Etiket: duvar terlemesi

  • Evdeki Rutubet Lekeleri Nasıl Geçer? Duvar Küfü Nasıl Engellenir?

    Evdeki Rutubet Lekeleri Nasıl Geçer? Duvar Küfü Nasıl Engellenir?

    Evde oluşan nem ve rutubet lekeleri nasıl çıkar ve rutubet lekeleri için sirkeli doğal çözüm ile evdeki rutubet lekeleri nasıl geçer derdinde kurtulabilirsiniz.

    Evdeki Rutubet Lekeleri Nasıl Geçer? Duvar Küfü Nasıl Engellenir?

    Evde bazen nem bazende havasızlık yüzünden duvarlarda oluşan siyah lekeler hem sağlık açısından hemde görüntü olarak can sıkıcı olabilir. Oluşan küf yüzünde özellikle çocuklarda alerjik rahatsızlıklar gelişebilir. Alerjisi olmayan kişiler içinde baş ağrısı ve akciğerlerde zarar oluşturabilir. Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir? konumuzuda inceleyebilirsiniz.

    Duvar Küflerinden Kurtulmanın Püf Noktaları

    Ellerinize mutlaka bir eldiven giyin. Küflerin derinizle direk temasına izin vermeyin.

    Evdeki Rutubet Lekeleri Nasıl Geçer? Duvar Küfü Nasıl Engellenir? | 1

    Beyaz sirkeyi bir sprey şişesine doldurun. Üzerine su eklemeyin. Tüm rutubetli bölgeye sıkın. Elinizde sprey şişe yoksa tek kullanımlık bir beze bolca sirke dökün ve duvarın her yerine yayın.

    Sirkeyi bir saat kadar duvarda bekletin. Sirke aynı zamanda doğal olarak antibakteriyel özelliklere sahiptir.

    Rutubet Lekeleri
    Rutubet Lekeleri

    Sirkeyi ister ılık suya batırılmış  bir bez yardımı ile istersenizde bir fırça ile iyice ovun. Küfü tamamen yok ettiğinizden emin olana kadar bu işlemi tekrarlayın.

    Duvarı temiz suya batırılmış bir bez ile sirkeden arındırana kadar silin. Sirke ilk birkaç saat koku bırakabilir. Bu koku sonra kendiliğinde kaybolacaktır.

    Evdeki Rutubet Lekeleri Nasıl Geçer? Duvar Küfü Nasıl Engellenir? | 2

    Sirkeli suyun yeterli olmadığını düşünüyorsanız. Boraks hidrojen peroksit (oksijenli su), kabartma tozu yada tuz ile yeni bir karışım elde edebilirsiniz. Bu karışıma tüm malzemeleri aynı oranda koyup. Sirkeli suyun içerisine ekleyin. Ve aynı işlemleri uygulayın. Özellikle yoğun ve derin küf lekelerinde etkili bir yöntem olacaktır. Boraks Nedir? Nerede Kullanılır? adlı makalemize göz atabilirsiniz.

    Sirkeli su ile temizlik yaparken kesinlikle çamaşır suyu eklemeyin. Bu iki malzeme birbirine karıştırılmamalıdır.

    Duvarlarınızda Küf Olmaması İçin Uygulanacak Yöntemler

    Evinizdeki tesisat borularında sızıntı olup olmadığını kontrol edin. Çatıdaki çatlakları tamir edip sızıntıları önleyebilirsiniz. Özellikle bir duvarda oluyorsa o duvardaki pencere kenarlarında sızıntı olup olmadığını kontrol edin.

    Evinizde genel olarak nem sorunu varsa hemen çözümünü arayın. Gün içerisinde mutlaka pencereleri açıp evi havalamdırın.

    Evdeki Rutubet Lekeleri Nasıl Geçer? Duvar Küfü Nasıl Engellenir? | 3

    Duşta yada yemek pişirirken mutlaka havalandırmaları açın.

    Klimanızı düzenli temzileyin. Düzenli temizlenmeyen klimalar dışarıya sızıntı yapabilir.

  • Duvar terleme sorununa çözümler

    Duvar terleme sorununa çözümler

    Duvar terleme sorununa çözümler nelerdir? Duvardaki rutubet ve duvar terlemesi genelde nefes alamayan evlerde olur.

    Duvar terlemesinin birkaç nedeni vardır. Bunlardan ilki iç ve dış mekan arasındaki sıcaklık farkıdır. Soğuk havalarda dışarıdaki soğuk hava ile evdeki sıcak havanın karşılaşması rutubet oluşturur. Bu daha çok izolasyonu olmayan evlerde görülür.

    Bir başka neden ise evdeki nem oranının fazla olmasıdır. Örneğin evin içinde, kalorifer üstünde kurutulan çamaşırlar evin nem dengesini etkiler. Bu da terleme oluşturur. Bir diğer neden ise ekonomik olması sebebiyle tercih edilen PVC kapı ve pencerelerdir.

    Evde pişirilen yemeğin, kaynatılan suyun dumanı ya da banyodaki su buharı da terlemeye sebep olur. Bu da evdeki su tesisatının iyi izole edilmemesiyle alakalıdır.

    Bir diğer önemli neden ise duvarlarda hava geçirmez silikon bazlı boya kullanılmasıdır. Bu boyalar kolay temizlenir ve estetik açıdan da güzeldir, fakat duvarların nefes almasını engeller.

    Duvar terleme sorununa çözümler | 4

    Duvar terleme sorununa çözümler

    • Çamaşırlar kalorifer üzerinde kurutulmamalıdır. Çamaşırları balkonda kurutun ve pencereleri de bu süre içinde açık tutmaya çalışın.
    • Yemek pişerken, su kaynarken mutfağı sık sık havalandırın. Oluşa buhar duvarlarda kalmasın.
    • Terleme olan yerleri kuru bir bezle silin.
    • Dairenin içinde ve dışında ısı yalıtımı yapılmalıdır.
    • Duvarlarda su bazlı boyalar kullanılmalıdır.
    • Duvarlardaki kolon, kiriş gibi yapı elemanları dıştan ısı yalıtımı ile kaplanmalıdır.
    • Banyoda muhakkak havalandırma olmalı ve kullanıldıkça banyo havalandırılmalıdır.
    • Evdeki su tesisatı iyi izole ettirilmelidir.

    Bu önlemleri alarak ve çözüm önerilerimi uygulayarak evdeki rutubeti, duvardaki terlemeyi engelleyebilirsiniz.

     

    Kaynak: evhayat.com

  • Duvarda Terleme ve Çözümü

    Duvarda Terleme ve Çözümü

    Duvar neden terler çözümü nedir ? Duvarda Terleme, ince bırakılmış, arasına geçirgen olmayan özel maddeler koyulmamış duvarlaıyla bir ev düşünün. Bu evde bu tür duvarlar eğer doğrudan dışarıya bakıyorsa bu duvarlar yapısı gereği, özellikle kışın hep soğuk olacaktır. Evin içi ısındıkça içerde buharlaşan hava ilk önce ilk önce bu soğuk yüzeylerde su taneciklerine dönüşür. Buna da halk arasında terleme denir.

    Duvarda Terleme ve Çözümü

    •  Buhar çıkartacak işlerden uzak durulmalıdır.. Özellikle kalorifer üstüne atarak içerde çamaşır kurutma, bol buharlı ütü yapma, bol baharatlı yemek buharları çıkartma gibi durumlar duvarların terlemesi için birebir yöntemlerdir. Mümkün olduğunca bunlardan kaçınmalıyız. Mecburen buharlı  işlere kalkıştıysanız, kışa rağmen sık sık pencereleri açıp hiç olmazsa buharın dışarı çıkmasını sağlamalıyız.
    • Aşırı terleme olan yerleri kuru bir bezle ulaşabildiğimiz yerlere kadar silmeliyiz
    • Evimizdeki duvar boyasını saten boya varsa dönüşüm astarı kullanarak su bazlı boya yapmalıyız. Bu da çözüm olmuyorsa binanın veya dairenin içerden veya dışardan ısı yalıtım yapılması lazımdır.
    Duvarda Terleme ve Çözümü
    Duvarda Terleme ve Çözümü
    • Duvarların içten yalıtılması, terleme riskinin yüksek olduğu uygulamalar olduğundan terleme kontrolünün mutlaka yapılması gerekiyor. Isı yalıtımının sıcak tarafına buhar kesici uygulanmalıdır. Buhar kesici tabakanın ek yerlerinde buhar kesici bantlar ile geçirimsizlik temin edilmeli, tespit elemanları ile delinmemelidir. Isı yalıtım malzemesi devamlı olarak uygulanmalı, ısı köprüsü oluşturacak profil vb tespit elemanlarından uzak durulmalıdır. Kat döşemeleri ile birleşimlerde ısı köprüleri elimine edilecek biçimde ısı yalıtımı uygulanmalıdır.
    • Duvar bünyesinde bulunmakta olan kolon, kiriş, hatıl vb bütün yapı elemanları dıştan ısı yalıtımı ile kaplanmalıdır. Isı yalıtım malzemesinin sıcak tarafında bulunmakta olan tabakaların, buhar difüzyon direnç katsayısı soğuk tarafta bulunmakta olanlardan 5 kat daha yüksek olması halinde yoğuşma önlenebilir ve buhar kesiciye gerek kalmaz.
    • Yalıtım tabakası arkasında hava hareketi önlenmelidir. Kompozit yalıtımlı paneller kullanılmaktaysa, tavan ve döşeme ile birleşme noktalarında panel arkalarına devamlı yapıştırıcı harç sürülmelidir. Bundan başka panel üstünde yer alan priz vb delik çevreleri aynı biçimde kapatılmış olmalıdır. Mutfak ve banyo gibi yüksek buhar üreten hacimlerde yerlerde kaynağa yakın noktada su buharı pasif bir baca veya mekanik havalandırma ile dışarı atılması temin edilmelidir.
    • Genelde evlerde terleme havasız evlerde yaygındır öncelikle bulunduğumuz evin havalandırma sistemi olmalıdır.
    • Evdeki su tesisatını iyi izole ettirmek lazımdır. Soğuktan sıcaktan duvarlar nem alır bu da duvar terlemesi rutubet nem ve küfe neden olur. Çözümü evimizin içini dışını iyi izole ettirmek lazımdır.

     

    Kaynak: terlemek.gen.tr