı?